Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nejnovější Xbox 360 má CPU+GPU v jednom čipu

Audio/video, Hardware, Grafické karty, Procesory, Hry
Nejnovější Xbox 360 má CPU+GPU v jednom čipu
dnes, 0:01 | WIFT
Rubriky: Audio/video, Hardware, Grafické karty, Procesory, Hry

Microsoft Xbox 360 250GB
Nový Xbox 360 s 250GB HDD, WiFi a lesklým černým designem byl představen už v červnu, až teď se ale dozvídáme jednu zajímavou změnu ve vnitřním uspořádání „pajšlu“. Zatímco AMD kutí procesor s integrovanou grafikou na jednom kousku křemíku a Intel připravuje „Sandy Bridge“, aby se i v desktopu zbavil nutnosti používat dvoučipové řešení, firma IBM, která dělá procesor pro Xbox 360, mezitím vytvořila na 45nm procesu verzi, do níž integrovala na jeden kus křemíku vedle procesoru i grafiku Xenos od ATI, jenž do této doby byla oddělená…

reklama

Jak asi víte, základem dosavadních Xboxů 360 je tříjádrový 64bitový na architektuře PowerPC postavený procesor s názvem Xenon, který pro Microsoft dělá IBM, původně vyráběný 90nm procesem, nyní 65nm. Grafika obsažená v Xboxu 360 pochází od ATI, tedy dnes již od AMD a nese jméno Xenos, provedení je dvoučipové, větší část je samotné grafické jádro (vyráběné v továrnách TSMC, původně na 90nm, nyní také na 65nm procesu), menší je embedded DRAM (10 MB paměti), kterou dělá NEC. Více ve starším článku z r. 2005: Anatomie Xbox 360.

Nyní Microsoft spolu s IBM vytvořily něco, čemu se říká XCGPU a je to procesor i grafika na jednom kousku křemíku. Nebojte, žádné zrychlení se nekoná, přesto se hovoří o první kombinaci monolitického čipu obsahujícího jak procesor (navíc tříjádrový), tak poměrně výkonnou grafiku, a to i přesto, že jak procesor, tak grafika jsou na tom s výkonem pořád stejně. Rozdíl je jen v tom, kolik místa takový čip zabere a hlavně kolik spotřebovává energie. Při stejném výkonu spotřebuje XCGPU o 60 % méně šťávy a zabírá jen polovinu místa, co se týče samotné křemíkové plochy (o ploše včetně substrátu jako celku vůbec nemluvě, jeden zkrátka odpadá).

Na substrátu je i nadále embedded DRAM, takže se opět jedná o dvoučipové „pouzdro“ (ta eDRAM je ale nyní v porovnání se zbytkem ještě o něco menší).

V IBM si tak vyzkoušeli něco nového. Prý to pro ně byla výzva, dát na jeden kousek křemíku dva čipy, každý vytvářený jinou firmou, navržený jinými tvůrci a ještě v různých návrhářských nástrojích. V IBM se museli zejména naučit něco o (pro ně neznámém) návrhu ATI, upravit své návrhářské nástroje a vytvořit monolitický čip, který dělá totéž, co dříve dělaly dva naprosto různé čipy. To vše na 45nm výrobním procesu (prý jde o 45nm SOI proces a výrobci takového čipu jsou jednak sama IBM a pak také ještě někdo další, hovoří se o Globalfoundries, protože původně to měla dělat firma Chartered (dělala s IBM i dosavadní procesory), kterou ale Globalfoundries koupila).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omlovam se, vase clanky mi prekryva reklama tak si je kopiruju do diskuzniho editoru abych si je mohl precist a omylem jsem to odeslal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

můžeš nám udělat screenshoty a napsat jakou verzi os/browseru používáš? díky, pošli to kdyžtak na david-blablabla-cdr-puntík-cz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam screenshot, ale nechapu kam to poslat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ulozil jsem to tady: http://www.jpeg.cz/view-194_diit_reklama.png.html

OS je Windows XP a prohlizec standardni v XP a jiny bohuzel pouzivat nemohu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jeste doplnim, ze to misto reklamy je nahodne, text prekryva pokazde jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

reklama? to je co? firefox + adblock plus a zabudnes, ze take nieco ako reklama ti niekedy zavadzala

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano ale obcas to ma I efekt na neco jineho nez jen reklamu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Téměř nikdy. Adblock Plus je nejlepší a nejdůležitější plugin pro Firefox.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jeste Flashblock.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ještě AD Element hiding helper
:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to sem si zase pocetl v diskusi, nechce to OT nekdo smaznout? grrrrrr

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono tady neni o cem diskutovat, kdyz ta konzola ma vykon srovnatelny s 5 let starym PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A přitom na ni vychází stejné nebo ještě kvalitnější hry než na PC s aktuálním hardwarem. Takže asi tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jaky hry vychazi na konzole, ale kvalitni hry vychazely i v dobe 486ek a driv, takze to s vykonem vubec nesouvisi.Pokud nekomu nevadi "kostkovana" grafika tak muze hrat kvalitni hry na 15 let starym HW a nemusi ani kupovat xbox/PS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Xbox nemám, ale na PS3 jsem si žádné kostkované grafiky nevšiml... Kdo nehrál Uncharted 2, tak prostě nepochopí co se snažím říct.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uncharted 2 to je ta hra nad kterou se každý PS3 fan rozplývá i když je x let stará Crysis/Crysis Warhead pořád lepší? To prostě nepochopím:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkám - nepochopíš, dokud si ji nezahraješ, já to taky předtím nechápal. A Crysis že je lepší? To je snad hloupý vtip.

A pak je ještě jeden titul, který zadupává PC platformu do země (podotýkám že jsem primárně PC hráč) a to je Heavy Rain.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kvalita nesouvisí s výkonem, ale potom nechápu co jsi chtěl říct svou poznámkou o výkonu s 5 let starým PC. Podotýkám, že jsem Xbox nikdy nevlastnil a nevlastním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A přitom na ni vychází stejné nebo ještě kvalitnější hry než na PC"

O grafice xboxu už nehodlám diskutovat - stačí připojit na LCD monitor a v případě víc jak 2 dioptrií mít nasazené brýle.

Co se týče kvalit her - osobně jsem měl xko z druhé ruky jen na arkádový auta a letadla, jelikož gamepad moc nemusím, ale neřekl bych, že by mě utekla nějaká kvalitní konzolová strategie jako třeba série Anno nebo Starcraft2 nebo kvalitní simulátor jako Sturmovik 1946 a MS Flight Simulator. Někoho prostě nemusí bavit, že v takovém Alan Wake je prakticky nesmrtelný i bez cheatů a někoho ano:).
R.I.P můj xboxku - zatím mi nechybíš - nakonec mi víc zábavy dal celeron 450MHz + Half Life, AvP a worms armagedon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ale neřekl bych, že by mě utekla nějaká kvalitní konzolová strategie"

Tím jsem chtěl říct, že kvalitní strategie na xku nejsou. Jen ironie, ale někdo neznalý by mohl začít zoufale hledat anno for xbox.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky se mi tam ta reklama moc nelíbí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak dál, líbí se mi cesta integrace CPU + GPU, už pro snížení spotřeby.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Svet se mota v kruhu...za 10 let bude vsechno mit integrovany vsechno do 1 cipu a pak nekdo za 20 let slavnostne prijde na to, ze kdyz se to rozdeli do vice, tak to bude mit vyssi vykon a bude to desna novinka :-)))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná ani ne rychlejší, ale flexibilnější. Flexibilita je to, co stojí za hystorickým úspěchem PC. Takže myslím že tu budou obě varianty spolu. Jednoúčelová integrovaná řešení a flexibilnější komponentní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Normalne nejsem grammar nazi, ale "hystoricky", to uz je hodne huste...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.