Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Největší britské knihkupectví končí s Amazon Kindle pro bídné prodeje

Mám právě kindle 3 s klávesnicí a bez reklam, bohužel jsem ho nechal půl roku vypnutý a už nejde zapnout ani když se nabíjí celý den. Pokud nebude oprava převyšovat polovinu ceny nového, tak ho klidně nechám opravit. lepší nepotřebuju. 800x600 na e-inku vypadá dobře

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ksindla 3 mám a taky lepší nepotřebuju. to, co po něm chci, čili čtení knížek, dělá dobře. mile mě ale překvapuje, že v něm není žádné kurvítko, protože za ty roky, co si na něm pravidelně čtu, se chová pořád stejně, baterka nevykazuje pokles kapacity... doufám, že mi ještě dlouho vydrží.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně se letos na konci léta rozsypal - vpravo od klávesnice se nafoukl a začal se drobit. Baterka už taky byla slabší... Koupil jsem nový Kindle 4 (u nás bůhvíproč nazývaný Kindle 5), zablokoval reklamy a jede se dál.

Papírová kniha je sice hezká, ale to "cosi" nevyváží nepohodlí při jejím čtení proti čtečce. I když si dnes chci zopakovat některou ze stovek oblíbených knih, které nám zdobí byt, čtu ji radši z Kindlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přesně
pro mě je důležitější obsah než forma. když jsem byl před pár lety týden v nemocnici, přečetl jsem tam toho hromadu; mimo jiné všechny tři Pány prstenů. neumím si představit, že bych s sebou měl nosit papírové knížky, to bych měl půl tašky jenom čtiva.

ale chápu srdcaře, co mají rádi vůni knížky a čtečku by do ruky nevzali ani kdyby byla zabalená v sáčku na psí hovínka :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že teď přesně nevím, co je Kindle 3 - já mám (teda drahá polovička) Kindle Keyboard 3G+WiFi a řekl bych, že nějaké to „kurvítko“ v něm přeci jen bude. V nedávné době reklativně často téměř vybitá baterka, zátuhy a podobně … tipnete si, jak jsem to „opravil“? Nebudu vás napínat: rozbral jsem to a vyndal jsem z toho SIM kartu. Od té doby pohoda a i baterka vydrží výrazně déle (jako nová určitě ne, ale tak týden čtení to zase dá).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kindle Keyboard = Kindle 3 :)
já mám jenom WiFi, kterou mám věčně vypnutou, knížky tam láduju přes kabel...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně když maj lidi 5" plus smartfouny FHD, tak akorát sníží jas a nějakou čtečku nepotřebují. A těch určitě bude.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

na chvilku čtení v autobuse asi SP nebo tablet se staženým jasem stačí, takže většina populace bude spokojená, nicméně delší čtení je na tabletu dost opruz... na delší čtení je IMHO čtečka pořád daleko lepší.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Na tabletu s nekvalitním IPS (z hlediska čtení) displejem souhlasím. Ale na prastarém mobilu s displejem OLED (Smsung Omnia 2) jsem přečetl už mnoho desítek knih. Mobil máte stále u sebe -netaháte další krám sebou, dá se držet a ovládat jednou rukou, číst v úplné tmě (písmo nastavené jako tmavě šedé na černé - to se pak jeví jako bílé). Mobil při čtení prakticky nic nežere, vydrží desítky hodin. Když to tak vemu, dnes už mobil používám vlastně jenom jako čtečku, přehrávač hudby a občas, když už musím a není vyhnutí, tak i na telefonování.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám už roky starou Sony PRS 600 a i když má řadu much, které dnešní čtečky nemají, tak počkám až chcípne (na což zatím nevypadá) a teprve pak si koupím novou, protože přesně jak je napsáno v článku, to co má dělat, dělá a zatím nepřišla žádná extra must have fičura.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak neodsuzoval bych ctecky na zaklade spatnych prodeju jednoho prodejce. Samozrejme chapu, ze tohle se hodi do kramu milovnikum tistenych knih, nicmene vsichni koho znam a presli na e-ink uz o papiru nechteji slyset, takze nejake navraty k papiru se rozhodne nekonaji.
Jinak nevime kolik za ty Kindly chteli, jestli si je radeji od Amazonu nekoupi lide pres net a taky nastesti Amazonu vyrostla konkurence, takze dneska uz e-ink nerovna se Kindle. Druha vec je, ze Amazon si soustavne vsude kde se objevi buduje tak spatnou povest, ze je cim dal vic lidi nema rado a treba ja vim, ze nikdy Amazonu nedam vydelat, NIKDY!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že článek čtečky odsuzuje.

Spíš poukazuje, že čtečky jen pomalu morálně zastarávají, takže prostě docházejí zákazníci- kdo chtěl čtečku, už ji má a není moc důvodů přecházet na novější model.

Navíc čtečka je relativně jednoduché zařízení a minimálně v Amazonu asi zanedbali plánovanou životnost, protože mi ve srovnání s jinou elektronikou připadá skoro nesmrtelná.
Dost lidí rozbilo displej, ale to řeší dobrý obal.
I když baterka po letech klesne na polovinu, pořád to znamená dobíjet místo jednou za měsíc jednou za dva týdny. Navíc při té výdrži nabíjecí cykly ubývají pomalu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A vedle toho samozřejmě přišly tablety a lidi s tabletem moc nebudou kupovat ještě i čtečky (chtělo by se říct: Protože alespoň nějaké využití pro ten tablet).
Byť samozřejmě e-ink je e-ink, ale nosit kvůli tomu dvě zařízení…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro info a druhý pohled: Všichni v mém okolí zůstali u papíru, čtečku nepoužívá nikdo. Takže si myslím, že i data od jednoho prodejce (který má tisíce zákazníků) mohou být objektivnější než subjektivní pohled jednoho jedince na základě chování několika lidí v jeho okolí :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu z těch dat nic o čtečkách vs. papírových knihách nevyplývá.

(V podstatě to může klidně znamenat, že si lidi Kindle raději koupí přímo od Amazonu.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. E-Ink čtečky morálně prakticky nezastarávají. Jednak vývoj jde relativně umírněným tempem. To, že si čtenář na čtení rozsvítí lampičku, stejně jako u papíru, to asi nikomu moc nevadí (vadí to leda v MHD a na zastávkách). Rozlišení 600 × 800 na 5-7" je v pohodě. Rychlost otáčení taky není úplně kritická. Dotykový displej u čtečky je zbytečný až nežádoucí.
Nebýt toho, že mi u mého starého Opuse (Bookeen Opus) praskl displej, zůstal jsem u něho.
Hodně lidí si vystačí i s mobilem, nebo tabletem. Takže prodeje čteček jsou nízké. Tím pádem se méně investuje do vývoje, takže nové modely nenutí čtenáře čtečku obměňovat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koupil jsem si Cybook Gen3 v roce 2008. Porad funguje (s novou baterii).
Az se bojim, ze bych mel kupovat ctecky jen proto, aby je neprestali vyrabet.
Jine cteni nez s pohodlnou cteckou uz je pro mne utrpenim - ted musim cist knihu velikosti skoro A4 a je to silene neprakticke.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem z jednoho staršího Kindlu upgradoval na Paperwhite 2. Osvětlení považuju za důležité vylepšení, dotykový displej za příjemný bonus.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ctecky si zkratka vyzraly to nejhorsi - minimalni zastaravani a omezeny pocet lidi v populaci, kteri ctou. Jen se bojim, aby ctecky casem uplne neskoncily, protoze bohuzel patrim k te mensine co cte a preferuje ebook pred klasikou. Nebyla by to prvni vec, kterou uz si nemuzu koupit, protoze se uz nevyrabi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, třeba levné dostatečně kvalitní boty, kterým se do měsíce nepropadne pata. Sehnat v obchodech, přeplněných šmejdem, BOTY, je zázrak.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To jste mi presne kapl do noty, boty uz asi mesic shanim. Vtipne je, ze tam uz vim, cemu se vyhnout, aby se nerozpadly. Jenze skoro kazde maji nejake to "kurvitko".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stejné jako reportáže o zemědělcích, hold každý rok netrefí jackpot :) Za pět let se zase bude psát o renesanci v prodeji čteček..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No prostě a jednoduše, u knihy se mi jen-tak nestane, že po dvou letech skončí záruka a a on přestane fungovat. Navíc Takovou čtečku člověk nebude kupovat každý rok novou (jako někteří mobily) a po čase se trh musel nasytit...
Je docela zajímavé, že se se nestalo totéž co u mobilů a číňani nazahrnuli trh levnými čtečkami. Třeba až skončí patenty tak se to stane..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to i s temi mobily je jen docasu, proste aktualni modni vlna, za rok ci dva muze byt prodej telefonu klidne na 1/10 soucasnyho stavu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.