Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Některé desky pro Ryzen 3000 nedosahují plného boostu, jiné jej překonávají

https://www.youtube.com/watch?v=o2SzF3IiMaE

mě přijde že tam jsou dost přehledné grafy....

Jinak Steve z HWUnboxed rozhodně neříká nic o vyhýbání se těm deskám, naopak, říká že je to v praxi jedno. Nezapomínejme že jde jen o jednojádrové turbo, ne o turbo na všech jádrech, to v tom videu na grafu oproti Guru3D vidět jde. A ty desky kterým by se měl člověk dle článku "vyhnout" sice v singlu nejdou tak daleko, ale v all core boostu jsou výš - Tomahawk, Prestige - než ostatní, krom prvního Aorus Extreme.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jesli je problém jen s jedním jádrem, tak to nemůže být nedostatečná napájecí kaskáda. V zátěži jednoho jádra je spotřeba malá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V kaskádě problém samozřejmě není. Ale v čem vězí, těžko říct.. Bios, nějaká specifická konfigurace od výrobce...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Problém může být přesnost/kalibrace teplotních čidel napájecí kaskády.
Víme že turbo a PBO zvyšuje takty jen pokud jsou nízké teploty na napájecí kaskádě. Je tam algoritmus limitující turbo frekvenci v závislosti na teplotě daný AMD.

A jestli nějaké levné teplotní čidla ukazují nepřesně teplotu o 5C vyšší než ve skutečnosti, tak algoritmus nepovolí vyšší boost. A víme že teplotní čidla kolikrát nejsou nejpřesnější. Možná proto ty rozdíly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může být... Zase třeba MSI B450 Tomahawk je v recenzích chválena za kvalitní napájecí kaskádu a teploty v zátěži na VRM nepřesahující v průměru cca 60°C, takže pro rozptyl teplot směrem nahoru je tam pěkná rezerva. Podle toho, jak jsou konkrétně u této desky reportovány boost fekvence uživateli, jedná se spíše o vyladění BIOSu než cokoliv jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to meles o kaskade?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doporucuju si precist ten clanek. Bylo to zminene jako jedna z potencialnich pricin.

Asi bych kaskadu jeste nevylucoval, ale nez poddimenzovani to muze byt stabilita napajeciho napeti. Pri tech proudech uz se udelaji snadno ubytky napeti na vodicich a kvalitni deska bude mit stabilnejsi a nezavislejsi napeti na zatezi nez nejaka levna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita napájecích kaskád pro tyto AM4 desky viz https://docs.google.com/spreadsheets/d/110YkwlsmXZPXOfcs0PUPYtkmFB3kvFPx...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ten pohled milovníků prémiových desek, když z MSI desek je nejrychlejší ta nejlevnější. :-))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky se mi čas od času povede nasadit špatně chladič. Letos jsem úspěšně osadil 20 chladičů. Dva jsem musel předělat kvůli trochu větší teplotě. Takže 10% neúspěch považuji za standart. Kolikrát opakovali každé měření s nově osazeným chladičem?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dle videa z kanalu HWU pouzivali jeden jediny procesor a postupne ho osazovali do kazde desky, takze lze predpokladat, ze na kazde desce patlali pastu a osazovali chladic jen jednou. Tezko se jim divit, i tak to byla spousta prace.
Netvrdil bych, ze byl uplne spatne osazeny chladic, ale mozna s pastou, ci pritlakem to mohlo mit co docineni. Na druhou stranu treba u te Prestige desky; i kdyz to tady vypada, ze dopadla v testu tragicky, mela nejvyssi all-core frekvenci, takze se procesor urcite neprehrival, ani nemel hotspoty.
Dalsi indicie je, ze na kazde desce boostovala stejna jadra jinak vysoko..za predpokladu, ze jsou ocislovana stejna jadra porad stejne, to opet nevypada na spatne osazeny chladic, protoze jadra u stredu by boostovala vzdy vys, nebo by se ukazal jiny trend.
Cim je to zpusobeny neni zatim snadne rict.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"jadra ve stredu by boostovala vys" no ve skutecnosti presne naopak protoze ve stredu je vzdy nejteplejs protoze ho zahrivaj okolni jadra

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, myslim, ze by jadra boostovala vyse v sobotu. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro pomale: stred cipletu neni stred procesoru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu dosku Gigabyte x570 aorus ultra + 3800X a podľa CPUinfo je boost 4475.30MHz. Zákazník chcel pôvodne verziu Xtreme, ale doska stojí takmer 800€.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U Intelu se nic takoveho nestane, procesor ma proste standardni vykon a ne jako u AMD, ze clovek jeste aby kupoval tu nejdrazsi desku.
Jednoduse je z toho jasne jedno, vyhodnejsi nakup pri stejnem celkovem vykonu musi vzdy urcovat cena za desku + cena za procesor. Pak uz ale AMD nevychazi tak moc lip nez Intel.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To právě kupovat nemusí, protože paradoxně ty levné desky drží vyšší all core boost. Zátěž jednoho jádra je dost problematické dosáhnout, když v systému běží spousta procesů. Fakticky ty rozdílné boosty nemají dopad na výkon, protože k tomu v zásadě moc nedochází a když ano, tak ve chvíli kdy je CPU stejně nevytížené.

Boost u AMD CPU je bližší boostu na grafikách a jak padlo ve videu, tak je dost možné že AMD se k tomu postaví tak že to není chyba ale očekávané chování.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na X570 - Elite s ryzen 5 3600 mam max boost jen 4142Mhz a pokud je zaple PBO+ tak max boost zustava stejny nic se nemeni....pomuze jen manualni OC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba může být i rozdílná kvalita chipsetu? Třeba by se to lišilo i na několika deskách stejného modelu z různých výrobních sérií?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To asi ne ..Je to biosem .. Na starém biosu mi to bostovalo téměř všude na 4,4Ghz ,ted jen na 4,375Ghz ,ale výkon je stejný ,takže je to fuk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.