Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Některé recenze Ryzen 9 7950X3D obsahovaly chybu, která ovlivnila FPS až o ~30 %

Maximální možný výkon je vidět v recenzích kde testovali i s vypnutým cipletem bez 3D cache, tam se žádný pochybný scheduling neděje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to pak má k maximálnímu možnému výkonu těch až 30% daleko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Gamers Nexus se na to docela zaměřili a dokonce porovnali i výkon se starými a novými drivery:
https://youtu.be/9gCzXdLmjPY

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Redakce HardwareTimes uvedla, že k aktualizaci ovladače nepřistoupila, protože se
>domnívala, že se na Windows 11 v použité softwarové konfiguraci nainstaluje (aktualizuje)
>automaticky sám (což se nestalo).

Ale prečo sa tak nestalo, je ešte zaujímavejšie. Aktualizovaný ovládač čipsetu bol, a je, vo Windows Update, ALE ako OPTIONAL UPDATE a teda jej inštaláciu musíte manuálne potvrdiť.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

K tomu si přičtěte možný vliv nastavení zabezpečení jedenáctek a najednou vůbec nevíme, jaký má co výkon. Skoky o 40% jsou klidně možné...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdo si koupí ultimátní herní procesor a pak hraje v 720P viz obrázky?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No jízlivě řečeno, skoro všichni hráči cska...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

CSGO se hraje v 1024x768 stretched, třeba na 32" UHD monitoru, v 720p přímo to nikdo nehraje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No když si to někdy pustím tak to tedy hraju normálně na fullHD s fps kolem 120 a nepozoruji že bych na tom byl nějak bídně :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelé nižších řad RTX využívající úžasnou technologii DLSS.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se řešilo milionkrát.
Je to test CPU, ne GPU nebo jiných komponent. Proto se při těchto testech jejich vliv.
Výsledek si intrrpoluj. Až budeš mít GPU, pro kterou bude zátěž např. v 2160p stejný jako nyní 720p, tak budou takové rozdíly v 4k.
V podstatě ti to ukazuje výkonnostní rezervu CPU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

... testech PONIŽUJE jejich...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD "válí" toto je evidentne cielené na Instinct MI300

AMD Adds Basic RPC Mechanism To LLVM libc For GPUs
on 22 March 2023
This patch adds initial support for an RPC client / server architecture. The GPU is unable to perform several system utilities on its own, so in order to implement features like printing or memory allocation we need to be able to communicate with the executing process.

This is done via a buffer of "sharable" memory.

We use an `inbox` and `outbox` to communicate between if there is an RPC request and to signify when work is done.

Right now the implementation is single threaded so there is only a single buffer that is not shared.

This implementation still has several features missing to be complete. Such as multi-threaded support and asynchrnonous calls.
https://www.phoronix.com/news/AMDGPU-LLVM-libc-RPC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> AMD "válí"

Umm, dovolim si nesouhlasit. AMD "válí" v ruznych oblastech, ale co se tyce vypocetniho vyuziti GPU, konkretne software pro GPGPU, tam AMD nevali. Jejich situaci v oblasti by slo pred deseti lety popsat jako "spatna", dnes bych ji popsal jako "jesus f**king christ".

Pred deseti leti meli OpenCL, a alespon se ho *snazili* implementovat na vsech svych GPU. Co ma AMD dnes ? na OpenCL se vykaslali, a misto toho maji ROCm. Dokumentace je asi na 10 ruznych mistech (rocmdocs.amd.com, docs.amd.com, gpuopen.com, + tucet ruznych github repozitaru) pro jistotu v ruznych verzich. Podpora harwaru: vseho vsudy ~6 modelu (ano modelu, ne generaci), nejlevnejsi z nich stoji 1000+ eur. Dokonce nejsou ani podporovany vsechny modely z jedne generace, prestoze maji uplne stejny design jenom jiny pocet stream procesoru (napr 6800 je podporovan, 6600/6700 nikoliv). Instalace ROCm na Linuxu: prejeme hodne stesti, protoze temer zadna distribuce ROCm nebalickuje. Pouziti: kdyz mate hodne stesti, mesic je ve spravne fazi a mate presnou verzi tensorflow kterou vam sdelil nejaky rusky hacker kdesi na foru, tak vam to bude fungovat bez bugu. Ted si to porovnej s CUDA: dokumentace na jednom portalu; funguje na defacto KAZDEM modelu Nvidie, od 10 let starych 50-eur GPU po nejnovejsi 10000-eur GPU; nainstalovani v temer jakemkoliv linuxu je otazka par kliku / commandu; a vetsina relevantniho softwaru ma bezproblemovou podporu. Jakkoliv nejsem fanda Nvidie a CUDA, musim uznat ze jsou tisic led pred AMD.

</rant>

TL;DR: stav AMD ve vypocetni sfere lze popsat vtipem, ktery jsem nedavno slysel: "ROCM is an advertisement for CUDA". Smutne ale pravdive.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

openSUSE balíčkuje ROCm, čo je ale logické. A zvyšok je pravda len čiastočne, ale povedzme. Je to stále v minulosti, ale ľudia s Pensanda zvýšili úroveň podprory GNU/Linux pre Xilinx a zvyšujú ho pre AMD/Ati

Platinum sponsors of openSUSE
AMD

Gold Sponsors of openSUSE
IP Exchange

Silver Sponsors of openSUSE
B1 Systems GmbH....
https://en.opensuse.org/Sponsors

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. Jakkoliv nejsem fanda Nvidie a CUDA, musim uznat ze jsou tisic led pred AMD .."

nVidia byla první, která s tím příšla, v době, kdy už to bylo technicky realizovatelné a zárověň to uživatelé chtěli a nikdo nic takového nenabízel.

Tisíce mandays (a většinou zdarma) od univerzitních lidí (jak lektoři, tak studenti), jejichž výsledkem jsou všelijaké knohovny, best practices a jiné know-how, nelze jen tak doběhnout. A už vůbec ne s omezeným tímem/rozpočtem.
Stejně jako Intel už nikdy neudělá tak širokou (a funkční) podporu starších her pro své karty (budou-li ještě nějaké).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> nelze jen tak doběhnout

Souhlasim ze snadne by to nebylo, ale kdyz dobehli konkurenci v procesorech, dokazali by to i v GPU. Chce to vhodnou strategii a vytrvalost. Problem s AMD je, ze tohohle cile se kompletne vzdali. Presne jak rikate, chce to ziskat univerzity a studenty. K ziskani studentu ale potrebujete runtime ktery bezi na uplne vsem, i tech nejlevnejsich GPU. Strategii AMD vlastne potvrdil jisty manager AMD na githubu ROCm, kdyz v jednom bugreportu kde spousta lidi chtela nejakou featuru, rekl: "... but Google is happy with us." To je jejich soucasna strategie - kdyz ste velky cloud provider a koupite stotisic GPU, dostane podporu, ostatni at jdou do <>.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakou verzi používali na pctuningu to by me zajímalo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.