Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Někteří uživatelé M1 Maců pozorují rychlé opotřebení připájeného SSD

Tak co se kdo diví. Malá RAMka, nutnost swapování na SSD, nemožnost vyměnit/navýšit RAMku, nemožnost vyměnit/navýšit SSD = jasná poukázka na možný problém. Odnesou to ti kdo si tenhle stroj za 2-3 roky koupí bazarově, "protože je to kvalitní Apple"

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož jsem čerstvý uživatel M1 macku, tak jsem na to koukal.

Ano, v prvních 10 dnech jsem udělal na disku 1.6TBW, to na Widlích znamenalo až několik měsíců provozu..

Jenže, jsem v tom nový, hraju si stím, šponuju to na hranici možností. Pustit si na 8GB počítači program co mi občas padal na Win i při 32GB RAM ale na Apple normálně běží znamená jediné, swapuje a to fakt hodně, to jsou samozřejmě gigabajty a lítá to. Když ale člověk ten stroj netlačí na hranu, tak nevidím problém.

V úterý jsem měl něco přes 60GB zápisů na disk, včera jsem měl už jen 13,5GB zápisů na disk.

Před těmi dvěmi dny jsem to více sledoval. Můj běžný den je že pustím citrix pro RDP, pustím spotify, pustím prohlížeč, pustím outlook, tohle se do 8GB relativně vejde. Takže to fakticky newapuje. Ale jsem zvyklý že ráno pustím twitch a nechám nějaký stream běžet klidně i na pozadí, ztlumený celý den, k tomu projdu i relativně dost obsahu na YT.

Používám Chrome, ale to samé platí pro všechny chromium based prohlížeče a firefox.
i když je dostupná RAM ten video stream cachují na disk.Twitch typicky běží cca 6.4Mbit/s to je cca 800kB/s, za hodinu 3GB, teď to běží nějakých 16-18 hodin a voilá, to je bezmála 50GB zápisů na disk jak vyšitých + běžné zápisy a jsem na těch 60GB/den.

Včera jsem místo chromiového prohlížeče používal na twitch a YT Safari. Safari ten videostream necachuje na disk, takže včera při de facto stejné zátěži těch zápisů na disk bylo jen 13,5GB, na PC co jsem teď prodával, tam bylo 3 roky staré SSDčko a mělo necelých 24TBW, tedy 8TB/rok což odpovídá zátěži cca 22,5GB za den. Kdybych ten Apple šponoval víc, tak se na těch 22,5GB/den dostanu, počítám ale že to bude ve skutečnosti méně, když jsem eliminoval nějakých 30GB zápisů použitím jiného prohlížeče, ale i kdyby ne. 60GB/den, při 150TBW znamená cca 7,5 roku a to je hodnota na kterou si výrobci normálně věří, ty disky ale leckdy vydrží i násobně více.

Takže nevidím že by ty M1 Apply na to trpěly, pokud pak člověk zvolí vyšší úložiště, je to ještě více v pohodě a dřív se to rozpadne než se opotřebí čipy.

Ale ano, je tu velká masírka recenzí kde běžně recenzenti radí:
"8GB stačí, koukněte , tohle loňský model nedával ani s 32GB paměti..."

Nebo
"nekupujte interní úložiště, 200 dolarů za 256GB navíc je příliš, 1TB externí SSD koupíte za 150 dolarů"

Lidi pak mají větší tendenci tlačit ten stroj do extrému, a nedivím se, leckdy Air za 1000 dolarů překoná iMac nebo Macbook pro ba i Mac pro s Intely za 5-15x vyšší ceny, ve skutečnosti ale jde o entry level stroje pro "studenty", třeba MacMini je cenově tak agresivní že v té cenové kategorii hotový počítač co by byl pro náročnější práci vhodný neseženu. Jakmile vyjdou výkonnější stroje s výkonnějšími Apple procesory, tak to lidem asi začne docházet, že si budou koupovat vyšší Macbook Pročka, iMacy a Mac pro a ty entry levely už jako workstation používat nebudou

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

„Ale jsem zvyklý že ráno pustím twitch a nechám nějaký stream běžet klidně i na pozadí, ztlumený celý den, k tomu projdu i relativně dost obsahu na YT."

Zajimavý život. Takový pubertálně-konzumní...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, tak jak si miliony lidí ráno pustí telku a vypnou ji když jdou spát já zapínám twitch a vypínám s počítačem, twitch má oproti televizi výhodu, můžeš tam najít daleko specifičtější obsah který ti sedí více a to nejpodstatnější, máš možnost interakce s jeho autorem, to u televize není. Když budeš sledovat třeba zprávy tak si o nich s moderátorem nepokecáš.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Shodneme se jen v tom, že TV je ještě pro větší gumy:). Jsi neuvěřitelný...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

O co ti jde, debile? Vyjadřuj se k tématu a ke článku. Tyhle osobní invektivy si nech pro svoji matku, kreténe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký přesně význam má twitch běžící na pozadí se ztlumeným zvukem ? To mi opravdu uniká.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Protože spousta lidí hraje hry bez zvuku.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

A na pozadí.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

"Klaun, to je klaun!" burácely děti.
:oD
Vždy když už si říkám, že mě nemá jak překvapit přijde s něčím bizardnějším.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

* bizarnějším ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Díky :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

* Blizzardnějším ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba podle téhle ankety hry bez zvuku hrají 2/3 hlasujících, ale protože tohle tvrdé jádro místních nechápe, tak jsem ojedinělý podivím, realita je ale naprosto jiná, jenže to by si někdo musel sundat ten svůj závoj dokonalosti co má před očima.

https://www.idnes.cz/hry/magazin/anketa-hry-zvuk.A201126_152303_bw-magaz...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda. Anketa vůbec neobsahuje dotaz na to kdo hraje hry bez zvuku. otázka v ní totiž zní : "Vypínáte někdy v hrách zvuk, abyste mohli poslouchat něco jiného?" ......
A to mimohodem udělá někdy skoro každý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máte celkem pravdu, nechci to úplně hanět, protože M1 beru jako super progress do zatuchlých CPU vod a hodně bude opravdu záležet na způsobu použití. Pokud ten stroj prostě bude někdo hnát na hranu jako by mohl hnát více naddimenzovaný dražší stroj tak holt časem zapláče

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém je tam zase Apple, celé kompletně uzavřené a pod jejich kontrolou, můžou pokračovat s anti-consumer praktikami vesele dál.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil je ze v tom "naddimenzovanom" drazsim stroju, kdyz to prezenu a chcipne SSD, tak proste SSD vyhodim a za stovku koupim novy, jedu vesele dal. Kdyz ti v tomhle Applu chcipne SSD tak vymenit celou desku. Pokud by davali 10 let zaruky tak at, ale kolik davaji zaruku ? predpokladam ze klasika 2 roky. Takze az to SSD chcipne po zaruce, muzes hodit celej stroj za 1000+ eur do kose. Diky nein...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A jako bonus je to hrozně levný na výrobu, drahý na prodej a ekologie na to kouká jenom z rychlíku, protože když ti odejde cokoliv, tak se to celý vyhodí....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si do tejto jalovej argumentacie hodit vidle:

Mac OS X uz hodne dlho a aj na hodne starom HW vykonava transparentnu kompresiu RAM procesov. To co by na bezne nakonfigurovanom Linuxe skoncilo vo swapaku (lebo swapiness) a u Widiel v pagefile (lebo Widle) sa tu najprv komprimuje a az ked nestaci to, tak sa tlaci na disk.

Z realnej prevadzky realneho SW mam vyskumane, ze bezne kompresne pomery pri RAMke su niekde od 2:1 do 4:1 (zalezi od toho, co bezi) z pohladu swapaku sa masox so 16GB RAM chova ako masina s 32+ GB RAM.

Dokonca mam taky teply pocit, ze za istych okolnosti moze byt v zaklade swapak uplne vypnuty, pretoze ked sme mali v nasej aplikacke memory leak, ktory bol schopny za jeden beh automatickych testov vyzrat tak 50+GB RAM, tak v momente, ked masox skomprimoval vsetko, co mohol, to cele legalne vytuhlo. Predpokladam ze so swapakom (kor na SSD disku) by to stale bolo ako-tak responzivne, aby sa ta leakujuca aplikacia dala zavrazdit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poznámka: Windows 10 podporují transparentní kompresi paměti. Stačí se podívat do Task Manageru.
Nevím jestli to měly už W8 nebo W8.1 (nepoužíval jsem je) nebo jestli je to 'novinka' až W10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže je to vlastně stroj na frajeření, dělat se na tom moc nesmí. Dobrej kauf, blahopřeju :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Pustit si na 8GB počítači program co mi občas padal na Win i při 32GB RAM"

Proč jste nekoupil aspoň tu 16GB verzi?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

1: já si nic nekoupil, pronajímám si to
2: proč bych měl jít do 16GB verze když mi 8 stačí? Stejně v X-Planu lítat na tom nebudu. Ale běží to a kupodivu dobře.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

8 GB vám "stačí", a přitom si stěžujete na swapování? Pěkný doublethink.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem o aplikaci která na Win občas padla na OOM i s 32GB paměti a na 8GB bez problémů běží ale hodně swapuje. Nikde dál jsem o swapu nepsal, proč tedy zapojujete fantazii a vkládáte mi slova, které jsem nikdy nenapsal?

Naopak, třeba včera jsem ve svém FB statusu chválil jak si to za celý den vůbec nešáhlo na swap držel se těsně pod hranicí 8GB
https://ctrlv.cz/sq6C

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"a na 8GB bez problémů běží ale hodně swapuje"

Takže nestačí.

"Nikde dál jsem o swapu nepsal, proč tedy zapojujete fantazii a vkládáte mi slova, které jsem nikdy nenapsal?"

Nemusím "vkládat slova" nebo "zapojovat fantazii"; že 8 GB nestačí je zcela přirozený závěr z popsaného chování zápisů na SSD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu o co jde.

Mám 8GB paměti, mám aplikaci. Aplikaci pustím, aplikace funguje bez problémů, systém a další běžící aplikace také běží, necítím žádné zpomalení. Ano v tom stavu počítač swapuje, swapování není závada, je to vlastnost, dokonce žádoucí, proto je také tato funkce implementována.

Jako uživatel toho počítače nejsem jakkoli swapováním omezen, takže ano, 8GB stačí. Kdyby mě to swapování omezilo třebazhoršenou odezvou běžících aplikací a systému na mé povely, nebo by docházelo k neočekávanému chování aplikací či jejich pádům, pak bych skutečně mohl říct že to nestačí. Jenže, ono to stačí.

Můžeme diskutovat o tom zda by 16GB RAM nebylo, když počítač pravidelně swapuje vhodnější, ano bylo, ale pak je tu otázka, zda to má pro mne, coby uživatele cenu připlácet za 16GB. A tady je odpověď jednoduchá nemá, protože mě, coby uživatele 8GB v ničem neomezuje. Proč si připlácet za něco, co nepotřebuji?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Po dvou letech zbyde z nakousnutého jablka jen ohryzek...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Uplne novy produkt a tak tito prvy uzivatelia su nieco medzi Beta testermi a early adopters vhladom na to ako je dnes v mode vydavat novy produkt cim skor bez dostatocneho otestovania/vyladenia a niektore veci sa dorabaju za pochodu.
Nieje odveci v takychto pripadoch pockat nejaky cas(idealne na druhu generaciu) a az potom kupovat.
Viem si predstavit, ze u Apple zakaznikov to moze byt problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to problém zákazníků, M1 Apply jsou entry level počítače ale díky obřímu výkonu lidi ty stroje používají na činnosti kde dřív používali macy za mnohonásobně vyšší ceny..

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=Ql3Qg5QD_iU

MacMini M1 2020 s 16GB za 900 dolarů vs Mac Pro 2019 za 15000 dolarů

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A co to ma spolecneho s opotrebovanim disku?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Koupíš si největší low end počítač pro zábavu, zatížíš ho činnostmi které dělají lidi na profesionálních workstations a očekáváš že to vydrží jako ta workstation.. Absurdní představa.

Zápisy na disk jsou naprosto v pohodě, pořád se vychází jen Apple nepublikované hodnoty TBW. Ty disky ve SMARTu reportují wear level, a dle toho co to lidem kleslo pod 100% vychází životnost těch disků na 10-20 násobek toho co by odpovídalo spotřebnímu disku a TBW pro ně běžným.

Ale i kdyby to 250GB SSDčko mělo jen 150TBW tak bys musel zapisovat každý den přes 200GB dat abys to vyčerpal do konce zákonné záruky. Dost pochybuji že něco takového běžný uživatel zvládne, bude tak na 1/10 a to už mu dává žívotnost toho disku 20 let a to jen podle garantovaných TBW, nikoli reálných co ty disky mohou vydržet

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Absurdni predstava je ta tvoje, jak od maleho jardy vedle ze vchodu.

Pokud vyrobce uda na trh zarizeni a nespecifikuje v nem, co na nem "mas" nebo "nemas" delat, tak nemzues psat takove komentare. Je to vec Apple. Pokud do toho hodil shitovy disk, a nespecifikoval na co to "nesmis" pouzivat, je to jeho chyba.
Co jsou to ty cinnosti, ktere "nesmis" podle tebe na nem delat? :)
Placas vylozene nesmysly

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

No co chtít od firmy která léta prodává NTB s vadnýma klávesnicemi, či vadným kabelem pro podsvícení displeje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ako neber to v zlom, ale ak ti dam produkt na trh, ktory sa vola AIR, ktory bol roky povazovany za ntb pre kancelariu a yt a ty ho zacnes vdaka vykonu pouzivat na veci na to neurcenych, tak nemozes ocakavat:

a: ze to vydrzi
b: budem ta brat ako logicky uvazujuceho cloveka

k tomu nema ani chladic :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"a ty ho zacnes vdaka vykonu pouzivat na veci na to neurcenych,"
.. specifikuj tyhle cinnosti.
V cem se lisi "Air" od jinych notebooku a kde beres jistotu, ze pred tim nikdo nepouzival air na "na veci na to neurcenych"
Pokud jako vyrobce zarizeni nechci, aby se zarizeni nejakym zpusobem pouzivalo, mel bych to bud uvest v podminkach pouzivani nebo zajistit parametrove kurvitko, aby se k tomu nevyuzivalo. Takze at chce nebo nechces, jde to za Applem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Klidně si kup entry level a používej to jako workstation, no problem, taky jsem měl hobby vrtačku na vrtání do dřeva a jako šroubovák, pak jsem potřeboval vyvrtat pár dír do panelu abych pověsil monitory na zeď a v půlce jsem tu vrtačku uvařil, nenadával jsem na výrobce co to udělal za šmejd, max jsem vynadal sobě že používám něco na co to není navržené.

https://ctrlv.cz/xXpS tohle jsou zápisy na disk za 1,5 dne. Nevidím tady vůbec žádný problém, při 150TBW a denním zápisu 15GB je životnost toho disku 27 let. Pokud má 100TBW, tak 18 let.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proc bych si mel kupovat apple shit za predrazene penize a pouzivat jej jako "workstation"? :D Tuhle mentalitu prism te rozsir jako novy "apple zverozvest" ve svych kruzich.
Zbytek bez komentare, protoze si povidas sam se sebou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi ale strašný matlal, k nepodstatné části se budeš vyjadřovat a o tom co neumíš vyargumentovat se odmítneš bavít. Takže

Co přesně je za problém, když za 18 hodin počítač zapíšě 13,5GB dat na SSD? Pokud to budeš dělat každý den, těch 150TBW je na 27 let. a i s 40GB za den se udržíš na 9 letech než dosáhneš hodnoty 150TB. To ale neznamená že ten disk nevydrží déle, jsou tu Apple noťasy s PETA byty zápisů a vesele fungují. Moje PC zapisovalo přes 22GB denně a to mělo 32GB RAM a systémový disk měl jen 100TBW, životnost 12 let... To ten neskutečně zapisující apple je na tom lépe a to má 4x méně paměti.

Na téma nadměrných zápisů, první videa co na mě vypadly a jistě jich najdeš více

https://www.youtube.com/watch?v=w3AckBUFi9U
https://www.youtube.com/watch?v=smNuyt3Ww6c - 4. kapitola

Jistě najdeš další videa, kde v zásadě každý končí tím, že je to naprosto bezpředmětné řešit a že to ssd přežije životní cyklus toho zařízení a to i s přihlédnutím k tomu že jabka lidé používají opravdu dlouho a drží si vysokou zůstatkovou hodnotu. Je to i díky podpoře kdy i 6 let staré zařízení stále běží na aktuálním OS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsi pobavil troubeline. Tak ja ti to napisu jinak
- prvne tady napises srackoini komentar o tom, jak je M1 "ueber" chip, coz neni pravda.V tu dobu 9 mesicu stary 4600U ma stejny MT vykon jako ten tvuj M1ckyovy zazrak. Dokonce jsou uz v tu dobu na trhu ve stejne TDP kategorii chipy, ktere maji vykon vyssi. Vysledek..lzes jako vzdycky.
- Tvoje obhajoba o tom, ze nekdo pouziva Apple Air nepatricnym zpusobem je vycucana z prstu. Apple nikde nezakazuje ani neukazuje, jak se maji notebooky s M1 pouzivat.
- To ze napises, ze to nekdo pouziva jako "workstattion" je dalsi vycucany argument z prstu. Nikdo pri smyslech nebude z Macbook Air delat "workstation stanici", kdyz na to nema vubec vykon. Coz by jsi vedel, kdyz by jsi nebyl trouba, ktery si poridil Macbook a ted trousi nesmysly po webech.
Tvoje videa zapisy SSD mne nezajimaji. Opet a znovu pro blbe..pokud Apple nechtel aby se jeho zarizeni urcitym zpusobmem pouzivali, mel to napsat do svych EULA, atd., nebo mel pridat tradicni "vyrobcoco" kurvitko.
Zkus jednou pouzit rozum, pokud si necim takovym byl pri svem narozeni obdarovan.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co zase taháš nějaké výkony procesorů, bavíme se o excessive drive writes, který se před pár dny začal řešit na reditu.

Ten systém ale žádné extra zápisy na disk nedělá, řekl bych že dokonce na disk píše méně než x86 stroje s Windows vybavené stejným objemem paměti.

Apple nikomu nezakázal zařízení používat jak se mu zlíbí, pokud ale uživatel bude používat zařízení příliš a vyčerpá jeho životnost výrazně rychleji, může se stát že případnou reklamaci Apple nevyřídí kladně, ale to nevyřídí žádný jiný výrobce, nebo když překročíš v záruční době životnost čipů na SSDčku, který výrobce uzná reklamaci?

Nicméně jsme zase zpět u té výdrže, SSDčka Apple používá už mnoho let, už mnoho let je pájí na desku a za ty léta tady nikdy nekolovala informace že SSDčka v Apple produktech odchází protože by je lidi používali a že je používají.

A že tě nezajímají fotky nebo videa, no jasně, musel by si přemýšlet a hledat argumentaci proti zdrojům, které tady s pár příznivci nedokážeš diskreditovat tak jako mé.

Takže opět, jaký je problém s předpokládanou životností pidi SSDčka 27 let, nebo jen 8-9 let? A životnost v tomto případě je hodnota kterou garantuje výrobce, nikoli reálná, viz právě tebou neuznaný příklad toho jak 128GB SSDčko si žije v plné kondici při 170TBW

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jiricku, kazdy chape, ze jsi si poridil Apple a tudiz je to nejlepsi na svete :)

Pro zbytek by jsi ale mohl pouzivat trochu kriticke mysleni, misto vesleho fabulovani. Ty jsi tady prisel s fantasmagorii typu, ze se Apple pocitace pouzivaji "nepatricnym" zpusobem, ktery ma pak za nasledek 'ojeti' SSdcka. Ani Te nenapda, ze ty problemy jsou spojene se vsemi tremi aktualnimi modely.
Co sem taham vykon procesoru? :D No ja ho sem taham proto, ze jsi asi blbej, protoze pises o tom ty sam prispevky a nevis o tom :D
"A že tě nezajímají fotky nebo videa, no jasně, musel by si přemýšlet a hledat argumentaci proti zdrojům, které tady s pár příznivci nedokážeš diskreditovat tak jako mé."
.. tohle je uz spis na nejakou tabletku Jirko. Evidentne ti asi hrabe a vymyslis si uz jen kraviny

ALe ono to je v podstate jedno, stejne ty tvoje demagogicke prispevky nikdo nebere vazne..akorat s nima zbytecne prudis.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože CPU Apple M1 ?
- 16 mld tranzistorů oproti 7 mld u Intel i9.
- zpracovávání stejně dlouhých a kratších úloh a tím lepší paralelizace, až 4x než Intel
- sofistikovaný RAM management oproti zastaralému neefektivnímu Intelu
- práce s videopamětí, rozpoznávání řeči atd. až 9x rychlejší jak Intel i9
- 8GB swap memory v SSD
- 4x vyšší IPC než Intel i9
- 4 silná jádra a 4 úsporná jádra pro nenáročné úlohy
- 5nm výrobní proces oproti 10nm Intel

Apple opustil potápějící se loď Intel a jeho zaostávající procesory a to se mu vyplatilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To s tim nema nic spolecneho. M1 je vykonove stejny chip, jako je uz AMD Renoir. Ten byl dokonce ve sve top konfiguraci rychlejsi. Jedine v cem trochu exceloval byl vyssi ST. U Cezanne je jeho MT pomalejsi a ST stejne rychly, cili celkove je to pomalejsi chip, nez aktualni modely AMD.
To ze Apple opustil Intel je pak jina story, ktera s temi predchozimi komentarema nema nic spolecneho.
Psat komentare ve stylu, ze "M1 je workstation" chip, muze s prominutim jen trouba, jako je JirkaK.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Děláš si legraci?

Já tvrdím že někteří lidé ten M1 čip používají jako workstation i když je to čip určený pro nejlevnější, entry level zařízení pro nenáročnou klientelu jako studenti, konzumenti streamovaného obsahu, atp.

Na to se pustí šitstorm že si lidi koupí počítač a pak ho nemohou používat...

A teď tvrdíš jak M1 považuju za workstation čip, přitom tady celou dobu tvrdím přesný opak.

A ano, tvrdím že někteří lidé to začali používat jako pracovní stroj, protože pro jejich workflow poskytuje obří výkon, to že tady jsou rychlejší procesory, ano jsou jak u intelu, tak amd, ale jsou výkonnější v konkrétní činnosti? Jestliže někdo usoudí že je pro něj M1 nejlepší varianta na práci tak se s tím musíš smířit. Ono totiž ani u té práce ne vždy záleží na absolutním výkonu. Můžeš mít výkonnější čipy, ale budou ve stejně atraktivním balení? Budou v ekosystému Apple? Budou stejně tiché?

A ještě jednou opakuji že to že to někteří používají jako pracovní nástroj neznamená že to není entry level počítač.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Já tvrdím že někteří lidé ten M1 čip používají jako workstation i když je to čip určený pro nejlevnější, entry level zařízení pro nenáročnou klientelu jako studenti, konzumenti streamovaného obsahu, atp. "
.. ja si legraci nedelam. Mozna by jsi ale mohl zapnout mozek, pokud by jsi nejaky mel, na 2 vteriny, nez na nejaky prispevek odpovis. Muj komentar o M1 chiopu je v uvozovkach. Mozna se vrat nekde na zakladni/stredni skolu, kde se uci, ze texty v uvozovkach nejsou mineny doslovne, ale je tam nejaky posunuty vyznam. Nechapes..no nedivim se.

"i když je to čip určený pro nejlevnější, entry level zařízení pro nenáročnou klientelu jako studenti, konzumenti streamovaného obsahu, atp. "
.. tohle je 100% blabol a nesmysl. Ty notasy nebo mini desktopy s M1 stoji v nejvyssi konfiguraci 70k. Tohle opravdu nejsou budgetove pocitace pro studenty urcene pro cteni dennich zprav na iDnes.
https://www.alza.cz/levne-macbook-pro-13-m1/18884164.htm#f&cst=null&cud=...
Takze vsechny tve hypotezy, ktere jsi tu vyplodil, jsou pouze dalsi z tvych myslenkovych prujmu...
Hezky vecer :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle uvažování nemůžeš od zákazníků očekávat. Apple sám má zveřejnit co a jak. Když si kupuješ SSD, tak výrobce jasně upřesňuje podmínky, které když jsou překročeny, tak máš smůlu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, to jsou věci. Laptopy nejsou pro práci. Boty nejsou pro každodenní nošení. Leckdo si otevře hospodu a pak mu tam lezou lidi...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že jsou, ale je asi každému jasné že profík co se živí něčím náročným nekoupí mini krabičku a bude od toho očekávat životnost pracovní stanice. Strojek na občasné ostříhání doma za pár set asi nekoupím do kadeřnictví kde vezme hlavu 30x za den. Nekoupím si polici co udrží 100kg když na ni budu chtít dát věci co váží 150 kilo, nekoupím si kombíka a do kufru následně nenaložím dvě palety cihel proložených několika pytli cementu s vahou 1 tuny když to má užitečnou hmotnost 500 kilo.... Nekoupím aku šroubovák a pak s ním nevrtám desítky děr do panelu... Třeba ten strojek, police, kombík či šroubovák vydrží, ale třeba také ne, když ne, tak to není chyba těch výrobků ale moje, protože je používám na něco, k čemu nebyly navržené..

Ale zpět k tématu, pusť nějakou náročnou práci na MacMini/MBA/MBP a pak to pusť na PCčku za srovnatelnou cenu se srovnatelným form factorem, silně pochybuju že ty Windows nebudou swapovat nebo že budou swapovat výrazně méně a že aplikace/uživatelé budou na disk zapisovat výrazně méně než na tom jabkách. Dokonce silně pochybuji že budou levnější nebo výkonnější

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U aku šroubováku za pár stovek opravdu nečekám zázraky. U laptopu za 30+ bych už čekal trochu víc než možnost opatrně sledovat porno ve vysokém rozlišení...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Ano je to problém zákazníků" - nemohu nesouhlsit - tohle bude za pár let provozu opravdu problém těch zákazníků, a to dost nepříjemný.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zákazníci Apple jsou naučení, že když to selže, tak to znamená, že oni něco tomu produktu provedli nebo se k němu chovali špatně a koupí si prostě nový. Navíc stejně budou v pronájmu měnit macbook jednou ročně, takže to problém zákazníků ani není.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to dopada, kdyz se setri na nespravnem miste..

Browser muze byt take problematicka aplikace z pohledu I/O.
Budu hovorit o Vivaldi, protoze jej dobre znam.
Pokud ma clovek nastavenou delsi historii atd. - kazdy klik se uchovava v SQLITE databazovych souborech, ktere muzou VELMI narust (jednotky GB). Pokud clovek neudela shrink, nastava dost neuveritelna fragmentace ktera se da resit manualne pomoci SQLITE.EXE ukonem zvanym "vacuum".

Disk cache browseru doporucuju na RAM disku a malou. Pokud clovek zrovna nejede pres obskurni satelitni pripojeni a pod.
vivaldi.exe --disk-cache-dir="m:\vivaldi_cache"

Priklad pred defragmentaci:
/** Disk-Space Utilization Report For History.db

Page size in bytes................................ 4096
Pages in the whole file (measured)................ 12912
Pages in the whole file (calculated).............. 12912
Pages that store data............................. 5034 39.0%
Pages on the freelist (per header)................ 7878 61.0%
Pages on the freelist (calculated)................ 7878 61.0%
Pages of auto-vacuum overhead..................... 0 0.0%
Number of tables in the database.................. 13
Number of indices................................. 14
Number of defined indices......................... 11
Number of implied indices......................... 3
Size of the file in bytes......................... 52887552
Bytes of user payload stored...................... 10036962 19.0%

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí těch co by používali Vivaldi který není optimalizovaný, natož nativní pro Apple sillicon, moc není, chrome, edge, firefox, safari a brave mají nativní arm buildy, proč používat neoptimalizované prohlížeče přes rosetu?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu pointu. X řádků dat k ničemu. Velikost souborů na disku je z hlediska opotřebení ssd k ničemu. Napište, kolik GB to zapíše za den. Ale i kdyby to bylo moc, tak na Apple to hodit nemůžete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prohlížeče píší do historie pořádř a pořád píší do cache pokud to člověk nezakáže. tam je fakticky jedno co je to za prohlížeč a děje se to na Apple, Windows, linuxu i v mobilech. Pak si člověk pustí video na YT a prohlížeč bude 10MB ukládat každou sekundu co to video poběží, pokud to bude HD 1080p... tím tempem to zapíše cca 3GB za hodinu, 66GB za 24 hodin . Při téhle zátěži a předpokladu že disk má 150TBW bude trvat 6 let než té hodnoty dosáhne, Ale za předpokladu že to opravdu poběží 24/7 po dobu těch 6 let.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Shodou okolnosti muzu slouzit, protoze posledni start Vivaldi byl pres klik na link - tj. bez parametru cache na RAM disku.
Za 6 dni ~30GB, zroj ProcessExplorer, ale ty SQLITE soubory jsou uz optimalizovane. Jejich velikost vliv ma, i kdyz ne primo umerny.
Navic vetsinu provozu ve Vivaldi provadim v "Private" modu, protoze je to o hodne sviznejsi diky tomu ze se neudrzuje historie. Jinak by to bylo podstatne vice nez 30GB.
Na par tabech to poznat nejde, ale kdyz je par oken, 60+ tabu kazde, tak to poznat jde a hodne.

Sveho casu dost zapisoval Skype, ale to uz neni pravda.
Dale bych si dovolil poukazat na svuj prispevek zde: https://diit.cz/clanek/hoax-windows-10-vam-udefragmentuji-ssd-k-smrti/di...

Take delam na pajenych 16GB. Chce to mit spusteny ProcessExplorer, zapnout ikonu "Options|Tray icons|Physical memory history" do task bar ikonek jako indikator a drzet spotrebu pameti v rozumnych mezich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

30GB je nic, to je můj průměr za den na pracovním pc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli to pozorují už teď, tak je to hodně rychlé...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

myslim ze to je chyba usera.. urcite je nekde v rohu navodu napsany neco jako.. 'pro dosazeni ocekavane zivotnosti pouzivat maximalne 48 minut za den, z toho nejvic 35 minut v prohlizeci, editoru fotek, videa a jinych na ram narocnych aplikaci'..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Normální user to vůbec neřeší a netuší co to jsou nějaké TBW apod. Pájené SSD má apple už hodně dlouho, nikdy problémy s výdrží neměly. Teď je problém v tom že si člověk koupí low end počítač a díky jeho výkonu tam začne dělat věci co dřív dělal na násobně dražší workstation, to ale není cílová skupina těch počítačů.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

no dyt to pisu.. kdo ceka od pocitace, ze mu ma vydrzet dyl jak dva roky, tak neni cilovka applu.. (: apple se nesmi moc pouzivat, jinak nevydrzi..

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Apple se používat má. A to tak, že hodně ...
...
...
...
... na ukazování a předvádění se.

Vážná práce se přeci dělá v iObláčku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry Jirko, ale laptop za 30k+ neni ani low-end ci entry-level ani nic tomu podobneho. Ty sam ses nam tu dokonce priznal, ze sis ho ani nekoupil a pouze si jej pronajimas. Jeste nikdy jsem neslysel o nekom, kdo by si pronajimal/splacel low-end laptop. Ale to bude mozna tim, ze to nejsou stroje za 30k.
A prestan se uz trapne odkazovat na "workstation", to je zase uplne jina kategorie, se kterou se M1 opravdu rovnat nemuze a nikdo s dvoucifernym IQ to tak nepouziva. To jen ty si tady zjevne pletes pojmy a michas zarizeni do kategorii, kam rozhodne nespadaji.

EDIT: Resp. entry-level to mozna je, pokud chce clovek za kazdou cenu jablicko. Porad ale neni vinou toho zakaznika, ze Apple prodava dle tebe "low-end" za 30k. A pokud to low-end je a ma se na nej idealne jen koukat a nepouzivat, tak si to ma Apple aspon napsat do podminek. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, co se divíte? Apple vyráběl vždycky šroty (lacině vyrobit, draze prodat hejlům) a není důvod proč by to s novou generací mělo být jinak?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Apple ty "šroty" do noťasů pájí už rádku let a nějaká větší úmrtnost SSDček na opotřebení se nekoná ani u strojů kterám táhne k 10 letům života.

Problém je v uživaterléch jak píše kolega výše.

Air v základu za litra USD pro content creatora nabízí někdy srovnatelný výkon než Mac Pro za 15 tisíc dolarů, takže to spousta těhle power userů kupuje jako náhrady předchozích generací.

Problém je že dřív měli workstation, ať v podobě vyšších modelů Macbook Pro, iMacy či Mac Pro, teď si kupují entry level produkt pro studenty a chtějí po tom zátěž profesionální workstation protože ten entry level má tak obrovský výkon a i když člověk naswapuje 5-8GB tak to v podstatě nepocítí

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ty delas, jako by nikdo jiny nikde jinde na noteboocich nic nedelal..
To je zase komentar

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že dělá, ale seš třeba střihač videa na full time, jsi hudebník, jsi DTP pracovník, jsi SW vývojář, děláš 3D rendery...

Kolik těhle lidí si kdy kupovalo na práci nejlevnější ultrabook? S M1 to ti lidi dělají

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Kolik lidi na to si nekoupilo ultrabook, je uplne stejna otazka. Hlavne tvoje predstava je ujeta jak maleho Jardy.. Ten vykon M1 neni v nicem zazracny. MT je podobny jako mel 4600U Renoir, 4800U si ho namaze na chleba. Cili 4xxx U/H rada AMD je vykonejsi, nez slavny M1 Apple. Novy Cezanne/Lucienne U/H je opet jeste vykonejsi a v ST stejne rychly.
Takze tvoje napady o tom, ze je M1 je zazrak, ktery se spatne pouziva je scestna, protoze ten vykon tady byl uz pred nim. Pokud jej Apple nechtel, aby se pouzival urcitym zpusobem, mel to nejakym zpusobem bud omezit nebo deklarovat. Tohle jde za Applem.
Placas same blbosti.
https://diit.cz/clanek/jak-si-vede-apple-m1-v-cinebench-r23

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

K čemu je vyšší výkon, když to neposkytne kvalitu a ekosystém Apple???

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tam kde je výkon kvalitativním měřítkem funkčnosti je přívětivost ekosystému vedlejší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě a který 1,3kg lehký ultrabook pasivně chlazený, desginový s výborným relativně jasným displayem, vybavený thunderboltem, kvalitní podsvícenou klávesnicí (ano M1 macky mají klávesnice někde jinde než měly předchozí verze) s cenou 30 tisíc s AMD si koupím a jak moc takový notebook bude rychlý? Dokonce mu odpustím pasivní chlazení pokud skutečně nepůjde slyšet.

Který počítač za 20 tisíc s AMD v balení 20x20x5cm /nebo kolik přesně je mac mini/ seženu a kolik z nich bude "hlučné" v zátěži stejně jako ten MacMini?

Poměr cena výkon je u těch strojů parádní a konkurence v té samé ceně není obvykle není výkonnější.

Bylo by smutné kdyby fakticky střední a vyšší třída procesorů konkurence s výrazně vyšší spotřebou byla slabší než low power low end tintítko. Jenže ne vždy jde o výkon jen toho procesoru, třeba to video nemusím zpracovávat SW encodingem, můžu použít HW akceleraci, v něčem zase může pomoc neural engine. To že se dnes do počítačů stále více začínají prosazovat specializované, velice efektivní čipy pro specifické činnosti je cesta správným směrem, kdy budeme moct dělat, specifické náročné činnosti velice efektivně. Video, FHD, 4k, dokonce 8K, dnes dokáže encodovat v reálném čase i mobil nižší třídy aniž by to ovivnilo jeho výkon.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Profesionální video codeky (R3D, ARRIRAW, B-RAW, ...) nikdy nebudou přímo implementovány v CPU/GPU (širší paleta formátů, značná dynamika jejich vývoje), závisí na hrubém CPU případně GPGPU výkonu, IO průchodnosti ruku v ruce s nezanedbatelnou paměťovou náročností. Tedy oblasti, kde toho M1 based stroje Air/MBP/Mini moc předvést nemohou.

MacOS-lock uživatel se dnes může rozhodnout mezi obsolete x86 strojem se zastaralými CPU/GPU a moderním Apple Silicon s jeho limitovanými CPU/GPU/RAM/IO/storage schopnostmi (navrch s chybějící podporou e-GPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pro toto využití skutečně nestíhají, ale počítám že právě ti co mají potřebu pracovat s něčím takovým nejsou cílovkou studentských počítačů.

Pokud jde o H264 nebo 265, tak tam je ten výkon výrazně lepší a pro mnohé jsou ty formáty dostačující, ale to je přesně o tom že je třeba si vybírat HW i podle toho co na něm chci nebo nechci dělat.

celé apple portfolio má přejít na vlastní procesory celé až za dva roky a ten výkon postupně poleze nahoru, teď to jsou entry level počítač s nejnižším výkonem v nové řadě, ale už jsou tu zvěsti o M1X který se snad představí za 14 dní a samo další silnější procesory budou přicházet, taktéž se mají objevit i samostatné apple karty až se 128 jádry a když vezmeme co dokáže současných 8 jader, pokud nenarazí na nějaký zásadní bottleneck a bude škálovat tak jak škáluje 7 vs 8 jader, tak i ten výkon grafiky bude brutální

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Apple se povedl jeden kousek, slovy "jeden".. Apple Air s M1..a ty mas z toho vanoce :D
Ty jsi trolik...
ps: napadlo te vubec, ze to neni o tom, ze by v x86 svete, nesel podobny "Air" udelat, ale ciste o tom, ze ten trh je jinak segmentovany a vyrobci jsou navykly pro urcite kategorie delat urcite notebookove sestavy. Je to ciste marketingovy duvod, proc nema "Air" konkurenci. AMD Renoir a Cezanne jsou stejne nebo vykonejsi nez M1. To ze nemaji "neuro" chip...protoze trh na to opet neni pripraveny. To je cele. To ze ma mozna M1 lepsi video encoder..no to je mozne, to se muze s dalsi generaci zmenit. Kromet toho v x86 svete kraluje NV. Je ten Apple kvalitnejsi nez NVENC?
Zase komentar jak od 5leteho Jardy...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to obratil: Ktery M1 ma 32-64G ram a 4TB SSD ?
V PC svete kazdy moderni stroj to muze mit, protoze ty komponenty jsou vymenitelne.

M1 ma v jakekoliv provedeni silny boost / power limit, takze chvili se to zda ze to pojede, ale jakmile tam date nejakou slusnejsi zatez (video denoise na gpu), tak to trva radove dele.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

SSD v M1 macoch su odost ine, ako v starsich i5.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně to je úplně fuk. Když (zaplacení/zapálení) recenzenti označí M1 za stroj na produktivní práci, tak bych u všech rohatejch čekal stroj na práci, ne lagryc ve stylu netbooku za 7 tisíc tvrdejch a konvertibilních ANOFERTkorune. To si holt chamtivej Apple musí vybrat, jak ty své střepy bude promovat!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co je produktivní práce? Fotograf co si vyretušuje pár fotek denně? Youtuber co zpracuje pár desítek GB /z externího úložiště/ za týden pro 2-3 videa apod? Tihle to vůbec nemusí řešit, Ano pokud někdo bude kopírovat na pidi disk postupně stovky GB denně a bude to, já nevím, třeba překodovávat mezi video formáty, 8 hodin denně, tak je to naprosto odlišný případ.

Ale zeptám se, když taková zátěž dělá problém na Apple, nebude to dělat i na Windows? Řeší to někdo a že ty disky nebo paměti dnes bývají taky velice často pájené a taky to výrobce určitě opravovat nebude a bude to nahrazovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uzákonil bych, že zařízení s velikostí zobrazovadla nad XX" nesmí mít pájené úložiště. A od nějaké velikosti ani RAM. To není snaha o komunismus, ale o skutečnou ekologii. Napíšu mail blonde Lejnu do Brusele a dokud to nevyřeší, tak přestanu chodit v pátek do práce!

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nj, někdo je hot komunista a něco by nařizoval.

Výhoda je že každý si může koupit co mu vyhovuje. Pájené SSDčka má Apple už pomalu 10 let a nikdy nebyla žádná kauza že by Macy s pájenými SSDčky odcházely, naopak, spousta lidí používá 2012, 2013, 2014 macy ke své spokojenosti stále

Uvědom si že Macbook za 1000 dolarů stojí méně než iPad a MacMini za 700 dolarů je nabídka která konkuruje jakémukoli AMD/Intel prebuildu v podobné cenovce, Hlavně Air za 1000 dolarů výkonem překoná Macbook Pro 2019 za 3-4 tisíce dolarů a někdy překoná i Mac Pro workstation za 15 tisíc dolarů

Hodně lidí díky tomu ten entry level laptop používají jako profesionální workstation

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Máš extrémně zkreslené představy o statistice. Něco nařizuje každá vláda na světě, máme to ale krásný komunistický svět.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Problem pajenych SSD neni jenom opotrebeni. Ale pokud odejde cokoliv jineho a SSD prezije (tj. odejde cpu, ram, gpu, vram, zdroje, t2 crypto), tak se nelze uz dostat k datum.

Samozrejme lze argumentovat tim, ze prece apple ma Time Machine.. ale to pak muze clovek argumentovat i tim, aby pocitac lokalne ani nevyuzival a jel vsechno v cloudu.

Jinak souhlasim s tim, ze se M1 pouziva na veci, ktere uplne nebyly v teto tride vhodne, vidim to ve FB video skupine.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Toto je asi jediny silny argument. Ze odide RAM, cert to vem. Ale ak odide storage a clovek nema veci zalohovane, je to v prdeli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U sledování youtube videí a twitche na pozadí bez zvuku o moc dat nepřijdeš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale na to je zase blbost porizovat neco za 30k, kdyč kram za 10 zvladne to samy...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na počítači nemám data nezálohovaná, bez kterých bych nemohl existovat. Možná přijdu max o pár minut práce, což vzhledem k pravděpodobnosti závady nemá smysl vůbec řešit. Já třeba nemám ve zvyku mít práci na systémovém disku, takže pokud umře deska je mě to jedno, všechny data mám na externím disku. Pokud jsem v situaci kdy nemůžu externí disk připojit, obvykle nemám potřebu pracovat, ale i kdyby, pořád je tu cloud nebo síťové disky, klidně i přes internet, ano může být problém jak velké to je, ale i když budu střáhat nějaký video materiál, tak to samotné video můžu mít nahrané jak na tom interním tak na externím úložišti jako backup a jediné o co v případě havárie počítače můžu přijít je rozpracovaný projekt ve videoeditoru a ten bude v řádu třeba pár megabajtů, nic co by přes ten internet nešlo poslat do cloudu v podstatě odkudkoli

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Máš mou podporu!
Založíme nějakou sektu, co říkáš? Co třeba Adventisté druhého DIMM slotu? Nebo Svědkové PCIexpressovi?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ono vsetko je to od uzivatelov, ja ked som mal vsetky projekty v macbooku, tak denne som mal zapis niekolko desiatok GB, obcas az 100GB, holt docker robi svoje

pri mojej kapacite 512GB to sice podla vypoctov ukazovalo niekolko rokov, ale i tak mi to bolo vela

kupil som externy, hodil tam pracu, spomaleny chrome vymenil za safari a odvtedy uzivam minimum

samozrejme tento rok ho vymenim (po 2r), kedze ten intel srot robi vsetko mozne, len ne to co od neho chcem (v porovnani s air m1), uvidime ake budu iMacy pripadne macbook pro 16 s apple soc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu problém, stejně ten mac za rok vymění za jiný, tak proč to řešit?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ty jediny jsi to pochopil ;)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nakupujte Apple z bazaru ;D ....a o tom pravě není jablečná politika

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přitom přímo apple bazarové počítače prodává

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu říkám ukázkový kurvítko :D Jako 16G RAM+VRAM není nic moc. Do novýho desktopu jsem si objednal 64+16, pak by to SSD mohlo vydžet o něco dýl. Ale holt není to ohryzek...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nojo když von každej matla, co si koupil M1, má potřebu najednou bejt kreativní a tvořit 4k obsah na YT. To holt to srandovní zařízení s dobrý SoC a zbytkem vyladěným na plánovanou životnost nedává.

Btw ví se, jestli je tam TLC či QLC SSD? Nebo jestli se už Apple pustil rovnou do PLC? :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

OLC

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pry tam jsou TLC s garanci 1 DWPD (coz je nadsazeny jako ostatni M1 parametry.. takze tady je zakopan pes :)

https://appleinsider.com/articles/21/02/23/questions-raised-about-m1-mac...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

TLC u pevně pájeného SSD s masivními swap zápisy? To nedá významné části lidí ani 2letou záruku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že velká část klientů je z podnikatelské sféry, tedy aspoň u nás v čecháh. Tím pádem mají záruku 1 rok a to by mohlo čistě teoreticky vydržet...

EDIT: Tím "u nás v čecháh" myslím u nás na moravě :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi asi kde (a co) kupujete - i kdyz kupuji veci na firmu v Alze, tak tam byva zaruka 3 az 5 let, pripadne to lze jeste zvysit extra sluzbou. A reklamace resi bez problemu - neni to ze by to tam bylo napsano "jen jako" a pak rekli, ale vy jste firma a mate jen rok.

U Applu je ale jina, tam opravdu davaj jen 12 mesicu :) Nastesti to nemusim kupovat a jediny macbook co mam (a neprisel jsem na to, k cemu jinemu nez YT/FB by byl vhodny, s tim prisernym ovladanim a klavesnici co nema podstatna tlacitka) je 2012 15" retina, ktery jsem vzkrisil z mrtvych - od kapky vody co zkratovala power enable :P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podnikatel si to zoberie na operativny leasing a zivotnost naozaj neriesi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejen podnikatel, Macbook mám přesně takto pronajatý za těch pár stovek měsíčně..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi amorální, aby někdo vyráběl energeticky/surovinově/ekologicky EXTRÉMNĚ nákladné přístroje s životností 1 rok. To může dělat opravdu snad jen blbec a jen blbec si něco takového koupí. Já tenhle konzum bytostně nesnáším.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V tom je to kouzlo, čim míň to vydrží, tím víc novýho prodáš. Po bazarech pak nebudou 10 letý kousky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoletou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš těch 13-15GB co mi to denně zapíše na disk, i PCčko mi zaposovalo za 3 roky v průměru víc jak 22GB denně a to mělo 32GB a cca 2 roky dokonce zcela vyplý swap

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fixně připájené SSD bych považoval za solidní kurvítko všude . Být EU a mít tak snahu chránit spotřebitele tak , trvám na jeho povinné náhradě vyměnitelným řešením .

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U mobilů bych o tom aspoň vedl diskuzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

většina mobilů se nedožije 3. roku. Baterky lepené, mobil nerozebiratelný. Tam nějaké pájené úložiště je to poslední (navíc když Android neumí swapowat a těch zápisů je taky pomálu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak mi vysvětlíš ty lidi co mají iPhone 6, dokonce pro jistotu nakoupili nějaké do foroty protože jim ten model vyhovuje, to je víc jak 3 roky starý mobil. Mobily samozřejmě rozebiratelné jsou a dá se tam vyměnit v podstatě vše. Ano není to pro BFU ale šikový kutil si s tím poradí, dokonce u toho Apple jsem viděl člověka co si řekl že chce 512GB úložiště ale apple nabízel jen 128GB, tak našel číp co tam sedí, nakoupil si potřebné vybavení, nakoupil snad několik desítek vadných ale nemrtvých desek a učil se to odpájet, očistit připravit k napájení nového čipu a pak to celé provedl a ejhle, má iphone v konfiguraci úložiště které apple nikdy nevyráběl. Tzn jde to udělat i v domácím prostředí pokud má člověk skutečně potřebu a chuť to všechno řešit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže u nových Jablek už tohle neuděláš - je tam security čip, který celou konfiguraci hlídá a jak něco neautorizovaně vyměníš, tak už to nenajede

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co tam neautorizovaně měníš? Tam se nepočítá že začneš pájet mkročipy z desky a zase zpět. Ty nezměníš konfiguraci, vyměníš vadný čip za nový.

A když už do toho pájíš tak asi i ten "security čip" dokážeš přepájet nebo přeprogramovat. Pokud se nepletu v tom iPhone taky musel něco řešit i na straně SW.

jde o to že když si to dokáže, byť s obřími náklady, vyměnit lajk co to nikdy nedělal, tak asi nebude problém aby nějaký "servis" takové služby nabízel za rozumnou cenu když to budou dělat pravidelně.

Ale obávám se že nic pravidelně dělat nebudou protože se řeší dle mě neexistující problém a životnost i toho nejmenšího disku je pro běžné používání naprosto irelevantní a zvládne i trošku náročnější použití.

Jasně, když denně budu zapisovat několik TB , tak to malé SSD asi nevydrží, ale to nevydrží asi žádné nehledě na výrobci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jako vážně? Ty si neviděl ty roztomilé ukázky jak ani v servise nemohli nic vyměnit, protože apple dělal vše pro to, aby to nešlo? GooGle this way ->>

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty mě fakt bavíš.
Ano, já dokážu rozlepit mobil, vyměnit baterku (displej, desku, usb board..) a znova jej slepit dohromady. Ale proč bych to měl dělat, když si můžu koupit nový, výkonnější, s lepším foťákem, větším úložištěm a pamětí? Notabene když takový invazivní způsob výměny komponent nikdy nezaručí, že výsledný slepenec bude mít stejnou kvalitu jako původní výrobek.
A jak ti už bylo vysvětleno, do nových iPhonů nestrčíš nic, ani tu servisem neautorizovanou baterku, protože všechno má ta svině Apple očipované.

Ale podstata je tvůj extremismus. Na jednu stranu tady jásáš nad omezeným iOS pro blbies, na straně druhé tady splétáš teorie o výměně komponent a nebo dokonce výměně BGA paměťových čipů u téhož systému. Pájet BGA v domácím prostředí zcela jistě lze, ale vždycky to bude velká haluz, která hrozí poškozením desky, nebo komponent (ať už té pájené, nebo těch okolo).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Ale proč bych to měl dělat"

to myslíš vážně, tady šla stížnost že to nejde rozebírat a na argument že to jde odvětíš proč bys to dělal? Tak proč řešit že to nejde rozebrat? Tohle nepochopím.

A riziko poškození tam samozřejmě je, proto třeba ten týpek s tím iPhone zkoušel ten proces snad 30x než si lajznul šáhnout na svůj funčkní mobil. Stačilo mu místo toho nářadí co kupoval říct v tom krámě ať mu to udělají, ale on si to chtěl vyzkoušet sám, ale v té tržnici by mu to udělali snad v každém stánku, který tam byl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nejde to rozebírat, pokud tomu nevěnuješ spoustu času a zdrojů. Běžný Franta uživatel dnes není schopen rozebrat ani notebook (který je na rozborku asi tak 100x jednodušší, protože je vše větší, přístupnější a hlavně nelepené). U mobilu potřebuješ páčítka, suction cups, skalpely, pinzety, nahřívák a hlavně dobré oko a pevnou ruku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ako pozname Apple, vymena SSD nebude v autorizovanych strediskach mozna.
Bude mozna vymena celeho MB vratane CPU, RAM a aj SSD, ktore su napajkovane na MB. Cena bude niekde v rozmedzi noveho zariadenia Apple -199 USD...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

+ 200 USD za pracu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Možná je problém v tom, že SSD, co je v Applu s M1, má v sobě pár GB RAM, co se používá jako cache a při swapování se nic perzistentně nezapisuje. Aplikace jako smartctl nejspíš interpretují i tyto přenosy jako zápis a zahrnují je do “opotřebení” (celkové TBW), i když data byla jen v RAM disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady Apple zase někoho převezl :))
To je potvrzení zásad Steve Jobs: Inteligentní, designový high-end, tichýýýýý !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tichý už epl předvedl dávno v minulosti, kdy to všechno hořelo zaživa. Na tom se teď nic nemění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak by mne vážně zajímalo jaký je cenový rozdíl mezi RAM a pamětí u disku.

Tohle mi vážně přijde jako perfektní řešení problému, který by nevznikl bez "katování kostů".

8 GB pro notebook v roce 2020?
To jako myslí vážně, nebo jenom tvořivě udávají zmetky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co je s 8GB špatně? Však v laptopech je takových strojů většina, nehledě na značky, i v stolních počítačích je 8GB zcela normální, stačí kouknout na prebuildy...

Nicméně nikdo nikoho nenutí kupovat 8GB, může jít do vyšší konfigurace, opět jak u Apple tak u jiných značek. U apple max 16, ale na druhou stranu, kdo potřebuje do studentského počítače víc než 16GB, když to bez problémů tahá i těch 8GB a i když to naswapuje 5-6 GB tak to uživatel nepocítí, odezva aplikací je pořád stejná.

A ad výdrž disků, vyjel jsem S.M.A.R.T. 6 letého lenovo notebooku s 128GB SSDčkem...

170TBW... když vezmeme dnešní běžné TBW, ten disk by měl 75TBW, tzn je opotřebený více jak 2x tolik, co by byla garance výrobce. Pracovní stroj co měl v sobě po většinu života jen 4GB RAM, takže musel swapovat jak divý, na důchod dostal 8GB a počítám že to SSDčko ještě budu z toho počítače po smrti vytahovat funkční

https://ctrlv.cz/FtSr

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Obecně 8GB RAM není špatně, ovšem velice špatně je nerozšiřitelných 8GB.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To není 8GB RAM alá obstarožní Intel, ale efektivně ca 32GB díky sofistikované správě, komprimaci a čištění nepotřebných dat v RAM v M1 a díky násobně vyšší rychlosti přístupu k RAM. A pokud se ti RAM zaplní, máš ještě swapovací RAM v disku 8GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

wut?!

Nepředávkoval ses? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nerozšiřitelná ram je problém Apple? Tohle tu bydlo už dávno před Apple, navíc vím proč to zařízení kupuju a podle toho volím konfiguraci. Když mi stačí 8GB proč bych ji rozšiřoval nehledě na to že to jde nebo nejde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu co resite. Samsung 870 EVO 2TB jsem vcera sehnal za 5600 CZK. Dam to do externiho USB-C ramecku a pripojim k Mac Mini jako domovskou slozku. Thunderbolt je momentalne predrazena zalezitost a na dokumenty USB-C SATA bohate postaci. Problem vyresen.

Do jinych slozek MacOS zas tak nezapisuje snad jen systemovy log a ten se da vypnout. Jako pokud nekdo nahraje na SOCSSD 4K videa a striha je 8 hodin denne tak co se divi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, u toho Mini je výhoda že je přeci jen stacionární, u macbooku se přeci jen očekává přenositelnost a ne vždy bude ten home adresář na externím disku dostupný, ale zase kdo v takové situaci že nepřipojí externí disk bude dělat něco náročného.

Navíc celé to vyšlo z toho že někdo měl extrémní zápisy, to se povedlo první dny s MBA taky, prostě to člověk zkoušel co to umí, co to zvládá, instaloval různé věci.. Na začátku týdne jsem tuhle problematiku objevil řešit, tak to lépe sleduju, optimalizoval jsem i to abych neměl 30GB denně zapsaných prohlížečem který cachuje video stream. Včera 13,5GB zápisů za den - cca 18 hodin aktivity, dnes necelých 15GB za 17 hodin běhu... při tomhle zatížení mám disk, pokud má skutečně 150TBW na 27 let, než dosáhne těch 150TBW.

Ale https://ctrlv.cz/FtSr takhle vypadá dísk po 6 letech v Lenovo notebooku, 170TBW a je to 128GB disk, ano v případě selhání jde snadno vyměnit, ale pointa je že i pidi SSDčko dokáže vydžet daleko víc než by se mohlo zdát. Ten notˇas měl min 5 let jen 4GB paměti, takže swapoval fakt do aleluja.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže klasická jablečná ocáskologie: Apple tě ojebal a ty si to "vyřešíš" dokoupením disku na USB vocásku za 6 litrů. Well done!

Nebylo by lepší, kdyby ten počítač měl rovnou konfigurovatelné úložiště? Nebo je to na tebe moc složité a usb vocásek je lepší? Chápu, připadáš si teď jako Champollion po přečtení rossetské desky, to se taky počítá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi fat natvrdlý. A ocásek je problém? Však to je normální že to máš připojené kabelem, už jen proto že to dobíjíš, nebo že máš připojené monitory, rychlou síť, různé periferie...

Výhoda ocásku je že ten ocásek připojíš k mobilu, k tabletu, k počítači, když máš více takových zařízení tak může mezi nimi putovat, lepší než pořád šroubovat dekl a vytahovat a nandávat dovnitř.

Pokud ale vermomocí chceš tak si koupíš Apple s 2TB diskem, ale kdo to bude dělat u low endového zařízení, když ten disk cenu zvojnásobí, za cenu 2TB disku mám 4 ocásky i s thunderbolt dockinou?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem natvrdlý - kdysi jsem ocáskologii provozoval s Amigou. A normální to FAKT NENÍ!
Drtivá většina lidí má jedno zařízení a nepotřebuje cokoli kamkoli přepojovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USB SSD disk stoji stejne jako interni. U externich HDD disku je mozne casto najit levnejsicexterni nez interni.

Mimochidem M1 umi bootovat z USB i TB media. I kdyby interni SSD odeslo lze to prenastavit a neni problem.

Problem mas ty ve svy hlave clovece. At si kazdy kupuje co chce. Mam Apply, Nintenda, Playstationy, PC of AMD i od Intelu, iPhone, iPady i ruzny hodinky a samozrejme par Android zarizeni a necitim se teda byt podvedenej. A rozhodne neresim jestli je spravny to nebo ono.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Umí bootovat z externího média nerovná se umí plnohodnotně provozovat systém z externího média.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem od roku 2003 striham digitalni video a tehdy jsem postavil PC za 100000 a strihaci karta DVRaptor stala 50000 plus Adobe Premiere licence. Od te doby jsem nakoulil softwaru za desitky tisic a se vsim byl vzdycky nejakej problem. Furt to padalo a bylo to k placi. S prichodem MacOS X prisly skvely programy Final Cut a Logic Pro. Za zlomek ceny lze ziskat software ktery je stabilni a hlave updaty jsou zdarma.

Pak se nediv kdyz v tomto kontextu je mi uplne sumak jestli Mac za 4 roky vymenim kus za kus. Software mi zistane uz ho kupovat nemusim stejne tak ani Windows licenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jsi si jistej že sw ti zůstane? Podle recenzí na té M1 spousta SW nefunguje jak má ani omylem a rychlé je jen to co je nativně udělané pro arm...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem ten Final Cut X že není třeba upgradovat za peníze. Všechen ten software co jsem nakoupil jsem zahodil. Adobe, Pinnacle, Vegas a další - měl jsem jen Windows verze.

Právě jsem Mac M1 připojil USB-C kabelem přes Thunderbolt port do Intel NUC (8th gen), kopírování jeden 680 MB/s (takže cca 10Gbps), koupím kabel Thunderbolt za 5 stovek a můžu vesele kopírovat NVMe - NVMe. Já si opravdu nemyslím, že jsem nějak na M1 Mini omezenej... :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud je tvým koníčkem kopírovat data mezi dvěma počítači jinak než přes síť, tak super. Akorát člověče já když měnil NB tak jsem prostě odšrouboval dva šroubky a ten disk s datama tam byl zapár sekund a nic jsem takto kopírovat nemusel....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Svého času byla snaha integrovat co nejvíc věcí, přímo na desku, pro uživatele pozitivní. Vzpomenme třeba legendárni c64, pak 16bity, později levné klony IBM... vše za tím účelem aby bylo možno nabídnout lidem něco se stejnými možnostmi za zlomek ceny!
Co ale dělá Apple, ořeže sice náklady na výrobu na minimum, ale pak to prodává jako "prémiový produkt". Entry kancelářský stroj za cenu skoro herního NB... Nedivím se že se tohle lidem prostě nelíbí. Obzvláště u tak snadno vyměnitelných dílů zabírajících minimum místa, jako je dnes ssd! O pamětech už nemá cenu se ani zmiňovat. A někteří ovcoidní jedinci to budou ještě obhajovat!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

vše má rub i líc, cena sw i zvýšená bezpečnost je zakomponovaná v ceně, Apple má pod kontrolou hw i sw, je to jedinečná platforma kde se může optimalizace skutečně dařit díky té kontrole a minimu konfigurací, na to WIntel nikdy nedosáhnou, vždy se na nějaké objeví nečekané efekty. Jistě, není to levné ale zase se jedná o unikátní platformu která má spoustu výhod. A není pro ty co mají hluboko do kapsy....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OMG... to je z nějakého jablečného letáku, tyhle cancy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na rozdíl od PC světa, Apple umí docílit problémů při minimu HW variant.
https://www.theverge.com/2020/5/4/21246223/macbook-keyboard-butterfly-ma...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Herní stroj? pasivně chlazený, teoreticky 18 hodin výdrž baterie při přehrávání videa, reálně asi 13, 400nit jas, skvělý touchpad, klávesnice a repro, thunderbolty, v 13,3 celokovovém těle a váhou 1,27kg? za 1000 dolarů?

Prosím pěkně o odkaz, okamžitě takový stroj koupím. Co koukám, tak něco srovnatelného co stojí nezanedbatelně méně je Acer Swift s 1135G7 za 24 nebo Zenbook za 26 se stejným procesorem, oboje s 8GB a ano s 500GB SSDčkem, třeba nejlevnější oblíbený 13" Dell XPS stojí 44 tisíc se stejnou i5, 8GB paměti a 500GB diskem cenově tak stojí proti M1 Macbook Pro a v případě Airu budu mít levněji 16GB a stejných 500GB disku, ale tady je aspoň plus pro Dell v podobě NBD

Nicméně Intel Iris Xe je slabší než 8core GPU na M1 v MBP, v MBA v případě 7core GPU na tom budou cca podobně.

Jakkoli jsou to slušné integrované grafiky, tak bych tady o herním stroji nemluvil nehledě na to o který stroj z té kategorie se jedná, ono kdo by to taky do toho těla nacpal a chladil a ještě tak aby to ideálně nebylo slyšet

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase bláboly. Ano za 1000 dolarů se běžně prodávají "herní" notebooky (ne ty nejvýkonnější ale herní). A rozhodně jsou povětšinou výkonnější než ten aplí "unikát"... Naopak "Entry" notebooky se vším připájeným na desce jsou běžně kolem 10 000kč...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A mají taky 16 mld tranzistorů a RAM na procesoru s bleskovým přístupem jako má Apple M1?

Kolik se ročně prodá mobilů a kolik PC? Nositelem vývoje je mobil a z toho vychází i Apple M1.

Např. nebýt mobilů a vývoje baterií pro mobily, nejezdilo by dodnes žádné elektroauto. Všechny patenty na lithiové baterie by ležely uzamčené v trezorech automobilového-ropného kartelu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"nebýt mobilů a vývoje baterií pro mobily, nejezdilo by dodnes žádné elektroauto"
Nevím na čem jedeš ale chci to taky.....

Apple vychází jen z jedné jediné věci, jak vytáhnout z lidí co nejvíc peněz.... Na to co uživatel chce zvysoka kašlou. Jen to mají vymakané tak, že z lidí udělají ovce co jim to ještě obhajují.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hustá debata :)
Dost mi to ale připomíná hejtování QLC SSD přitom se zapomíná do jakého segmentu míří a někdy i sami recenzenti ujíždí když dají do záporů nízkou výdrž a výkon při dlouhých zápisech. Přece je to stavěné na nenáročné použití, tedy konstruktéři nepředpokládají že si z toho SSD bude někdo chtít dělat náhradu poloprofi použití byť k tomu některé parametry svádějí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, v prodaném PC byl 2TB Intel 660p, měl nějakých 6TBW za 2 roky. Intel uvádí 400TBW. takže stejným tempem by vydržel asi 130 let, ale u toho disku je 400TBW konečná, po dosažení té hodnoty se přepne do read only módu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ehm.. proč bych měl kupovat QLC když stojí prakticky totéž co TLC a jeho vlastnosti jsou horší?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud stojí stejně, ano nemá to smysl, ane ne vždy stojí stejně, já kupoval QLC disk v době kdy nejlevnější TLC ve stejné kapacitě stálo o 2 tisíce víc a byl to 2.5" ne M.2, nemělo pro ten účel smysl kupovat TLC.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To by šlo brát jako argument pokud by to ssd nebylo natvrdo na desce a uživatel nedostal na výběr....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co se to stalo s DIITem?
Z článku vyplývá "že se s nimi SSD rozloučí v horizontu 2 let"
Což je nesmysl.
Kde jsou ty časy, kdy Wift psal recenze o SSD a jeho výdrži.
To že má životnost na nule ani zdaleka neznamená že přestane fungovat z hodiny na hodinu. V klidu může ještě rok běžet. A jsme na 3 letech. Což je životnost celého stroje. Prostě to spočítali dobře. Jen nezajistili aby se uživatel dozvěděl ty pravé informace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo některým může běžet. Ale většině takto opotřebované SSD umře...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navrhuji článek přejmenovat: Lživé pomluvy proti geniálnímu Apple M1 neustávají.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobre a výrobca garantuje niejakú životnosť SSD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.