Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hoax: Windows 10 vám udefragmentují SSD k smrti

Ten obrázek je zavádějící.
Záplat už je tam tolik, že ten týpek přepadl přes horní okraj displeje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mám zkušenost s W10 ve Virtualboxu. Pokud se u disku neoznačí že jde o SSD tak Win 10 ssd plně defragmenují a konsolidují data stačí se podívat na tbw před a po defragmentaci a člověk spadne ze židle. Po označení VB že je disk ssd je to ok

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je ovsem neni problem windows, ale virtualboxu, ze nepreda info do hostovaneho systemu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

+1 Nechápu tu stížnost. Windows je tu v tom zcela nevinně, naopak se chová korektně, jelikož neví, že disk je SSD, tak provádí standardní defragmentaci pro točivé disky.

Jinak ještě pozor, Windows dělá i na SSD full defrag, i když výjimečně. Defragmentace je ve většině případů pouze TRIM, ale z nějakých důvodů (myslím, že kvůli zálohování/shadow copy?) dělá občas i plnou. Vím, že na to někdo v nějaké diskuzi poukazoval i s vysvětlením, ale nevěnoval jsem tomu moc pozornost, příliš mne to nezajímalo, takže bohužel podrobnosti si nepamatuju. Zachytil jsem jen toto.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je s prominutím blbost, i indičtí programátoři už vědí, že SSD nejen že se defragmentovat nemá, ale i to, že to ani nejde. I když bude defragmentační program ukazovat krásně srovnaný disk, data budou ve skutečnosti rozprskaná po buňkách podle požadavků wear levelingu a rozhodně nebudou srovnaná po pořádku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nalim to pode mnou píše správně, dal jsem si teda i tu práci a našel článek, který se tomu tématu věnuje:

https://www.hanselman.com/blog/TheRealAndCompleteStoryDoesWindowsDefragm...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta defragmentace na SSD se obcas, ci do nejake miry delae pry proto, ze prilis rozskouskovane velke soubory spolu se ShadowCopy narazeji na limity NTFS a tak se uz takovych souboru musi obcas provest defragmentace - aby soubor nebyl rozdelen do tolika ruznych bloku.

Nevim co je na toim pravdy, zni to do jiste miry logicky. Chtelo by to na toto tema poradny DIIT clanek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není pravda, dlouho jsem teda Virtualbox nepoužil ale co si pamatuji, tak se tam disk tvářil jako přes iSCSI připojený tuháč a tedy je to správně. Defragmentace se v W10 už spouštět sama nemá, je to stejný přežitek jako spouštění příkazu park.exe před vypnutím počítače.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je chyba Windows. Je potřeba spustit jeden příkaz aby si Win znovu ošahaly disk a pak se to přepne. Zaboha ten příkaz ale nemůžu najít...
Toto ale platí jen pro Win, které jsi instaloval na fyzický/virtuální rotary drive a pak je přesunul na SSD/přepnul virtuální disk na SSD!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám to! Do command line jako admin napiš: "winsat formal" a spusť.
po doběhnutí restart. E Vuala!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Widle SSD vyhodnocují totiž jen podle rychlosti náhodného čtení. No a to vyhodnocování si spuští jen při instalaci. :)
Imho teď jsem to zkoušel ve VirtualBoxu 6.1 a W10 2004.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dobre vedet. dik za info.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč používáš cizí termity, když je neumíš ani napsat? Et voilà!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poslyš, poslyš... Ty budeš nějakej suterén.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

urcite? ja ted koukam na VirtualBox a je tam zatrzitko Solid-state Disk, ja mel za to, ze kdyz to je zapnuty, tak se to proste tomu systemu tak hlasi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si teď úplně jistý, testoval jsem to někdy v dobách, kdy se to zatržítko poprvé objevovalo, ale měl jsem dojem, že to má „emulovat“ TRIM u SSD, aby to pak mohlo případně shrikovat image (protože už bude vědět, který to místo je opravdu uvolněný i na úrovni „image disku“). Ale nějak to nefungovalo, tak jsem tomu nevěnoval pozornost. Budu to muset znova prozkoumat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

neufragmentuji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to teď neplatí tak to neznamená že to nebude u budoucích buildů pravda :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

SATA SSD připojené přes USB mi Win10 detekuje jako HDD a defragmentaci nabídne. Defragmentace je na SSD špatně ne jen kvůli prepisum, ale také kvůli ztrátě výkonu. Normálně se soubor zapisuje i čte na víc chipů. Po defragmentaci je soubor v jednom chipu a čtení je pomalejší.
Toho bugu jsem si všimnul, ale myslel jsem že to je problém jen mého PC. Zaráží mně, jak dlouho trvalo, než to opravili.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> Po defragmentaci je soubor v jednom chipu a čtení je pomalejší.

Nevim kdes tohle vzal, ale je to nesmysl. To ze wokna zkopiruji soubor na nove misto sekvencne a pak smazou stary, vubec neznamena ze firmware SSD to taky hodi na chipy sekvencne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš naopak. Řadič disku si to rozjebe podle toho, které buňky jsou nejméně využívány.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sata pripojene prez usb.... Tak co bys chtel , info o disku dava radic tudis ta usb redukce, bud rad ze to nemas jak cd-rom...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám přesně to co jsem chtěl. Velký a rychlý USB disk na přenášení velkych souborů. V zápisu je rychlejší než HDD ve čtení. Když čtu z SSD, tak to jede 300MB/s. IOPS jsem neměřil, ale nevšiml jsem si že, by to něco brzdilo.
Což tak trochu neodpovídá tvrzení že Win poznají SSD podle IOPS.
Každopádně když bude disk pripojen ve chvíli, když Win10 spustí defragmentaci na pozadí, tak se začnou dít nehezke věci. To že po defragmentaci klesne rychlost čtení zdefragmentovanym souborům je v praxi ověřený fakt. No možná každý řadič to řeší jinak. A s jiným diskem bych dostal jiné výsledky. Ale podle tvého tvrzení by ta defragmentace opravdu SSD upsala k smrti. Protože ten soubor by se nikdy zdefragmentovat nepovedlo. A jelikož Win dělá několik (viděl jsem 8) průchodů, tak to je masakr už po jedné defragmentaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používám usb disky už nějakých 15let a nikdy mi windows nedefragmentovaly samy. To že si to můžeš ručně spustit není chyba ale blbost uživatele pokud to udělá. A jinak fyzické umístění dat mezi chipy na ssd je věc čistě hardware, žádný software fyzické umístění dat na ssd neovlivní. Defragmentace používá pouze logické hodnoty cylinder-head-sector a dává data za sebe tak aby byly na fyzickém disku co nejblíže rychlejšímu okraji plotny - podle číselné hodnoty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používám windows už 22 let. A ještě v XP se defrag pouštěl jen ručně. Win7 už ho pouštěl automaticky. Ale jen v noci. Takže na notebooku se mi nepustil i několik let. Win10 si tak trochu žijí vlastním životem a defragmentace/trim běží hodně často. Minimálně jednou za měsíc. Když ještě ukazovali počet dní, tak jsem neviděl víc jak 30 dní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Double post.
Klik jsem 2x na "Uložit"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě Windows poznají SSD podle jiných věcí. Ta nejsnazší, která se nabízí, je podpora TRIM. Podporuje TRIM = je to SSD, nepodporuje TRIM = nevíme, zda to je HDD, nebo to je SSD bez podpory TRIMu ;).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím WIFTa. To je pravda. Na SSD bez podpory TRIM jaksi nemá smysl pouštět TRIM. A víme že podpora TRIM je záležitost řadiče. V mém případě by to sedělo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, hoax..
Jak se rika, na kazdem sprochu pravdy trochu.

Kazdopadne se mi dela jedna vec:
Prichazim k laptopu po delsi dobe nekativity, vetrak bezi jak o zivot. Beru za mys, naskakuje obraz, hluk ustava.

Nebudu to dlouze rozvadet. Problem jsem identifikoval jako defragmentaci disku, ktery je spravne rozpoznany jako SSD. Pruvodni priznaky dale byly uzasne mozstvi cteni dat (indexaci mam vypnutou).

Po vypnuti defragmentace (pred 45 dny) se problem neopakoval:
schtasks /Change /DISABLE /TN "\Microsoft\Windows\Defrag\ScheduledDefrag"

Pokud je funkcni TRIM, jakakoliv dalsi defragmentace je dle meho usudku nepotrebna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Soubor se zdefragmentovat povede (podle toho, co uvidí Windows). Windows nevidí interní strukturu SSD a tak když dají povel k přesunu na jiný sektor HDD, řadič to nějakým způsobem předstírá. Takže pro Windows je soubor kontinuální, na SSD libovolně rozházený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zápis může být po defragmentaci na SSD pomalejší, protože se vyčerpají volná (smazaná) místa. Další zápis musí nejprve nějaký blok smazat, což je na SSD poměrně pomalá operace. SSD neumí při zápisu automaticky mazat, jako klasický pevný disk, musí se to udělat předem s kvůli úspoře na konstrukci řízení SSD pamětí to je pomalé a dělá se to po velkých blocích, takže se i stává, že zápis malého množství dat znamená přečíst původní velký blok, smazat ho, zapsat původní a nová data zpět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řadič (SATA) nemá s TRIM nic společného. Podpora příkazu TRIM musí být ve firmware toho SSD disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím jak na SSD, ale na HDD šahají Windows skoro pořád a možná i na SSD pokud v PC je a to nejen desítky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco na tom možná bude, protože někteří uživatelé (šťouralové) si všimli, že jejich SSD operační systém Windows 10 detekoval jako pevný disk a také s ním jako s pevným diskem pracuje. Tzn. za běhu OS provádí neustále na pozadí optimalitaci/defragmentaci disku. Pokud vím, tak tato funkce byla implementována od Windows 7. Kromě toho lze spustit kdykoliv aplikaci Defragmentace disku, ale to už je na uživateli samotném. Jste si jistí, že váš OS rozpoznal instalovaný SSD správně a nepracuje s ním jako s HDD? Ověřit si to můžete jednoduše, když spustíte nástroj pro Defragmentaci. V jednom sloupečku je uveden Media Type disku. Pokud máte u SSD uvedeno HDD, je něco špatně. ☺

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně rozumný koment.
TENTO BUG NENÍ STÁLE OPRAVEN !!!
Dnes mi Win10 pustili 2 × defragmentaci půl hodiny po sobě.
Naštěstí jsem neměl připojeno SSD přes USB.
Samozřejmě všechny aktualizace nainstalovaný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.