Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Německý Telekom chce nastavit datové limity pro uživatele internetu

Zpátky na stromy. Limit pro data byl v módě tak možná před 8 roky. Dnes bych do limitovaného připojení nešel ani zadarmo. Nejsem stahovač jako takový, stáhnu si možná jeden díl jednoho seriálu týdně, ale jde mi o princip. Když zrovna budu potřebovat stáhnout něco víc (třeba Max Payne 3 ze Steamu si stáhne klidně 30GiB při instalaci), tak prostě chci mít tu možnost.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Outch! Asi tak. Nehledě na to co by se stalo, kdyby si přeinstaloval počítač. Zrovna nedávno jsem tohle dělal a ono 2GB pro drivery/update os + cca 7 her na steamu (budu troškařit cca 35GB které vím že hraju) + cca 5 her na Originu (50GB+)které hraju a jsem na limitu. Nehledě na to, že mám doma počítačů víc.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

na tyhle věci existuji zalohovaci softy, jiz několik let me ani nenapadne instalovat PC od zacatku, proste mam datovou zalohu a jakekoliv PC tak ve stejnem stavu v ajkem je zaloha rozjedu během par minut, a funguje to na všechny mnou pouzivane softy i na hry na Steamu (Origin nevim, ale mělo by to bejt stejne bezproblemove)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je jedna z moznych variant.
Ja mam doma niekolko PC a tiez opravujem PC kadekomu. na to ten tvoj sposob uz nieje az tak super a nevyhnem sa stahovaniu velkeho objemu dat.
Zaplatil by som peknu palku za diskovu kapacitu, na ktrorych by boli povecsinou nekriticke data. Naco zalohovat GB programov a inych veci, ktore mam na internete.

Zalohujem len PC, ktore su dolezite. Pri preinstalacii ostatnych vsetko stahujem.

Uzivatelske data to je uz ina vec.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

mam takto zalohovana všechny moje 4 PC a staci me nato jeden 2TB disk (zálohovat takto je třeba jen to co nejsou jen hola data co nekde lezi, ume tedy jen systemove HDD a ty mam všechny jako ssd od 120 do 500GB), i v praci kde jsme měli cca 30 PC se instalace resila cistou datovou zalohou, pro všechny stejna, jen bylo pak potřeba aktivovat win a softy na spravny klice, nedovedu si představit ze by nejaky IT nekde ve firme kde ma nastarosti vic PC resil u každého instalace postaru a nepouzival prave univerzalni datove zalohy, to je mrhani casem a takovej clovek by ume hned skoncil :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem to tak dělal...Jenomže ono stačí půl roku a původní záloha je zastaralá jak v aktuálnosti ovladačů, tak všemožného softu. A pokud už má rok, tak je lepší to všechno nainstalovat znovu a dát rovnou aktuální verze, protože následné updaty by u zálohy byly ještě delší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nevim jaky soft jsi nato pouzival, ale aktualizaci zalohy si muzu u Acronisu nastavit klidne na každý den, ja mam nastaveny 1 mesic, takze aktualizace tam mam max 1 mesic stare :) (ovladace nastesti neresim, pokud me PC jede jak ma, tak nemam důvod nanej cpát novejsi ovladace)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No, máte úplnou pravdu, bohužel kapacity linek mi nestačí na to, abych svých 750GB (přesněji cca 500GB zaplněných daty) protlačil za jednu noc a myslet na to, kdy mám mít PC na káblu, to už je zase na líného uživatele moc - takže do této nirvány jsem se ještě nedobral a mirroring u mě skončil stejně rychle jak začal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reinstalaci počítače (nejen u mě) dělám obvykle proto, že je neuvěřitelně zasviněný balastem, co se tam postupně nastřádá, at chcete nebo ne. Není výjimkou, že lidem oddělávám z IE 3 nebo 4 toolbary. Pomalu jim zasahují do poloviny displeje....

Den nebo týden stará záloha celého systému by mi tak byla k ničemu, protože drbat se se zasviněným systémem, to je fakt rychlejší reinstall..
Denní záloha má smysl u dat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

a co zaloha cisteho systemu s potrebnymi softy? nejsnadnejsi moznost kterou mam pripravenou i ja pro pripad nouze, tedy pokud by me selhali oba workstationy a ja potreboval rychle sehnat jakekoliv dostupne zelezo a zacit pracovat, ume ciste Win7 s Maxkem 2012 + Vray2.0, Photoshopem CS5E, XnView, OpenOffice, 7zip a Chrome + IE10 s UI nastavenym tak jak jsem zviklej jak ve win tak ve všech tech softech

to jak si clovek nastavi zalohy je snad nanem, klidne si muzes nechavat zalohy všechny (pokud nato mas místo), ja si nechavam jednu zalohu jak jsem popsal vejs a pak od každého PC dve zalohy, puvodni (zpravidla 50-80GB) a pak aktualni mesicni (100-350GB) podle PC

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ale však to je jasné, že je to na uživateli. Ale jsou tu dvě neslučitelná kritéria
- mít co nejnovější zálohu
- mít co nespolehlivější zálohu

Oboje je míněno OS nikoliv data. Ale jak tu hranici určit? U Widlí je to skoro Murphyho zákon, že novější záloha je právě ta, co nechci (proto obnovuji zpět) ale právě před týdnem mi přepsala tu starší dobrou. A pokud budu mít jen INIT dva roky starou, tak po obnovení stejně stáhnu GB dat na záplatách. A když budu jet GFS, tak zase (dle Murphyho zcela "zbytečně") budu alokovat cca 50 GB+ prostoru na něco, z čehož využiju tak desetinu.

Takže vize New_install + PATCH je nakonec nejrychlejší a neefektivnější metoda. Teda pokud nemám právě ten FUP :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

i ta nezakladnejsi a tedy nejspolehlivejsi zaloha ti usetri spoustu casu, instalaci cistych win se totiž dopracujes k naprosto stejnému visleku, jen za podstatne delší dobu :) a par desitek nebo i stovek GB nekde na HDD me opravdu netrapi, asi málokdo jede tak na dren, ze by nenasel na nejakem svém HDDmediu místo na takovou zalohu

ciste prakticky nadavani ze zas musim přeinstalovat komp a zabere me to celej den slichavam od kolegu a lidi y IT branze docela často, proste me udivuje ze takova spousta lidi prave datove zalohy nepouziva, přitom je to snadne a relativne levne, kor v dnesni době, kdy nejdrazsi prave cas

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No to právě ne.... Instalovat třeba starou zálohu bez service packu (Win nebo Office) nemá snad ani smysl.... Stejně tak je uplná tragédie stahovat updaty z windows update. Některé na sebe navazují, takže to musíš dělat x krát. To už opravdu lepší install čistého systému ze zdroje, kde už jsou updaty vložené. Na takovém SSD je navíc instalace otázkou minut.

Navíc ve finále je v systému zase hromada balastu ve formě záloh souborů před updatem, starých ovladačů nahrazených novými atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ted asi nechapu, z jakeho zdroje? pokud sis koupis OS na placce, tak mas placku s nejakou verzi, a ikdys ji budes instalovat třeba po roce tak to bude porad ta sama verze a veskere updaty stejne musíš provest dodatecne tak jako tak, pokud instalujes rekneme z online zdroje tak instalace ze zalohy naopak usetri dana data k terych tato diskuze především je (pokud tedy i zalohu nemas online)

otázka minut? no ac mam SSD jiz ve všech svich PC, tak otázka minut je to spise desitek minut, kdesto u datove zalohy je to otázka za jak dlouho se to jen zkopiruje z disku na disk, tedy opravdu otázka minut :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Předřečník mi mluví z duše :-) Navíc nikdy se mi nestalo, že bych po roce nainstaloval ty samé programy, přeci jen vývoj jde dál a tak DosNavigator je v propadlišti dějin ;-)

Ono ta obnova ze záloh nakonec je podobné stavu (tedy u mě), jako když se snažíte dva dny nejprve ty Wokna resuscitovat a nakonec formátujete...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

pouzil jste nekdy datovou zalohu OS, me prijde z tech textu, ze ti co tu pisi jak je to nezajimave a spatne, ze to veskutecnosti nikdy ani nepouzili a jen hvypisuji nedostatky které tam veskutecnosti vůbec nejsou

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No nevím nevím, rozumím že u těchto nešťastných distribučních platforem to asi jinak nejde, ale osobně preferuji lokální instalace které mám na NASu a svoji sbírku softu si tam spokojeně hýčkám. Jen ty nešťastné updaty mě vytáčejí, takže se obvykle snažím sehnat si aktuálnější instalačky nebo akumulovaný service packy. Software, od kterého si nemůžu odnést "krabici" (tj. dnes aspoň msi s instalací) prostě odmítám.

Nemyslíte, že by bylo na čase, než se vztekat kvůli kapacitám sítí, spíš se vztekat kvůli distribučním modelům, které nás ženou do takovýchto hovadin a do toho, že si sami říkáme (jak ukazujete vy sám ve Vašem příspěvku) o čím dál tím větší svázanost s čím dál tím složitější a dražší infrastrukturou?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Limity pro data mas stale, to ze nejsou zverejnene neznamena, ze neexistuji. Schvalne skus stahovat nonstop data maximalni rychlosti, uvidis jak po nekolika hodinach klesne rychlost treba na 1/10 a zvysi se zase az dalsi den.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Schválně jsem takhle párkrát stahoval a nevím co to u tebe znamená "několik hodin", ale nikdy jsem takový pokles nezaznamenal, jedu vždy maximální rychlostí jakou můžu. Možná to je praxe u některých poskytovatelů, ale u mého, zatím, ne.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Třeba se video streamy nebudou počítat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A teď tu o karkulce.
Když si u O2 objednáte kombinaci televize a dat, tak vám dodá datovou linku, která je ve smlouvě, ale televizi vám z ní odečte. Úplně běžná praxe a spousta lidí o tom neví, protože si toho ani nevšimne.
Když si objednáte určitou rychlost, tak vám to jede ze začátku pomalu. Uděláte pár testů, naštvete se, zavoláte podporu, oni udělají svých pár testů, zjistí, že jim to běží v pořádku a voilá, najednou to jede i vám. Náhoda? O tom pochybuji...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To není zcela správně. Záleží na tom, jaká maximální rychlost se dá dosáhnout na lince. Pokud máte např. 24Mbit VDSL2 plus televizi a na lince je rezerva, tak se na ní na fyzické vrstvě pustí rychlejší profil takový, aby televize neomezovala data, čili 24 Mbit pro data a cca 5Mbit pro televizi, čili na DSL vrstvě se to zasynchronizuje na nějakých 30Mbit.

Pokud ale víc než např. těch 24Mbit na lince dosáhnout nejde, tak se Internet omezí na úkor televize, ale pouze pokud je set-top-box zapnutý. Pokud se vypne, tak to jede naplno.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Súd im to zakázal, takže majú po chlebe.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečně. Po jejich zákaznících by s nadšením skočila konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejak nechápem súvislosť s faktom, že FUP zaviezť nemôžu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No tak v okamžiku, kdyby si jedna firma zavedla FUP, tak jí zákazníci zdrhnou k jiné, čili nějaký zákaz soudu je víceméně nadbytečný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je to snadne, "tekouci" data se plati a tahle oblast poslední dobou zdrazuje docela vyrazne, takze firmy proste musej zacit omezovat data kdys porad jen snizuji ceny za pripojeni :)

bezneho uzivatele se to nijak nedotkne, protože jak se pise v clanku, asi ani nevi o cem je rec, a lidi kterých se to tyka, si proste budou muset priplatit a "neomezena" linka proste jiz nebude stat 5 euro ale třeba 20 euro, nebo i mnohem vic :)

kdys se kouknu na svou historii u mnou vyuzivanych provideru, tak za posledních 10 let me cena pripojeni klesla o vic nez 300% a rychlost pripojeni stoupala (vždy jsem mel jakoze neomezenou linku a kdys jsem delal na nejake vetsi zakazce, mel jsem mesicni presuny i přes 300GB) takze pokud by cena za 1TB prenesenych dat byla podobna toho co ted platim u eshopu, tak by name muj provider vydelaval mozna tak desetikoruny mesicne, jestli vubec :))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja prosurfuju za mesic klidne 100 GB a vic a to mam bloklej flash a reklamni sracky, jinak by to bylo mnohem vic.WEBy sou zaneradeny nesmyslama a pak to tak vypada.Sice neco stahnu a nastreamuju, ale to je tak sotva desetina, spis min.Vy asi ste nejak mimo, kdyz nevidite soucasny trendy.Vsude se masiruje uzivatel cloudem, MS si na nem postavil celej OS a vy budete tvrdit ze se budou prenosy snizovat??To jen podelanej komunistickej telekom kerej pouziva jen kdo musi a nema volbu, chce svoje rukojmi jeste vic vydirat.Nedivil bych se ani tomu kdyby za tim byly darmozroutsky antipiracy organizace, ktery diky vypalnymu nevi co s prachama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja netvrdim ze se budou prenosy snižovat, ale ze se budou zdrazovat ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak je to se cenami mezi poskytovatelem a tím ostatním. Ale vím, že to co platí uživatel poskytovateli, je hodně nadnesená cena. Třeba VDSL od O2. Normálně se platí 505 Kč, ale kdesi jsem četl, že náklady na provoz VDSL jsou někde kolem 300 Kč možná i miň. Takže je tu pořád rezerva 200 Kč. To samé bych řekl, že je to i jinde. Že mají dostatečnou rezervu.
Takže zavedeni FUP je spíše pokus o oblbování uživatelů. Narůstá datová propustnost a pokud dojde k horní hranici, tak poskytovatel musí tuto hranici navýšit, aby nedošlo k zahlcení sítě a ke zpomalení. Pokud na to nemá, tak časem zanikne, protože ostatní přejdou ke konkurenci. Je-li to nutné, tak ať zdraží. A ne zavádět omezování. By se jim to nemuselo vyplatit.

To navyšování není způsobeno, že se více stahuje warez, ale že se objevuji čím dal tím víc služeb, které nabízí legální stažení obsahů - hudba, seriály, filmy, knihy, hry. A nároky na obsah se také navyšují - hudba ve FLAC, video v BR kvalitě, náročné hry zabírající několik giga.

Takže se toto dotkne i toho běžného uživatele. Sice neví co je co, ale jak se pak bude tvářit, až mu přestane fungovat net? Bude na poskytovatele nadávat, proč ho blokuje, když nic špatného neudělal. Hlášky, že překročil FUP, mu budou k ničemu, když neví co to znamená. Bude to brát jako omezení svobody.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zadne zavedeni FUP, FUP uz je davno existuje a pouzivaji ho vsichni poskytovatele pripojeni i u nas.

Staci skusit stahovat maximalni rychlosti a davam tomu nekolik hodin, nez zacne poskytovatel omezovat vyrazne prenosovou rychlost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nesmysl, o tom by se dávno psalo. Netuším u jakého operátora se vám to přihodilo, ale já u UPC stahoval seriál přes třicet hodin naplno a rychlost byla pořád stabilní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nesmysl - stahoval jsem týden v kuse plnou rychlostí a nikdo mě neblokl. Akorát nepoužívám žádné P2P sítě, které nadměrně zatěžují síťovou infrastrukturu. V tom bude možná jádro pudla ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

o FUP nic nepisu, omezeni uzivatele na jeho download/upload jsou dnes jiné metody

a taky nic nepisu o warezu, to s timto nemá co delat

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jak může klesnout cena připojení o 300% ? To vám za to ještě platí?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

pravda tohle jsem napsal blbe, klesla pod tretinu puvodni ceny, z 1000 na 300 s dani

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Momentálně mám optiku 80/80 Mbps. To bych asi dlouho nesosal, kdyby mi zavedli takové trapné limity ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podlě me největší trafic generuje nevyžádaná reklama na internetu, scam a pod. víc než kdejaké P2P, takže jestli chtějí začít šetřit energie na protečených datech začal bych zde :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

OT: mě jen fascinují teorie o stream službách, které nadšeně přejdou na 4K a podobné utopie. Těm službám nejde o kvalitu, těm jde o byznys a uspokojení platících mas. K tomu nepotřebují 4K a vysoké datové toky. Pokud použijí 4K tak pouze z důvodu marketingu, nehrozí dodání obsahu v kvalitě odpovídající 4K. Stejně jako dnes neexistuje služba schopná dodat 1080p obsah v kvalitě identické s Bluray originálem, či dokonce lepší. Každý jeden komerčně nabízený obsah (WEB-DL piďi souborečky apod.) je kvalitativně daleko za Bluray originálem, dokonce za scene ripem. Mají velké rezervy v navýšení kvality v rámci 720p, 1080p a neudělali to. Proč? Není poptávka a vůle. Úspěšne udají obsah nabízený v pofidérní kvalitě, tak co se snažit více. Proč by se najednou měli chovat jinak s příchodem 4K?

Ať se to komu líbí, nebo ne, díky bohu za dosavadní existenci fyzických médií. Jsou spolehlivým prostředkem k dodání obsahu v rozumné kvalitě. Výrobní cena placky zůstává naštěstí stejná v případě plného i polovičního zaplnění. To je kouzelné. Není tedy komerční tlak na umělé snižování datového toku za účelem úspor resp. maximalizace zisku. V případě online služeb bude naopak finančně výhodné co nejvíce zmenšit množství přenášených dat i za cenu více či méně významného propadu kvality. Stejný trend lze pozorovat již nějaký čas u hudby a médií - itunes, amazon, samé nesmyslné mp3.

S odchodem fyzických médií nevyhnutelně dojde k propadu kvality. Trendy neurčuje náročný posluchač či divák, ty určuje většina a $.

Opravdu pak rád poslouchám řeči najivních všeználků o tom jak jsou fyzická média dnes vlastně pasé, nepotřebná a plně nahrazena cloudem, streamem apod. Tak určitě...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť jsem ale nikde ve článku netvrdil, že streamované 4k bude dosahovat stejného datového toku jako 4k na médiu. Jako příklad jsem zmínil 30 Mbit/s, což je o polovinu vyšší datový tok na pixel oproti většině stávajícího online-1080p obsahu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Těžko předpokládat, že někdo nabídne 4K obsah online v 30Mbit/s, tipoval bych do 10Mbit/s. Má pak smysl odkazovat na takovou věc ještě pořád jako na 4K? To je potřeba si zodpovědět.

Většina dnešních 720p a 1080p kousků z oficiální download distribuce používá průměrný tok kolem 4Mbit/s. To je realita. 100 minutový film zabere mezi 2,5 - 3,5GB, tedy méně než jednovrstvé SD DVD. Poměrně běžně dochází k absurditám, kdy u stejného titulu je 720p velký řekněme 3,0GB (3,9Mbit/s) a 1080p pak 3,15GB (4,0Mbit/s). Kolik to dělá, 1/10 BluRay, hmmm? Zářný příklad toho jak citlivě je zacházeno s obsahem a jaké cíle provozovatel služby sleduje - kvalita to nebude. Za této situace by bylo bláhové doufat v příchod jakkoli kvalitního 4K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jo, jenže proč je hudba k mání jen v mp3? - protože lidi mají poslechová zařízení mizerné kvality kde nepoznají rozdíl mezi mp3 128k a 320k. Málokdo má tak kvalitní reprosoustavu aby poznal rozdíl mezi 320k mp3 a FLACem. Ale u zobrazovadel je to jinak, na novém zařízení s vysokým rozlišením vypadají starší LQ videa opravdu strašně, takže tam by tlak na kvalitnější obsah mohl být.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně co si poslední dobou všímám, tak youtube má velký problém vůbec doručit obsah v 720p a 1080p, kdy se spousta videí načítá jak šnek a seká i na rychlém připojení bez jiného zatížení a ještě to tak nedávno zprasili, že už to není jako dřív, kdy se to jednou načetlo a bylo to ok...teď i když je video načteno dopředu a člověk v něm skočí někam jinam, tak se to celé načítá od toho bodu znovu...idiocie...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vtipné...
Sledování hodinového HD streamu z youtube - 2GB.
Opatchování průměrné online hry, měsíčně tak 1-2GB, ale i víc. A to nehraju jenom jednu.
Jedna stránka facebooku - 2MB a víc na klik. Nemluvím ani s o práci s Gdrive.
Update windows... o tom už vůbec nemluvě.
Hraní online her - 80 MB za hodinu a víc, stejně jako poslech rádia a dalších vymožeností.
Kdo má doma víc než jeden počítač, ruce nahoru.
Já nevím jak vy, ale já osobně vyprodukuju měsíčně traffic skoro 100 GB a to nepočítám další členy rodiny.

Ještě že němečtí soudci nejsou pitomci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

100GB je v pohode.
Radsej keby sa uzivatelia zamysleli nad sebou, preco tolko stahuju. Aky to ma zmysel. Aky uzitok ma tolko dat pre nich.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Heh? 100GB v pohode? Ty co hulis? Skus trosku pocitat a pouzit hlavu. Trapna AAA hra ktoru si kupis napr. na Stame moze mat az 40Gb. Hodinove video v 720p na youtube ma cca 1GB. Teraz v jednej domacnosti mas 4 ludi. Tych 100Gb das s kludom za jeden den a nerobis nic extra.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

pochopil bych to jako denni limit, eventualne mesicni limit v radu TB, ale takto je to nesmysl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si robia srandu nie ? "FUP" a este take male ? Ak dobre ratam tych 75GB by pri 16Mb/s padlo asi tak za 10 hodin .

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a ?
u nas ma Telekom uz davno zavedeny FUP na 120GB za mesiac, potom nasleduje znizenie rychlosti na este nizsie hodnoty ako v nemecku...
120GB pre 5Mbit, 240GB pre 10Mbit... na VDSL zatial FUP nie je, co sa ale moze zmenit

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je docela rozdil mit v roce 2013 limit 240GB na 10Mbit lince nez mit 75GB na 16Mbit v roce 2016 ... osobne to neschvaluju, ale tech 240GB je docela rozumnych a ja bych se do nich vesel uplne bez problemu (nemel jsem snad mesicne preneseno vic jak 150GB - 60Mbit linka). A 5Mbit, to si poridi snad jen sporilek, kterej to ma jen na mejly, pochybuju ze by mu nestacilo 120GB. Proti tomu co planuji v Nemecku jsou to uplne zlaty cisla...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No nie je to take jednoduche a bohuzial nejde len o to co chces. U nas je tak nespocetne mnozstvo starych vedeni ze mozno ani polovica z DSL pripojok nie je schopna tych 10 Mbit dat. Ja bohuzial spadam do toho isteho. 5Mbit je u mna maximum aj keby som chcel viac tak sa neda. A to si rad aj nieco stiahnem, zahram ci popozeram. Takze tak.
Linky idu na maximum kapacity, investicie nulove a taky je vysledok.
A 540 lokalit pre VDSL tiez nie je bohvieco.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Telekom je spolenost somaru, uz dnes je na DSL sluzby od tohole poskytovalete uvaleny FUP 250GB. V roce 2016 pri nastupujucim 4K obsahu bude malo na mesic dovolim si tvrdit i 300GB, optimum bude pro kazdeho 500GB a kdyz chces vic priplat si. Nejlepsi ja samozrejme internet neomezeny, pri 100/150Mbit -/s optice to jinak ani nejde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pravý důvod je jiný: PRISM a ECHELON kvůli harddiskové krizi (ceny moc neklesají, kapacity a rychlosti moc nerostou) trochu nestíhá, tak požádali velké ISP, ať to trochu přibrzdí na druhé straně.
:-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.