Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Netflix dokončil přesun všech svých dat pod Amazon Web Services

Netflix 4k
Americký Netflix už nemá žádné vlastní servery, kompletně celý se přesunul do cloudu. Amazon Web Services tak mají dalšího významného zákazníka a Netflix život jednodušší o starosti s infrastrukturou.

Přesun do cloudu začal v Netflixu už v roce 2008, kdy firma zažila závažný výpadek databázového systému. Tehdy nebyli schopni odbavovat DVD k zákazníkům po celé tři dny a dospěli k rozhodnutí, že se musí přesunout od těchto jednoduchých systémů vlastních datacenter a relačních databází, kdy každé velké selhání znamená obrovský problém, k systémům distribuovaným, tedy ke cloudu.

Netflix si nevybudoval vlastní cloudový systém, místo toho zvolil řešení od Amazonu, neboť jim dává skvělou škálovatelnosti a nejširší sadu nástrojů a vlastností. Většina věcí souvisejících se zákazníky byla migrována do Amazon Web Services (AWS) už loni, vše dovršila závěrečná etapa a dobudování struktury, která bude zabezpečená a odolná proti výpadkům. Netflix a Amazon dokončily celý proces začátkem ledna a od té chvíle se u největší „videopůjčovny/streamovací služby“ světa píše cloudová éra.

Od onoho roku 2008 má Netflix 8× více zákazníků a obsluhuje datově náročnější videa. Celkový objem sledování videa narostl na tisícinásobek. Vše navíc umocnila potřeba celosvětově dostupné a flexibilní služby, kdy od 6. ledna 2016 je Netflix k dispozici na celé planetě, vyjma několika málo zemí. Již nyní Netflix tvrdí, že přesun do cloudu výrazně zvýšil jejich dostupnost služeb.

Sedm let celý proces trval mimo jiné proto, že Netflix jen nepřeklopil svůj dosavadní systém do AWS, ale celý jej upravil a předělal tak, aby běžel v cloudu co nejefektivněji a nepřinesl si do cloudu všechny neduhy z původního datacentrového působiště. Architektonicky to znamenalo přesun od velkých monolitických aplikací ke stovkám maličkých mikro-služeb, pryč od SQL.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Netflix dokončil přesun všech svých dat pod Amazon Web Services

Pondělí, 29 Únor 2016 - 00:26 | honza f | oh. zjevne ne tak uplne .. The best way to...
Středa, 17 Únor 2016 - 10:41 | Ano Ano | 2 muchy jednou ranou, kto si este pamata na...
Středa, 17 Únor 2016 - 03:10 | Petr Kraus | Ani ne. Docela časté, že potřebujete vstupní...
Úterý, 16 Únor 2016 - 22:43 | aa bb | Docela paradox dnesnej doby alebo skor businessu...

Zobrazit diskusi