Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Současné konzole dlouhý život nečeká, výrobci už řeší další generaci

Jak asi bude ten kratší inovační cyklus přijat veřejností, v kombinaci s doposud obvyklou zpětnou nekompatibilitou?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct. Z pohledu pamětníků to nebude nic dramatického. 8 let Xboxu 360 byl unikát, všechny ostatní konzole měly tržní životnost nižší: PS3 7 let, PS2 5,5 roku, PS1 6 let, původní Xbox 5 let. Pokud mezi uvedením aktuální generace a následující uteče zhruba pět let, nebude se to nijak vymykat. Myslím, že veřejnost může být oprávněně rozhořčená spíš z toho, že se z deseti let slibovaných výrobcem vyklube plus mínus polovina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže se to blíží morálnímu zastarávání PC. Nejdůležítější "teoretická" výhoda konzolí je tedy zabita. Takže konzole nebrat a užívat si výhody PC :-)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas, obzvlast ked v PS4 a XBOX 1 je uz v podstate tiez x86 PC HW iba z inym SW .

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by dobre dodat, ze pristi generace konzoli, pokud se jich dockame uz za 4 roky, bude velmi pravdepodobne zpetne kompatibilni se stavajici generaci.

Neni to dane jen usporou pro vyrobce i vyvjare, ale i tim, ze realni soutezici o CPU jsou zatim jen AMD a Intel. Grafickou cast dokaze dodat nVidia a AMD a tim to konci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomínejte že AMD fušuje i do ARM.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

I když to pravděpodobně tak dopadne, nezapomínal bych na ARM. Ten má být už v roce 2016 na úrovni desktopových x86 procesorů, takže imho ze hry není. SoC jako kompletní řešení by pak mohla nabídnout i Nvidia (technologicky by to bylo i v možnostech i pár dalších výrobců jako třeba Qualcomm, Apple, ale ti by pravděpodobně neměli o tenhle trh zájem). // PV byl rychlejší

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tomu nevěřím, ARM se bude plácat možná tak někde v ultralowendu a na výkon desktopových procesorů nedosáhne ani náhodou.
Jediná potencionální výhoda ARM - spotřeba - je také zabita. Dokázal to Intel s Avotonem. C2750 má při srovnání takt na takt 65% výkonu i7 4770.
Jako CPU příští generace konzolí bych viděl nějaký osmijádrový Atom na 14 nm. Výkon oproti současným konzolovým CPU brutální, spotřeba rozumná.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Hele, když už máš tu naleštěnou křišťálovou kouli (osmijádrový Atom má brutální výkon oproti současným konzolovým APU), řekni nám ještě něco zajímavého, ať víme jaké akcie nakoupit

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kupovat akcie Intelu a nVidie. AMD nekupovat, CPU divize jde do kytem (řekla křišťálová koule).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

a pre nas ostatnych? najst zlaty dol, aby sme si o 10 rokov dokazali kupit mainstreamove cpu a gpu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, s tim armem mas pravdu, ten se fakt rozmaha ...... neverim sice, ze to bude uz v 2016, ale tak 2018 jsou prognozy, ze by mohl dosahovat vykonu desktopovych x86 CPU ...... dokonce uz dnes prej v nejakych ohledech da 486ku, tak pocitam, ze do nejakeho lowend pentia se za 4 roky dostane ..... pravda, bude to zrat daleko vic nez x86, ale pokud do te doby arm uplne nezanikne, tak by to teoreticky mozne bylo .....

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

obávám se, že s tou zpětnou kompatibilitou to nebude vůbec růžové.

Myslím si, že MS a Sony zakáže spouštění her z PS4/XboxOne na PS5/Xbox4 , protože se jim to nebude hodit do krámu. Bude pro ně prostě výhodnější prodávat "remasterované" edice na novou generaci konzolí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

At se na me nikdo nezlobi, ale podle me jeste ani zdaleka nebylo dosazeno limitu novych konzoli a nejspis i tak jak jsou v teoreticke rovine, jsou daleko rychlejsi nez rekneme "hiend" herni PC .... a nemyslim ubersnobhiend s kartama za 80 tisic ......
Vyvoj rychlosti cipu se za posledni roky prakticky zastavil (kdyz se srovna s rychlosti pred rekneme 10-15ti lety), takze se da predpokladat, ze konzole zastaraji mnohem pomaleji. Zase se srovnava nesrovnatelne .... konzola za 400$ s PC sestavou, kde jen blba grafika stoji 4000$ a to je totalne mimo. Navic hry uz vetsi vykon potrebovat nebudou .... osobne se domnivam, ze honba za "realisticnosti" ve hrach je uplne slepa vetev a koridorni hry nepotrebuji prakticky zadny vykon. Ja na sve 4+ roku stare sestave v klidu hraju nejnovejsi FSP "uber"hry/sracky ve vmwaru .... vzdy budou samozrejme lidi, co budou chtit 3 4k monitory, aby si mohli neco pomerit, ale ti tvori hornich 10, mozna 100 (ne tisic) ...... Ja porad tak nejak verim, ze FPS hry (zjevne nejnarocnejsi na vykon) provedou resurekci minulosti k hratelnosti a vyrazne se spis grafika zjednodusi .... minimalne na PC, na konzolach to mozna zustane porad takove nedomrle jak je to ted, ale zase co, musi se to dat ovladat jen blbym ovladacem.

Tedy muj osobni nazor je, ze i stara generace konzoli bohate dostacuje 95% her a 99.9% hratelnych her ...... nove konzole jsou jen prachsprosty overkill a moralne zastaraji nejdriv za 10 let ... jedine cim se muzou vylepsit je spotreba, coz nejspis dva, za tri roky, vyjde nova revize, to jo .... ale nova konzole? Nevim .... tezko rict. Z hlediska potrebneho vykonu to jiste nebude .... z hlediska prodeju se samozrejme budou Sony a MS tlacit do novych konzoli, protoze kazda nova konzola jsou penizky navic (teda otazka, jestli jim jde o prodej zeleza nebo provize z prodeje her) ... otazka tedy bude jak moc lidstvou zhloupne a jak bude slyset na 16ti jadrove CPU a podobne teoreticke nesmysly (zname to ze "supertelefonu"/paskvilu, typicky od samsungu) a nebo bude chtit hrat hry ..... vse zatim naznacuje, ze firmy spis konzole "dotujou", takze je budou drzet co nejdyl ..... ale pak je tu treba steam a ostatni, kteri se snazi prosadit se svyma pseudokonzolama (klasickyma drahyma PC), takze to spis bude zaviset na tom, jestli tihle zacnou pretahovat klasickym konzolam hrace nebo ne .... proste to zalezi na inteligenci hracu, kdybych ale prijal myslenky, ze inteligence hracu odrazi dnesni FPS site na miru totalnim debilum ..... tak je mozne, ze konzole vyhynou napresrok:)

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

To jsi mě teda rozesmál synku. Grafika za 4000 $. Asi jsi chtěl napsat 400$, že.
Jinak před rokem jsem poskládal PC za 1250$ (v přepočtu). A to jen proto, že na OS mám SSD, na data 1 TB HDD a na práci s videem 240 GB Velociraptor. Jinak by byla cena podstatně nižší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč 240 GB Velociraptor? Nebyl byl lepší SSD?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Heh schvalne, nejlevnejsi 240GB SSD maji kupodivu v alze (zvlastni) za 2700
http://www.alza.cz/western-digital-velociraptor-250gb-64mb-cache-d324413...
a kdyz se k nim podivam na velocisracku, tak stoji 2260
http://www.alza.cz/western-digital-velociraptor-250gb-64mb-cache-d324413...
Rozdil 440Kc:o) = velociraptora by koupil jen uplny debil, ignorant nebo diletant ..... nejspis vse v jednom:)
Nechapu, proc to vubec maji v ceniku ..... HDD se snad dnes kupujou jenom kvuli velikosti (rekneme 2TB a vys) a SSD kvuli rychlosti a spolehlivosti (1TB a niz). 250GB HDD je dnes proste neprodejne za petikilo ..... ne tak za dva a pul litru OMG:o)))

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Velociraptor 250GB stojí cca 2200Kč, Velociraptor 500GB stojí 3100Kč. To už je rozdíl, který je v daném rozpočtu cítit a pokud slouží pro specifickou práci s videem, tak to může být dobrá volba celkově a ve srovnání s SSD dokonce hodně dobrá. Když kapacitně stačí tak proč ne. SSD co vydrží stejnou zátěž (zápis v mnoha TB denně) stojí násobky toho co velociraptor. Pro práci s videem není SSD tolikrát rychlejší jak by se mohlo podle parametrů zdát.

S tvrzením ohledně dostatečnosti konzolí (OMG i těch starých) se fakt nedá souhlasit. Nízká fps při retro rozlišeních jsou ve fullhd době (4k si nechám jako argument až za pár let) hodně mimo. ARM se vyvíjí tempem, že by pro výrobce bylo trapné prodávat takový šrot, když se tomu vyrovná i tablet. Zásadní bude zpětná kompatibilita, což díky x86 osmijádru a moderní GPU architektuře nemusí být problém, tudíž to zákazníci nebudou vnímat negativně. Klidně může přijít nová konzole za 3 až 4 roky a vedle ní se prodávat ta stará za výprodejové ceny jako je tomu dnes s X360-PS3. Lepší výkon za víc peněz nebo menší výkon za menší peníze, ale ty samé hry. Zákazníku vyber si.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No teda ja moc strihani videa nerozumim, maximalne jsem neco delal v sony vegas nebo premieru, ale nevidim absolutne zadny technicky duvod, proc by na tohle nemel bohate stacit nejaky xTB 5400 green disk .... takovy disk zcela v klidu zvlada 150MB/s a nahrani klicovych snimku do cache je otazkou okamziku i u opravdu velkych filmu z FHD kamery .... a pak uz je to uplne fuck, spojit dva tri streamy dohromady v realnem case, se takovy disk ani nevzbudi ..... a finalni rendering je tak pomaly, ze disk bude premyslet, jestli se vubec roztacet:)
Fakt nevim, co maji lidi s videem a vykonem disku. Pokud budu potrebovat zaznamenavat v realnem case 100 streamu, tak potrebuju rychly disk, to asi jo ...... ale na editaci spis potrebuju nejakou akceleraci videa (cili aspon podprumernou 3D kartu nebo jakoukoliv integrovanou) a celou alfou a omegou je pouzity SW, aby jednak dokazal vyuzit HW a jednak pracoval jen s casti kazdeho streamu a neprehraval ho do pameti nebo nedejboze furt dokola na disk ..... to snad naposled delaly dosove editory pred 20ti lety ne? Dnes se snad uz vyhradne pracuje pri editaci jen s metadaty i u tech nejsrackovnejsich opensource programu ....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Střihači videa jsou poslední zákazníci co Velociraptory kupují. Pak je ještě pár hráčů co mají hodně her, nevadí jim vyšší hlučnost a nechtějí si rozmýšlet co jim půjde rychleji a co pomaleji. IMHO jde o základní tři důvody.
1) Video a hry jsou většinou hodně objemné a dávat cca 2x tolik za 1TB SSD se nechce všem.
2) Při práci s videem není ten rychlostní boost SSD cítit tolik jako při práci s mnoha malými soubory.
3) Velociraptora můžeš mučit přepisy jak chceš, což lidem co dělají s videem přijde jako hodně lákavé. Nemusí vůbec přemýšlet nad tím co kam přesunout a jestli je to nutné, protože si nechtějí „zbytečně" opotřebovávat ten drahý SSD. Takové to kouzlo nepřemýšlení jako u dumphone vs. smartphone. U hodně bohatých všechny tři důvody padají. Velociraptor je jen o specifickém poměru cena-výkon-kapacita-záruka, který mají SSD jiný - ne horší nebo lepší, ale jiný.

Jak si sám napsal, platí, že Velociraptora používat jen na kritické situace (jo je jich málo, ale i tak je kapacita-cena-životnost spojená s přesouváním dat u SSD diskutabilní) a na zbytek pomalé velkokapacitní HDD, protože terabyty lítají...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako fakt by me zajmalo, co jsou to za strihaci, co presunujou ty obrovske objemy dat .... pocitam, ze denne to bude kdyz moc, tak desitky GB a to mu vydrzi SSD na veky. Praveze ti hloupejsi a nebo extremne chytrejsi lidi kupujou SSD, protoze od zadne zivotnosti nevi a nebo prave vi, ze ji nemusi resit. Si myslim, ze prave na video rozhodne neni treba rychly disk ...... pokud tu nekdo striha video, tak se necham poucit (a at uvede v cem to striha).
A i tak by byly presuny minimalni, nevim, co by se kde melo jako presouvat?:o) Mam FHD kameru, co vyrabi celkem kvalitni MTS FHD pri 60fps a na 64GB kartu se vejde 5 hodin, coz je patrne klasicka bluray kvalita, cili nic lepsiho (=objemnejsiho) se asi jen tak nenajde .... i 4k (zvlast v h265) bude jen mozna o neco vetsi a mozna ani ne.
Dneska se podle me vyplati bud SSD na veci jako system a virtualni stroje ..... no a to je asi vsechno, mozna si nekdo mysli, ze na SSD se bude nejaka megalomanska hra rychlej nacitat nez na 5400 otackovem disku .... mozna jo, tak tu co hraje si tam proste docasne presune .... myslim si, ze lidem, co nemaji virtualky musi 120GB SSD bohate stacit .... ja tam mam treba i vsechny projekty, osobni soubory atd. na 30GB truecryptovem disku a na tech zbyvajicich 90GB s W8.1, tunama SDKcek, visual studiama, photoshopama mam jeste cca 40GB volnych .... Onehda jsem si koupil za necelou trojku 240GB SSD a mam na nem jenom virtualky. A zbyvajicich 35TB mam na "pomalych" kotoucovkach a nedovedu si predstavit, ze bych k necemu z toho potreboval pristupovat rychlej. Mimochodem, kdyz striham nejake video, tak z tech pomalych HDD, kde mam data a nikdy jsem nepozoroval jakykoliv problem .... nejspis si to cachuje keyframy na to SSD, ale to bude patrne jen uplne minimum .....
Ted se divam na zivotnost SSD .... mam uz pres 2 roky intel 520 120GB .... furt se hlasi jako 100% jako estimate life remaining:) Zapsano ma necelych 5TB a ma jeste 3 roky zaruky ..... nejlepsi 4 litry, co jsem kdy utratil:) Jenom si nadavam, ze jsem se nechal zfanatizovat premyslenim o zivotnosti, jinak bych mel SSD uz daleko driv .... dnes kdyz skladam PC, tak ani o nicem jinem nez SSD neuvazuju (bych se musel hanbou propadnout dat dnes na system HDD:) ..... 1500 za 120GB SSD, co 99% lidi bohate staci naveky, je proste megaluxus. A kdyz nekdo ma tuny fotek a videi, tak rikam, striknout tam 3 nebo 4TB disk a hlavne zalohovat, zalohovat a zase zalohovat:)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, vy máte zjevně vždycky pravdu :-)
Stříhat video neznamená vždy stříhat z domácí kamery, ale třeba taky něco nekomprimovaného. Pak potřebuji jak velký datový tok, tak velkou kapacitu a SSD se značně prodraží. Já třeba používám pole z 4x1TB HDD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejaky priklad nekomprimovanych dat?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jakákoliv nahrávka z profi kamery přes HDSDI. Prostě normální práce ve studiu :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ok a v cem bude maly a drahy velociraptor lepsi nez levny a obri 4TB 5200 otackovy disk? Nebal bych se tvrdit, ze ten 4TB bude na sekvencni cteni rychlejsi a o to jde u editace videa predevsim, naindexovat nejake klicove snimky, pak uz je to jen prace v editoru offline nad nakesovanymi indexy, kde se samozrejme working adresar da idealne na to SSD, protoze bude zabirat minimum a bude asi tak o dva rady rychlejsi nez 10 velocitraktoru v raidu:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Obří 5200 otáčkový disk je k ničemu - je pomalý a pomalu seekuje. Myšlenka vyhrazeného menšího SSD je hezká, ale nepraktická, neboť neustálé přesouvání souborů dost zdržuje, zvlášť při větším projektu. Střihu videa zjevně nerozumíte, protože při nekomprimovaném videu žádné klíčové snímky neexistují. I kdyby byly, je potřeba mít náhled s přesností na snímek, ne na jeden z dvaceti. Ideální je samozřejmě realtime zobrazení timeline v plném rozlišení. Při jednoduchém efektu typu prolínačka potřebujete číst 2 vstupní soubory, to je 2x150MB/s pro 1080i50. A to je ten nejjednodušší efekt, vrstev bývá víc. Takže disky si zaseekují víc než dost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kristepane, to musi byt ale hodne mizerny soft .... uz jsem te prohlidl, ty vazne s videem nedelas co? 150MB/s to mi fakt ukaz video, ktere bude uplne byt bez bezztratove komprese, mozna tak u tebe:o) A hlavne jak ti ten tvuj traktor da tech 300MB/s:) Takovych lidi, co maji nejakou 15 let starou shitozni interlaced pulHD kameru z ktere lezou jakkoliv nekomprimovane data, bude jiste spousta .... to musi byt milacek takova kamera, sezere ta kurva pul tera za hodinu a jeste z toho poleze prokladany shit:o)))))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zkusme si to pro zajímavost spočíst.
Datový tok nekomprimovaného videa je funkcí rozměru obrazu, bitové hloubky pixelu a počtu snímků za sekundu. Pro FullHD = 1080 řádků x 1920 sloupců x 3 Bajty x 60 snímků = 356 MiB/s nekomprimované video při 24bitových barvách, 60ti snímcích za sekundu. Co pak teprve takové 3D,4k, RED?
Standardní FullHD 1080i50 vysílání má pak 45MiB/s - 8b barvy, ale to se nebavíme o produkčním a post-produčním formátu, ale jen o výsledném videu ořezaném na základní HDTV normu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu troll přesvědčený o své pravdě, který nikdy s profizařízením nedělal. Vážený, podívejte se na jakoukoliv kartu třeba od Blackmagicdesign. Ta umožňuje nahrávat z SDI/HD-SDI, což je výstup jakékoliv profi TV kamery, režie. Bez komprese. Pokud chcete počítat třeba chromakey, je jakákoliv komprese nežádoucí. No a ohledně datového toku - pro 1080i video v 4:4:4 to je 1080*1920*25*3=155MB/s, pro 4:2:2 je to 100MB/s. Ohledně prokládání - v ničem jiném se nevysílá, takže ty vaše kecy o shitu jen ukazují, jak jste mimo. A pokud chcete profesionálně pracovat s 1080p50, no tak se nároky prostě zdvojnásobí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak nevysila? Me vubec nezajima v cem se kde vysila na nejakem posranem analogu ..... tady jde o to, v cem se to nahrava a dost pochybuju, ze to bude v prokladanem formatu:o) To jsi asi zaspal digitalni dobu tak o 20 let ...... a fakt nevim o cem to placas ..... jsem tak nejak presvedcen, ze filmove studia, ktere maji vystup z nejake kamery striktne nekomprimovany (neverim, ze by dnes existovala kamera nebo fotak, co by mela nekomprimovany vystup ......), tak pracujou asi trosku na jinem HW nez aby tam cpali nejake velocitraktory ......

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nekomprimovaný výstup může být. Nenahrává přímo foťák, ale nějaké to externí nahrávátko, které je k foťáku připojené.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu tupý troll přesvědčený o své genialitě. Takže kromě Windows, Linuxu, Androidu a procesorům nyní skvěle rozumíte i videu :-)
Zajděte si na exkurzi do jakékoliv TV a zjistíte, že 99% zařízení běží v 1080i50 pokud jde o HD a v 576i50 pokud jde o SD. Digitálně, v žádném posraném analogu, jak tu trollíte. Natáčet v jiném formátu než vysíláte přináší často víc problémů než užitku.
Pokud jde o nekomprimovaný výstup, má ho každá profi kamera a k vašemu překvapení ho má i skoro každý foťák - HDMI.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Soudruzi, o čem to tu plácáte? To pracujete na Hollywoodských trhácích, že musíte pracovat s raw materiálem. To si pro obyčejné projekty nevystačíte s MJPEG kompresí? Ta brutálně smrskne velikost a zachová dobrou kvalitu.

Ale OK, všichni stříhají pro Paramount, Werner Bros. a další velká studia, takže potřebují mít na disku raw materiál nejmeně v 8K a se 120 sn/s.
Už se těším, jak si v titulcích přečtu vaše jméno.

Ať počítám, jak počítám, tak mi pořád nevychází ty výhody HDD. Buď má velkou kapacitu, ale je pomalý a nebo je rychlý, ale má malou kapacitu. Takže stejně se nevyhnete nějakému RAIDu 10, pokud máte velké 7k2 disky a nebo RAIDu 0 popřípadě JBODu pokud máte 15k disky. K tomu si ještě připočítejte cenu slušného RAID řadiče, aby neškrtil výkon a najednou jsme se dostali cenou někde úplně mimo. Výkon už bude slušný, ale na SSD bude pořád trochu chybět.
Takže se celkově dostaneme na cenu 15 až 25 000 a to ještě musíte doufat, že vám žádný z disků neumře.

Teď to srovnej s SSD. Za desítku koupíš 1 TB Crucial. Crucialy jsou spolehlivé a jsou to velké držáky, tomu intenzivní provoz vadit nebude. Má udávanou životnost 72 TB, což je jen tak pro předtavu 150 dní vašeho FullHD über videa. Ale on bude sloužit daleko přes 72 TB.
I kdybyste ho měli po pár letech vyhodit do popelnice pořád vám zbude na další SSD.

Když jste tedy ti velcí profi střihači, určitě se vám SSD zaplatí během jediné zakázky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste na ten mjpeg něco naklíčovat a rychle zjistíte, že ty kompresní artefakty, které okem ani nevidíte, začnou na hranách klíče vytvářet pěkný binec. Miluju tyhle teoretiky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm. Ragoval jenom na jednu část a zbytku se vyhnul. Když viděl výpočet ceny RAIDu HDD oproti jednumu SSD tak mu ani nic jiného nezbývalo než sklapnout hubu a šoupat nohama.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak jste se pochválil, snad vás to uspokojilo. Jenže když vaše předpoklady vycházejí z toho, že u HDD budu čekat, kdy to umře, zatímco u SSD sluníčko pohoda, tak se není o čem bavit. Jen tak mimochodem, podobný stroj jsme měli v práci už před 7 lety, tehdy ještě s 4x400GB klasických 7200 disků, nyní 4x1TB. Místo teoretizování a čekání na zázračné SSD už 7 let bez problémů vyrábíme :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to palec hore. Kolik to stálo? Kolik jste dali za řadič?

Už jsi viděl SSD, který by zdechnu kvůli vyčerpání limitu počtu přepisů. Omezená životnost SSD je FUD, který šíří výrobci plotnových disků, protože jim teče do bot.
Za chvíli už budou prodávat HDD už jenom pro domácí NASy a domácí PC.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Za řadič 0Kč, v pohodě to zvládá čipset :-) SSD, které by zdechlo na limit, jsem neviděl, ale SSD, které zdechlo jen tak ze dne na den ano. To se samozřejmě může stát u HDD taky (ale spíš odhnívají pomalu na bad sektory), proto je dobré netvrdit, že SSD bude vždy OK zatímco HDD ne. Já samozřejmě předpokládám, že další reinkarnace stroje už na SSD poběží, ale nechápu, proč tady věčně kritizujete HDD řešení jen na základě teoretických úvah, když v praxi pořád dává slušné výsledky za slušnou cenu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

2200 za pomalý 240 GB sráč je slušná cena?

To, co popisuješ se týkalo minulé generace SandForce. Marvell těmito problémy netrpěl vůbec.

SW RAID bude potencionální výkon disků dost škrtit.

Stačí se podívat na statistiky CZC. Poruchovost SSD je nula, nula, nic, kdežto HDD mají úmrtnost v řádu jednotek procent (a to jen ty lepší).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, kdyz jsi teda ten praktik, tak se pochlub co, na cem a v cem tak silene RAW strihas??? Jenom tu placas, jak potrebujes presunovat nejake strasne bloky filmu, ale ze bys nas "zasvetil" to ne .....
Mi celkem nedavno behem tydne umrely dva HDD ..... jeden proste zdechl .... a druhy zdechl pri kopirovani ..... nastesti jsem si toho vsiml, ze cte pomalu a nastakujou ve smartu chyby cteni, tak jsem tech par souboru preskocil ..... pak jsem je jeste pul dne se snazil precist a celkovy throughput 3TB disku klesl nekde k 10kb/s .... vyborne, nejspis se nekde neco ve FW zacyklilo s tema bad sektorama ....... tomu rikam spolehlivost ... byl to 24x7 RAID disk mimochodem, moc teda nevydrzel ......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemá to cenu. S člověkem, který koupí 240 GB disk za cenu rychlého a stejně velkého SSD se nemá cenu bavit.
Žádné SSD neviděl ani z rychlíku, jenom si přečetl aktualitku na PCTuningu, źe SSD se SandForce hromadně umírají a hned je chytrej jak rádio.
Hlavně že takový Crucial problémy s firmwarem neměl a SSD této značky spolehlivě slouží.

Vyloženě úsměvně pak působí, jak někdo chce srovnávat spolehlivost HDD se spolehlivostí SSD. Mám pro vás jednu novinu pánové, SSD už dávno předčilo HDD co se týče spolehlivosti. Ani často probíraná životnost SSD se neprojevila jako problém. Největší problém se životností SSD mají teoretici, co ho nikdy neměli.
Jediným argumentem pro HDD je poměr ceny a kapacity. Jinak ve všem vede SSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TB denně? Ha ha ha ha ha. To stříháš raw materiál v 8K? Jakýkoli SSD vydrží o mnoho více zápisů než deklaruje výrobce. Klidně by stačil i ten nejlevnější 256 GB Crucial.
Pokud je to dobrý střihač, tak by si klidně mohl měnit SSD každé 2 roky. Vždyť se mu to zaplatí a za to pohodlí to stojí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Jakýkoli SSD vydrží o mnoho více zápisů než deklaruje výrobce. Klidně by stačil i ten nejlevnější 256 GB Crucial."

Některé vydrží i méně a pokud vím, že bude disk zatěžovat víc než běžný uživatel, tak Velociraptor s životností začíná tam, kde ten tvůj Crucial končí. Mechanická porucha Velociraptora je stejně častá jako elektronická porucha u lepších SSD, ale životnost ovlivněná zápisem je u plotny vyšší - pokud se tedy budem bavit ve stejných cenových řádech. Poruchy a problémy firmwaru jsou u SSD mnohonásobně častější než u Velociraptorů. To, že jsou Velociraptory na vyhynutí a SSD rostou tento fakt nezmění. Chce to sundat si růžové brýle a nedělat z SSD dokonalé supermany a ze všech ploten něco překonaného-nekvalitního, protože se v nich něco hýbe. Chápu, že někomu vadí HDD kvůli hlučnosti, ale věřit 1Xnm MLC při jakémkoliv intenzívnějším provozu (vynucený zápis i při malé zbývající kapacitě SSD) je vrchol naivity. Faktem je, že Velociraptor kvality potvrdil, ale 1Xnm SSD ne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz se budem bavit o SKUTECNYCH faktech ....
http://www.czc.cz/wd-velociraptor-hh-250gb/107401/produkt
poruchovost 1.7%
http://www.czc.cz/crucial-m500-240gb/124627/produkt?q-category-id=cvrmbr...
poruchovost: 0.2%

Pravda, je o rok min v nabidce, ale treba http://www.czc.cz/transcend-ssd320-256gb/112677/produkt?q-category-id=cv...
je zhruba stejne dlouho v nabidce a ma poruchovost 0%

Navic ty velociraptory nejspi vubec nikdo nekupuje, tak je ta poruchovost o to desivejsi, kdezto treba tech crucialu prodavaji po paletach:)

Nebudu vubec obhajovat SSD vuci HDD, co se tyce trvanlivosti, ale musim zaklepat, ze SSD jsem jeste mrtve nikdy nevidel:) Jako mozna jsou o neco ty velociraptory lepsi nez klasicke HDD, kde se poruchovost bezne pochybuje 10-20%, ale tu prisernou cenu vuci SSD to neospravedlnuje ani nahodou .....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak. 500GB Velocik má 0,8% a 1TB prodávaný od dubna 2012 dokonce 0%, ale já osobně to nepovažuji za vypovídající. Málokdo si koupí běžný SSD a dává mu stejně zabrat jako majitel svému raptoru. Uzavřel bych to. Ano souhlasím s tím, že Velociraptory asi moc dlouho s podobnou cenovkou nepřežijí....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem jen laik, chtěl jsem se jen něco dozvědět Raptor vs SSD. Ale Vámi zmínění SSD za 2 měsíce nasbíralo poruchovost z 0.2 na 0.8%. To mi nepřijde moc spolehlivé jak uvádíte. Jen postřeh.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou typické kecy člověka, který o SSD neví nic. Už jen ze své podstaty je HDD poruchovější, má totiž mechanické části. Oproti tomu SSD je trvanlivé a spolehlivé. Co na tom, že první modely trpěly dětskými nemocemi. Dnes je to úplně jiné. Plotnové disky ve svých počátcích také nebyly spolehlivé.

Úmrtí vlivem bugu firmwaru jsou také dávná minulost a navíc se týkaly zejména SandForce. Crucial jede na Mervellu, který neměl kritický bug ani jednou.

Co to plácáš o nespolehlivosti SSD? Velocity Raptor (nauč se to alespoň správně psát) potvrdil možná tak svoji poruchovost. Zlatá Toshiba a zlaté Hitachi, kam se na ně hrabe WD a Seagate.
Intenzivní provoz SSD nevadí, ješté nikomu snad SSD neumřelo kvůli překročení počtu zápisů a ještě nikdy se nestalo, že by SSD nevydrželo deklarovaný počet zápisů. Pokud jsi jiného názoru, dodej důkazy, jinak to budu brát jako výkřik do tmy.
Naopak jsou lidé, co už zapsali na SSD terabyty dat a stále jim spolehlivě slouží.

I kdyby mi SSD za 3 roky od koupě umřelo, tak mi to vadit nebude a klidně si koupím další. Za ten luxus rychlé práce na PC si milerád připlatím. 256 GB SSD od Crucialu stojí necelé 4 000. Crucial SSD jsou velmi spolehlivé a z consumer segmentu asi nejlepší.
Takže by to vycházelo na 100 Kč měsíčně. Za 100 Kč měsíčně máš luxus rychlé práce na PC. Takový luxus, který ti žádný Velocity Raptor nedá ani náhodou. Ale to je pouze teoretická úvaha. SSD vydrží déle jak 3 roky. Přežije celý počítač.
Nedávno tu někdo psal o tom, jak se ve velkých firmách přechází na SSD. HDD jsou podle něj nespolehlivé a i na běžná data se vyplatí mít SSD. Jak kvůli rychlostem, tak kvůli ceně.

Udělal jsi chybu a koupil jsi nevýhodně, je jasné, že si to teď budeš ospravedlňovat. Nechápu toho, co si koupí Velocity Raptor. To jsou vyhozené peníze.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže podle autisty JP01 se SSD nereklamují, nanometry výroby NAND FLASH nemají vliv na životnost SSD .....a ty další blbosti už ani nebudu opisovat. Velocity Raptor OMFG.

PS: Ten maník co psal o kvalitních SSD v podnicích psal o enterprise segmentu, který je cenově jinde a extrémním zatížením také. Když bys do takového prostřední proti sobě postavil Velociraptora a běžné SSD, tak hádej kdo vyhraje, resp. kdo vyhrává. Velociraptor se totiž do některých serverů dává a když se chtělo pár ajťáků pobavit tak místo něj dalo tehdejší SSD vyrobené na ještě slušných nanometrech a byla sranda. Ty by ses ale výsledku nesmál.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno je to o softwaru, pokud je SW shit a musi kazdy den 1000x prepsat disk, tak je neco spatne nekde uplne jinde ..... nenapada me ani jediny pripad, kdy by tohle melo byt byt teoreticky potreba ..... samozrejme do enterprise segmentu musi jit 2x drazsi enterprise disky, to se slusi samo sebou .... ale uprimne me nenapada duvod, proc do normalniho PC nebo weboveho serveru s nejakou jednodussi DB nedat customer SSD. Kdyz to das do nejobycejnejsiho SW raidu, co ti poskytne OS, bude to nesmrtelne a vykonem se tomu nevyrovna nic, a to ani zdaleka ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nečil se, praskne ti cévka.

Viděl jsi už SSD, které umřelo na opotřebení buněk? Já ještě ne.

Koupil sis poruchový a pomalý šmejd a teď si to snažíš ospravedlnit. Přestaň lhát sám sobě.

Velocity Raptor je už skoro enterprise a je smutné, že ve spolehlivosti dostává na prdel od consumers SSD. Některá SSD třeba bugem firmwaru nikdy netrpěla a u většiny stačilo udělat aktualizici a jely vesele dál. Bug byl kvůli firmwaru ne kvůli opotřebení buněk. Seš natvrdlej, že to nedokážeš pochopit.

240 GB Velocity Raptor by dnes koupil jen totální blb. Zvlášť za tu cenu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když někoho poučuju, tak si jsem buď jistý, nebo zjistím fakta. A fakt je, že WD žádný "Velocity Raptor" disk nevyrábí. Je to prostě Velociraptor jako ten dinosaurus.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Coz je 25 tisic, hadam, ze jsi to pocital bez monitoru. To se teda nemas cim moc chlubit, 240GB SSD i pred vic jak rokem stalo pod 4k jak se divam na heureku. 1TB HDD vychazel vyhodne mozna pred 4ma rokama, loni vychazel nejlip nejspis 3TB a 2TB byl nejspis stejne drahy jak vyprodejovy 1TB. Ten velociraptor jsi koupil patrne nekde na bazosi za kilo, aspon doufam .... cili nechapu, proc to sem pises.
i7-4770 stalo loni kolem 7ky, kdybys chtel fakt nadupanou desku za 3 a 16GB ram za superdrahe 3 (pokud jsi nekoupil driv za pulku). Cili za tech 25 to je i s nejakou hiendovou grafikou .... pokud jsi fakt nebyl chuj a nevyhodil tri litry za ten velociraptor (ona se ta sracka fakt jeste prodava klidne i za dvaapul, stejne draho jak 1000x rychlejsi SSD:o))))
Kazdopadne za 25 se dala loni sehnat ubermasina nejenom na hrani (ciste jenom na hrani, by se dala sehnat jeste o tak 10 levnej), ale je to furt 2x vic jak konzola, ktera bude mit nejspis vyssi vykon (minimalne stejny) .... pravda, grafika za 4000$ bude mozna o neco rychlejsi, ale k cemu ze? ....... stale ale nechapu, co jsi tim chtel rict.
Porad nejak neverim, ze za 10let budou hry o tolik narocnejsi, aby nebezely na dnesnim zeleze .... spis si myslim, ze se budou cim dal vic objevovat hry s jednodussi grafikou, protoze to vypada daleko realnej ..... mysleno ve smyslu herne realnej. Osobne si myslim, ze DN3D vypada daleko a opravdu daleko lip nez treba crysis .... proste hra nikdy realne vypadat nebude a bude to jen neprehledny opruz s hroznou hratelnosti ...... takovych jsou tuny, ted prijde era hratelnych her, aspon doufam ..... vsichni to predpovidaji, tak jsem zvedav:) Nakonec se za 5 let ukaze, ze bohate staci i ta stara generace konzoli:)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Preco sa maju konzole vojst do 150W ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Není to tesané do kamene, ale je to zvyk, který se týká současné i minulé generace konzolí. Má to několik důvodů. Jednak se předpokládá, že konzole budou umístěné pod televizí v nábytkových stěnách (podobně jako dříve videorekordéry) a ty obvykle nejsou navržené tak, aby dobře ventilovaly a umožnily dostatečné chlazení něčeho výrazně energeticky náročnějšího. Přehřívání a reklamace nejsou pro výrobce dobrou vizitkou, i když nemusí být chyba na jejich straně. Dalším důvodem může být, že by spotřeba třeba 500 wattů nedělala produktu dobrou reklamu, média by výrazně víc poukazovala na skryté náklady a výrobci by byli častěji pod lupou různých regulačních úřadů a ekologických institucí. Nemluvě o tom, že by stoupaly výrobní náklady (zdroj, chlazení, napájecí obvody).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ako pise aj NO-X. Je treba nejak oddelit segmenty trhu. Mame tu "lowend konzole pre deti" a potom "dospele" PC pre narocnejsich . Velkost krabice ci el. prikon tomu deleniu tiez napomahaju.
Tazko by niekto nazval obyvackovou hernou konzolou bigtower s prikonom 500+ ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

soucasnym konzolim jiz behem 2 let zacnou delat vykonostni vrasky i mobilni telefony a tablety, natoz pak konzole postavene na mobilnim HW, neco vic jiste ukousne i steambox

realne vidim ve hre pouze AMD a Nvidii, Intel ac se v oblasti GPU odne posouva tak proste nedela primarne ani do hernich technologii, tam by se museli jeste hodne co ucit a vynalozite do te oblasti nemalej peniz, navic si nemyslim ze by to Intel dokazal nabidnout i nejak dobre cenove, sak zrejme kvuli cene to propasnul v soucasne generaci konzoli

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud za tablet povazujes i neco s i7kou, tak to samozrejme jo, ale drtiva vetsina dnes prodavanych telefonu a tabletu jedou na srandadroidu se srandarmem ... a steambox je klasicke drazsi PC, kde zaplatis za znacku ..... cili klasicke PC koupene v kuse.
To je vskutku objev, ze v oblasti 3D jsou hlavnimi hraci AMD a nvidia:o) Mas jednicku s hvezdickou.
Intel samozrejme ale vic nez dobre konkuruje 3D v poli tabletu jako tabletu (ne ultrabookove tablety s icore), cili takovych tech detskych hracek s androidem, kde ma ale intel x86 baytrail (v podstate se da rict, ze uz ma i cherrytrail), coz je sice tabletovy HW, ale uplne jina liga ....
Bohuzel smutnym faktme je, ze i v desktopu BOHATE staci integrovana grafika v intel CPU na hrani tech nejlepsich her .... takze i tam zacina konkurovat amd a nvidii .... ne, vykonem, ale spotrebou a tim, ze prakticky nevychazeji dobre hry a tak nikdo nema duvod si kupovat extra grafiku.
Ja uz setrim do prasatka na Vanoce na 14nm broadwell a jeste se budu hodne rozmyslet, jestli tam vubec budu zapojovat starou GTX460 ..... zatim nevim, jak to vlastne funguje s tou integrovanou grafikou a PCIe grafikou .... kam zapojit monitor nebo jestli se to bude prenaset libovolne mezi sebou, rad bych aspon 4 vystupy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, pred par lety jsem se tu ptal na ten optimus nebo jak se tomu nadavalo, ze si to nejak interne prodratuje a i ta integrovana grafika (s konektorem pripajenym k motherboardu) dokaze prenaset to z te PCIe a naopak a daji se vybirat profily, ktera grafika se pouzije na co .... jak to vlastne funguje? Ma s tim nekdo zkusenost?
Totiz kdyz koupim intela s grafikou, tak na desce budou nejspis jen dva vystupy .... tak kdyz tam hodim do PCIe grafiku (moje ma 4 vystupy, coz je tak akorat) ..... jako idealne mit vsech sest vystupu a pouzivat tu integrovanou, pripadne kdyz by bylo fakt treba, tak semtam pouzit tu PCIe ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vyrobci meli do svych konzoli osadit vykonne a pritom usporne ctyjadrove procesory Intelu rady S, k prikladu vyborny model Core i5-4440S, 4 moderni jadra, zaklad frekvence 2.8/Turbo 3.3GHz, spotreba 65W. Naco bylo rozumne integrovat chude 8 jaderne APU kdyz se dobre vi ze soucasna generace AMD procesoru zaostava za svou predchozi(K10) na vykon jadra o 20%? za tlaceni na prilis nizkou cenu? spotrebu? vzdyt lidi byli vzdy zvykli ze nova generace konzol kdyz vysla atakovala hranici 700€, jo ted to mame za 400€ ale kto se vyzna kurevsky dobre vi ze procesorovy vykon stekl pes, zmizela zpetna kompatibila lebo proste neni dostatek vykonu na emulaci kdyz tam bezi dalsi ptakoviny v operacnim systemu, iba 2xUSB porty byl nonsens na predchozi roky a ne 2014!, zadny DisplayPort, iba 5400 otackove disk kdyz je rozdil oproti 7200 6-8€!, ja sa skutecne ptam kde je vykon a radna vybava techto konzoli jak ma byt? no nikde otevrene v prdeli bez prominuti. Jedine graficka karta to zachranuje ale tez iba v pripade Plystation 4, Microsoft si proste nemuze vazne myslet ze prtava 32MB e-sram ho uvede ne do nativni UltraHD ale uz dnes do doslova smesneho FullHD ktere je na kazdym kroku!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesor není to, co konzole brzdí, takže použitím jmenovaného i5-4440S by vzrostlo TDP o ~50 wattů, stoupla by cena - za prvé kvůli procesoru, za druhé kvůli vyšším nárokům na zdroj a chlazení - a na herní výkon by to nemělo vliv.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale prosim vas nedejte se vysmat, to "uzasne" osekane 8-jaderne APU(Jaguar) ktere v Playstation 4 pouzili vychazi z pochybnych AMD procesorovych rad E-350 a 450(Bobcat/Zacate). Osobne sem mel tu cest s temito produkty a reknu vam jedine, hnus velebnosti, i ten nejstarsi dvoujaderni mobilni Celeron na architekture Core je neporovnatelne rychlejsi jak tento modulovy odpad od AMD. Neverim ze by pouziti procesoru Core i5-4440S nezvysilo vysledne pocty FPS cehoz nasledkem by ted nedochazelo ke "zestihlovani" nativnych rozliseni napr. u hry WatchDogs z 1080p na 960 nebo 720p. Lide s Core i5 v necinnosti(prohlizeni internetu a HD videi) maji spotrebu do 40-50W, jasne ze kdyz se potom sepne hra jde narok na spotrebu vys ale to je logicke(200-250W). Kdyz vidim jak lide hraj na Radeo-nu R7 260X nove hry na FullHD a jeste se zapnutym AA+AF - co je preznacena HD 7790 + funkce TrueAudio s novejsim CGN tak 7870 kterou Playstation 4 v sobe integruje musi dat proste mnohem vic jak dava ted. Kdyby vykonnych procesoru pro beh her nebylo potreba kazdy by si vystacil s nejlacinnejsim Celeron-em a nekupoval by procesory za 180 az 330€.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Rozlišení nijak nesouvisí s výkonem procesoru. Ať je hra vykreslovaná v 800*600 nebo 4000*3000, je zátěž na procesor identická, protože procesor v obou případech zpracovává totéž. Konzolová API jsou navíc obdobná jako Mantle nebo Metal, takže jejich overhead a tím i nároky na procesorový výkon mohou být až ~10× nižší, než co známe z PC a DirectX 11. Procesory v konzolích navíc nevycházejí z architektury Bobcat, ale Jaguar, která dosahuje vyšších IPC i vyšších taktů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem psal o vyslednem FPS v zavislosti na procesoru a ze tomu tak skutecne je byli i vase testy rozdilnych produktu od Intel-u a AMD jako v grafickych tak hernich testech. Procesor je dulezity v narocnych hrach, ta HD 7870 v Playstation 4 proste dava nizsi vykon jak v stolovych PC-ckach. Co se tyce Jaguar-a pekny osekany odpad, to nedokaze proste konkurovat plnohodnotnymu AMD FX nikoli Core od Intel-u. Jaguar i kdyby byl 20 jaderny je vosekany smejd, s mizivou cache a pomalej jak cert ale ja chapu je lacinej pro reklamy se hodi.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jenže v případě konzolí je to opravdu jedno. Konzole použivají low level API a výkon procesoru na počet FPS nemá téměř žádný vliv. Stačí se podívat na skóre BF4 s Mantle se slabým CPU. Navíc konzole požívají specifický OS a dávat tam i5 by bylo vyhazováním peněz a na výkonu by to stejně poznat nebylo, na ceně ovšem ano :o) čili váš příspěvek je jen plácání do větru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A proto si vývojáři stěžovali na slabé CPU. :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jak to tak čtu tak mě napadá jeden skoro slavný výrok: "všichni jste hovada a prasata" :-D

ale bez urážky, hádat se tu SSD oproti velociraptoru...
každé má svoje, osobně mam SSD na system aby to bylo svižný, ale má důvěra v něj není taková jako v HDD
u HDD ikdyž odejde tak záchrana dat je jinde než u SSD, a ano doba je jinde, SSD jsou lepší a lepší
jenže ne každej hraje loterii a chce testovat co SSD zvládne, když je tu léty osvědčená technologie která splní jeho požadavky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.