Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Neznámá čínská značka Asgard vydává DDR5-4800

Pro autora - 1.1V je pro DDR5 standard, zadny -0.1 posun. Nemuzete brat jako standard DDR4/1.2V, kdyz tato pamet je jina a ma svuj vlastni standard.

Jinak co se tyce napajeni - vitam zmenu prejit na 12V pro napajeni pameti a mit tam lokalni regulator - protoze to pak lepe skaluje a nemusi byt na zakladni desce pred/nad dimenzovane zdroje. Ale rekl bych, ze se pak hur budou taktovat tyto pameti nad bezne provozni parametry (pokud tedy pres SPD zbernici, kde uz ted sidli krome identifikacni eeprom i teplotni cidlo, nepujde to napeti menit - napr. po vzoru PMBus).

Celkem skoda, ze bude existovat varianta s ECC a bez ECC - ten uvedeny modul vypada jako ten, co dva cipy z 10 (na vetsine jinych produktu/promo materialu) postrada.. takze to je klasicky consumer, non-ECC unbuffered modul.

A jeste jedna perlicka z DDR5, ta dimm je vlastne dvojkanalova (2x32bit) a je to posun smerem k topologii podobnou ke GPU pametem, a duvodem je zmena pomeru mezi prenosovkou (zvysovala se) a latenci (zustala), takze to dela 2x delsi bursty, na 2x uzsi zbernici (vuci DDR4). A tim, ze jsou na dimm dve pulky, se po doplneni o ECC dostavame na 4+1 a 4+1 cipu (32+32 bit rozsireno o ecc na 40+40 bit). Je to neco-za-neco, a zazrak v podobe 16bit ECC se nekona (ale posun z 64+8 na 32+8 se take pocita ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jsem skeptik ... čuchám v tom nedopečenou čínskou kachnu .... ( už jenom ty zmatečné informace mi jsou nápovědou ) tipu: nějaká huráakce značka, co výrobu outsourcuje u nějakého OEM výrobce a nakonec se z toho vyklubou čipy např od Hynixu, co se k nominálním specifikacím budou horkotěžko přibližovat s hodně konkrétními podmínkami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(y) ... ted se dava vsude do levnejsich modulu .... bohuzel vykony- stabilita :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD Renoir WTF? To mají APU už od Renoir i DDR5 řadič?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chcem, chcem, chcem!
Síce tej firme neverím, fotka znesie všetko, ale 128GB je mi málo a trpíííím!

Nekupujte adata DDR4. Používal som roky, desaťročia kingstone, patriot, samsung ramky (od ddr) a možno ešte nejakej značky (GoodRAM či tak nejak). Kúpil som min. rok 32GB moduly adata (iné dostupné neboli).

Neubehol ani rok, aplikácie začali padať, z windows zmizli nejaké položky, presun medzi diskami-po kontrole CRC chyby, nechápal som, dovtedy všetko v poriadku, nonstop bežiaci komp. Kým to nevyriešila modrá obrazovka, memory controller error. Memtest, jeden modul vadný.
Môj prvý reálne vadný RAM modul!

Pred rokmi mi z ničoho nič kapali 16 a 32GB U1 adata microsd karty. To rozhodlo, SSD od nich nekúpim (i keď tu ma sklamal kingstone. Z 2 SSD mi jeden zdechol. Z ničoho nič. Nedetekuje ho žiaden PC. Je to sranda, keď pracujete a nedá sa vám nič uložiť, disk plný. Divné, reštartnete a disk už nie je.).

V najhoršiu dobu. Keď DDR4 šli s cenou hore. Ta že kašlem na to, kúpim novú dosku, nový lepší procesor, inú značku ramiek... prdlajs, Zen3 APU nedostupné, Zen2 len sa objaví a zmizne (ak nechcem ten nad 200 Eur, ten nepotrebujem)... 1600AF o min. 30 eur drahšií ako pred rokom :)))

Vie niekto kedy majú byť Zen3 APU dostupné?
Čakám aspoň na notebooky s nimi (do 800eur, nepotrebujem Zen3 APU a s pre mňa zbytočnou GTX1650), ale stále sa čaká čaká, čaká a čo som si všimol, ide o 5500, čo by mal byť Zen2 a nie 5600 Zen3.

Ekonomika vďaka štedrej finančnej podpore zo strán štátov sa správa úplne inak ako by človek predpokladal. Neuveriteľný prebytok peňazí v ekonomikách, lacné peniaze, niekde priam vnútené (v bankách na účtoch 0,0% úrok). To bude ešte len jazda!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chceš minimálně 128GB RAM, tak není třeba tak škudlit na CPU. RAM doporučuji bez jakéhokoliv chladiče, který trochu paradoxně funguje jako zapékač - vysoce taktované ramky brát jen v případě nutnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RAM boli bez chladiča, keď bude dostupné DDR5, bude mi stačiť aj obyčajné Pentium 2/4. Úplne ideálne 4/8 APU.
Neobmedzuje ma výkon procesora, ale nutnosť nemôcť mať spustené všetky aplikácie ktoré by som chcel.
Problém je napríklad v tom, že niektoré začínajú s 500MB alebo po niekoľkých dňoch majú GB. Zisťoval som. Odpoveď tvorcu je, že systém windows cacheuje. Preto ich musím pravidelne ukončovať a spúšťať znovu. Zátaž na CPU v percentách, spotreba RAM neustále rastie.

Mám RSS čítačku, začína s 200MB. Po dni je už cez 1GB. Teraz mám RAM na 95%. Namiesto RAM sa opotrebováva SSD. Pri prepínaní aplikácií je už sekundové oneskorenie.
Mne zaberie viac času riešiť čo nemať zapnuté, ako tých "pár" eur za RAM.

Človek to pozná pri mobile. Keď prepína aplikácie, aká je to otrava mať malú RAM, čakať sekundy kým sa znovunačíta, systém uspáva taby, zbytočne zaťažuje úložisko ale z procáku sú väčšinou naplno zaťažené 1-2 jadrá. Ak je to nutné, dá sa prežiť aj s 512MB. Ale prečo, ak je možnosť mať viac RAM?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U mě jsou A-Data komponenty naprosto v pohodě a i tohle píšu na NB s SSD 128GB A-Data který mi po výměně za původní HDD slouží bez jediné chyby už skoro 10 let. Nedávno jsem na něj nainstaloval nový Windows10 v.20H2 a zkontroloval ho a nemá i po skoro10-ti letech jedinou chybu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pred cca 10 rokmi mala adata povesť šmejdového výrobcu, ktorý dáva do výrobkov to najlacnejšie na trhu, druhotriedny tovar. Možno ešte existujú historické diskusie.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A-Data měla vždy dobré jméno díky poměru cena/výkon.
Mám od ní i 10 let starou USB flešku 16GB ještě na USB2 a dává 40MB/s čtení, 25MB/s zápis.
O tom si může i některá dnešní USB3 fleška nechat jenom zdát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobré meno pre pomer cena/výkon.
Niekto chce kvalitu, niekto margarín.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

USB 3.0 nedáva len 40 MB/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To SSD se opotřebovává i jen časem (byla tady na to studie a větší vliv na poruchu měla doba provozu než počet přepsání), takže 128GB RAM a jen Quad APU? To bude zvláštní sestava. Celkově mít jenom kvůli nevypínání PC tak obří RAM....zvláštní uvažování. Já PC vypínám jednou denně (přes noc). No nic, proti gustu, žádný dišputát.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vaše uvažovanie, keď mobil s 2GB RAM má 8jadro, koľko jadier treba na mobil s 12GB? asi tak 6x viac... 48.

S tým mojim SSD ste mimo. Buď to bola chyba v elektronike, alebo vadný FW. Kingstone neskôr vydal jeden opravný, kde jedna z chýb bola náhodné exknutie jednotky.
Skapal ten, ktorý mal necelých 500 hodín používania, ten druhý používam doteraz ako systémový. Bol to drahý MLC (teraz má 38 000 hodín, good 83%, divné hodnoty SMART o zápisoch, systém ho využíva naozaj výrazne, keď si pozriem koľko len zapisuje chrome, sú to GB denne, zaplnený na 85%).
Nereklamoval som ho, kvôli údajom ktoré na ňom boli. Ku ním sa asi už nikdy nedostanem, len som nezistil ako ich vymazať.

Aj také srandy boli. Mám pocit že aj HP malo nejakú verziu SSD, kde bola nejaká chyba radiča SSD, že sa sám odpojil pri pretečení zásobníka, alebo také niečo.

Malá pikoška. Nutne som potreboval miesto na externom disku, som z neho vymazal zálohu SSD z notebooku, s tým že kúpim nový externý disk a potom urobím novú zálohu. Deň na to som si povedal, kurwa.
Ešte som mal nutkanie, aby som dáta z notebooku presunul do hlavného, ale povedal som si, počkám na nový disk, dovtedy to počká. Dostal som aj jedno varovanie. Win sa mi sekol s tým, že odpojený disk. Vypol som, skontroloval zapojenie, gsmartcontrol, scandisk, všetko nabehlo, všetko v poriadku, žiadne SMART varovanie (na tom druhom disku ktorý funguje doteraz ten SMART sa chová divne po celú dobu, na tom ktorý exol, dával presné údaje). Ešte niekoľko hodín šiel Win, rýchlosti, partície, všetko ok kým sa nezopakovala chyba zápisu. Vypnutie PC, záchranné USB, disk už nikdy nikde nenabehol, nenájde ho ani bios.
Keby som fotky a videá z mobilu a foťáku nechal ešte niekoľko dní v nich a nedal ich dočasne do notebooku, presunul hneď všetok materiál za posledná 2 týždne do stolného PC, bolo by mi to jedno. Alebo keby som aspoň nevymazal tú cca 4 dni starú zálohu.

Niečo pdobné robia aj SD karty. Niektoré skončia tak, že sa dajú čítať, ale neide do ich nič zapísať, iné skončia tak, že ich nedetekuje ani čítačka. Ako keby neexistovali. Pri nich so nezažil žiadne varovanie. Len prístroj ktorý dlho, predlho zapisoval, aby nakoniec ukázal chybu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ak nemáš čerstvý Win a žiadne app, tak či prebudíš PC do €s, alebo 13, je Ti fuk, ale ak TI Win na SSD štartuje 50s a potom spúšťaš 6 app, tak je príjemnejšie mať PC k dispozícii do 4s ako za minútu. A ešte klikať na to čo sa má spustiť, otvárať dokumety... Ani ja nevypínam PC cez 2 týždne. Nebyť aktualizácií, tak cez mesiac nie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A mně zase umřely dva Kingstony, no. Prostě se stane. Jedem nebo dva mrtvé dimmy z padesáti kusů je statistika jak noha, aby na základě takových dat mohli říct, která firma je dobrá a která špatná.

Něco jako disk od Seagate už si nikdy nekoupím, protože mi zdechl, zatímco disk od WD funguje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

2 pamäťové moduly od Kingstone vám umreli?
Do prvého roku, alebo kedy?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A mě zase exnul jeden kingston 4GB DDR3 modul a jeden 8GB se švábama micron. Bez ohledu na výrobce může být paměť prostě vadná a časem začne vykazovat chyby. Nejlíp mít jeden modul jako záložní, stejně jako HDD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Naozaj sa vám kazia až tak v prvom roku používania RAM moduly?
Kupovať za 150 Eur do zálohy 32GB modul? Máte doma bežne 1/2 až 1/4 len tak odložených DDR4 modulov, HDD, monitorov, keby niečo?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A mohl bych vědět jaký je rozdíl mezi tím když paměť exne rok od zakoupení a nebo za 4-5 let? Výsledek bude pořád stejný, budu mít o 50% a nebo 25% menší kapacitu operační paměti podle obsazenosti slotů když nepočítám servery.

A ano, snažím se mít záložní komponenty, takže tu mám 2x4GB DDR3(což mi připomíná že musím koupit 8GB modul), další monitor, grafickou kartu, dva 2TB disky, další dvě myši, klávesnici a mám i náhradní DAC a pár kusů starých, slušně hrajících stereo zesilovačů, těch není nikdy dost.

Naštěstí na tyhle úloženky mám místo a ano, pokud bych kupoval PC s 2x32GB ram, objednal bych jeden modul navíc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neviete v čom je rozdiel keď niečo exne do roka a niečo po 5 rokoch. Palec hore!
Už vidím ako vy kupujete 2x32GB a 1x32GB do zásoby. Najskôr keď budú za 500 Kč kus. Ani to nie.

Šaškovať že máte 2x4GB DDR3, v roku 2040 budete mať 2x16GB DDR4. Šťastný to človek!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No tak mi vysvětli v čem je rozdíl, z pohledu uživatele prostě nevidím rozdíl mezi tím, jestli ram exne za rok a nebo za 5 let.

Ty jsi psal o 32GB modulech a já psal pokud bych si kupoval, ne že si budu kupovat. Mě stačí 32GB, takže bych přikoupil jeden 16GB modul.
Samozřejmě 2x32GB taky není k zahození, ale to bych využil akorát tak na ramdisk.

Šaškovat? Aktuálně mám PC s 32GB DDR3 a tak mám náhradní DDR3 moduly, jeden náhradní 8GB modul už jsem bohužel využil a z lenosti nekoupil druhý. Ty ses ptal jestli mám doma odložené komponenty. Samozřejmě rychlejší PC s řízkem by bylo fajn, ale stávající zatím stačí, byť s odřenýma ušima.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ak Ti RAM neodíde, po prechode na PC s novým typom RAM záložnú predáš za menej ako 50%? Ak máš tlačiareň, potom peniaze nehrajú úlohu :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O kolik % jeden modul navíc prodraží nové PC? Těch zhruba 5% navíc u PC které je plánováno na dlouhodobý provoz není nějaká velká hrůza. A taky můžu vzít jako záložní ram použitou paměť za polovic.

Záložní ram jsem ještě neprodával, většinou šla do pc někomu z rodiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak kúpiš do PC 2 až 4 moduly a jeden odíde, stále máš možnosť PC používať. A 3 dni si na novú počkáš bez výrazneho obmedzenia (teda ak nemáš 2x 32 GB s tým, že Tvoj PC nikdy pod 32 GB nejde, tak vtedy -1 RAM modul je obmedzenie)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne bolo hneď jasné, že je to blázon, zaklincoval to tým, že má 2x4GB DDR3.
Ja píšem o 32GB moduloch za 150 Eur kus a on o 10 Eurových bazároch, kde má naozaj riziko, že ak sa mu ten modul z tretej ruky po 10 rokoch používania pokazí, oh wait, DDR3 sa dá kupiť aj teraz s doručením do 24 hodín... je to blázon, chcel byť len za zaujímavého. Škoda času.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, chtěl jsem být jen zajímavý, odhalil jsi mě. Hanba mi že mám v záloze aktuálně jen 2x4gb ddr3 a že jsem ochoten nést riziko použitého komponentu.

Jestli nedokážeš pochopit co jsem napsal výše, je to tvůj problém. Tak ještě jednou, ano, 32GB moduly bych nekoupil protože bych nevyužil 64GB ram, takže bych si přikoupil jen 16GB modul za nuzných 84 euro.

lubo76
Když budeš upravovat hodně velká panoramata tak dost pocítíš rozdíl mezi 24 a 32 GB ram, to pak trochu pomůže i ten blbý 4GB modul. Že je PC použitelné i s 24GB ram je fajn, ale k čemu mi to je když to začne brzo swapovat a práce se zbytečně prodlouží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak máš 4x 8 GB DDR3 a ledva Ti to stačí, je to už na úvahu či neísť do výkonnejšieho PC, kde je limit mmt. 128 GB (ak sa nebavíme o HEDT) a teda môžeš mať 32+16 GB, kde limit nebudeš mať ani s jedným 32 GB modulom, plus HW sa dá kúpiť do 2 dní a RAM moduly sa predsa nekazia každý rok. Ja mám PC 7 rokov a 2 moduly sú v ňom ešte dlhšie (DDR2) a stále idú (vrátane neskôr kúpených ďalších dvoch). V druhom mám DDR1, čiže ešte staršie, detto idú. Za 22 rokov čo mám PC mi odišla 1 RAM naisto a 1 v Pentiu I nefungovala korektne (aj keď detaily si nepamätám).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V plánu je ryzen 3700x, akorát si pořád nějak nedovedu obhájit vyvalit xy tisíc korun za druhé PC víceméně jen kvůli rychlejšímu zpracování fotek a kingdom come.

To že tobě během 22 let exl jeden modul ram neznamená v globálu nic, stejně jako v globálu neznamená nic že od dob DDR do teď mě doma exlo celkem 8 modulů.

Těch 32GB je tak akorát a je zbytečné to zvedat. Rok zpátky jsem měl doma na zkoušku vyřazený dvou-procesorový server se 78GB ram a když jsem zkoušel upravovat panorama tak využití paměti photoshopem oscilovalo kolem 30GB. Dlužno dodat že rychlost byla někde jinde, akorát to bylo hlučnější než vysavač eta neptun a žralo to zhruba stejně :)

To že můžu mít novou paměť víceméně do druhého dne si uvědomuju, ale proč si ji nekoupit rovnou když nemůžu a nebo nechci čekat na reklamaci vadného kusu?
Navíc, když si to rozpočtu(při ceně 84eur za 16GB modul) na zamýšlenou životnost PC zhruba 5 let tak to stojí 1,4 euro za měsíc a v celkové ceně PC se to prostě ztratí.

Samozřejmě si můžu koupit 32+16 GB, ale co když jak na potvoru exne ten 32GB modul? Navíc z finančního hlediska je to úplně stejné jako když budu mít 2x16GB a 16GB záložní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych kupoval modul do zálohy? Obvykle jsou po dvojicích. Když jeden umře, no tak pojedu s polovinou paměti, než seženu náhradní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Veď z toho, že v roku 2021, kedy má nastúpiť DDR5, je ešte len na DDR3, hovorí za všetko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže protože je rok 2021 mám dát pryč PC které je výkonem stále dostatečné protože má DDR3? Dej trochu logiky do toho trolování sakra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Seagate a "cokoliv jiného" u mně funguje obráceně :-) . Většinou tedy staré dobré Barracudy, teď rotační už v podstatě nekupuji.
Prostě je to loterie. Bit sem, bit tam ... And the Oscar goes to ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimate se o PC dlouho? Tohle jsou bezne veci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.