Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nikon D850 je dle DXO nejlepší foťák historie

Dalo se to čekat. Od uvedení posledních takto-megapixelových zrcadlovek uběhlo pár let a deklasovat letité středoformáty by také s ohledem na pokrok ve snímačích nemělo být pro D850 problémem.

DXO přeměřila nejnovější přírůstek mezi digitální zrcadlovky s čipem velikosti mexického dolaru - pardon, kinofilmového políčka. D850 se stala prvním takovým přístrojem, který dosáhl skóre 100. Oproti D810 si polepšil o 3 body a o 2 body překonává konkurenční bezzrcadlovku Sona A7R II.

Jsem toho názoru, že není moc co oslavovat, rozdíly mezi těmi třemi uvedenými z hlediska skóre jsou minimální a typický uživatel D850 ocení spíše ty vlastnosti, které vyčnívají, ať již megapixely, nebo nízkou hodnotu základní citlivosti ISO 64.

Nikon D850 je prostě povedená zrcadlovka. Hodně povedená. Tak povedená, že je další zářnou ukázkou toho, proč to má středoformátový segment těžké a pro je Canon 5DS / 5DSR zastaralou věcí. Vaší pozornosti však doporučuji zejména položku ceny, neboť konkurenční, rok a půl starý Pentax K-1 sice dosahuje „jen“ 96 bodů (jako D810 se stejným snímačem od Sony), ale za cenu jen o málo vyšší než poloviční (v Česku je to 97k vs 55k ve stejném e-shopu, a to s Pentaxem dostanete i grip). Až se Pentax pochlapí a postaví nějakou K-1 II na bázi snímače Sony, který dlí v Nikonu D850, i s ohledem na Pentaxí super-promakaný sensor-shift, bude D850 deklasován.

Prozatím ale platí, že kdo chce dát 100 tisíc Kč za „full-frejm“, měl by na seznam pro výběr D850 určitě zařadit.

Zdroje: 

DXO

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nikon D850 je dle DXO nejlepší foťák historie

Žádné komentáře.