Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k I letošní prognózy byly příliš optimistické, Ultrabooků se neprodá ani polovina

Me tyhle ANALyticke spolecnosti vzdycky pobavi (nejen prihodnym nazvem:) Banda naprostych a nevzdelanych nymandu, co se nekde nejak protlacili do nejake firmy, dela nejakou od boku ustrelenou stochastickou predpoved za nehorazne prachy .... TO JE PANECKU DZOB! A vrcholni managori jim to porad zerou a utraceji za to prachy .... zajimalo by me, proc jeste nikdo neudelal analyzu toho, kolik podobnych analyz vyslo a jake je jejich procento uspesnosti:) Pocitam, ze predpovedi CHMU oproti tomu budou etalon presnosti:o)
V kazdem druhem clanku (obecne na internetu) promlouva odbornik (na umele zavlazovani, na hranate kolecka, na bile ctverecky ....) nebo je provedena odborna analyza naprosto nezname a bezvyznamne firmicky .... a nejlip v tom samem clanku je zpochybnena predchozi analyza uplne jineho odbornika nebo uplne jine bezvyznamne firmicky .... na to uz zacinam byt alergicky.
http://cdr.cz/vyhledavani?r=odbornik
http://www.novinky.cz/hledej?w=odbornik&ref=search&submit=Hledej
http://hledej.idnes.cz/clanky.asp?f=p&slovo=odbornik&d=http://www.idnes....

Proste internet je plny ANALyz a odborniku:o)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A to už se zklidnili. Každopádně je tu stále vidět jak mimo je autor - vem si třeba větu: "Dalším důvodem, pro který tyto produkty nezískaly oblibu mezi zákazníky, je telefonně-tabletová mánie, kterou rozpoutal Apple." Buď opět no-X slovíčko-kličkuje (Macbook přece nemá samolepku Ultrabook) nebo ví, že všichni chtějí 17" tlustý těžký plastový nemobilní "notebooky" co vydrží hodinu s rozlišením mobilu. Takže na ultrabooky zapomeňte, těšte se na Thinbooky z čechkompjůtru :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že by bylo zajímavé vědět, jakou část z aktuálního "jablečného" prodeje činí MacBook Air, případně jak se vyvíjí tahle čísla, to by ale nahoře asi musel být úplně jiný titulek ...

http://news.cnet.com/8301-1001_3-57470755-92/macbook-win-ultrabook-fail-...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Něco k vývinu:
http://appleinsider.com/articles/11/11/14/macbook_air_now_28_of_apples_n... + pohled škarohlída http://channelworld.cz/hardware/podil-applu-na-trhu-ultrabooku-zrejme-vy...

...a aktuální zprávy http://news.softpedia.com/news/Apple-Macbook-Air-Will-Own-a-Large-Share-...

Osobně bych počkal na čísla po Vánocích kdy se opakovaně prodává nejvíc všeho zboží a pak bych tenhle článek refreshnul ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je pěkný, jak plácneš, že je autor mimo, ale nemáš to čím doložit, a tak si argumenty vaříš z vody :-)

1. "Macbook přece nemá samolepku Ultrabook" - kde je ve článku uveden opak?
2. "ví, že všichni chtějí 17" tlustý těžký plastový nemobilní "notebooky" co vydrží hodinu s rozlišením mobilu" - kde jsi ve článku našel podobné tvrzení?

Tvůj styl argumentace, kdy si opakovaně vymýšlíš něco, co není ve článku uvedené ani naznačené a na základě toho shazuješ autora (a tím nemyslím jen sebe, nepíšeš podobné nesmysly jen pod mé články) je demagogie, která do civilizované diskuse nepatří.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Předem se omlouvám za délku příspěvku, kdo číst nechce nechť ignoruje.

Promiň, ale mě se ten článek zdá trochu nepřehledný, kostrbatý a nekompletní. Na začátku tvrdíš, že je překážkou cena - to v dalším odstavci shodíš tím, že levnější ultrabooky jsou, ale jsou to víceméně šmejdy (s čímž mimochodem souhlasím). Navíc když se podíváš na cenu Airu tak je daleko nad $750 a přesto se prodávají. Samozřejmě pokud budu brát v potaz to kličkování kolem samolepky Ultrabook tak budeš mít částečně pravdu, že se UB prodá méně nicméně mi chybí nějaké zamyšlení nad tím proč tomu tak je - prostě vytržené z kontextu.

Teď k otázkám:
1. Takže kličkování jak jsem předpokládal (ještě že jsem nenapsal to samé co teď ty :D). Proč bych měl hledat opak prosím tebe?
2. Psáno samozřejmě ironicky, patří k tomu ta věta s označením UB vs Air. Z článku je patrné, že píšeš o tom, že není zájem o notebooky označené jako ultrabooky. Pokud to otočím tak mi z toho vypadne, že je zájem spíše o ty "ostatní" a ty jsou tlusté, velké, těžké... a k tomu ten Air.

Trend posledních let hovoří jasně - prodej stolních jde dolů, zájem je o notebooky a teď jde o ty štíhlé... kdyby to bylo opačně tak bys nepsal o ultraboocích. A tyhle dělá dobře (nikoliv však levně) právě Apple už nějaký ten rok. Bohužel si toho ostatní výrobci všimli pozdě a proto se spekuluje nad defacto prvním odhadem prodejů.

Já si něco vymyslel? Vždyť si teď vlastně potvrdil, že si psal jen o Ultraboocích, do kterých Air nespadá (razí si svojí cestu, ostatní jej kopírují s tím, že dostanou určitou záruku velkého výrobce kterému je ostatně úplně jedno jestli má dávat chipy applu nebo aceru).

Takhle se tu můžem bavit donekonečna protože kliček je opravdu spousta a s čísly se dá kouzlit všelijak. Bohužel na úkor kliček pak trpí informační hodnota článku(ů). Diskuzi o demagogii bych nechal na někdy jindy - podle mého názoru není konstruktivní a v odborných magazínech má místo jen v podobě blogu nebo fejetonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě plácáš hlouposti. To že tam není zmínka o Applu je imho na obě strany. Apple má svá specifika a i když má krásný tenký stroj, hodně lidí odradí MacOS.
A to, že trh pro tenké notebooky asi není, to tam napsané je. Podle článku mi vychází, že Ultrabook buď ničemný, nebo drahý, takže uživatel raději sáhne do jiné police. Buď pro klasiku, nebo pro tablet, případně raději pro nějaký ten ultra-lowcast, než pro ultra-thin.
To že to tam není takhle polopatě, nevidím jako problém autora. Autor prostě předpokládá určitou schopnost čtenáře dedukovat...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale ona tam zmínka o Applu je (3. odstavec od konce). Je tam napsáno něco v tom smyslu, že za nízké prodeje Ultrabooků může Apple svými tablety a telefony (WTF?), ale zmínka o Macboocích už tam není ikdyž si myslím, že ty jsou konkurencí větší než iPhone. MacOS se mi nezdá být obrovskou překážkou, ale souhlasím, že zdaleka není tak rozšířený jako Win - z toho možná pramení neinformovanost, že se na OSX x-let vyskytují nativní Office případně se dá na Mac nainstalovat Windows nativně kdyby se s tím někdo nechtěl párat. Fakt, že jsou Ultrabooky drahé nezpochybňuji jemonže si někde v obchoďáku zkus otevřít Acer a vedle něj Air, případně bouchnout do stolu a hned uvidíš co dělá víko displeje u Acera... Zabezpečit se dá Macbook úplně stejně jako dražší Ultrabooky (Intel Anti-Theft). Mimoto když vidím kolik velkých firem kupuje HPčka s celeronem za 20k bez slotu ExpressCard natožpak čtečky otisků prstů tak se mi zdá, že je rozšířitelnost a zabezpečení až na druhém místě (vycházím z toho co je k vidění u obou našich operátorů krom toho něměckého). Zabezpečení je tam řešeno loginem na jejich cloud, maximálně v hrstce případů na VPN ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Osobně nejsem příznivcem Ultra ani Air, ale proti gustu žádný dišputát :)
Tenhle článek se mi ale jeví jako kritika Intelu nežli Apple, který ty evidentně preferuješ. Tak proč tolik rozruchu?
I když Intel proklamuje něco jiného (avizované zlevnění) tak svoje ULV cpu prodává draze, takže i Ultrabooky jsou drahé. Když nějaký výrobce udělá v téhle kategorii něco levnějšího (na něčem ušetří), většinou z toho vyleze plastový krám. No a pokud se potvrdí spekulace o ceně Haswellu s GT3 tak může být příští rok ještě hůře.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No takhle - drtivou část času trávím na Win, malou pak na Linu, doma mám stabilně kolem 5ti pc a jednoho maca. Preferencí bych to nenazýval. Třeba když chci něco načmárat tak vezmu Mac. Když budu renderovat nebo pracovat ve 3d tak si sednu ke stolnímu pc. Pokud si jdu něco přečíst tutorial nebo jinak krátit chvíli čekáním tak si vezmu na klín umpc (pc) a zároveň mám ruku na myši stolního. Pokud jdu něco opisovat tak odklopím větší notes abych na to viděl. Preference se tedy u mě úzce omezují na jednu danou činnost. Ale možná jsem jenom blbá iOvce :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že to, že je noťas tenčí, ještě neznamená, že je k něčemu ;) a ty co k něčemu jsou, obvykle nejsou "ultra". Jediný "skoro" ultrabook, který mě zaujal, byl Ultrabook GIGABYTE U2442V, ale kdo tu zná notebooky Gigabyte a cena ~30K je vcelku dost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Momentálně o žádném notebooku neuvažuji ale o žádný notebook ala žiletka nestojím.Klidně ať je o 5 mm vyšší a má díky větší baterii o 30 dg větší hmotnost a tedy déle vydrží na chod na akumulátor. Nepotřebuji nikoho oslňovat,z toho jsem již vyrostl a tak je u mne funkčnost numero 1.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já to nedovedu posoudit celosvětově, ale pokud se na fórech podíváte do poradny, tak všichni hledají:
a) něco za málo peněz (lopata 15,6")
b) něco herního (ještě větší lopata)
Minimum lidí řeší mobilitu, kvalitu periferií a konektivitu. Na otázku výběru lopaty odpovídají, že nemají zdravotní problém a že to v batohu unesou.
Těmto skupinám se jeví ultrabook, jako předražený a nevýkoný. Ultrabook je specifický nástroj pro lidi, kteří ví co chtějí a dovedou ocenit jiné priority než typický Franta, který radši šestijádro, i kfyž neví k čemu....
Na druhou stranu je to dobrá zpráva. Sklady se budou muset vyprodat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Studenti, kteří by lehčí a plochý stroj ocenili, si ho dovolit nemůžou a byznysmeni jsou si vědomi, jak s notebookem zacházejí a radši zvolí něco odolnějšího. V elektrech a supermarketech, kam chodí řadoví zákazníci, se prodává na cenu - takový zákazník ani nechápe, proč se ty dva stroje o stejné konfiguraci víc než o polovinu liší cenou. Logo Intelu tomu nepomůže taky, protože ho mají i na klasických noteboocích.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No vida že to jde napsat stručně a srozumitelně a bez kliček ;) Co takhle využít tvoje možnosti a porovnat třeba ultrabook vs stejně drahý ne-ultrabook a pak sepsat plusy a mínusy? Třeba byste si mohli v redakci prohodit mezi sebou na týden-14dní a pak to sepsat. Myslím tím něco ve stylu http://diit.cz/clanek/proc-jsem-presel-na-mac o který byl celkem zájem a i diskuze byla zajímavá

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně UB si do (větší) firmy nikdo nekoupí - nedá se to regulerně dokovat (různé pokoutné USB zmrženiny nepovažuji za řádnou dokinu), nemá to téměř žádné zabezpeční a pro IT to představuje pouze noční můru páč se to nedá ani pořádně "in house" servisovat.

A ať Intel bude tlačit na pilu sebevíc, tohle prostě je a zůstane niché market a Mac Air se mu s tím vytlačit stejně nepodaří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak! Ve firmě si jeden kolega protlačil Ultrabook, nedá se to servisovat, nemá TPM, nelze tam pořádně zabezpečit BIOS. Celkově je to WTF zařízení, viz. můj příspěvek více dole.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ultralehké stroje vyrábí i Lenovo a dají se sehnat repaslé za pář šupů. Ultrabooky jsou nerozšířetelné, mají malou konektivitu, mizerné možnosti zabezpečení, bývají hnusně hliníkové a těžké.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ultrabooky jsou něco hrozného. Dostal se mi do rukou Dell XPS 14 a myslel jsem, že to vyhodím z okna.

Má to jen konektor na nabí¨ječku, 2x USB3.0, HDMI a LAN + čtečku SD karet a combo jack. Nevyměnitelná baterie, Core i7-3517U (1,9GHz Turbo 2,4-3GHz, 4MB cache, 2 cores/4 threads, 22nm, 17W ), GeForce GT610M, 8GB RAM v jednom modulu, super zrcadlově lesklý 14" 1600x900 displej. K výbavě patří hnusná ostrůvková klávesnice, 500GB 5400RPM disk + 32GB SSD rozkuchané na 8GB partišnu pro hibernaci a zbytek je na Intel smart response. Topí to docela solidně a ventilátor vufukuje přímo do kloubu displeje, v zátěži je to strašně hlučné. BIOS nemá skoro žádné nastavení, nemá to ani TPM, nejde zakázat bootování z různých zařízení. Takže to nejde ani pořádně zabezpečit.

Takže Ultrabook? Nie, radšej repas ThinkPad.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim, ale co kdo cekal? Cena je neumerne vysoka, Je spatna doba na tak draha zarizeni. Pro studenty uz to take neni jelikoz stat jim uz neda tolik co drive. Dle meho nazoru UB nemaji kupce. Bud jsou za velky peniz a nebo orezane az na kost. Ani nevim na koho jsou jako produkt cileny. Pokud posoudim podle nakupu a toho co kdo hleda, vetsine opravdu tablet vynahradi jake koliv zarizeni jako je book nebo PC.
Lide vice konzumuji a kdyz uz neco delaji maximalne v praci. Vynecham parmeny a ty co opravdu neco na pocitaci delaji, drtiva vetsina jsou jen konzumenti viz prodeje netbooku. Pokud by ty nebyli az tak mizerne vykonem bezny clovek by byl spokojeny. Pokud nebudou stat kolem 500 dolaru nemyslim si ze to ma jako dalsi platforma moc sanci.Bud to budou muset udelat jak apple- vse je ulta thin a nebo si stahnout marze.
Jinak na tom ani neni co menit jelikoz vse je onboard na logic boardu vetsinou vcetne RAM.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tablet v ceně netbooku nemůže nahradit notebook - už to prosím vás pochopte. Modelová situace: Chci kompilovat něco do školy = nejde. Stáhnu dejme tomu účetnictví (.exe) = nejde. Čili spustím si na tom leda tak browser (s omezeními) nebo film (debilárna, ikdyž co tak vidím tak někteří pacienti koukají i na mobilech takže pro někoho to asi je dostatečně "cool").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.