Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nokia (HMD) je po necelých dvou letech mezi desítkou největších výrobců

Má to jednu chybu krásy a to uzamknutý bootloader, sľubovali, že ho otvoria a zatiaľ nič.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to mas bohuzel pravdu... sice ho lze odemknout pres "spekulanty" za poplatek, ale dokud/pokud to nezacne odemykat na pozadani primo a zadarmo HMD tak neni sance ze by tomu (rozumne) rostla vyvojarska komunita, v podstate ted je par nadsencu co to delaj pro sebe a par nadsencu co si to odemknuti zaplatili... skoda mam Nokia 7 Plus a nebejt tohoto, mohlo z ni byt dokonalej "Nexus nastupce" pro vyvojare...

Tak aspon podporit petice pro odemceni:

https://www.change.org/p/hmd-global-give-us-the-ability-to-unlock-the-bo...

https://forum.xda-developers.com/nokia-7-plus/how-to/petition-possibilit...

https://community.phones.nokia.com/support/discussions/topics/7000024502

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako si s tou Nokiou spokojný, mám nexus 5 a je to dosť nekvalitný kus HW, odišiel mi USB konektor už sa dá len nabíjať a teraz aj baterka odchádza tak hľadám náhradu zaň, rozmýšlal som nad Nokiou (poslednou N9 som bol nadmieru spokojný) alebo Sony

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spokojenej sem (tedy az na ten oficialne neodemknutelnej bootloader), vyhodu vidim v tom ze je v programu "Android One" coz zarucuje aktualizace i upgrady systemu, pouzivam uz par mesicu Android P, pokud jde o zpracovani prijde mi vynikajici, v baleni byl i pruhlednej "gumovej" kryt, kterej presne kopiruje tvar vcetne ostrejch hran boku...
Se signalem sem spokojenej, baterka ma vydrz ~2dny s ~6h SoT, nekdy vice nekdy mene, ale nepouzivam CPU/RAM narocne programy, resp. hry...

Jinak Nexus 5 mam take, v ruce je z nej urcite pocit plastakovej, na druhou stranu je u nej prednost prave to ze mel oficialne a snadno odemknutelnej bootloader, takze (spolecne s Nexus 4) se z nej stal primarni telefon pro vyvojare, portare a je na nej dostupne hromady jak custom ROM, tak Non-Android systemu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jestli se KaiOS počítá mezi "smartphone systémy". Má ho třeba Nokia 8110 a v Indii JioPhone*, OS vychází z FirefoxOS, který se asi mezi "smartphone systémy" řadil, nicméně současné mobily s KaiOS jsou jen tlačítkové. Google do KaiOS investuje 22mil. dolarů, tak je to možná s podmínkou, ať na dotykáče nelezou.

*JioPhone se prý prodává s výhodným datovým balíčkem a Inďoši jsou z něj celí diví. Měl by mít hlasového asistenta, GPS, 4G, NFC. Líbí se mi klávesnice a po zklamání z vrzavé Nokie 3310 (od operátora za korunu, uživatel dotykový nechtěl) s neviditelnými popisky bych rád viděl DIIT recenzi :-) Staré tlačítkáče odcházejí a Samsung to zabalil, v ČR není výběr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou Nokii 3310 je to slozitejsi, problemy s popiskama a vrzani je pouze u modre verze, kterou prodaval T-Mobile, mozna i dalsi operatori. Teta ma zlutou verzi z Datartu z volneho prodeje a popisky OK a vrzani taky neni. Ted nevim jake dalsi barvy se nabizely ve volnem prodeji, ale pry u vsech OK.
Treba dostali operatori prvni varku, ktera mela nejakou vyrobni vadu a pak to teprve HMD opravilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Červená (oranžová). Oproti jiným Nokiím má na zadním krytu nalepený plíšek, co tlačí na baterii. Zároveň je vůle po obvodu, kde se kryt zacvakává, proto kryt vrže, že je buď pružností odstátý nebo ho člověk přimáčkne. Jinak to asi nemá Bluetooth pbap protokol na synchronizaci kontaktů s autorádiem, což je mrzuté.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak značka roste, ale označovat ji za výrobce bych si netroufl. Kdo ty "nokie" ve zkutečnosti vyrábí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však to píšou - HMD, vyrábí se to v asijských zemích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výrábí to Foxconn, který se s Nokií domluvil na používání její značky s tím, že Nokia může poměrně výrazně mluvit do specifikací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Foxconn nema nic spolecnyho se znackou Nokia. Znacku Nokia vlastni HMD, ktery telefony navrhuje a nechava vyrabet v Cine podobne jako Apple ci Sony.

"Notable products manufactured by Foxconn include the BlackBerry,[8] iPad,[9] iPhone, iPod,[10] Kindle,[11] Nintendo 3DS, Nokia devices, Xiaomi devices, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, and Xbox One.[12] As of 2012, Foxconn factories manufactured an estimated 40% of all consumer electronics sold worldwide.[13]"
https://en.wikipedia.org/wiki/Foxconn

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme u té wikipedie :)

"Manufacturing is outsourced to Foxconn.[12][13][14] Nokia has no investment in HMD but remains a partner, setting mandatory requirements and providing patents and technologies, in return for royalty payments.[15][16] HMD use a marketing strategy advertising the Nokia phones as "pure, secure and up to date" (referring to a stock Android interface and its commitment to fast updates) as well as brand trust and nostalgia.[17][18][19][20]"
https://en.wikipedia.org/wiki/HMD_Global

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzhledem k tomu, ze HMD ma sidlo pres ulici pres on Nokie, a zalozili to byvali zamestnanci Nokie, tak urcite maj s Nokii dobry vztahy :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě nechápu proč tu kdosi tvrdil, že "Foxconn nema nic spolecnyho se znackou Nokia." :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty si psal, ze Foxconn se domluvil s Nokii o pouzivani znacky Nokia, coz je kravina. Nokia nema s Foxconnem zadnou dohodu (aspon co se tyce mobilu). HMD (uzivatel znacky Nokia) zada Foxconnu zakazku a ten ji vyplni nic vic. Foxconn rozhodne nema pravo znacku Nokia nijak vyuzivat stejne jako nema pravo pouzivat znacky ostatnich svych zakazniku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HMD Global je z části vlastněna Foxconnem (předseda představenstva Sam Chin pracoval ve Foxconnu), z části Nokií a z části fondem Smart Connect LP bývalého šéfa Nokie. Provázanost HMD global s Foxconnem je zásadní, proto jsem si dovolil použít zjednodušující přirovnání, že se Foxconn domluvil s Nokií. Ve výsledku to tak je, protože Nokia poskytla patenty, know how, Foxconn výrobní kapacity a z telefonů se značkou Nokia mají prospěch obě strany.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je velmi odvazne zjednodusseni vzhledem k tomu, ze Nokia se vyroby ani navrhu ten telefonu nijak neucastni. Knowhow pritahli do HMD byvali zamestnanci Nokia a prava na znacku a pouzivani patentu koupili od Microsoftu.
To ze predseda predstavenstva HMD Global je byvaly zamestnanec Foxconnu znamena jeste min nez ze sef Radeon Group presel do Intelu, vzhledem k tomu, ze HMD Global vznikla 4 roky po odchodu Sam China z Foxconnu.
A to ze Foxconn vlastni podil v HMD? Spousta firem vlastni podil v HMD stejne jako spousta firem vlastni akcie jinych firem. Foxconn neni ani hlavni investor. Tim je Svycarska Gimko Ventures. Nokia samotna v HMD podil ani nema.
https://www.crunchbase.com/organization/hmd-global-oy#section-funding-ro...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pocit, že zaměstnanci si mohou v civilizovaném světě brát "nouhau" s sebou, když z nějaké firmy odcházejí?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Knowhow je to hlavni co si kazdej zamestnanec odnasi ze zamestnani. Bez toho by nemel sanci na karierni postup a je to neco, co mu nikdo nemuze vzit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu se mýlíme oba. Samotná Nokia se opravdu přímo nepodílí na vývoji konkrétních telefonů, za to jsou zodpovědní, jak správně připomínáš, bývalí zaměstnanci Nokie. Na druhou stranu, po odkoupení mobilní divize měl Microsoft časově omezené právo na používání značky Nokia (myslím, že na hloupé telefony to bylo až 10 let, ale na chytré jen asi 2 roky) a samotná Nokia nemohla prodávat telefony pod touto značkou (zkoušela to proto s tablety (Nokia N1), kde tato omezení nebyla)

"a prava na znacku a pouzivani patentu koupili od Microsoftu."
Nikoliv, MS měl značku od Nokie pouze propůjčenou a nemohl jí nikomu prodat. Stejně tak Microsoft od Nokie sice koupil mobilní divizi ale potřebné patenty si jen licencoval (pozor, neplést s "design patents", které jsou průmyslové vzory, nikoliv patenty). HMD Global se tedy musela dohodnout přímo s Nokií na propůjčení značky viz. "HMD can begin operations as the new home of Nokia phones, under an exclusive global brand license1 for the next ten years." [1] a na licencování potřebných patentů viz. "Under the agreement, Nokia will receive royalty payments from HMD for sales of every Nokia branded mobile phone and tablet, covering both brand and intellectual property rights." [1].

"Foxconn neni ani hlavni investor. Tim je Svycarska Gimko Ventures."
Nikoliv, Gimko Ventures je jedním z hlavních investorů, kteří se až v letošním roce rozhodli do HMD Global investovat 100 milionů dolarů. HMD Global byla založena už před dvěma lety a hlavní podíl v ní má bývalý zaměstnanec Nokie, který v HMD Global zároveň dělá CEO. Pravda ale je, že samotná Nokia nemá v HMD Global žádná vlastnická práva. Hlavní vlastník je opravdu Smart Connect LP.

Každopádně HMD Global jako subjekt by neměl kde vyrábět, nebýt FIH Mobile (Foxconnu), a neměl licencované potřebné patenty a značku, nebýt Nokie. Tento byznys funguje jen díky tomu, že se dohodli tři strany, Nokia, HMD Global a Foxconn.

[1] https://www.nokia.com/en_int/news/releases/2016/12/01/nokia-brand-licens...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To uz zni lip, ale porad ti tam nepasuje tahle cast ze zpravy kterou odkazujes:

"HMD has today announced the completion of transactions between HMD, FIH Mobile Limited (a subsidiary of Hon Hai Precision Industries trading as Foxconn Technology Group) and Microsoft, which means that HMD can begin operations as the new home of Nokia phones, under an exclusive global brand license1 for the next ten years."

Jinymi slovy HMD se muselo dohodnout nejen s Nokii, ale hlavne odkoupit stavajici prava od Microsoftu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že vám lezu do diskuse: psal jsem tu tehdy při příležitosti obnovení Nokie pod HMD článek: https://diit.cz/clanek/nova-nokia-finska-klasika-se-vraci
Microsoft tenkrát do celého dealu přinesl "hloupé" telefony, na jejichž výrobu měl pod značkou Nokia práva, nicméně neměl o to zájem (smartfony tehdy už logem Nokia neoznačoval, jen Lumia) - tato práva dal HMD včetně vyhražených výrobních kapacit u Foxconnu, HMD to tedy přebrala komplet včetně továrních kapacit, které to předtím mělo pro tlačítkáče MS. Foxconn je sice spoluvlastníkem HMD, ale přímo se návrhu jako společnost neúčastní, jen prostřednictvím svých členů v dozorčí radě; Stejně tak finská Nokia si vyhradila právo v HMD mít někoho v radě, kdo dohlédne, že výrobky nesoucí její jméno mají jistý standard.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, diky za upresneni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znacka neznacka, Nokia je vyrobce, a dost daleko od krachu. Nicmene to je stav 1) trvajici uz dlouho, 2) ktery nema vubec nic spolecneho s nejakymi matlafouny.

Nokia sice prodala "mobilni divizi" ale jenom castecne; porad delaji mobilni infrastrukturu (tj zarizeni pro operatory), a jsou v tom na spici. Fakticky z toho prodeje vysla Nokia mnohem lip nez MS, ktery celou tu koupi ucetne odepsal :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"... porad delaji mobilni infrastrukturu (tj zarizeni pro operatory), a jsou v tom na spici."

Opravdu... a kde v Evropě? V ČR je Nokia pouze na části LTE u O2 v Praze.
V DE to možná dopadne pouze v jedné spolkové zemi...
Se prober... Huawei drtí vše...

Ostatně,jak to píšeš, tak to také není pravda... jenom ve zkratce vývoj... Nokia Siemens Networks, Nokia Solutions and Networks,Nokia Networks

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase kecy. Nejdřív si zjisti, kde všude Nokia je a pak třeba nebudeš plácat kraviny a nebudeš za debila.

Huawei není na špici je pouze levný (díky masivním vládním). Zeptej se libovolného technika operátorů a ten ti řekne, jaké problémy s Huawei jsou (kvalita, support...).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rád se nechám poučit... :-)
Myslím si, že pár set swapů na HUAWEI BBU 3900 jsem udělal... ať již z Ericssonu či Siemens / Nokie...Zejména na VF DE.
Samozřejmě v rúzných konfiguracích GTMU,WMPT, WBBP, LMPT, LBBP, UMPT, UBBP...U nás v ČR navíc včetně konfigurace handoverů se sousedy a napříč technologiemi... Takže "trochu" o tom "něco" tuším... z praxe.... a to nejenom v úrovni montáže do racků a tahání kabelů, ale i o nahrávání SW a konfigurace.
Doba, kdy Nokie měla nějaký technologický náskok je dávno pryč... a support je naprosto stejný čínský inženýr, pardón Němec... Ano, komunikace s Číňanem je diametrálně odlišná, ale to souvisí s jinou kulturou a line se to napříč obory.
Co se cen týká, tak se v tomto oboru primárně nebavíme o ceně "železa", že?
Pokud by jsi se chtěl bavit o ceně "železa", tak např. právě Nokia se podbízela DE T-čkům s cenou trojitého externího rádia za cenu jednoho RRU od Huawei...nc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty Nokie vyrábí stejný výrobce jako iPhony. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je jasně vidět, že Nokii potopil MS. S "normálním" systémem má šanci...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Nejdřív Microsoft nastrčil do vedení Nokie trojského koně Elopa, aby minimalizoval hodnotu Nokie, pak je odkoupili a jako obvykle neuměli mobilní trh pořádně chytit a svojí blbostí Nokii totálně vymazali z trhu. Už tenkrát jsem říkal, že když už Wokna, tak měli vsadit i na Android.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže v té době se Nokia nechala uplácet 250 miliony od MS za kvartál aby nepoužívala jiný systém než Windows Phone 7.X/8.X (https://www.theverge.com/2012/1/26/2736132/microsoft-nokia-250-million-p...). Chyba byla najmout Stephena Elopa a zdráhání se ho propustit po opakovaných nekompetentních rozhodnutích (označení nové, právě vydané, Nokie N9 s MeeGo jako poslední svého druhu a další oznámení, která okamžitě posílala cenu akcií o desítky procent dolů). Báli se přiznat, že jejich volba nového CEO byla chybná, a proto skončili tak, jak skončili.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dostal jsem v práci NOKIA 5 před 3ma měsíci. Hezký kus telefonu. Bohužel to je vše, i když se fakt aktualizuje co měsíc a má nejnovější android, tak jsem si raději koupil telefon sám za své a tento poslal v rámci firmy dál. Je to jen čínskej levnej krám. Z kvalitní Nokií to má jen společný název.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jaký jiný telefon než "čínskej levnej krám" lze dnes koupit? Korejskej levnej krám? "Kavalitní" Nokia se Symbianem se už několik let nevyrábí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"před 3ma měsíci"
"Z kvalitní Nokií"
O interpunkci se raději ani nebavím.

Čeština zase jednou dostala přes ústa.

Ještě se pochlubte, co jste si místo Nokie 5 koupil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tipujem to na 4x drahsi cinsky kram

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ještě kdyby se tak zmátořil sony s ericsonem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sony odkoupila podíl Ericssonu v "SonyEricssson" již v roce 2011. Žádné další Ericssony už nebudou a Sony mobile se potácí nad propastí. Neměl bych přehnaná očekávání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam N6.1 a neviem si predstavit, co by sa este dalo vylepsit, aby to ospravedlnilo niekolkonasobnu cenu "znackovych" imidzovych telefonov.
Pravidelne updaty, cisty OS, primerana cena, "bytelny".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.