Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nová Nokia - finská klasika se vrací

V následujících měsících a letech se opět začneme setkávat s klasickými mobily, chytrými telefony a tablety značky Nokia. Není to ale tak jednoduché, jak by se z této rozvité oznamovací věty mohlo zdát.

Před několika lety, konkrétně v období mezi zářím 2013 a dubnem 2014, prodala Nokia svůj byznys s mobily Microsoftu. Součástí obchodu za 5,4 miliardy eur bylo licencování desítek tisíc patentů, značky Nokia pro klasické mobily a na omezenou dobu i pro portfolio přístrojů typu smartphone. Značky Lumia a Asha pak získal Microsoft úplně, proto se také současné chytré telefony pocházející z dílen Microsoft Mobile jmenují pouze Lumia. Tehdejší vize šéfa Microsoftu Steva Ballmera označovaná jako "devices and services" se ale tak úplně nenaplnila a jeho nástupce Satya Nadella začal kormidlo pootáčet tak trochu jinam. Jednou z mnoha změn, které ze změny kurzu plynou, je i obchod z poloviny tohoto týdne, jehož důsledkem bude návrat značky Nokia na scénu.

Obchod je to tak trochu komplikovaný, protože má na obou stranách více subjektů. Na straně prodávajících (či licencujících) jsou Microsoft a Nokia Technologies. První jmenovaný se rozhodl zbavit segmentu "hloupých" mobilů a druhý jmenovaný nabídl licence na značku Nokia pro chytré telefony a tablety. Na straně kupujících vystupují čerstvě založené a dosud neznámé společnosti HMD global Oy a FIH Mobile Limited.

Ve Finsku registrovaná HMD global Oy, jejímž jediným vlastníkem je investiční fond Smart Connect LP, se stává na deset let exkluzivním držitelem značky Nokia pro všechny tři uvedené kategorie produktů a zároveň má od Nokia Technologies licencované patenty nezbytné pro fungování na mobilním trhu. V následujících pěti letech má v plánu investovat  do značky Nokia a její propagace více než půl miliardy dolarů. Společnost FIH Mobile Limited, která je dceřinnou společností Hon Hai Precision Industry Co. Ltd. (Foxconn Technology Group), získává zbytek divize Microsoft Mobile včetně Microsoft Mobile Vietnam - tedy výrobní zařízení, distribuci a prodej. Obě nové společnosti podepsaly dohodu o vzájemné spolupráci při rozvoji značky, výrobě a distribuci.

Pro Microsoft se jedná o obchod v hodnotě 350 milionů dolarů, do vedení HMD global Oy se dostanou lidé ze současné divize Microsoft Mobile Arto Nummela a Florian Seiche. Nokia zveřejnila pouze informaci, že bude dostávat licenční poplatky z prodaných telefonů a získává jedno křeslo v pětičlenné dozorčí radě, aby mohla dohlížet na kvalitu zboží nesoucího její značku.

Přístroje, které můžeme v méně či více vzdálené budoucnosti očekávat, tedy opět ponesou oněch pět písmen, která jsme si před vstupem Apple na trh nejvíce spojovali s mobilními telefony, dá se ale skutečně hovořit pouze o návratu značky. Ačkoliv se porůznu píše o tom, že by snad mohla Nokia Technologies mobily, smartphony a tablety alespoň navrhovat (stejně jako u předloňského tabletu N1), tiskové zprávy o majetkovém, rozhodovacím či designovém zapojení nehovoří. Návrh a design bude v gesci HMD global Oy, výrobu  bude realizovat FIH Mobile a jako operační systém pro smart zařízení byl vybrán Android.

Ačkoliv je každá nová konkurence na trhu nesporně přínosem pro zákazníka, osobně je mi tento přístup tak trochu proti srsti. To se vezme léty prověřená značka, která byla nějakou chvíli mimo, přidá se líbivý design, vyrobí se to levně v Asii a při uvedení na trh se dílem spoléhá na nostalgii a dílem na tu část zákazníků, kteří přejdou ze čtyři-pět let starých přístrojů, aniž by si všimli změny v majiteli značky. Chvíli to bude fungovat a pokud to časem fungovat přestane a noví zákazníci se neobjeví, bude i tak už dostatečně monetizováno. Doufejme, že se tentokrát pletu, obchod bude dokončen v druhé polovině tohoto roku a tak nezbývá než čekat, čím nás nová Nokia oslní.

Zdroje: 

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nová Nokia - finská klasika se vrací

Pátek, 16 Září 2016 - 16:16 | r23 | Hmm, zase další lagdroid :( . To už není...
Středa, 25 Květen 2016 - 22:26 | ldx | Je docela legrační občas sledovat jak ty minusy u...
Pondělí, 23 Květen 2016 - 01:55 | ldx | Já především myslel, že jsem na diit/cdr, ne na...
Neděle, 22 Květen 2016 - 18:56 | BTJ | Jeste jsi nepochopil, ze kdyz je tu nejaka otazka...
Neděle, 22 Květen 2016 - 16:43 | ldx | Taky mně zajímá, za co ty minusy. Otázka je...
Neděle, 22 Květen 2016 - 10:45 | Ondar | Manželka jede furt na 6210 a je naprosto...
Neděle, 22 Květen 2016 - 09:20 | tombomino | Presne :) Zadna inovace, vyber, ruzne druhy, jen...
Neděle, 22 Květen 2016 - 09:04 | Noxik | Ja bych zase uvital neco jako klasicka Blackberry...
Neděle, 22 Květen 2016 - 08:06 | tombomino | Mne by opravdu nekdo potesil, kdyz by zacal delat...
Neděle, 22 Květen 2016 - 08:00 | tombomino | Bohuzel pravda, hrobarem nacnute Nokie byla...

Zobrazit diskusi