Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová Fedora 32, nový RedHat 8.2

"Nová Fedora 32, nový RedHat 8.2 ... nové verze dvou populárních distribucí, které spolu sice nemají nic společného" <= Že nemají nic společného?

Fedora is a Linux distribution developed by the community-supported Fedora Project which is sponsored primarily by Red Hat, with additional support from other companies. Fedora contains software distributed under various free and open-source licenses and aims to be on the leading edge of free technologies. Fedora is the upstream source of the commercial Red Hat Enterprise Linux distribution.

Fedora Linux was launched in 2003, when Red Hat Linux was discontinued. Red Hat Enterprise Linux was to be Red Hat's only officially supported Linux distribution, while Fedora was to be a community distribution. Red Hat Enterprise Linux branches its releases from versions of Fedora.

Fedora is a trademark of Red Hat, Inc.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Red_Hat_Enterprise_Linux#Vztah_k_Fedo%C5%99e
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Hat_Enterprise_Linux#Relationship_with_...
http://en.wikipedia.org/wiki/Fedora_%28operating_system%29

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nešťastně formulováno, ne že nemají ty distribuce nic společného, ale ty verze nemají nic společného. Upravím, dík.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže jestli to dobře chápu, tak to v případě nedostatku RAM zabije nejnenažranější aplikaci, tedy přesně tu, kterou na tom provozuju a snažím se její pomocí vydělat na svůj chlast vezdejší? Tak dík, ještě že nejsem linuxofil.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

V případě, že šetříš na RAM i na swapu natolik, že důležitá aplikace obojí vyžírá na 90 procent za běžného provozu, tak ji to shodí. Pokud to nastane, měl bys omezit chlast a obětovat diskový prostor v ceně jednoho (pěti)piva na swap.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Už dlouho jsem neviděl OOM killer v akci, ale co si pamatuji kdysi na widlích, tak ta věc hapala rovnou celá.
Zatímco GNU/Linux vám nechá k dispozici všechen software kromě toho nenažraného, takže se k tomu můžete pořád přihlásit a pracovat s tím.

K vyvolání OOM killera dojde většinou v okamžiku, kdy dojde k nečekanému chování. Nejčastěji to způsobí chyba v aplikaci, kdy dojde k memory leaku a ta věc je schopna sežrat jakékoli množství paměti. Pak je přesně tohle chování OOM killeru velmi výhodné, protože chybujícího nenažrance zabije, a ten se případně může automaticky restartovat a běžet až do další stejné či jiné chyby.

Uznávám, že Linux v tomto není úplně ideální. Na některé věci mi přijde pořád jako puberťák. Ale alespoň má podobnou filozofii jako *BSD, ono přecházet do rock stable věcí z widlí musí být docela šok. Co tak vídám kriticky nasazené widle, tak to všechno stojí a padá na brutálních failover řešeních, která ale stejně nejčastěji naráží na vlastní softwarové problémy. Když vidím kolegy, jak se jim rozpadají clustery při aktualizacích, jak provádějí rollbacky a tráví tím celé dny na jednom serveru, nechápu, jak si to vůbec někdo mohl dovolit nasadit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V podstate ano. Ovsem, aby k tejto situacii doslo, musi byt
1) nie len naalokovana, ale aj realne popisana veskera bezne pouzivana RAM
2) plne swapy
3) vysoky tlak na uvolnovanie cache a bufferov

Linux bezne robi overcommit pri alokacii RAM, pretoze v praxi procesy sice naalokuju, ale nikdy plne nepouziju zhruba 30% pamate. T.j. veeeelmi zhruba by zataz na pamat musela byt cca 1,3x(RAM + swap), aby sa OOM killer dostal k slovu. A to v tom este nie je zapocitane, ze neanonymne stranky (+- zodpoveda kodu aplikacie) slabo aktivnych procesov mozno z pamate z velkej casti zahodit.

Poznam len dve veci, ktore dokazu dostat pocitac s rozumnym mnozstvom RAM do takeho stavu: Javu a prehliadace :)

Ja osobne som donedavna behal konfiguraciu 4GB RAM bez swapu a k situacii, kedy by sa mi OOM killer hodil som sa dostal, len ak som v prehliadaci otvoril niekolko desiatok tabov s Javascriptom a mulimediami. Nezriedka pri tom bolo este pootvarane hafo dalsieho softu, ako PDFka s dokumentaciou, terminaly, prehravac hudby, Vim, debugger a do bludu terminalov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Ja osobne som donedavna behal konfiguraciu 4GB RAM bez swapu

Tak to smekam klobouk. Ja tohle zkousel na notasu nekdy v 2015tem, ale rychle jsem to vzdal. Ted zrovna mi firefox zere 3.6G a to mam otevrenych sotva 20 tabu. I kdyz je pravda ze s webem je to dost o tom, na ktere stranky chodite - nektere zerou nula nic, nektere total brutal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4G RAM + 4 G SWAP na HW RAMDisk mám na desktopu aktuálně teď a jelikož netrpím mánií 21. století mít v browseru 20 a více tabů, tak mi OOM killer přišel ke slovu jen dvakrát - omylem jsem držel Shift, když jsem v GIMP v Open dialogu překlikával mezi soubory. Otevřel jsem tak najednou nějakých 40+ fotek, sledoval jak se všechno plní a pak bum a volno; druhý případ taky souvisel s grafikou - dělal jsem ImageMagickem animovaný GIF z nějakých 6000 souborů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows delaji to samy. Bezne na pracovnim notebooku narazim s 8 GB ram na to ze dojde pamet. Nejdriv nasleduje hlaska, ze systemu dochazi pamet s nabidnutim zabiti aplikace co zere nejvic pameti (microsoft teams) a kdyz uzivatel nereaguje tak to za chvili opravdu aplikaci zabije. Ve vetsine pripadu je ta chvile na reakci tak kratka, ze to zabije aplikaci prakticky hned. Pokud si nikdy nevidel, tak neco takoveho https://forumscdn.lenovo.com/old_attach/71054i310F0336C6722A03.jpg

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přitom to není až tak dávno, co jsem na jednom stroji s 2GB paměti pustil WinUpdate na W7. Protože jsem nechtěl trávit čas neustálými resety, "scanem" updatů a podobně, tak jsem označil vše rozumné a odpálil to. Jak lze tušit, 2GB RAM to sežralo, k tomu dalších 5GB swapu na disku a celé to v tomhle stavu vyhnilo.

Mimochodem W2k16 se sice s málem paměti nenechá vyhnít Updaterem, nicméně update se neprovede (neptejte se na důvod proč to tak někde je, prostě je to potřeba).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.