Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nová Fedora 32, nový RedHat 8.2

Linux logo 2014
Duben je pro Linux tradičně velmi úrodný měsíc. V jednom jeho dni vyšly nezávisle na sobě nové verze dvou populárních distribucí a jelikož jde v obou případech o malé evoluční změny, na dva samostatné články by to nevydalo.

Fedora 32

Základní verze - Fedora Workstation - je stejně jako nedávné Ubuntu 20.04 LTS založena na desktopu GNOME 3.36, i zde tedy nalezneme například novou zamykací obrazovku, ale i ostatní novinky: centrální správu rozšíření, přepracované hodiny, nastavení a notifikace či režim Nerušit.

Zajímavou novinkou, která je ovšem trochu více pod povrchem než grafické rozhraní, je zapnutí EarlyOOM (Out Of Memory) ve výchozím stavu. EarlyOOM brání vytuhnutí systému v případě kompletního zaplnění paměti i swapu. Pokud jsou jak RAM tak swap obsazeny z více než 90 %, posílá procesu s největším oom_score (údaj počítaný pro každý proces linuxovým jádrem, prakticky se jedná o desetinásobek paměti obsazené procesem v procentech, tedy maximální skóre je 10x100 = 1000) signál SIGTERM (slušná žádost o ukončení), překročí-li obsazení paměťových prostředků 95 %, odchází k příslušnému procesu signál SIGKILL (razantní ukončení).

Z podobného ranku je i výchozí zapnutí fstrim.timer na týdenní bázi. Ten provádí uvolnění nepoužívaných bloků na všech zařízeních definovaných v /etc/fstab, čímž u fyzických zařízení typu SSD rozkládá opotřebení jednotlivých buněk a u logických zařízení bez automatického uvolňování (např. VDO) uvolňuje příslušnou kapacitu pro další použití.

V rámci jednoho ze svých základních hesel "First" - tj. nasazování novinek a posouvání inovací kupředu, najdeme ve Fedoře 32 například GCC 10, LLVM 10, Python 3.8, Ruby 2.7 či Free Pascal Compiler 3.2.0. Naopak Python 2.x už najdete jen jako legacy balíček, který si musíte doinstalovat sami, jako automaticky instalovaná závislost byl odstraněn a není tudíž potřebný pro běh žádného jiného software v distribuci. Použitá verze kernelu je 5.6

Fedoru ve všech jejích variantách (Workstation, Server, IoT, Silverblue, CoreOS, spins, labs, alt) a pro všechny podporované platformy (všechny výhradně 64bitové - x86_64, AArch64, PPC64LE, s390x) najdete na známé adrese getfedora.org, stejně jako se odsud dostanete ke kompletnímu seznamu všech novinek. Případně pokud byste chtěli pro nový systém i nový hardware, pak v nejbližší době budou díky spolupráci s Lenovem k dispozici s tímto systémem notebooky Thinkpad P1 Gen2, Thinkpad P53 a Thinkpad X1 Gen8.

RedHat Enterprise Linux 8.2

RHEL je distribuce pro korporace a oficiální články o novém vydání jsou tak psány o poznání jiným tónem, bohužel méně technickým a více nudným a hlavně nekonkrétním.  Naštěstí jsou tu ale i standardní release notes.

Významnou novinkou je nástroj umožňující in-place upgrade z RHEL 7.8 (x86_64, POWER8, IBM Z) a RHEL 7.6 (AArch64, PPC64LE, IBM Z structure A) a to i s možností použití dodatečných repozitářů třetích stran. Podporován je i upgrade z RHEL 6.10 nebo konverze z CentOS 6 a Oracle Linux 6 prostřednictvm nástroje convert2rhel, nicméně v těchto případech je nutný mezikrok nejdříve s aktualizací na 7.x a následně teprve na 8.2.

Neméně důležitá je nová možnost customizace bezpečnostních politik a kryptografie administrátorem systému, který může buď definovat novou vlastní politiku nebo měnit parametry politik výchozích. Pro optimalizaci bezpečnosti poslouží nové analytické nástroje setools-gui a setools-console-analyses. Změn doznaly i nástroje týkající se hybridního cloudu a práce s kontejnery.

Kernel je ve verzi 4.18.0-193, což je z pohledu ostatních nových distribucí verze poněkud za zenitem, nicméně u RHEL se hraje hlavně na stabilitu prostředí, takže je vlastně vše v pořádku. Z tohoto úhlu pohledu nepřekvapí ani „pouze“ devítkové GCC a LLVM. Python je ve verzi 3.8.

Kompletní seznam změn najdete v release notes a kde si systém pořídit určitě dobře ví obchodní oddělení vaší společnosti.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nová Fedora 32, nový RedHat 8.2

Sobota, 2 Květen 2020 - 13:12 | logout | 4G RAM + 4 G SWAP na HW RAMDisk mám na desktopu...
Pátek, 1 Květen 2020 - 21:56 | Artael | Přitom to není až tak dávno, co jsem na jednom...
Pátek, 1 Květen 2020 - 12:53 | PPK | Windows delaji to samy. Bezne na pracovnim...
Pátek, 1 Květen 2020 - 11:57 | franzzz | > Ja osobne som donedavna behal konfiguraciu...
Pátek, 1 Květen 2020 - 00:14 | ventYl | V podstate ano. Ovsem, aby k tejto situacii doslo...
Čtvrtek, 30 Duben 2020 - 21:30 | Sinuhet | Už dlouho jsem neviděl OOM killer v akci, ale co...
Čtvrtek, 30 Duben 2020 - 19:01 | logout | Nešťastně formulováno, ne že nemají ty distribuce...
Čtvrtek, 30 Duben 2020 - 17:44 | Jindřich | V případě, že šetříš na RAM i na swapu natolik,...
Čtvrtek, 30 Duben 2020 - 16:47 | Pety | Takže jestli to dobře chápu, tak to v případě...
Čtvrtek, 30 Duben 2020 - 15:59 | peliculiar | "Nová Fedora 32, nový RedHat 8.2 ... nové...

Zobrazit diskusi