Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nové BIOSy indikují příchod Raven Ridge pro desktop

Společnost Asus pro desky s AM4 socektem připravila BIOSy vybavené novou verzí jádra AGESA, která přináší podporu pro „nové modely procesorů“. Tato poznámka vyvolala četné spekulace…

Diskuse se točí především kolem toho, o jaké procesory by mohlo jít. Situace přitom není nijak komplikovaná. V úvahu připadají jen dvě základní možnosti - buďto druhá generace osmijádrových procesorů Ryzen, nebo první APU Raven Ridge pro desktop. Přestože se hodně názorů kloní k první možnosti, vypadá to spíš na druhou.

Při jednom z posledních konferenčních hovorů AMD totiž jeden z pracovníků potvrdil, že společnost chystá vydání desktopových modelů APU Raven Ridge na konec roku 2017 nebo začátek roku 2018. To bych osobně považoval za dostatečně pádný argument dokládající, že jako první dorazí Raven Ridge a tudíž že se i aktualizace BIOSů desek od Asusu týká přípravy na nové APU.

Raven Ridge APU

Pokud by někdo i přesto věřil, že by se už na přelomu roku 2017 / 2018 mohla objevit druhá generace osmijádrových procesorů Ryzen, dovolil bych si ho zklamat nedávným vyjádřením AMD na téma 12nm procesu, který mají nové produkty roku 2018 využívat. Společnost GlobalFoundries konstatovala, že riziková výroba na tomto procesu bude zahájena v první polovině roku 2018, Mark Papermaster z AMD byl údajně optimističtější a hovořil o zahájení rizikové výroby již v prvním kvartálu. I kdyby se ale pracovníci GlobalFoundries do práce opřeli a hned druhého ledna začali se sériovou výrobou Ryzenů v rizikové fázi, je jasné, že by se hotové čipy nedostaly na trh dříve než koncem zimy, takže by jen těžko mohly být na trhu dříve než standardní 14nm produkt.

Pak tu ovšem zbývá ještě jedna možnost, ovšem nejméně zajímavá. AMD se může rozhodnout ukrátit čekání na 12nm produkty nějakým refreshem či doplněním aktuální 14nm nabídky např. o 100 MHz zrychlené modely vydané v rámci aktuální řady - řekněme Ryzen 7 1750, Ryzen 7 1850X nebo Ryzen 5 1650X. Takové novinky postavené na výběrových čipech by si společnost mohla dovolit vydat prakticky kdykoli, nejsou závislé na dostupnosti nového procesu nebo specifických komponent.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Nové BIOSy indikují příchod Raven Ridge pro desktop

Pátek, 24 Listopad 2017 - 17:05 | Kutil | Pokud vím, má se jednat o 12 nm a možná až 500...
Pátek, 24 Listopad 2017 - 09:24 | Pjetro de | refresh 14 nm ryzenov neni nezaujimavy: po 3/4...
Pátek, 24 Listopad 2017 - 08:55 | no-X | Nemusejí, ale můžou. Záleží, jak konkrétně by...
Pátek, 24 Listopad 2017 - 08:32 | mejla76 | Kvůli refreshi zenu by nemuseli vydávat novou...

Zobrazit diskusi