Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nový formát od Kodaka - CD-PROM

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
CD-PROM je nový formát, který 28. červan představil Kodak. Kombinuje v sobě vlastnosti lisovaného CD-ROM se zapisovatelnými CD-R. Měl by sloužit k "uživatelskému" vytváření CD, přesně dle přání zákazníka.

28. června Kodak představil nový formát CD, CD-PROM (Compact Disc - Programmable ROM). Tento formát kombinuje technologii ze dvou CD do jednoho nového média. Ke klasickému CD-ROM obsahující programy, hudbu nebo hry, přidává ještě další vlastnost, a tou je možnost vyrobit si vlastní disk uživatelem na objednávku. Společnost tyto disky již zavedla pro své Kodak Picture CD (ovšem zatím jen v USA), ale jejich využití ve výpočetní technice je mnohem větší:

  • Snížení počtu pirátských kopií
  • Vytvoří mnohem širší kanál pro distribuci produktů na CD
  • CD, který si uživatel vytvoří sám mu bude užitečnější a také pro něj zábavnější.

Tato technologie je v budoucnosti využitelná i pro DVD. O tomto formátu se již dlouho hovořilo, ale Kodak je první, který tento formát uvedl do praxe.

CD-PROM je kompatibilní se všemi soušasnými standardy. Uživatelé tak budou schopni číst takovéto disky i na svých současných CD-ROM mechanikách. CD-PROM umožňuje multisession zápis s kapacitou až 680MB. Prostor pro premastered a zapisovatelné informace se může měnit dle potřeby samotné aplikace. Tato technologie používá jak drážku modulovanou pity (jako CD-ROM), tak i předlisovanou (grove) drážku (jako CD-R), aby bylo možné na disk také zapisovat. Kodak používá stabilizovaného cyaninu jako barviva a zlatou odrazovou plochu.

Kodak v současné době projednává možnost použité této technologie s mnoha firmami produkující CD technologii. Určil také formu Rimage Corporation jako svého hlavního providera pro tuto technologii. Kodak věří, že CD-PROM je ten správný směr v dalším vývoji CD technologie.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Nový formát od Kodaka - CD-PROM

Žádné komentáře.