Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nový iMac je tu

iMac 2002
Apple představilo nový iMac, který se tomu předešlému ani trošku nepodobá. Nový iMac má dosti revoluční design a obsahuje v sobě G4 procesor, zatím známý jen z PowerMaců. Také výbava zařízeními není rozhodně ošizená, kupříkladu si můžete pořídit model s DVD vypalovačkou.

iMac 2002 Než se začnu zaobírat technickým detaily, tak mi to nedá a vyjádřím se k designu. Pokud se přenesete přes fakt, že nové iMacy připomínají stolní lampičku, velmi pravděpodobně se vám bude jejich vzhled líbit. Mě osobně se líbí velmi. Ano, samozřejmě takovéto řešení není rozšiřitelné a já bych si ho nepořídil, ale například jako počítač pro sekretářku, nebo někoho jiného, kdo nemá extra nároky, které by tento iMac nedokázal splnit, mi takováto podoba přijde jako ideální (stále tu mluvím jen o designu, cenu nechávám stranou).

Vzhled starého iMaca se mi příliš nezamlouval, ale přesto si z něj vzala spousta výrobců hardwaru vzor a implementovali prvky jeho designu i do svých zařízení (především různěbarevnou průsvitnost). Pokud by se výrobci inspirovali i nyní, vůbec bych se nezlobil. Dovedl bych si představit nějaký standard, který by definoval, jaký má mít počítač na vrchu konektor pro zasunutí ramene od LCD monitoru. Pak by bylo možné vytvořit velmi podobné PC, nebo i třeba trochu odlišné. Napadají mne hned takové šílenosti jako kužel, jehlan, různé hvězdy atd :)

iMac 2002: SuperDriveZpátky na zem. Jaké jsou vlastně parametry nového iMacu? Nabízen je ve třech variantách, které se liší procesorem, pamětí, diskem, optickou mechanikou a přítomností reproduktorů. Nejlevnější varianta obsahuje 700 MHz PowerPC G4 procesor, 128 MB paměti, 40 GB Ultra ATA disk a obyčejnou CD-RW vypalovačku. Prostřední model se od nejnižšího liší tím, že má 256 MB paměti, CD-RW vypalovačku schopnou číst DVD-ROM (Combo Drive) a reproduktory. No a nejdražší model je má oproti tomu předchozímu 800 MHz PowerPC G4 procesor, 60 GB Ultra ATA disk a vypalovačku schopnou zapisovat na DVD-R a CD-RW (SuperDrive)!

Další vlastnosti jsou pro všechny modely stejné. 15" LCD display je pochopitelně TFT s aktivní matricí a je schopen pracovat v rozlišení 1024×768. O zobrazování se stará grafická karta nVidia GeForce2 MX s 32 MB DDR paměti. Navíc je možné připojit externí monitor, na kterém můžete mít stejný obraz, jako na LCD panelu.

iMac 2002: Konektory

iMac 2002: Pohled zepreduVýbava nového iMacu rozhodně není chudá, posuďte sami: dva FireWire konektory (přes ně je možné propojit dva počítače mezi sebou), tři USB 1.1 porty na počítači a další dva na klávesnici, zabudovaný 56K modem, zabudovaná síťová karta 10/100 Mb, zabudovaná anténa pro volitelnou bezdrátovou 11 Mb síťovou kartu AirPort (IEEE 802.11b kompatibilní). Schází snad jen USB 2.0, ale vzhledem k přítomnosti FireWire to zas až tak velký handicap není.

A když jsem mluvil o výbavě, nelze zapomenout na software. Nový iMac přichází s Mac OS 9 a Mac OS X 10.1, který je postaven na FreeBSD. V základním vybavení najdete samozřejmě QuickTime, DVD přehrávač, AppleWorks 6 a Mac OS X Mail. Z více specializovanějších programů potom iPhoto (stahování, správa, sdílení, tisknutí fotografií), iMovie 2 (tvorba a úprava filmů), iTunes 2 (přehrávač CD, MP3 schopný i vypalovat) a iDVD 2 (vypalovací soft pro DVD). A aby toho ještě nebylo málo, tak ještě: Quicken 2002 Deluxe, World Book Mac OS X Edition, Otto Matic a Mac OS X Chess.

iMac 2002: AnimovanyKdy a za kolik? Nejnadupanější verze iMacu SuperDrive bude už tento měsíc za 1799 U$. Prostřední verze s Combo Drive příští měsíc a stát bude 1499 U$. A na závěr ta nejlevnější s CD-RW Drive za 1299 U$ bude až v březnu. Pro ty, kdo Macy používají je jistě potěšující, že s příchodem nových iMaců se ty staré zlevní. Nejlevnější bude k mání už za 799 U$.

PS: Apple nabízí 5ks DVD-R médií jen za 24,95 U$, což vychází pod 200 Kč na jedno médium. Pokud vezmete v potaz, že Apple není zrovna levná firma, poměrně brzo by se mohla objevit DVD-R média pod 150 Kč, možná i kolem 100 Kč :)

Diskuse ke článku Nový iMac je tu

Žádné komentáře.