Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nový model Playstation 5 je o 300 g lehčí. Prý za to může „ošizený“ chladič

YouTube kanál Austin Evans vypustil do světa video hodnotící nový model Playstation 5. Na jeho základě byla publikována řada článků kritizující Sony - ovšem dost možná neoprávněně…

Sony začala vyrábět novou revizi herní konzole Playstation 5, v jejíchž specifikacích na první pohled zaujme hmotnost o 300 gramů nižší než u původního modelu. Právě to zaujalo provozovatele YouTube kanálu Austin Evans, který si zajistil zásilku nového modelu z Japonska, na jehož rozborce a kritice postavil video s bezmála 1,5 milionem shlédnutí.

Autor vyslovil domněnku, že důvodem nižší hmotnosti je lehčí chladič, což musí být špatně. Na tom video postavil. V první řadě v zátěži změřil teplotu průduchů, kterým ze zařízení odchází teplý vzduch a zjistil, že v případě nového modelu je teplota v těchto místech o 3 °C vyšší (55 °C) než v případě modelu původního (52 °C):

Dále změřil hlučnost v těchto místech a zjistil, že nová verze je o 1,4 dB tišší (42,1 dB) než původní (43,5 dB):

Podle měření spotřeby si nová verze bere o 5 wattů více než původní:

Odlišnosti našel i na ventilátoru. Ač je hmotnost na gram stejná, lopatky jsou tvarovány odlišně. Tady se krátce zastavím: Již koncem loňského roku si redakce francouzského webu Les Numeriques všimla, že různé kusy Playstation 5 jsou osazeny dvěma různými ventilátory, přičemž jeden je tišší než druhý. Tehdy jsme upozornili, že ve skutečnosti nejde o dva různé ventilátory, ale že Sony používá přinejmenším tři modely, neboť v rozborce na webu Push Square (jeden z prvních webů, který měl Playstation 5 k dispozici k rozebrání) je ještě jiná verze:

Z aktuálního videa kanálu Austin Evans je zřejmé, že došlo na (přinejmenším) čtvrtou verzi turbíny, což ovšem tentokrát není důvod ke kritice: Nový ventilátor je totiž tišší než původní a ten, který Austin Evans označuje jako původní, je verze, kterou loni redakce Les Numeriques označila za tišší z tehdy testovaných. Novinka je tedy tišší než ta lepší (tišší) z loni testovaných verzí.

Nakonec autor kanálu dostal k pasivní části. Na té je vidět, že původní verze (vlevo níže) byla umístěna na rozsáhlé měděné desce, vlevo dole byla vybavena masivnějším blokem lamel a rovněž středová část doléhající na SoC nesla více lamel:

Na základě tohoto videa a jeho hodnocení pak řada webů publikovala články jako „New PS5 model is worse than the original…“ („Nový PS5 model je horší než původní…“ - Metro), „New PS5 Model Is Lighter Due to Smaller, Worse Heatsink“ („Nový PS5 model je lehčí z důvodu menšího horšího radiátoru“ - N4G) a podobně.

Problém ovšem je, že kanál Austin Evans nepředložil argumenty ani důkazy, na jejichž základě by bylo možné něco takového tvrdit. To neučinily ani zmíněné weby, které šly s kritikou ještě dál. Takový přístup si od mnohých čtenářů a některých dalších webů odnesl kritiku, v podstatě oprávněnou.

Vezměme to postupně: Austin Evans sice v testu měří nějakou teplotu, ale nejde o teplotu křemíku, teplotu pouzdra ani teplotu desky, ale v podstatě teplotu průduchu, ze kterého odchází vzduch. To ovšem ještě neznamená, že musí být teplejší samotný hardware (autor argumentuje, že z důvodu vyšší teploty je vyšší riziko throttlingu). Jaká je teplota čipu, ovšem neví a nezjišťoval to. Rovněž se nevěnoval tomu, zda se změnila nebo nezměnila teplota, při které dojde ke throttlingu, takže jeho tvrzení je nepodložené i z tohoto hlediska. Nakonec, jak upozornili někteří uživatelé - vyšší teplota vyfukujícího vzduchu může být i důsledkem efektivnějšího odvedení tepla od čipu. Může-nemusí - ovšem tomu se autor videa nevěnoval.

Pokud se podíváme na rozdíl v pasivní části chladiče a uvědomíme si pozici ventilátoru (kruhový výřez), je zřejmé, že u původního návrhu se k masivní části pasivu vlevo dole nemohl dostat téměř žádný vzduch a podobně tak masivní blok lamel umístěný přímo na SoC, kam ovšem ventilátor téměř nefouká, nemohl mít na chlazení nijak zásadní vliv. Nová verze výrazně zredukovala lamely v těchto částech a část jich věnovala k prodloužení dvojice chladících „věží“, které jsou podstatně blíž ventilátoru (levá je prodloužena směrem dolů, pravá směrem nahoru).

I kdyby tyto změny skutečně přinesly nárůst teploty o 3 °C, tak tuto hodnotu na druhé straně vyvažuje o 1,4 dB nižší hlučnost. Což je sice drobný rozdíl; na druhé straně 3 °C jsou rovněž docela drobný rozdíl. Lze tedy říct, že chlazení nové verze Playstation 5 je vyváženo směrem k nižší hlučnosti. Hlučností je prokazatelně mírně lepší, teplotu čipu nikdo neměřil.

Ač tedy loňská kauza ohledně použití jiných ventilátorů na konzolích předaných tisku a konzolích dostupných v obchodech měla oprávněný základ, v tomto případě mi přijde, že si youtuber za nemalé peníze objednal dovoz jednoho z prvních kusů nového modelu a potřeboval vytvořit senzaci za každou cenu, aby dosáhl dostatečné sledovanosti a ta mu zaplatila náklady na konzoli a přepravu z Japonska. O 1,4 dB tišší chod a (možná?) o 3 °C vyšší teplota jsou totiž zcela zanedbatelné rozdíly ve srovnání s rozdíly v revizích předchozích generací konzolí, kde se hlučnost i teploty měnily v násobně vyšších hodnotách a přesto to neměl nikdo potřebu to v takovém rozsahu mediálně rozmazávat.

Pokud tedy Sony ušetřila 300 g materiálu celkové chování konzole se nijak zásadně nezhoršilo, ale zůstalo v průměru stejné, pak mi osobně spíš přijde, že se optimalizace návrhu vcelku povedla než že by ďábelská Sony pustila do prodeje horší revizi za stejnou cenu. Ale třeba na to budete mí jiný názor.

Máte-li chuť na řádnou dávku afektu, můžete video shlédnout sami:

Diskuse ke článku Nový model Playstation 5 je o 300 g lehčí. Prý za to může „ošizený“ chladič

Úterý, 14 Září 2021 - 03:21 | Adams Adams | To myslím vážně. Když mají žebra 60 °C, neznamená...
Pátek, 3 Září 2021 - 14:20 | Ji Si | To myslíš vážně nebo si ze mě děláš srandu?
Pátek, 3 Září 2021 - 13:54 | Adams Adams | Teoreticky, prakticky může být ještě prohřátý i...
Pátek, 3 Září 2021 - 10:45 | Ji Si | Pokud měřil nějaký ustálený stav, tak teplota...
Pátek, 3 Září 2021 - 10:41 | Adams Adams | Polopatě – kilová kostka mědi chladí hůř než...
Pátek, 3 Září 2021 - 07:36 | mibfox | Plastovej krap... A proto si stavim PC sam. Vim...
Pátek, 3 Září 2021 - 07:33 | Libor Míšek | Spíš lenost. Časem jsem ten dokument začal...
Pátek, 3 Září 2021 - 06:56 | Anonym | No to si děláš...já si nechal jenom bednu... :-D
Pátek, 3 Září 2021 - 01:32 | Adams Adams | Jakože kvůli tomu, že se grafiky prodávají za...
Pátek, 3 Září 2021 - 01:25 | Adams Adams | Jakože když vedle sebe postavím dva chladiče,...

Zobrazit diskusi