Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Optimalizace Assassin's Creed 5 a Watch Dogs stály Nvidii $5 milionů

To nas zas nekdo taha za nos ne?:o) Zil jsem v domeni, ze hru delaji jednotky skutecnych programatoru a desitky nejakych designeru, co delaji textury, levely, modely .....
Optimalizace kodu primo pro nvidiu (vyhozeni veci, co nezvlada a posileni v oblastech, kde ma nvidia navrch) bych chapal, to je asi tak jedine, co muzou pro nvidiu udelat. Ale ta castka je, trosku vysoka pro par lidi a jenom za kousek prace, ne?:) V smysluplnejsich cislech, je to sto milionu, coz je uplne mimo realitu. Takze 95% te castky bude jakasi forma "daru" za exkluzivitu (proste, ze to udelaji tak, aby to na nvidii behalo rychle a na ATI pomalu:) a na skutecnou praci pujde jen zlomek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tys koukám objevil Ameriku... :-) Sice je to jen spekulace, ale na výsledcích benchmarků je ta pravda krásně vidět. Nicméně vývojářů je tam skutečně víc, než 5, a optimalizace není na pár dní (optimalizace je de-facto nekonečný proces).
Ale řekl jsi to hezky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čo keby si prestal trolovať? Ako sa píše v článku, budú tam 4K textúry, HBAO+ alebo TXAA. Okrem TXAA sú ostatné featury využiteľné aj na kartách AMD. Čo si myslíš o spolupráci AMD s vývojármi hier? Či ona nerobí také "optimalizácie" o akých píšeš? To len zlá NVIDIA? Ospravedlniť ťa snáď môže to, že máš okolo 15.

Inask je zaujímavé, že už keď sa o tom píše, namiesto článku o tom čo vlastne NV do hier dá, je tu väčšina textu venovaná tomu, aká je NVIDIA vlastne zlá. Na základe špekulácií ktorých pozadie nikto nepozná. To by som tu rovno mohol tvrdiť, že za tými špekuláciami stojí v pozadí AMD s cielom pošpiniť konkurenciu. To by asi boli kecy na úrovni na akej sa predviedol teraz BTJ.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

bolo by to OK, keby a tieto hry nikdy neobjavili v testoch grafickych kariet, popripade aby sa vysledky z nich nezapocitavali do celkoveho vykonu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by znamenalo celkom problém s výberom hier na testy. Vo väčšine z nich sa angažuje buď NV alebo AMD. A hlavne sa angažujú v tých, čo sa hrávajú najviac. Momentálne by to dokonca viac uškodilo AMD keďže s hernými vývojármi spolupracuje vo väčšej miere. Teda je aspoň viac vidieť.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

niesom proti, ak by sa fakt skrtli vsetky hry z testov, kde sa angazuju tieto firmy.
alebo nech v testoch su, pre tu srandu, ale mimo hodnotenia

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Skutečně by žádný AAA titul nezbyl. A je jedině dobře, se výrobci snaží to optimalizovat alespoň trochu... Jestli někdy přijde den, kdy potáhnou všichni za jeden provaz, a na všech hrách budou optimalizovat všichni... Jenže teď jde o marketing - nVidia ve svých grafech pak použije jen sloupečky se hrami, pro které je optimalizována, aby "viditelně" porazila konkurenci. Hráč se pak musí rozhodnout, jestli raději hraje hry z TWIMTBP, nebo z GE. GE se snaží, a nové konzole jednoznačně překlápí misku výhodnosti na stranu AMD. Takže uvidíme, jak se s tím nVidia popere tentokrát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechces vysvetlit ty zkratky?:o)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Které? TWIMTBP The way is meant to be played, GE Gaming Evolved....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To prvni jsem si nasel:)
Jinak to AAA asi neni zkratka niceho co?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zkratka snad ani ne... Ale nadává se tak prý "nejlepším" hrám...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

si z tebe dela prdel a ty s nim jeste ztracis cas...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Couž.. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minimální požadavky na grafiku jsou sice větší, než je dnes obvyklé, ale nechtěl by spíš něco přihodit Intel? Quadcore na nejnižší, Sixcore na nejvyšší detaily, to jakože wtf?! Jak tohle chtějí rozběhat na nový konzolích, natož těch starých?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Intel nic prihazovat nemusi. Natolik valcuje AMD ve vykonu, ze to nema potreba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, v doporučených požadavcích máme AMD za 4400 korun a Intel za 6800 korun, tak kdo koho válcuje?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel AMD ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tvoj komentar je vtipny. prirovnal by som ho strelbe do vlastneho rozkroku :) Ako Intel valcuje AMD? Predajmi. Za minuly rok Intel: $36bil, AMD $3.6bil, co je 10 ku 1 pre Intel. To i vysvetluje vysoke ceny od Intelu. Jednoducho sa mu dari.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne. To jen dokazuje, že jsou lidé pitomí, a něco se stejnými schopnostmi si koupí i za znatelně více peněz z prostého fanatismu (Intel and only Intel, The way is meant to be nVidia).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja osobne som ochotny dat za cpu max 100 - 120 eur, momentalne mam stary X4 staci mi aj na hry ktore hravam, drahsi procesor nevyuzijem a investicia do draheho hw = blbost lebo za rok to bude mat leda polovicnu hodnotu. radsej si kupim nieco ine co aj realne vyuzijem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vykon ve hrach není vse co to CPU dela, pro nektere lidi jsou dulezite i jiné faktory danych CPU, patri tam třeba i provozni vlastnisti, komplexnost platformy s vazanosti na SW a podobne, proste CPU není jen otom ze to v nejake hre podava +- stejny procenta jako konkurence

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Směji se, když někdo dá o 2000 více za relativně stejný procesor, a pak to omlouvá ušetřenou dvoustovkou díky provozním vlastnostem. Mimochodem AMD nezaostává ani v serverovém segmentu, pokud hovoříme o poměru cena/výkon. Jsou ale aplikace, kde je to skutečně neslavné.
Máš ovšem pravdu, že jedna větší firma udělá Intelu asi stejný zisk, jako celá hráčská komunita... Přesto však Intel nemůže tuto komunitu opomenout. Tady asi stačí, že dává do soutěží šestijádra, to je pravda... Je před AMD, takže nemá důvod platit vývojářům, aby si hráči nemuseli kupovat šestijádra. :D Ale zdá se mi, že v případě Watch Dogs (a celkově Ubisoftu) má AMD celkem navrch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no ale pochop ze lidi nehrajou jenom hry a CPU není celej pocitac, CPu je jen jedna z mnoha komponent a je vazana i na vyber nemene dulezite zakladni desky

ja třeba hry téměř nehraju, takze me ani herni testy nijak nezajimaj, vpodstate v oblasti CPU naprosto vůbec (ohledne VGA trosku), ale poslední CPU od AMD jsem mel tak před 5-6 lety, od te doby me proste AMD nebyla schopna nabidnout zadne CPU které by alespoň nejak dorovnalo to co dostanu a požaduju a rekneme dostanu u Intelu

a ohledne tech rozdilu v cenách, pokud shlednu nejake ty herni testy, tak cenovej rozdil u obdobne vykonnych CPU je mezi AMD a Intelem zanedbatelny (to ze je v doporuceni u nejake hry takove nebo makove CPU, muze bejt i marketing, ona ta hra stejne dobře většinou jede i na slabších a tedy podstatne levnějších Intelech)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ty ceny... Všimni si, že Intel udělal takový skvělý trik. Zatímco procesory kdysi plošně zlevnil, aby "dorovnal" AMD v tomto ohledu, neztratil ani korunu. Převedl totiž ceny tam, kde to není vidět - podražil základní desky. Ekvivalentní základní desky na stejně schopných chipsetech jsou pak na Intelu o 1000 až 2500 korun dražší, jako to dřív bylo s procesory. I s deskou je pak Intel v drtivé většině případů nevýhodnější.

Že by marketing Ubisoftu nahrával AMD se mi skutečně nezdá. To možná, kdyby byli v GE, a ne v TWIMTBP. Možná, když k procesoru přistupuješ objektivně, a využíváš to skutečně lepší, ukáže se pravá síla AMD FX. To, že ve většině případů za Intelem zaostává není o tom, že by šlo o horší procesor (je to silně neprůkazné), ale že je 99% všeho defaultně optimalizované pro procesory Intel. Prostě tak nějak automaticky - instrukce se nemění tak zásadně, jako DirectX, a shadery grafik, takže jde spíš o historické hledisko. Nelze však objektivně porovnat AMD a Intel. Je to krásně vidět na aplikacích utvořených na míru AMD FX. Tam to sviští jedna báseň. Kdyby Autodesk vytvořil verzi Maxu přímo pro AMD, možná by tvrzení, že Intel ti nabízí více, nebylo platné. To se ale asi nestane zejména kvůli dominanci Intelu (která z velké míry vznikla čistě fanatizmem), a nákladnosti takového vývoje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

desky pro Intel jsou dnes podobne drahe, to ze si někdo vybere drazsi desku kvůli blbostem co nikdy ani nevyuzije , to je holt jeho rozhodnuti

marketing v tom smyslu, ze si nadiktuji jake třeba jejich CPU by bylo idelani napsat do minimálních pozadavku, najdou se totiž i taci zakaznici co si kvůli nejake hre koupi lepsi procesor, grafiku a podobne, takze pokud ve specifikacích sve oblibene hry uvidi nejaky CPU tak jsou ochotni si ho nebo i ještě drazsi koupt, budou to sice promile kusu, ale vzhledem k tomu ze to Intel třeba ani mnoho nestoji se to muze vyplatit

je to naprosto bezna praxe ze od "sponzoru" dostavame doporuceni jake produkty bysme mohli ve hre propagovat, a to vcetne seznamu jak by asi mohla vypadat idelani konfigurace

a Autodesk nic pro AMD tvorit nebude, Max je za ty leta tak nabalenej bordel, ze ani v Autodesku si s tim jiz nevedi rady :)) nehlede na fakt ze k běžnému chodu je uplne jedno jaky CPU uživatel ma, to kde je sila CPU Intel v těchto 3d softech je rendering, a ten jde v drtive vetsine pripadu naprosto mimo Autodesk ;) je na AMD aby sve CPU navrhlo se standardy které tyto renderery vyuzivaji skoro jiz desitky let

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi ukaž, v čem je o dva litry dražší Šavlozubka na Intelu (Z77) lepší, jak na AMD (990X)...

No nevím jak moc se Intelu vyplatí, když na stejnou úroveň požadavků postaví o tak dražší procesor, než má konkurence. Bohužel jak jsem vzpomněl výše, i přesto si stejně někteří jedinci koupí Intel. A dobře jim tak.

Pokud jde o standardy, tak mají i vlastní, ale nemají "sílu" je prosadit. Nezajímají. Jediný způsob, jak v takové situaci mohou dorovnat je vyrobit procesor identický s Intelem (když nepůjde SW naproti HW, musí jít HW), a to se snad shodneme, že je nesmysl. Takže AMD je po pravdě vlastně ztraceno, a je jen otázkou času, než na to Intel zbude v podstatě sám, což by EK a podobné nesmysly nedopustily, takže jsem zvědav, co bude Intel za pár let (ne)dělat, aby tu AMD (cpu) mohlo i nadále existovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja nikde nepisu ze je nejaka deska lepsi ;)

a v době kupříkladu Pentia4 (90nm) mělo AMD v renderingu mnohem vykonnejsi a uspornejsi CPU v podobe Athlonu X2 a dalších z této rodiny (90nm procesoru) a to as do prichodu C2D kdy prevzal vykonostni trumf v této oblasti Intel, takze ano jde takove CPU vyvynout a to ze slo AMD jinou cesto byla jejich volba ;) do te doby nes prisli C2D byli procesory AMD velice oblibene a rozsirene i mezi grafiky, protože často nabizeli za mensi peníze stejnej nebo lepsi vykon a s lepsi spotrebou ;) i ja v te době mel povětšinou AMD ve svich pracovnich strojích

SW se za tu dobu vpodstate nezmenil, kupříkladu Max stále pouziva stare jednovlaknove jadro a to i ve verzi 2014 a rozdil chodu drtive vetsiny těchto softu na AMD a Intelu je naprosto smesnej ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Píšeš, že jsou podobně drahé. Podobně drahé desky pod Intely jsou méně vybavené, a defacto o třídu níž. Šavlozubka jako příklad to krásně ukazuje.

Intelu se C2D hodně povedlo, ale tehdá ještě bylo opravdu kam pokročit, všechny komponenty počítače kráčely mílovými kroky. Taktéž těch počítačů/procesorů tehdá ještě nebylo tolik. C2D ale tento fakt dosti modifikovaly, a Intel je dokázal silně protlačit (mobilní podíl například díky kartelem s HP), a získat velmi dominantní podíl trhu (v době Pentia byl tržní podíl vyrovnaný). Tím přišel i důvod optimalizovat pro Intely, no a tržní podíl se Intelu daří jen zvětšovat, takže zde se už asi žádný zvrat čekat nedá...
Max byl jen příklad. Všechny tyhle programy využívají ty instrukce, které implementuje Intel, i kdyby cokoliv, a ať už je AMD implementuje jakkoliv efektivně či neefektivně.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

dobře vybavena deska Z87 se da poridit od 2,2 tisíc, tedy cena není nijak vysoka a nekonkurenceschopna proti deskam s cipsety pro AMD procesory

a to ze ji třeba schazi nejake specialitky co drtiva většina uzivatelu bud nevyuzije, nebo ani nevi k cemu je, je celkem fuk, třeba deska kterou jsem několikrát doporucil a pouzil MSI Z87M-G43 je dostacujici a ma vybavu kde kupříkladu me nic neschazi

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč hned fanatizmus?.Co takhle lepší výběr základních desek pro Intel?.To je snad očividné ne?.

Já jsem na tomto aspektu vybíral už dvě mé nejnovější sestavy.Desky pro AMD nic takového nenabízí a necítím se kvůli tomu být fanatikem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo, co je na nich navíc..kromě tak 1500 korun příplatku za logo Intel. Výhody jsou jen velice specifické...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jsou specifické a nejedná se o funkce , ale o výběr.Už delší dobu nestavím nic jiného než ITX a mATX sestavy.Je to jak praktické ( pro mne ) tak dezignově hezké.Takže jdu po velikosti a vzhledu a když se kouknu na tragickou nabídku třeba ITX desek pro AMD je mi do breku.
Např. ekvivalent pro desku Asus P8Z77-I Deluxe ( nebo Asus Impact ROG ) budu hledat u AMD jen těžko ( možná Zotac se jim trochu blíží ).Dále mATX desky jako Asus Z87 Gryphon ( + možnost Armor Kitu ) , Asus Maximus VI Gene , Gigabyte G1.Sniper M5 , Asrock Z87M OC Formula...nic od AMD ( výrobců desek ) v těchto větvích mne nezaujalo.
I když bych si klidně postavil AMD pc , tak nenacházím to co u Intelu - prostě pěkné kousky ITX a mATX desek...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Při takových požadavcích musím bohužel souhlasit. Já se ovšem několikrát přesvědčil, že slotů není nikdy dost (stavím normální a herní počítače), a beru výhradně klasické ATX. Nikdy nevíš, kam tu desku budeš chtít použít za pár let..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je také dost individuální.V drtivé většině případů nechávám dosloužit pc až do konce , tedy do prodeje a když dozraje ten správný čas koupím celé pc rovnou nové.Někdy staré nechám rodině , kamarádům , ale většinou prodej do další ruky.
Právě mě se ten argument více slotů neosvědčil už z dob desek jako Gigabyte 965P DQ6 , která se ježila sloty a konektory a ve finále jsem je nikdy nevyužil.To samé třeba u Asus P5Q Deluxe.
Poté už jen malé formáty ( G43 , H55 , H68 atd. ).
Také stavím herní počítače , ovšem nevidím důvod proč brát něco většího než ITX ( potažmo mATX ).Zvukovka mi stačí integrovaná ( není problém koupit externí ) a SLI/CF neprovozuji.A dnes je už nabídka skříní pro normální komponenty ( krom malé desky ) více než dostačující.
Mechanika DVD je u mne vždy externí , což je i praktičtější.

Př. skříní co jsou jak designově hezké i praktické a umožňují instalaci i dlouhých grafik jsou : Fractal Design Node 304 , Bitfenix Prodigy , Silverstone Fortress FT03 , pak některé Lianli , Silverstone apod...

Je to hodně specifické já vím.Ale také doufám že se tato forma pc ať už domácího , nebo herního více rozšíří a tak vznikne větší nabídka ( u AMD to chce jak sůl ).V mém okolí jsem již pár kamarádů konvertoval a teď si libují jak v praktičnosti , tak ve vzhledu a nemají s tím problém.Jsou to normální hráči jako já...
( menší agitka pardon :D )

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zásadně používám dvouslotové grafiky, a alespoň pro sebe bezpodmínečně ještě X-Fi. A to tak, aby nezakrývala sání grafiky, tedy mATX deska je na to prostě malá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To znamená, že AMD si kupujú inteligentní ľudia a zvyšok ti hlúpejší? Mám oželieť radšej niečo čo ma zaujíma len preto, lebo konkurenčný produkt je o niečo lacnejší? Hovorím samozrejme iba za seba. Pokiaľ napríklad niekoho nezaujímajú proprietárne technológie NVIDIe, oplatí sa mu viac kúpiť AMD. Inak asi nemáš moc na výber, že? Nezovšeobecňoval by som takým spôsobom ako sa to podarilo tebe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nezobecňuji to. Bavíme se tu o nárocích her a vlivu procesoru na ně. Zajímá tě FPS hry a nic jiné.
Rozhodně pokud nějakou technologii potřebuješ a není alternativa, tak máš volbu asi celkem jasnou. Ale dnes je takových případů už relativně málo v té né úplně profi sféře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je mi úplně jedno, jaký procesor mám v notebooku. Potřebuji, aby fungoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po pravdě bych AMD do notebooku také nechtěl - na APU nejsem zvědavý, a nic jiného není. Mobilní Phenomy se také moc nepovedly, a druhá generace ani nepřišla. Ale v desktopu jsou to dobré procesory.
Nicméně, jak ti procesor AMD v notebooku nefunguje? Většinou jsem narazil na problémy s grafikou, ale na problém s procesorem nikdy. Nebo jak to myslíš?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem nenapsal, že mi AMD v notebooku nefunguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem ke kontextu to tak vyznělo, proto se ptám na upřesnění.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, niekto v tom vidi fanatizmus a niekto FPS navrch: http://media.bestofmicro.com/F/H/371213/original/StarCraft2.png
A takychto hier, kde uz Core i3 porazi 4 jadro od AMD je niekolko. Dalsim prikladom by mohlo byt GTA4, kde s inym, ako vysoko taktovanym 4 jadrom od intelu si si NEzahral plynule. Jednoducho podstata tkvie v tom, ze zaklad je efektivna architektura a hruby vykon v single thread. K tomu dobry OC potencial a provozne vlastnosti. To vsetko od intel CPU dostanes. A mozes mat tych buldozerov aj 32 v jednom CPU, ale v kazdom single-thread bude stat vykon za hovno.
A ze AMD nemoze zato, ze vsetok profi soft optimalizuju pre intel? Aha, chudacik AMD. Mozem za to snad ja? A co to ma premna znamenat teraz? Ze tento fakt budem opominat a investujem vedome do horsieho produktu? Nie, mna ako zakaznika zaujima vysledok a nie dovody, preco vyrobca neni schopny nieco implementovat, alebo presadit. To je vcelku podstatny fakt.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Celá myšlenka je v tom, že neříkám omezovat se, ale volit to, co je pro daný účel lepší. A pro všechny účely není Intel lepší, a přesto ho kvanta volí už jen z principu, že je to Intel. Tomu se prosím skutečně říká fanatizmus.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak, tak s tym sa da jedine suhlasit. Ale riesit fanatizmus nema zmysel, ten sa vyskytuje snad v kazdej oblasti na svete. Mnoho ludi podla mna cerpa z historie, kde si core procesory urobili dobre meno a ludia dnes vyberaju na zaklade dobrej povesti. Stretol som vsak uz aj ludi, ktori napriklad este stale ziju v tom, ze AMD je "lepsi na hry" a na zaklade toho si dnes kupia amd procesor. Niekedy je to nevedomost zalozena na povesti, niekedy fanatizmus a inokedy prosta potreba uzivatela (napriklad mnou zvoleny bottleneck v pripade niektorych hier)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Docela často jsem pozorovatelem nebo přímo účastníkem hádky na téma "Intel je prostě nejlepší", takže těch fanatiku (a teď nemyslím fanATIky) je na můj vkus trochu moc. Hlavně na PC fórech, například na OBRovskémTuningu.vČechách... A přijde mi, že fanatizmem trpí počítače asi nejvíc hned po fotbalu a hokeji. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

z celkového odbytu Intelu bude tvorit dodavka do hernich PC velmi male promile, Intel tedy nemá mnoho duvodu proc by se mel na tenhle trh nejak vyrazne soustředit a nejak ho třeba financne podporovat

ja se vůbec divim ze to takto vyrazne financne podporuji i AMD a Nvidia, řekl bych ze ty finance by se dali vyuzit mnohem lip pro vetsi pole uzivatelu daného HW

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

doplneni: skoro bych as řekl, ze za $5M by jim bylo spousta teamu schopna dodat celej herni titul sitej na miru odzacatku primo jim

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ono to s najvacsou pravdepodobnostou budu nejake kuzla v uctovnictve :) navyse tym investorom vacsinou nejde o samotnu hru, a v ramci obchodov su mozno ine benefity napr. jachty v karibiku a pod...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jachty v karibiku ))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

5M na optimalizacu jasne :D leda tak na svoju reklamu :D boze

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

radeji at inevestuji marketingove prostredky do optimalizace her, nez aby je utratili za billboardy a bannery, kriste

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.