Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ovladač Nvidie doplňuje podporu API Vulkan a architektur Pascal a Volta

Nějak mne napadla otázka: proč se podpora pro nové generace karet vydává se slušným předstihem a ne až při vydání samotných karet?

To je forma betatestu, zda náhodou neudělali nějaký velký, všeobecný kiks, anebo je to kvůli výrobcům, aby mohli jednodušeji testovat? Nebo jde snad o trochu komplikovanější teaser pro šťourající? Nikdy dříve jsem se nad tím nezamyslel...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jen si zaspekuluju, podle toho co vim z jinych druhu testovani tak by to mohl bejt betatest, je proste mnohem lepsi si danou vec odladit na necem co je jiz realne nasazene a neni to tak limitovane nejakym "zamkem", ty cipy jiste jiz jsou v obehu u "testeru" ruzne po svete (smluvni firmy ci lide co proste na produktu pracuji externe) a nejlepsi formou jak jim doprat ovladace je zamichat do to tech ktere jsou normalne verejne pro prodavane VGA, vpodstate si tim otestuji vic veci a ruznych scenaru nez kdyby to sirili v nejakem separatnim ovladaci jen pro vyvolene ktery ve finale bude ale stejne muset projit testovanim v realnem ovladaci

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No moze ist kludne aj o testovanie noveho API a zistovanie ktore volania su potrebne a celkovo odladenie navrhu. Samotna funkcionalita sa da implementovat aj SW cez ovladac takze nejaky performance hit nieje podstatny. V momente ked uz bude dostupny aj fyzicky HW tak sa len prepise zo sw emlulacie volanie priamo zeleza.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takze nVidia bude podporovat Vulkan ... RIP Windows 10? :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no kdyz se zacnou delat hry na vulkan tak okamzite prrechazim na linux nejspise steamos

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Drobný problém, ty hry by musely být nejen na Vulcan, ale i na linux.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no jasny ale kdyz uz je na linux snad vyborne api tak to vyvojarum dojde a prestanou to delat na dx

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To je malinko sporna otazka, Pokud bude hra na Vulkan, API Vulkan pro linux je, tak uz by pro Wine tym nemela byt velka prace, rozbehat pod Wine i hru urcenou pro Windows.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nez Windows 7 prestanou fungovat, tak budou i na linux. Podivej se jak dlouho vydrzeli XP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Steam na Linuxu už dnes nabízí velmi slušné portfolio her. Bohužel pecky typu GTA, Fallout, Far Cry nativně pro Linux zatím neexistují, ale řada jiných her ano - mám dojem, že veškerá dosavadní produkce od Valve (HL,HL2,CS,TF2,....) a z áčkových titulů dalších výrobců např. Alien:Isolation, Metro 2033 a Last Light, Dota 2, Civilization V, Borderlands 2, Left 4 Dead 2, Dying Light, Day for defeat, atd..... jak jsem se teď mrknul na Steam, v nabídce je aktuálně cca. 3100 her pro Linux.
Je jasné, že ve srovnání s nabídkou pro Win je to stále dost chudé, ale když se uváží progres během posledních měsíců, tak mě to až zaráží jak ta nabídka roste, protože přece jen, uživatelů desktopových Linuxů je jen něco kolem 1%, což je ve srovnání s Win značně malá uživatelská základna - tuším, že Win je cca. 95% a cca. 4% připadá na různé Apply.
Mimochodem, PC s i7-4xxx, GTX960 4GB, OS Fedora 21 KDE - na tomhle mě Steam jede naprosto dokonale. :)
Jo, zapomněl jsem na Minecraft, ten na Linuxu jede samořejmě taky, ale to není žádné překvapení, když je to javovská hra, že? :D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

tak mě to až zaráží jak ta nabídka roste, protože přece jen, uživatelů desktopových Linuxů je jen něco kolem 1%, což je ve srovnání s Win značně malá uživatelská základna - tuším, že Win je cca. 95% a cca. 4% připadá na různé Apply.

no ale na windows je pomer kupena a "stiahnuta" hra 1:7 u linuxakov aj dobrovolny prispevok je vyssi aj radi kupujeme, ak je co.

a v tych win masinach je firemna klientela + dochodcovie.
hracov je tak 20% z toho (cca 18% z celkoveho poctu)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

podla steamu je aktivnych 8,5-10,5 miliona hracov z toho 2,13% je mac a linux.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

oni všichni hrajou na steamu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nie, ale ako štatistická vzorka sú hráči na Steame dostačujúci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná teď budu za blázna za to, co napíšu, ale já jako jakýsi výraz vděčnosti linuxovou hru koupím přímo na Steamu i přesto, že vím, že Steam nabízí kód dotyčné hry třeba i 4x dráž než jiní prodejci. Beru to prostě jako jakousi podporu vývojářům a celému prodejnímu řetězci za to, že rozvíjí i Linux.
Abych to zase nepřeháněl, vyjádřeno v konkrétních financích to "4x víc" dělá rozdíl třeba 10EUR, takže se zase nejedná o nějaké sumy, které by občana zavedly pod most mezi homelessy. :DD

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nejsi sám. Když před týdnem vyšel Alien: Isolation, promeškal jsem 50% slevu. Protože podobné atmosférické hry mě baví a chtěl jsem mít i tohle ve sbírce, měl jsem pak dvě možnosti.

1) Koupit to z G2A apod. serverů za cenu kolem 9-11€, peníze by dostal vydavatel Windows verze
2) Koupit to přímo ze Steamu za 49.99€, peníze by dostali Feral Interactive, vývojáři a vydavatelé Linux verze

Volba samozřejmě padla na druhou možnost. Feral je hned po Valve nejaktivnější společnost v oblasti linuxového hraní, komunikují, portují AAA tituly a dokonce nakupují pořád nový HW, aby mohli optimalizovat co nejvíc ( https://twitter.com/feralgames/status/635789058841645056 ), takže ničeho nelituju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázočka mimo témy, ako ti funguje tá grafika, lebo nad ňou uvažujem, predsa len GTX560 je už dosť stará a potrebujem výkonnejšiu. Používaš ovládač z repa alebo priamo od zo stránok NV.
Nemám síce Fedoru ale fungujem na Debiane testing s KDE5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam sice Debian stable, ale NV drivery si backportuju prave z testingu a s GTX 970 mi vse slape jako hodinky. Takze ani s 960 jiste nebude problem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj,
jak jsem zmínil, stále používám Fedoru 21 KDE spin. Je tam poslední KDE4. S KDE5 mám zatím špatné zkušenosti, dle mého názoru je i poslední Plasma 5.4.2 stále ještě v beta stavu, takže se hodlám té f21 zatím držet dál. Kernel tam mám vždy standardní, aktuálně ten nejnovější, který repo nabízí, teď je to 4.1.10.
nVidia driver tahám z repo od Negativo17, viz:
http://negativo17.org/nvidia-driver/
Aktuálně tam je 355.11
S tímhle driverem mě jede i CUDA naprosto OK. Vše je nainstalováno automaticky, jen kvůli ošklivě vypadajícímu screen tearingu (prý se jedná o bug v driveru) jsem musel ručně vytvořit a vepsat řádek

Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }"

do souboru /etc/X11/xorg.conf.d/20-nvidia.conf

Výkonové testy jsem na tom nějaké jel, ale takhle z hlavy si vzpomenu jen na HL2:Lost Coast (viz. video stress test). V rozlišení 2560x1440 a při všech grafických efektech zapnutých na maximum to celý test projelo s průměrem kolem 130fps.

Jinak, neměl jsem žádný problém ani nainstalovat a rozběhnout driver přímo z webu nvidia.com. Co se týče specificky Fedory, tak tam samozřejmě před první instalací bylo nutné nejdříve ze systému vyhodit nouveau.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.