Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

nVidia Ion Platform aneb Když Atom dělá podvozek čipsetu

nVidia Ion Platform
Když jsme recenzovali základní desku s dvoujádrovým Atomem, došli jsme k závěru, že procesor jako takový, byť dvoujádrový, je taková „znouzectnost“, která na celé platformě figuruje v podstatě jen jako „součástka, bez které se to neobejde“. Později jsme si vyzkoušeli desku s integrovanou grafikou nVidia GeForce 9300 a hned poté, co se objevily zvěsti o tom, že nVidia chystá tento čipset použít i pod Atomy, nás napadla myšlenka: „Pokud bude integrovaná grafika alespoň ze dvou třetin tak dobrá jako GeForce 9300, pak jde skutečně o řešení, které má reálnou šanci nejen prorazit, ale také zvýšit zájem o tyto relativně levné počítače, neboť by pak nemusel být problém na PC s Atomem přehrávat Full HD video bez asistence celkem pomalého procesoru (starala by se o to právě integrovaná grafika)“. Realita předčila naše očekávání a jmenuje se nVidia Ion Platform…

nVidia Ion Platform

Jestliže je Atom nejmenším x86 procesorem, pak Ion má být zřejmě nejmenším základem slušného nettopu. Referenční základní deska je formátu pico-ITX, což už sice znáte v podobě VIA, ale máme takový nejasný pocit, že žádný čipset VIA nesahá grafice GeForce 9400 v čipsetu nVidie ani po kotníky. Tento čipset je zkrátka tak dobrý, že se stává tím hlavním, co je na celé platformě zajímavého. Líný procesor Atom je tam skutečně jen „do počtu“ a aby to fungovalo. Spousta práce totiž padá právě na bedra čipsetu.

nVidia Ion Platform: Referenční produkt - přední porty
nVidia Ion Platform: Referenční produkt - zadní porty

GeForce 9400 v kombinaci s Atomem skutečně působí dojmem, že procesor je tam od toho, aby dodával data čipsetu a ten pak udělá veškerou práci. Platforma nVidia Ion je zajímavá z několika hledisek. Na prvním místě je CUDA a s ní související možnosti (např. kódování videa, které v tomto případě čipset zvládá opravdu nesrovnatelně rychleji než procesor), na dalším je obecně 3D výkon, který je mírně podpořen faktem, že platforma spoléhá na DDR3 paměti (GeForce 9400 je jednoduše nejrychlejší integrovaná grafika, ve srovnání s Intel 945GC mnohdy až desetkrát rychlejší nehledě na skutečnost, že spoustu věcí, které na GeForce 9400 běží, na 945GC vůbec nespustíte) a v neposlední řadě je tu také akcelerace přehrávání videa i v plném HD rozlišení.

nVidia Ion Platform: dvoučipové řešení (srovnání s Intel 945GC +
nVidia Ion Platform: Referenční produkt vnitřek

Na této platformě skutečně není žádným problémem přehrávat plynule FullHD video, samotný Atom má jen za úkol dodávat data grafice, což jej vytěžuje přibližně ze čtvrtiny až třetiny.

nVidia Ion Platform: Přehrávání HD Videa (zátěž Atomu)

Ve výčtu zajímavých vlastností by se dalo pokračovat (hodit se jistě bude AHCI řadič v čipsetu, o němž si ICH7 (bez R) může nechat jen zdát, takže pak nebude problém za chodu připojovat a odpojovat (e)SATA disky, oproti 945GC jsou přítomny také digitální výstupy včetně HDMI). Asi nejsympatičtějším faktorem je, že se vší touto výbavou se platforma vejde do spotřeby srovnatelné s Atomem + 945GC (ano, bude to asi o trošku víc, ale dostanete za to takový balík bonusů, že vám to pak ani nepřijde).

nVidia Ion Platform: Možnosti GeForce 9400

nVidia Ion Platform: Možnosti čipsetu

nVidia zkrátka uvádí platformu, která dělá z Intelova Atomu konečně zajímavý procesor (je levný, skoro nic „nejí“ a není od něj potřeba moc výkonu, protože hlavní roli hraje čipset). Pokud bude cena srovnatelná s klasickou platformou Atom + 945GC, pak se právě zrodil základ pro nové nettopy a netbooky, po kterém výrobci prostě nemohou nesáhnout.

nVidia Ion Platform: Popis referenční pico-ITX desky

Na trhu by se toto řešení mělo objevit v první polovině příštího roku, myslíme si však, že by se klidně dalo reálně hovořit o prvním kvartálu, vše bude záležet na rychlosti výrobců nettopů a netbooků, i když referenční platforma je prakticky hotovým „nettopečkem“, kde již není co řešit.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku nVidia Ion Platform aneb Když Atom dělá podvozek čipsetu

Čtvrtek, 8 Leden 2009 - 21:43 | Anonym | krom toho i kdyby vyrobce mel preci jen tato...
Čtvrtek, 8 Leden 2009 - 21:41 | Anonym | usb tuner ? vy doma nemate poradnou TV ? .... usb...
Čtvrtek, 1 Leden 2009 - 14:49 | Anonym | "procesor je tam od toho, aby dodával...
Pondělí, 29 Prosinec 2008 - 16:31 | Anonym | Pokud to nemá aspoň 1 slot PCI je to celkem k...
Pondělí, 29 Prosinec 2008 - 13:56 | Anonym | Salvo: Díky, už v tom mám aspoň trochu jasno.
Pondělí, 22 Prosinec 2008 - 18:21 | Anonym | To ljelinek: Svatá pravda. Mluvíš mi z duše. I...
Pátek, 19 Prosinec 2008 - 11:08 | Anonym | No konecne, ze jim to ale trvalo. Takhle nejak...
Pátek, 19 Prosinec 2008 - 10:02 | Anonym | /1rony Nechapem preco je ten chipset napravo od...
Pátek, 19 Prosinec 2008 - 01:59 | Anonym | to mkmaly: To mas sice pravdu, ale pochybuju, ze...
Čtvrtek, 18 Prosinec 2008 - 22:01 | Anonym | Jirkati: akceleracia videa pomocou grafiky...

Zobrazit diskusi