Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia láká na duální Maxwell

GeForce GTX Titan X nebude nejrychlejší grafickou kartou z generace Maxwell. Po nemastné-neslané GeForce GTX Titan Z chystá Nvidia reparát na duální grafickou kartu…

Nvidia vybraným novinářům poslala pozvánku na akci na které ohlásí duální grafickou kartu postavenou na GPU Maxwell, patrně GM200, který znáte z Titanu X nebo GeForce GTX 980 Ti. V tuto chvíli není známá žádná další informace, ale mnohé lze domyslet. Karta bude stát proti duálnímu „Radeonu Fury MAXX“ vybavenému dvojicí čipů Fiji s HBM. Zda půjde o konkurenci výkonnostní, nebo i cenovou, se oficiálně dozvíme až po skončení NDA.

Amd Fury X 2

„Radeon Fury MAXX“

S minulou generací duálních karet se to Nvidii příliš nepovedlo, GeForce GTX Titan Z proto ani neposkytla na recenze. Později se ukázalo, že karta dosahuje výkonu s přimhouřenýma očima srovnatelného s Radeonem R9 295 X2, ale za 2× vyšší cenu. Tentokrát Nvidia může argumentovat vyšší kapacitou osazené paměti: „Radeon Fury MAXX“ může s ohledem na dostupnost maximálně 1GB HBM čipů nabídnout nejvýše 8 GB paměti, přičemž Nvidia může volit mezi celkovými 12 a 24 GB.

geforce_gtx_titan_z_3_slot.jpg

GeForce GTX Titan Z

Přestože je prakticky jasné, že AMD s duální kartou sáhne při výběru referenčního chladiče po vodním bloku, u Nvidie to zdaleka jasné není. Doposud osazovala všechny referenční karty výhradně vzduchovým chlazením. Právě kvalitní odvod tepla bude jedním z hlavních prvků, které ovlivní výkonnostní prvenství. Čím výkonnější chladič, tím déle může karta setrvávat na vyšších taktech a udržovat vyšší výkon.

O ceně zatím můžeme jen spekulovat: Radeon R9 295 X2 vyšel za doporučených $1499, GeForce GTX Titan Z vyšel na $2999, GeForce GTX 690 před 3,5 rokem stála $999.

Tagy: 

Diskuse ke článku Nvidia láká na duální Maxwell

Středa, 30 Září 2015 - 17:42 | Waffer47 | To bude jako s Titan-em Z, vydaji ho za cenu 3300...
Středa, 30 Září 2015 - 07:56 | skaven | ako z jamesa bonda(tajne stretnutia, vybrani...

Zobrazit diskusi