Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia Lovelace zachová 384bit + GDDR6X, AMD RDNA 3 si vystačí s 256bit + GDDR6

Druhá varianta je, že nvidia bude chtít jít do výkonnostního trháku. Bude to zajímavé sledovat, tenhle přímý souboj o novou generaci těžebních grafik. :-D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

tak co vím původně nv GDDR5X zrovna těžbě moc nesvědčily, je možnost že se to s vyhnanými GDDR6X může opakovat, tedy aspoň v ethereu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejdříve se uvádělo, že nová generace Nvidie bude skoro 2× rychlejší, pak 2× rychlejší, pak 2,2× rychlejší a nyní už se objevují zvěsti o tom, že možná i o něco víc než 2,2×. Tak proč ne. Z hlediska mezigeneračního posunu to bude trhák každopádně.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně kolikrát bude dražší...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Není to za současné situace v podstatě jedno? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za současné situace je celý PC segment tak trochu "jedno" :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dají se upradovat monitory, klávesnice, myši, reproduktory, skříně. Třeba i zdroje, pokud se zákazník zvládne vyhnout těm s ohňostrojem zdarma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam už mám splněno, raději jsem do toho šel při posledních slevových akcích (Logitech apod.). O svátcích by to mohlo dopadnout jako loni, kdy už nebylo nic dostupné.

Chybí ale všechno, notebooky, switche, televize. Teď mi dodavatel posunul APčka z října na leden :/, prostě je to mazec.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

v zásadě oba výrobci nemají kam pospíchat. Situace ve výkonu je vyrovnaná a prodají co vyrobí plus ještě stojí hodně velká fronta....
Největší problém co vidím je že oba vydají něco od mainstreamu výš, jako AMD v procesorech už poměrně drahé 5600X a níž nic nebo staré produkty.
NV má alespoň GTX 16 řadu a občas něco z ní dostupné. Radeon 5500/6600 se sice sporadicky objeví v jednotkách kusů ale ta cena je prostě úžasná - tedy v negativním slova smyslu.
Pod 8 tisíc reálně tak GTX 1650 s GDDR6, Radeonky nejsou. Přitom už by se hodil nástupce této karty, nicméně zatím nic lepšího není a jen tak asi nebude.
Ironie je že svého času tuto grafiku označil nejmenovaný web za odpad a nyní je hvězdou 300€ segmentu....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Největší problém co vidím je že oba vydají něco od mainstreamu výš, jako AMD v procesorech už poměrně drahé 5600X a níž nic nebo staré produkty.“

Pokud bych chtěl být rýpavý, tak připomenu vydání Ryzen 3 3300X, kdy se tu mnozí diskutující ujišťovali, jak jsou vlastně starší výprodejové modely lepší. Tak právě těm se nyní splnil sen a mohou být nadmíru spokojeni ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jistý, jestli jsem vás zcela pochopil, nicméně Ryzen 3300X byl od vydání k v shopech k vidění tak 2 měsíce, takže tenhle produkt je mnohem více virtuální, nežli "uplakaně Redmarxovské grafiky". Tudíž argumentovat tímto produktem je trochu mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no tak zrovna chvilkové čipy co rychle zmizly z nabídky bych do toho netahal. Papírová dostupnost nikoho nezajímá.
Sám jsem do druhého PC vzal zmíněnou GTX 1650 a velmi příjemně překvapila na to že se napájí jen z PCIE slotu. Na obdobný výkon ve FC4 tehdejší R9 290 hučela ve skříni jak starý piliňák.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> GTX 1650 s GDDR6
> nyní je hvězdou 300€ segmentu

... problem je, ze dat 300 eur za novou 4GB kartu v roce 2021, je nesmysl. Uz dnes mate spoustu her ktere jsou se 4GB sotva pouzitelne i ve FullHD, za 2-3 roky to bude naprosta vetsina. To uz ma vetsi smysl bud koupit konzoli, nebo se zcela vytoto na nove hry, a hrat stare hry na iGPU, pripadne koupit nejakou 3-4G kartu z bazaru.

300 eur se muze zdat jako dobra cena... nez uvazite i cas. 6600XT je mozna dvakrat drazsi, ale taky bude dvakrat dele pouzitelny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ampere refresh... wait... Lovelace zatím vypadá dost divně, jestli to bude vážně o tolik pomalejší než NAVI, tak to bude po dlouhé době hustý FAIL nVidie. :D

nVidii jsem vždy uznával a bral ji za nezpochybnitelného leadera, ale co poslední dobou předvádí... celkem mazec, ale v tom horším slova smyslu – ⁠mít takový tech leap a jedním vrzem ho ztratit... chjo.

Už mám z toho takové déjà vu, kde jsem to jenom vi... ááá, už vím přece, u Intelu, a opět je převálcovalo „hovno“ AMD...

No zatím to vypadá takto –⁠ snad od roku 0000 jsem měl vždy combo Intel + nVidia a ani by mne nenapadlo, že v 2K20 to budu měnit za AMD (RYZEN) + nVidia a už v 22, pokud nVidie jako fakt neumí nic lepšího než Lovelace, tak rovnou za combo AMD only... toto je naprosto neuvěřitelný, jak se to vše najednou obrátí, ale RDNA3 si zaslouží uznání, Radeon asi tak po 100 letech, potkat někde Lisu, tak asi lezu po kolenou, z AMD udělalo totálního terminátora.

Co předvádí Intel... to je jen tak btw taky naprostá katastrofa, s takovou Ryzen ještě dlouho nepřekonají, kámoš (Intel fanboy) už se prej dostal k nějakýmu vzorku Alder a je z toho dost sad a doteď se z toho nevzpamatoval a je úplně mimo, doslova napsal: „epic.FAIL“ –⁠ sice neviděl ten Zen3 refresh, ale na 99% na to bude v pohodě stačit.

Už se ani nedivím, že Páťa byl v tomto rozhovoru tak nasranej, ten chce vidět téct krev, chce kulomet a dostane vzduchovku.
https://diit.cz/clanek/gelsinger-do-3-4-let-bude-intel-opet-na-vrcholu

Sice to není takový trash jako Raketa, ale na to jakej je na to hype je to slabko, tento train to má namířeno přímo do zdi, chudák z toho vyskočil už v plné rychlosti, avšak pořád včas, odnesly to jen kosti...

Je docela děsivé, že tento leak už vypadá, že by mohl být real..
https://diit.cz/clanek/nova-cpu-intelu-prijdou-co-pul-roku-do-vanoc-2024...
Už teď je totiž jasné, že z Aldera... ehm... sry... z Raptora bude lítat taky jenom peří... je to zas jen další jejich recyklát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jensen není impotent jako páprdové z Intelu, když bude třeba upeče nějaký refresh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pozdě, pravděpodobně už nebudu čekat, jestli náhodou překlopí později třeba ještě Hopper do gaming GPU, nebo ne, to už prostě nezájem. nVidia to měla vždy zmáknuté tak perfektně, že než je AMD vůbec dokázalo s něčím se zpožděním překonat, tak nVidie už dávno ještě před tím natlačila na trh nějakého nástupce, takže AMD už bylo poraženo vlastně ještě dřív, než tu novinku vůbec stihlo vyslat, reakce už byla dávno ready, pokud mne paměť nešálí, prostě AMD nemělo šanci. To co mají vydat teď, to už má od té neohrožené nVidie hodně daleko, už to není ono.

Teď to vypadá, že to vyjde +- stejně a nVidie bude o notný kus pozadu jako bylo ještě nedávno AMD a karta se otočí, takže budu držet novou friendzone asi s něčím like Radeon 7900 XT, nemám problém přejít.

Huagovi to tentokrát už moc nevyšlo, chce to koženou bundu sundat, vyhrnout si rukávy a zas si pořádně máknout, tak aby se nezapotil, protože už asi má co dohánět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ten Intel bude epic fail nevim, ale podle toho co jsem doted videl / slysel, tak to bude defacto pokracovani stejne situace.

Strucne: vuci AMD mirne vyssi ST vykon (pripadne MT vykon, do poctu tech velkych jader), za cenu silene spotreby. Hezky to bylo napsano v poslednim clanku tady na diitu:

" Přinášejí architekturu zvyšující IPC o bezmála dvě desítky procent. Přinášejí výrobní proces schopný tento posun realizovat bez dalšího extrémního nárůstu spotřeby. "

... vsimli jste si ? bez DALSIHO narustu spotreby. Jinak receno, novej Intel bude CPU ktere nebude zrat vic, nez ty 250W monstra co prodavaji dnes. Jenom tech stejnych 250W. Hurrraaaaaa... probudte me az Intel prestane vyrabet buldozery. Verim ze se najdou lide kteri musi mit +5% ST vykon i za cenu +100W spotreby, ja mezi nimi nejsem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přímo epic fail to IMHO nebude, mu zas jen přeletělo přes nos, že musí kupovat Ryzen, protože to má na workload a vydělává mu to... jede mu to 24/7, takže to by už pár drobných bylo. :D

Ten výkon bude tak sotva on pair s Ryzen 9 5950X (XT?) cca. + ~150W power v produktivitě, ve hrách to bude tak max o +5% vs. XT.

Alder má proudové odběry vyšší než Rocket, spotřeba právě bude ještě vyšší – No-X napsal: „bez dalšího EXTRÉMNÍHO nárůstu“ = nárůst spotřeby tam bude, jen nebude tak extrémní rozdíl asi jako mezi Comet a Rocket... aspoň tak jsem tu jeho formulaci pochopil já.

Moc bych se předčasně zatím raději neradoval, Alder bude akorát efektivnější, ale to ještě ani zdaleka neznamená, že bude i úspornější... spíš bych se připravil na tu horší variantu.

Alder se prostě nepovedl, resp. není dostatečně dobrý a bude jen těžko konkurenceschopný proti Ryzen 5000... ale aspoň už překonali Skylake... nebo vlastně Comet, to je akorát takový refreshovaný refresh refreshe... v konstrastu se Zen3(+) ale vlastně není co slavit, s tou V-cache jim to jezírko AMD zas pěkně vypálilo.

U toho Aldera jsem pak ještě zvědav co se stane, když budeš mít full load a poběží ti nějaký rendering a do toho se najednou rozhodneš zapnout nějakou hru — co jsem tak pochopil, tak to ti pak asi Thread Director ten render upozadí a vytlačí ho to z Golden Cove pryč, aby na tom mohla běžet svižně hra, pocaď dobrý, ale pak ti ten render vlastně zůstane jen na těch 8 Atomech, tož to pak bude teda fofr... toto mi nepřipadá jako úplně nejšťastnější řešení, to bych ve finále raději nehrál nic, jinak bych u toho dřív omládl, než bych se dočkal výsledku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DELETED, sorry, při psaní odpovědi jsem zapomněl kliknout na tlačítko „odpovědět”, neměl jsem původně v plánu psát nový koment.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.