Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia se vyhne 20 nm aneb Maxwell na okurkách

Nivida Maxwell 05
První čipy postavené na architektuře Maxwell už jsou nějaký pátek na trhu, využívají 28nm proces. Výhledově měly být doplněné 20nm modely, ale patrně se tak nestane a Maxwell tento proces nevyužije.

Okurková sezóna dělá své, a tak se můžeme dočítat zprávy o tom, že se karty postavené na Maxwellu budou jmenovat GeForce GTX 860, GTX 870 a GTX 880, nebo že se budou jmenovat jinak. Také se můžeme dozvědět, že GM204, čip na nedávno odhalené kartě, ponese 1920 stream-procesorů, nebo až 2560 stream-procesorů, ale možná úplně jiný počet, protože to vlastně s jistotou nikdo neví.

Přes tato sdělení, která mají informační hodnotu srovnatelnou s třetím a čtvrtým veršem známé české lidovky Kočka leze dírou, jedna skutečnost za pozornost stojí. Jak už víme, bude na 28nm vyráběna více než jen GeForce GTX 750 / GM107 - víme o GM204 a lze předpokládat, že přibudou i další. Následovat měly 20nm varianty, ale podle informací webů SemiAccurate a VideoCardz k tomu nedojde a Nvidia 20nm proces přeskočí. Maxwell namísto toho bude čekat na 16nm FinFET TSMC.

Ať se tento krok může jevit jakkoli nečekaně či nepravděpodobně, je plně v souladu s faktem, že TSMC zrušila 20nm „high performance“ proces (v interních materiálech zvaný CLN20G HKMG). To se sice stalo již téměř před dvěma lety, ale tehdejší vysvětlení, podle kterého byl mezi oběma chystanými verzemi procesu tak malý rozdíl, že nemělo smysl nabízet obojí, bylo servírované spíš jako pozitivní událost, nikoli jako změna, která by mohla výrazně nabourat roadmapy výrobců grafických čipů. Zdá se, že skutečnost je spíš taková, že planární proces CLN20G nedosahoval výsledků použitelných pro výkonné čipy a tudíž se ani CLN20SoC určený pro mobilní svět nejeví jako dostačující pro grafické karty.

Poslední roadmapa TSMC, která uváděla výkonný 20nm proces CLN20G

Vypadá to, že první proces od TSMC následující za 28nm použitelný pro high-endové produkty bude 16nm FinFET(+), kterým začne společnost vyrábět před letošními Vánoci - samozřejmě zprvu půjde o menší mobilní čipy. Již víme, že 16nm proces TSMC bude dostupný minimálně ve dvou variantách. Víme i to, že s sebou neponese prakticky žádnou úsporu křemíku - ve srovnání s 20nm ušetří jen 5 %. Zdá se, že 16nm výroba TSMC bude de facto jen reparátem na 20 nanometrů, kdy se potvrdilo, že pro ≤20 nanometrů to s ohledem na výkonné čipy bez použití FinFET moc dobře nejde.

Podle SemiAccurate a VideoCardz má být právě GM204 prvním čipem Nvidie, který z 28nm výroby přesune na 16nm. Stát by se tak mělo v polovině prvního kvartálu 2015. Nedivili bychom se, kdyby k tomu došlo o něco později - vydávat 28nm čip v druhé polovině roku 2014, pokud by bylo možné na samém začátku roku 2015 počítat s 16nm výrobou, by asi nemělo smysl.

Tagy: 

Diskuse ke článku Nvidia se vyhne 20 nm aneb Maxwell na okurkách

Úterý, 8 Červenec 2014 - 17:13 | Mirda Červíček | Maxwell je na 28nm hodně dobrý, Tonga se snad...

Zobrazit diskusi