Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia na GTC ohlásí Voltu

Ryzen tlaci Intel do sesti a vosmijader, Vega tlaci NVIDIU na Voltu, cili dostupnejsi vykonnejsi a modernejsi produkty nebudou blbě spat do roku 2018 ale presunou se rovnou již na 2017.

Jak CoffeLake tak Volta byli primarne ocekavany na 2018, ja to ale psal uz v starym roce, jestli 8 jaderny Ryzen dotahne 8-jaderny Broadwell ktery se honosi 1200€ cenou a Vega predci poradne provareny Maxwell(Pascal) s tim ze se jiz aktivne vyviji moderni hry spolecne pro api-switch DirectX 12/Vulkan 1.0, bude muset i NVIDIA Voltu urychlit, a je to jenom dobre.

GTX 1080 Ti bude tak zbytecny produkt ze ho jiz nema cenu resit, Volta v roku 2017 pride a prinese konecne hw-pocitani nizkourovnovych api DirectX 12 a Vulkan-u 1.0 + s tim technologie Shader Intrinsic, zakaznik rozhodne z uvedeni prelomovych technologii AMD(Zen + Vega) vytezi, a ty dva(Intel a NVIDIA) zacnou konecne pracovat, ne jenom rejzovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vypada to, ze GTX1080Ti bude uplne zbytecny produkt. Doufejme jen, ze stejny osud nepostihne Vegu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nic nie je zbytocne, vzdy je to o cene.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vega bude minimalne potreba v APU, kde nebude mit konkurenci, stejne jako v novem xboxu, takze i kdyby nebyla hypoteticky vubec uspesna na PC trhu dedikovanych grafik, tak ani tak by se nedala ani v nadsazce oznacit za zbytecny produkt!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to je reakce na me, trochu se v tom ztracim, tak Veka nebude urcite zbytecna, bude skvela a zbytecna nebude ani GTX1080Ti, jen bude mit asi kratky zivot.
Jen jsem chtel poskadlit Waffera, protoze on je vazne moc zamilovanej, ja bych dokonce rekl ze az nezdrave. Nahodou se u AMD neco nepovede a skonci to u nej infarktem, to bych mu fakt nepral. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady mam trochu strach, aby Nvidia nezopakovala tu kadenci jako minuly rok. Pascal uvedli 6. kvetna a 27. kvetna uz tu byla GTX 1080 (i kdyz realne dostupna az za cca 2 tydny). Pak raz na raz kazdych par tydnu novou grafiku nizsich kategorii (cely lineup za 3 mesice). A tehdy taky vsichni tvrdili, jak ma GDDR5X spozdeni, jak TSMC 16nm proces se teprve testuje a ze nejsou zadne indikace ani o brzke dostupnosti procesu, ani o dostupnosti pameti. A najednou tu byl Pascal, na 16nm (dokonce s vysokymi frekvencemi) i s GDDR5X.

Ted tu chodi ty same zpravy, ze 7nm se v TSMC teprve testuje a buhvi co. Aby najednou v cervnu neprisla Nvidia s Voltou, na 7nm s 12GHz GDDR5X, a neutnula GPU od AMD jeste nez vyjdou. To by AMD taky mohlo polozit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poor Vega .... Somnum industries AMD..... AMD si tim pojetim propagace Vega pekne nabehlo... ;-)

PS: pokud ma byt GV 100 predstaveno uz letos, jaky vyrobni proces bude vyuzivat a kolik vykonu navic muze prinest kdyz GP100 ma uz ted vice jak 600mm2 ?? Nebo ma jit jen o papirove predstaveni ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

:-)
Máš týden trollení? ;-)

Ale souhlasím, leda by konečně taky nasadili HBM2.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň že ten Ryzen se povedl , teď bude potápějicí se AMD GPU divizi zachraňovat prozměnu ta procesorová :-)))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

no jo... pumpaři od ATI jsou už unavení, tak zase budou pumpovat ti z AMD. ;-))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Nebo ma jit jen o papirove predstaveni ?

Nejdriv papirove, pote maketove, pote opravdove, a za 2-3 mesice uz i dostupnost v eshopech :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cekal bych kompletne papirove predstaveni jako u GP100. Pri jejim predstaveni jeste ani nevedeli jak bude vypadat TSV interposer a prvni vizualizace vypocetniho modulu mela HBM moduly naphotoshopovane na zelenem podkladu pouzdra. Na normalni GPU se pak cekalo pekne dlouho.

Na druhou stranu, AMD taky dela v posledni dobe vedu z kazde kraviny a o kouzelnicich z Intelu, kteri marketuji posledni 4 generace skoro ty sama CPU, radsi ani nemluvit :-D.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vega 10 je podle vseho mensi a vykonejsi nez GP100, coz je svrchovane vypocetni cip. To je koneckoncu duvop proc AMD prosadila GCN jako univerzalni architekturu, aby nemusela delat ruzne cipy pro ruzne aplikace. A o cene se asi neni treba vubec bavit, tam ten rozdil bude jeste znatelnejsi nez v rozdil ve vykonu.
Vubec hodnotit architekturu, o ktere nevime vsechno a uz vubec nevime jeji vykon v ruznych aplikacich (coz oboji potvrdil Scott Wasson) je proste predcasne. Vime, ze AMD chysta grafiku pro 4K a vime, ze nvidia ohlasi novy vypocetni cip, nastupce GP100. To je ale asi tak vsechno co vime s jistotou.

Scott Wasson:"There are cool things about Vega we're not even talking about yet"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pamatujete si jeste, jak jsem tu predpovidal naskladneni Vega karet k prodejcum 31.8.2017? Tak ted mam dalsi vesteckou predpoved. GTX1180 bude naskladnena 1.9.2017 a v AMD se z toho poserou. :-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

nVidia: 1.5.2017

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To by nebol pekný darček.

AMD bola založená 1.5.1969.

To sa netobi5 uvádzať produkty na narodeniny konkurencie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:o) Zas tak černě bych to neviděl, pokud příjde Volta, tak dle mě na úplným konci roku - kvartál urychlení je už tak celkem dost.
Ale jak už tu někdo psal, bude to stále na 16nm a a přidávat mm2 už moc nejde, aby se to vyplácelo, takže bych nečekal velké posuny ve výkonu - a pokud budou, tak díky HW podpoře všech DX12/Vulcane "fíčur", Takže budeme rádi, když 1180 porazí 1080 o 10-15% (20% díky fíčurám), což je ale taky posun.
No a co na to AMD? Snad nebude po Veze jen čekat na 7nm výrobu, protože ta se může zpozdit, jak bývá zvykem...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bez pochyb nvidia uplne pitome vyda zcela novou architekturu jeste pred tim nez na ni AMD odpovi. Proto taky uz vydala 1080Ti. Stacilo by se na vterinu zamyslet nez neco napisu, pro vas treba na dve vteriny.
Jedno je jisty, ze jako vestec se fakt neuzivite.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle me ty terminy porad docela sedi.

nVidia predstavila Pascal a naznacila GP100 v kvetnu 2015, v lete byl tape-out GP100 a asi na konci roku uz byly vzorky. Herni Pascaly sly do predrazeneho/fouders prodeje v kvetnu 2016. Pri dodrzeni historickeho planu je celkem jasne, ze Voltu uvidime v prodeji nejdrive za rok, spis o trochu pozdeji.

Nakonec to nVidii nemusi tolik trapit. Maji v zaloze 1080 Ti, ktera se nejak popere s Vegou a vazne pochybuji, ze by mala Vega prisla driv nez na konci podzimu. To je podle me chip, ktery bude nVidii trapit, protoze nejspis pujde po GTX1070.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pri dodrzeni historickeho planu je celkem jasne, ze Voltu uvidime v prodeji nejdrive za rok, spis o trochu pozdeji."

řekl bych že i to je hodně optimistický termín, alespoň co se velkého výpočetního čipu GV100 týče......
Mnohem dříve ale můžeme vidět Xavier SoC s malinkou "Voltičičinkou" v nějakém AUDI :-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem zahajenim prodeje myslel prodej hernich karet do PCIe.

Kdyz zminujes Audi. Tusite nekdo jak to tedka je s koncernem a infotaimenty? Pokud vim, tak Audi pouzivalo SoC od nVidie, ale ted VW uzavrel deal s Qualcommem na Snapdragony 835 a Audi zase na chipy Samsungu.

Obecne mi prijde, ze koncern hodne vsadil na palubni elektroniku a dost mu to vychazi. Navic u nich nekdo myslel hlavou a zatim nezrusil v manii zlevnovani a matlani vsechna tlaticka na pristrojovce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pascal byl ale predstaven v kvetnu (7.) 2016, ne 2015.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono taky pokud Nvidia planuje vypocetni voltu vydat s Power9 platformou ktera ma prijit zrejme az pristi rok...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HBM mají význam jen jako prostředek ke zmenšení karty. Jen to zatím na prosazení nestačí. Jejich výkon je nepodstatný a nižší spotřeba taky moc ne. V souboji GDDR5X vs HBM má GDDR5X ještě jeden nevytažený trumf - 512 bitovou sběrnici. Věřím, že i ta by byla levnější a méně problémové řešení. Trochu smutné, ale elektromotory taky neporazí spalováky během desetiletí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no... rozdíl spotřeby GDDR5(X) vs HBM je u hiend grafiky značný, dle vyjádření AMD prý až desítky wattů. To i vysvětluje proč 14nm Polaris alias RX 480 nemá spolu se svými GDDR5 pamětmi menší spotřebu (karty jako celku) než 28nm Fiji spolu s HBM na kartě Nano. Je jasné že hlavní úspora Nana určitě není ve 28nm GPU, ale v pamětech. Nést GTX 1080 místo GDDR5X raději HBM, spotřeba by byla ještě daleko lepší. Jenže ne milé děti, mohli jsme tu kartu sice udělat ještě lepší, ale proč bychom to dělali, raději tam dáme to levnější a více Vás tak podojíme

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj HBM jsem čekal lepší. Problémy u první generace jsou v pořádku. U druhé už je to čekání divné. Přitom úsporné věci se v dnešní době prosazují lehce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nVidia podle me nebyla pri vydani GTX1080 schopna dodat vetsi mnozstvi chipu s HBM. Je potreba brat v uvahu, ze je to cele technologie AMD, ktere ma zasadni podil jak na TSV technologii Amkoru tak HBM pametech, ktere delalo s Hynixem. nVidia jsou docela borci, ze se jim podarilo dat Pascal s HBM tak rychle dohromady.

Vubec by me neprekvapilo, kdyby nVidii stalo sestaveni jednoho GP100 klidne 10x vic nez AMD jedno sestaveni Fiji. Rozhodne na to maji prostor v prodejni cene chipu. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

takze kdyz se AMD podilelo na vyvoji od piky a NV opet prislo k hotovemu tak jsou borci ? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to vždy ne? :D AMD vymyslí cool věci.. Všechny je uvede v rámci revoluční architektury (GCN) a Nvidia pak sklízí slávu, když je uvede o 2 roky později jako super novinku (s jiným názvem samozřejmě)..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NVidia jede na GCN? Jejda...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jejda tady nekdo nechape psany text :)
trochu to prevykladam aby to bylo snaze pochopitelne >>> "AMD vymysli COOL veci >>> v ramci GCN (rozsiruje funkcionalitu)>>> NV ty >>cool veci<< vyzobe a implementuje pozdeji s jinym nazvem a sklizi uspech ....

nikde tam neni ani slovo ze by NV jela na GCN i kdyz samotne oznaceni GCN je jen soubor technologickych reseni a v podstate nic konkretniho a jednoznacneho neznamena protoze jednotlive verze mouhou byt diametralne odlisne :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čo také NVIDIA implementovala pod iným názvom, čo vymyslelo a malo predtým AMD? Čo sa týka pamätí, tak sa zasa NVIDIA podielala na vývoji HMC, ktoré zrejme nakoniec nie sú ešte v stave ísť do produkcie (ak niekedy pôjdu). Ono je to niekedy lotéria s tým čo sa podarí uviesť do úspešného konca a čo nie. Okrem toho NV tiež prišla vo svojej histórii s tzv. cool vecami, ktoré ale správny AMD fanúšik musel vždy ofrflať. Je jasné, že keď ponížim všetko čo vydá moja neobľúbená spoločnosť, tak tá oblúbená víde v lepšom svetle. A potom verí bludom ako:

"AMD vymyslí cool věci.. Všechny je uvede v rámci revoluční architektury (GCN) a Nvidia pak sklízí slávu, když je uvede o 2 roky později jako super novinku (s jiným názvem samozřejmě)"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna HBM2 ma jak vyzsi rychlost tak i latenci a co se spotreby tyka tak ta je tusim az 2.5x nizssi oproti GDDR5

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

512bit sbernici na kartach srdecne nenavidi uplne vsichni s vyjimkou vyrobcu samotny pametovych chipu. Radic zere vic mista na chipu. Pouzdro chipu musi byt vetsi a drazsi, PCB musi byt vetsi, vyrazne komplikovanejsi a drazsi. Je potreba 2x vic pametovych chipu. Napajeci obvody jsou drazsi. Karta zere vic.

AMD si to zkusilo a radsi rychle zacalo pracovat na implementaci nejake formy delta komprese textur, aby si vystacilo maximalne s 384 bity.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to HBM nemá žádné nevýhody proto tak drtivě poráží GDDR5/X:). Já vím, že je to o nízké potřebě větší paměťové propustnosti, ale stejně mě ta pomalost nástupu HBM2 zaráží. Čekal jsem dnes min. highend notebookové karty s HBM2 a desktop highend od jednoho výrobce. Místo toho přijde vega snad v květnu a notebooky pořád smaží GDDR5/X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediná zlá vlastnosť: CENA. A to vrátane ceny samotných HBM puzdier, tak aj interposeru, a celého procesu "prilepenia" jadra GPU spolu s HBM na interposer.

Plus bola prvá generácia HBM ovplyvnená relatívne nízkou maximálnou kapacitou na puzdro, a bohvie ako to je s reálnou dostupnosťou druhej generácie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velikost, spotreba, rychlost, latence. Jinymi slovy HBM predci GDDR/X v kazdem ohledu (u velikosti je to diskutabilni, proto AMD predstavila HBcache u Vegy).
AMD HBM spoluvyvijela, takze je logicky nasadila prvni a bude na nem dale stavet. Nvidia naopak s micronem spolupracovala na HMC, ale tam je otazka jak to pametovou krychli bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je fakt super.
AMD má hovno a Nvidia dvě.
Takže teď se tu bavíme o tom kdo má větší kopu sraček. Pravda PR oddělení některých dokáže udělat i zmalé kopy sraček doslova gigantickou hromadu trusu.
Nebylo by lepší bavit se o tom co se momentálně prodává než plodit spekulace o tom co by mohlo být kdyby sudičky přály tomu nebo onomu?
Pro mě je papírové uvedení nějaké technologie jako dým ve větru. Zasmrdí a to je vše. Nemá smysl se tím moc zabývat dokud není v ruce pořádný kus hardwaru. A pak kovadlina může řádně vyzvonit co zvládá nebo ne. Spekulace jsou naprd. Ztráta času.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD nic neuvedla a to ani papirove, pouze predstavila nektere stezejni technologie v ramci architektury Vega, dalsi budou nasledovat cim blize se budeme blizit vydani. O vydani padlo pouze toliko, ze se bude jednat o prvni polovinu roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přirozená součást velké finanční hry.

Postupně se realizující myšlenka, nemusí být ani ve fázi funkčního prototypu a přesto se odehrává aktivní proces. Daleko dříve, než se produkt dostane ke koncovým zákazníkům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.