Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia ohlásila Grace Hopper Superchip s HBM3e na příští jaro

A hráči zas nebudou mít co žrát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cry me a river.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no dobry, poradne nemaj na trhu prvni verzi a uz uvadi druhou.. jako to bylo s tegrou.. ale da se to chapat.. Huang nechce bejt druhej.. mi300 ma sirsi sbernici, takze dava 5,2tbps i s hbm3.. to sice pri sbernici hopperu neprekonaj ani s hbm3e, ale muzou se aspon na papire priblizit na 5,0tbps..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

zase záleží na optimalizovaném softwaru. Už se nejdednou stalo že papírově nabušený hw se díky špatné adopci sw prodával podstatně hůř jak sice o něco horší ale s vyladěnou CUDA. V AMD jsou mistři v navrhování složitých architektur, ale v přídavném softu vždy selžou nebo to hodí do placu aby si zákazníci prostě podporu dopsali. NV má jiný přístup, nebazírují na ultra hw ale dávají to do rovnováhy se sw stránkou kdy z dané arch. mačkají maximum. VLIW arch. byla na papíře skvělá 5D a měla válcovat konkurenci - jenže kdo si dal tu práci s pečlivou optimalizací na menšinového producenta.
Přirovnal bych v tom AMD k zájezdu kde je v ceně jen hubená snídaně a NV kde je plný servis a celodenní strava v ceně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže SW pro superpočítače se píše a ladí na míru, není to komerce, která musí běhat na hromadě konfigurací. A taky se objevuje konečně SW který není dodatečně upravená, ale na AMD grafiky přímo napsaný nikoliv u AMD. Neříkám, že CUDA stále nevede. Ale v superpočítačích jsem o velkém projektu s Nvidií dlouho neslyšel a to je pro AMD dobrá reklama. Na negativních zkušenostech z posledních let odpůrci AMD nemůžou stavět moc dlouho. Myslím a je to i na stránkách AMD vidět, že SW tým mohl být posílený. Kromě toho HW AMD není o nic složitější než Nvidie a je to poznat i z toho, že prý je SW velice podobný. Spíš se do toho zatím nikomu moc nechtělo, ale z hlediska HW by CUDA klidně mohla fungovat i na AMD nebo Intel grafikách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A s podobností jednotlivých generací bych byl opatrný, ději se tam větší změny, než se navenek zdá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zlaty dul... uz aby MI300 byl na scene.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro superpočítač už dodávají, jak bude zakázka splněna případně až naběhne plná kapacita výroby, dojde i na ostatní. Mne spíš zajímá hlavě praktický rozdíl hybridní architektury - tedy že hybrid bude mít o čtvrtinu méně CU je jasné, ale právě na pozitivní dopad 24. jader ZEN4. A zda opravdu bude i třetí s 96 jádry ZEN 4 a HBM pamětí a tedy velmi rychlou, ale s větší latencí proti standardnímu EPYC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V soucasne chvili se proda vse, who cares?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak znovu pro ty, co nepochopili. Já se nebavil o tom, co prodají. V řadě MI 300 mají být jistě dvě varianty: 4 chiplety GPU nebo 4 chiplety GPU + 24 jader ZEN 4. Možná je i třetí a tedy prakticky ZEN 4 EPYC 96 jader ale s HBM. A mě jde o přínos jednotlivých řešení proti stávajícím. Tedy MI 300 s nižším výkonem ale integrovaným CPU - kdy jde o lepší řešení. A kdy se vyplatí EPYC s menší ale rychlejší RAM za cenu vyšší latence. Ten čistě CPU MI 300 možná nebude, ale objeví se až jako MI 400 varianta už s ZEN 5 jádry, to ještě není jisté. V každém případě to krásně ukazuje variabilitu chipletového řešení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.