Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia přestává rozlišovat Max-Q grafiky? Omyl, reálně je nerozlišuje roky

Jste si jistý, že to je už od dob Turingů? Já když jsem si vybíral svůj notebook s RTX20xx, tak jsem běžně narážel u 15,6" modelů na Max-Q design. Proto jsem si vybral 17,3" kde se už Max-Q moc neukazuje a logicky jsem to považoval za Max-P. Ono to pak i odpovídalo na taktech v reálu.

Teď jsem přítelkyni objednával 15,6" HP čko s RTX2060 a má uvedeno, že to je Max-Q verze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne se taky u Turingu "Max-Q" rozlisovalo. Minimalne oznaceni te slabsi verze.
To ze v realu ty takty stejne mohli byt tak ci onak, je druha vec, ale oznaceni tam podle mne bylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co znamená „se rozlišovalo“? Je potřeba říct kdo to rozlišoval a kde. Nvidia to nerozlišovala, měla jedny specifikace pro mobilní RTX 2080 od 80 wattů do 150 wattů+:

https://diit.cz/sites/default/files/nvidia_geforce_mobile_specs.png

O Max-Q ani slovo.

Výrobci ve specifikacích notebooků - moc ne. Někteří ano, ale většinou ne. Pak třeba vyplavalo na povrch v testu, že mobilní „GeForce RTX 2070“ je pomalejší než mobilní „GeForce GTX 1080“:

https://tweakers.net/reviews/6826/5/msi-gl63-en-asus-gl704-mobiel-raytra...

Prostě výrobce osadil pomalejší GPU, ale ve specifikacích o tom nebylo ani slovo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja nerozporuju, ze ve "stejne tride" byly jinak taktovane karty. Rovnez netvrdim, ze se pouzivalo Max-P oznaceni. Co se ale vetsinou rozlisovalo, byla aspon Max-Q varianta. V ostatnich vecech souhlasim, ze je to bordel a ze si nekdo, kdo si nehlida testy, koupil slabsi grafiku nez myslel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to hlavně bylo zcela irelevantní protože záleželo na tom jaký power limit to mělo a to primárně určovalo výkon, přiškrcená 2080 mohla mít výkon horší než povolení 2070 a fakticky ta 2080 dosahovala v lepším případě něco málo nad stolní 2060, prostě ty limity napájení ten výkon srazilo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja keď som kupoval minulý rok notebook, tak Asus G14 Zephyrus mal uvedené RTX 2060 Max-Q. Rovnako všetky, ktoré som zvažoval. Ono aj keď by bolo uvedené len označenie karty, dalo sa dodatočne zistiť o akú verziu (P/Q) ide.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak výrobce to samozřejmě uvádět může (a osobně to pavažuju za fér, aby to uváděl). Článek je o tom, že samotná nVidia to nedělá a ani to po výrobcích nevyžaduje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No a pak tu jsou eshopy, které zařadí všechny verze RTX 3080 Mobile do chlívečku RTX 3080 a nazdar :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže máme očekávat praktiky kdy kromě nezveřejnění TDP GPU pro dané osazení konkrétního modelu NTB půjde výrobce ještě dál, tj. poskytne pro recenze kusy s vyšším TDP a na trh samotný pak s omezeným? Vzhledem k tomu, že hodnotu TDP nikde udávat by šlo o stále legální postup byť ne košer postup.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro cloveka, ktery si koupi notebook na to, aby na nem hral hry, je nejake rozliseni na Max-Q a nemax-q grafiky zcela ukradene a pod jeho schopnost to vubec dokazat rozlisit.
Zase jednou clanek, ktery vyrabi umely problem tam, kde zadny problem neexistuje.
Maximalne se muzeme shodnout na tom, ze je cele Max-Q jen nesmyslny marketing, ovsem to jsou samotne herni notebooky taky.

Chapu to ale, neni o cem psat, kdyz cely herni segment grafickych karet obou vyrobcu realne neexistuje a ze existuji nove herni grafiky vime maximalne od vybranych novinaru, kteri dostali vzorky z predseriove vyroby od vyrobcu na testy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele kdyby to byl jen nesmyslný marketing, tak by se neprodávalo tolik "herních notebooků".

Není moc prozíravé odsuzovat celý segment jen proto, že ty pro něj nemáš pochopení nebo využití. Ano, herní notebooky jsou obrovský kompromis, ale pro některé lidi, jako jsem třeba i já, je nejlepší řešení. Já potřebuji mobilní stroj, ale rád si prostě občas zahraju Warzone. To mám mít jako ultrabook a k tomu stolního kompa? Na to občasné zahraní si? Ne, je to pro mě nesmysl a herní notebook je pro mě nejlepší řešení. Samozřejmě nemám rád ty notebooky s typickým herním designem, které do světa křičí "já jsem herní notebook", ale normální decentní design, který v sobě skrývá výkonné komponenty.

Ano, ty notebooky jsou při hraní hlučné, jsou těžší atd atd... všichni to víme, ale pro mě je to pořád lepší, než si kupovat na hraní pár hodin týdně druhý počítač, na který by se v drtivé většině času jen prášilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.