Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia si rezervovala 5nm kapacity TSMC na výrobu GPU Hopper v roce 2021

Proc by mel mit Ampere kratky zivot? Tomu nerozumim. Naopak mi prijde casovy interval mezi Ampere a Hopper zcela standardni 1,5 roku jako to ma vetsina generaci jak u NVidie, tak u AMD.

Je opravdu hloupe brat ohled jedine na interval mezi Volta a Ampere, ktery je 2,5 roku jen z toho duvodu, ze NVidia delila vyvoj mezi vypocetni a herni odnoz a preci mame naznaky, ze se to uplne nepovedlo a ten interval mel byt kratsi, Ampere ma zpozdeni.

Jako kdybys tohle vsechno nevedel, skoro by clovek rekl, ze si vzdycky musis najit aspon neco, jak do NVidie pichnout. V clancich o AMD tohle nedelas.

Me by spis zajimalo, jak to vypada s herni odnozi, protoze jsem furt nezaslechl, ze by se hovorilo alespon o kodovem jmene nastupce Turingu. Co to znamena? Je vyvoj zpozdeny, herni cast nestiha a nevymysleli ani jmeno? Nebo to tentokrat jen opravdu dobre taji? Nebo opet odnoze spojili a i herni grafika bude Ampere?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Proc by mel mit Ampere kratky zivot? Tomu nerozumim. Naopak mi prijde casovy interval mezi Ampere a Hopper zcela standardni 1,5 roku“

???

Kepler - březen 2012
Maxwell - září 2014 = 30 měsíců
Pascal - červenec 2016 = 22 měsíců
Turing - září 2018 = 26 měsíců
Ampere - září? 2020 = 24 měsíců
Hopper - září? 2021 = 12 měsíců

Pokud by mělo jít o „standardních“ 18 měsíců, musel by být Ampere v obchodech už od března 2020, což asi Nvidia nestihne. Žádných „standardních“ 18 měsíců se navíc nekoná, poslední tři vydané generace mají průměr 26 měsíců.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, omlouvam se, standardni doba na trhu je u NVidie 24 mesicu. Takze rok a pul je opravdu kratsi.
Budeme-li brat data, kdy NVidia graficke karty oznamila jako zcela hotove a vydala je, do obchodu prisly pozdeji, coz samozrejme lze ocekavat i u Hoppera.
Fermi tu s nami bylo presne 2 roky, Kepler rok a 10 mesicu, Maxwell naopak dva roky a dva mesice, Pascal tu byl 19 mesicu do prichodu prvni vypocetni Volta, ale dva roky a 5 mesicu do prichodu Turingu.
Tady preci vime, ze NVidia nabirala silne zpozdeni a vsichni fandove NVidie uz z toho byli silne nervozni.
A stejne tak Ampere uz jsem psal, ze mel zpozdeni a pro Volta je to opet 29 mesicu do vydani Ampere.
Turing sam o sobe je ale dvojgenerace prvni rok standardni grafiky a druhy rok vylepsena generace s prizviskem Super.

Takze jeste jednou, spletl jsem se a standard je dva roky, ale tve pocty take nesedi, Ampere vyjde co nevidet a do konce 2021, coz se da predpokladat, ze driv to stejne s 5nm TSMC nestihne je to porad rok a pul.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě počkej RedMaXi na 3nm ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja cekam na RTX 3080, ale bude-li ta cena extremni, tak vezmu klidne i RTX 3070. Teoreticky je tam i moznost s Navi20, ale ja neverim, ze bude nejak vyrazne levnejsi nebo lepsi nez NVidia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Super je v podstatě ořezaná vyšší kategorie ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

12 měsíců je totální kravina
v roce 2021 budou jen nějaké 5nm předrevize Hopper (interní testy více čipové architektury)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Nvidia has already pre-booked TSMC's 5nm production capacity in 2021“

„production capacity“
„production capacity“
„production capacity“

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak co me pamet neklame tak nVidia umlatila konkurenci predevsim tim ,ze kazde dva roky - nove GPU na trhu. Tim ,ze usetrila ( zustala ) o neco dele na 12nm a u 5nm o rok poskoci by mohlo znamenat ,ze AMD opravdu ma nejaky ten dobry produkt na ceste ..
Ale je to i smutny jak jsem tvrdil od pocatku ,ze AMD ani se 7nm zadny velky boom neudelala vuci nVidii po celou tu dobu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Porad tim "boomem" muze byt nadchazejici RDNA2. Jsou nazory, ze by mohla, aspon co se tyce hrubeho vykonu, byt i rychlejsi nez Amper.
Problem AMD Navi je jeji cena, kdy vlastne jedina z te serie 5500XT, 5600XT, 5700/5700XT se prodava duo 5700XT/5700 velmi dobre, protoze maji spravne nastavenou cenu. 5600XT je prodejne nejhorsi a 5500XT se prodava taky hodne malo. Je to cele o cene. AMD je ma nastavene vzhledem ke svym moznostem na "trhu" vysoko..a prodavaji se misto nich NV.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.