Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia ukázala vykrojené PCB GeForce RTX 3090 s 12pinem nastojato

No len aby clovek ten 12-pin neurval az bude vytahovat kabel z grafiky :). Je to pripevnene dost malou plochou k PCB.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To problém nebude, jak často to někdo bude odpojovat? Uživatel si to koupí, připojí a za pět let vymění za jinou kartu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. Vyberie a vyskusa staru kartu, lebo mu to bude padat 2. Upgradne zdroj, lebo ten 600W nebude stacit. 3. Upgradne dosku i CPU 4. Precisti chladic 5. Kupi novy chladic/vodnika 6. Pozicia kamaratovi 7. Vyberie a vyskusa staru kartu, lebo novu mu kamarat asi do*ebal 8. Prepastuje 9. Dotiahne sroby 10. Vyhodi tu zasranu kartu, lebo uz nestiha RT hry o 2 roky :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten 12pin nemusíš vypojovatr vůbec, na začátku zapojíš redukci a pak už můžeš zapojovat a vypojovat 8mi piny jen z té redukce ;) Jen ti z tý karty bude ten kabel pořád plandat :D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

1) padat to nebude
2) 600W zdroj stačit bude
3) Desku nebo CPU dnes nikdo neupgraduje, pořídí se nový Macbook Pro
5) To je zbytečné, BOX k procesoru je pro 99,999% uživatelů dostatečný
6) To je možné.
7) To je nepravděpodobné.
8) Naprosto zbytečné.
9) Cože?
10) Koupí celý nový počítač, jednotlivé komponenty nikdo normální neupgraduje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Džast báj it :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

2) Mám pocit, že nVidia cílí na 850 W zdroj minimum.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme bude zalezet hlavne jaky uzivatel..predpokladal bych, ze prumerny ctenar hw magazinu to minimalne za ucelem cisteni (a ne nezbytne samotne grafiky) parkrat do roka rozebere..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je strašná kravina. Normální člověk na to X let nešáhne, není důvod, vyačistit to jde i bez vytahování

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To ze jde vycistit bez vytahovani je kra**na.
1) Ve skrini muze byt zdroj ze spodu a brani ti pristup k vycisteni vetraku a chladice a to nemluvim o velikosti skrine.
2) Karta bude minimalne 2 slotova a objevuji se informace ze bude i 3 slotova, na mATX desce tim padem budes mit kartu az po konec desky, kdyz bude zdroj nahoru tak dole jiz nemusi byt zadne misto.
3) Z cim chces vycistit kartu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK kartu nečistí.Vzhledem k tomu, že používá pouze božské nVidie,a ty se ušpinit neumí :-D Narozdíl od AMD, které se schválně válejí v prachu.

Jinak k věci, PC samozřejmě zběžně bez rozebrání vyčistit jde, vyfoukat vzduchem se to dá dostat z nejhoršího. Nicméně pokud to člověk chce mít opravdu pořádně, musí minimálně něco vyndat, protože v bedně za komponenty bude vždy někde nějaká kapsa, kam je špatný přístup. A zrovna větráky a chladiče GK se mnohem lépe čistí s kartou venku, přístup k ní bokem v běžně velké bedně není úplně pohodlný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, stlačený vzduch případně kompresor toho ale vyfouká dost, řekl bych 99%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...jen ten nepořádek okolo (i v případě, že to člověk čistí venku)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stlaceny vzduch mi jiz nekolik krat vyradil napajeci zdroj z funkcnosti :-D nastesti byli este v zaruce u "martana" ale radeji mi udelali dobropis nez aby mi je vymenili za jine (cena noveho zdroje byla samozrejme vyssi nez puvodni kdyz jsem je kupoval).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A byl to vzduch nebo plyn?

Co se dlouhodobě osvědčilo je prostě fukar, klidně ten co má člověk v garáži na listí, pro domácí podmínky se dá koupit malý příruční.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Už ti někdo sdělil, že vzduch je směs plynů? Nebo takovej kyslík, dusík, oxid uhličitý a další látky jsou pevné? Jakože přes ventilátor cedíš hromadu krychliček prvků.

Jinak nejsem blbej, vím, že ty "spreje" co se prodávají jsou vždy stlačený butan, nebo co to je. Prostě velkej dežodorant bez dežodorantu. Do paneláku si asi lidé nebudou kupovat velké 50L kompresory, který kdyby někdo uvedl v činnost, tak uvede v činnost i všechny sousedy v okolí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to že to co se běžně prodává jako "stlačený vzduch" ve skutečnosti není stlačený vzduch ale nějaký plyn, tuším je to fakt ten butan, který se při nesprávné manipulaci může přeměňovat do kapalné podoby a tím způsobit případný zkrat.

Proč kompresory, ty trpí taky na kondezát. Zmínil jsem fukar a nemusí to být ten na listí, který ale snad každý majitel domu se zahrádkou mívá. Dají se koupit malé, určené právě pro čištění počítačů, stojí to 4-5 stovek.

Nicméně stejně normální uživatel do počítače neleze a nečistí, možná tu bednu utře a když si uvědomuje, tak i vyklepe filtry.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ostatně to tam i píší, obvykle to nese piktogram hořlaviny a je tam uvedeno, že nádobu s plynem nemáš otáčet vzhůru nohama (pak z toho začne opravdu téci kapalina), jako s tím nemáš fučet na povrchy teplé nad 40°C a že se v blízkém okolí ústí trysky může tvořit námraza.

S kompresorem je větší sranda, tam namontuješ odlučovač, nebo nějaké další bazmeky a máš čistej vzduch. Určitá zařízení totiž potřebují pokud možno nejčistší vzuch, bez oleje, bez velké vlhkosti, takže se to řešit dá.

A normální uživatel (definici "normální" fakt miluju), kterého neznám, ale znám běžného uživatele, do toho opravdu neleze, ale pak se diví, že mu tam něco divně "vrčí" a podobně. Já tomuhle nežádoucímu efektu předcházím tak, že celé zařízení rozeberu a rozebíratelné ventilátory promažu. Už jsem renovoval několik desítek počítačů a průmyslových zařízení. Zastávám totiž ten názor, že by bylo dobré neplýtvat zdroji a negenerovat odpad, takže ventilátor raději promažu, než abych ho dva roky trápil a pak ho vyhodil, protože má prachem vymleté "ložiska". A samozřejmě, prachem ucpanej pasiv moc nepasivuje (pokud to není pasiv ala průmyslové PC, kde žebra mají mezery klidně i centimetr).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja psal o prumernem ctenari hw magazinu, ne o "normalnich" uzivatelich - verim, ze hw magaziny a jejich diskuzni fora obzvlast ten pomyslny "normalni" uzivatel navstevuje spise jen vyjimecne :) A ano, takovy uzivatel svoje vybaveni obvykle zanedbava, at uz z nevedomosti, lenosti, nebo neschopnosti.

PS: ridici pc u mojich diy cnc frezicek vypadaji i s uzavrenou skrini a pouze permanentnim vyfukem ven opravdu vydatne jiz i po par tydnech ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ten "normální" uživatel spíš žere různé hry, seriály a podobně. Údržba počítače ho začne trápit, až se něco posere, udrží to v paměti tak tejden a pak ho to opět přestane zajímat.

Ono to má jistou souvislost se stavem společnosti, která je teď těžce konzumní. Ještě před 20 lety, když ten počítač nebyl součástí každé rodiny a stál víc, než jeden průměrný plat (nejen v česku), se technice věnovala nějaká údržba. Mobilní telefony sloužily déle než dva roky, televize to samé. Dnes je všechno moc "levné" a vzor společnosti je takový, že když se něco podělá, tak si jednoduše koupím nový (což dříve taktéž úplně nešlo).

Osobně zastávám prostě ten názor, že je blbost kupovat nový ventilátor za třeba 600Kč (což kvalitní bývá i ještě dražší), když ho mohu vyčistit a promazat. Nebude mne to stát ani hodinu, ani půlhodinu práce. Moje hodinovka v práci bohužel není vyšší než těch 600Kč, takže i z tohohle důvodu se mi to vyplatí (mimo generování odpadu a tak).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak do paneléku ale do auta jsem svého času kupoval malý kompresorek na 12v na dofukování pneumatik a funguje to v poho i se sousedama a moc to nestojí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že ten kompresor nemá vzdušník a rychle se přehřeje. Z toho moc velkej tlak vzduchu nejde, pokud myslíš takovej ten malej plastovej bazmek, co váží sotva kilo. Je v tom kartáčovej SS motor, kterej otáčí jedinným pístem.

Na jedné chudší škole jsme používali takovej malej kompresor, co zněl spíš jak vysavač, ten měl možná nějakej pidiaturní vzdušník, používalo se to na vyuku automatizace pro pneumatiku. Myslím že i tohle by bylo poněkud málo na vyhánění vzduchu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já to běžně vyfukuju plícema tak proč by to samé a lépe nezvládlo něco co dofoukne pneumatiku auta..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pneumatiku neufoukneš plícema a hlavně ta pneumatika plní funkci toho vzdušníku, když to tak nějak lopaťácky podám. Si ho připoj a uvidíš, jestli s tím vyfoukáš prach. Pokud je to opravdu jen holý kompresor bez vzdušníku, tak s tím neodfoukneš ani papír ze stolu. Podobně jako ledničkovej kompresor, byť ten má větší průtok.

Viděl jsi velikost toho pístu v těhlech kompresorech? To nemá skoro žádný objem :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má to uvedenej tlak až 1MPa to ti přijde málo? Chci vidět jak to zvládneš plícema....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o tomhle bazmeku předpokládám https://www.onlineshops.pk/wp-content/uploads/2018/12/300PSI-Cigarette-L...

Když jsem ucpal palcem trysku, tak jsem se dostal na slušnej tlak, že to pomalu udržet ani nešlo. Vtip je ale ten, že ten tlak to vyvine za určitou chvíli, chápeme? Tohle zařízení dokáže díky pístu a morotu s převodem na nízké otáčky ale velký moment, ufouknout i velkou "zátěž", jenže neznamená to, že ti to urve pomalu vlasy. Sotva to pohne se zrnem prachové částice u výstupu trycky, ten tlak vzduchu z toho sotva ucítíš. Od toho je tam ten vzdušník, který to ale nemá. I sebelepší kompresor, klidně i dvoupístovej s velký objemem, ti bez dostatečně velkého vzdušníku nevyvine dostatečně stabilní proud/tlak vzduchu třeba pro plazmovou řezačku.

Zkus si to a uvidíš, možná pochopíš. Daleko lepší službu ti udělá fukar, ten sice nevyvine velký tlak vzduchu, ale prach s tím vyfoukáš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok tak to zdá se žádný zásobník nemá což mně zas vede k tomu co mi brání si nějaký k tomu vyrobit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což je to, na co jsem se snažil upozornit. Takové zařízení vám pouze a jen nafoukne pneumatiku nebo balonek (a to za sakra dlouhou dobu). Vzdušník k tomu dodělat můžete, ale bude to i tak slabota. Sekundární problém je objem toho kompresoru.

Plně použitelný je opravdu jen "dospělý" kompresor s velkým motorem, alespoň dvouválcovým kompresorem, odlučovačem, velkým vzdušníkem a tak. A ten v paneláku provozovat nedoporučuju :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasim a pro tyto cinnosti je treba zduraznit ten odlucovac, nektere hlavne vetsi kompresory bez nej na jemne elektronice dokazou napachat skody.
Samozrejme do bytovky s kompresorem, to by sousedi asi nemeli radost :) Za me mam takovy maly tip na jednoduche, celkem male, rucne pohanene hebelko - klysterovaci balonek. Vazne jednoducha blbost, ale mnohem praktictejsi nez ten "vzduch" ve spreji. Staci mackat balonek, vyfoukat a prizvednout ten prach a to rozvirene uz odcucavat jednoduse vysavacem. Pouzivam v moji prenosne sade vercajku a tam kde neni pristup ke kompresoru je to vazne sikovne a vzduch tomu taky nedojde :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Foukací balónek jsem objevil nedávno, ale nemohl jsem ho nikde rozumně najít, až v nějakém eshopu s foto/opto. Tam to používají k čištění optiky a určitě si nějakej vezmu. Jinak panelákovej nejsem, takže kompresor dopadne, ale zatím má jinou prioritu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

lze sehnat prakicky ve vsech zdravotnich potrebach, nekdy i primo v lekarne. Mi to pomaha hlavne kdyz je treba zasahnout nekde mimo ;)

PS: spolu s vysavacem s tim jeden ani neudela takovy bordel :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vidíte to bude rukama případně to čistíte u zapnutého PC přiznejte se :D, protože já to v práci používám běžně, venku profouknu odekrytou case stlačeným vzduchem, samozřejmě i zdroje beru a nikdy se mi tohle nestalo, používám už roky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ale ten sajgon z toho prachu co je.
Já používám taky tlakový vzduch a nebo v práci máme i stlačený dusík.
Jednou se mi ale opravdu podařilo "odfouknout" kondík - elektrolyt, naštěstí jsem ho našel a připájel a fungovalo, prostě SMD součástky větších rozměrů můžou být problém.
Nicméně i tak zůstane na povrchu jemný prach, který tlakem nejde - jen umýt vodou a saponátem. Ale i bez toho umytí se účinnost chlazení rapidně zvedne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ano, proto to foukám venku :) Už bych to neřešil a uzavřel, ještě jedna kontrolní otázečka na závěr, soudruzi. Co udělá náš dobře známý samopal vzor 24, když ho ponecháme na větru a dešti? No?..Zrezaví, ne vole?...Zrezaví, správně. A co hlavně? No koroduje, vy tupci! o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"pokud to člověk chce mít opravdu pořádně"

a proč by to měl chtít? Neznám nikoho kdo si kupoval kdy počítač proto aby ho mohl čistit. naopak, většina lidí to někam položí a tam to bude několik let než se to vymění a nemají důvod do toho vůbec hrabat.

Ale beru že někoho to čištění může bavit, pak si může hrát jak chce a vůbec bych se toho konektoru nebál že by nevydržel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Představ si, že existují místa, kde poletuje prach. Když počítač běží a kolotoče na prach se otáčí, tak se, představ si to, usazuje prach na všem, co s tím vzduchem přijde do kontaktu. Dokonce si jirko představ, že dost prachu (a že jde hodně špatně dolu) naleznu i v pasivním prumyslovém PC! To je ale drzej prach co? Takovej tam asi nemáte!

Jinak, ačkoli používám nízkootáčkové noctua ventilátory, mám na kysně filtr (nazval bych to spíš síťkou na komáry), tak stejně za 3 měsíce chodu už začíná prach vykukovat ze všech možných otvorů na kysně. Za půlrok je vidět slušný povlak na ventilátorech a po roce je ten prachový povlak úplně všude. Když utřu stůl, za tři dny už na něm mám lehký film prachu (a ne, nežiju v ostravě vedle dolů nebo slévárny, ani vedle D1).

Takže důsledkem toho je velice zábavná činnost - rozebrání celého stroje a vyčištění všeho, čím proudí vzduch, což kupodivu není ani SSD, ani zvukovka (byť v zákoutí těchto karet něco ulpí), ale je to kupodivu grafika. U mé LC veky je to celkem pohoda, povolit vodu, polovit kartu a obojí vytáhnout s tím, že kartu rozebírat naštěstí nemusím. Ale když jsem měl třívrtulníkovej HD7970, to bylo peklo. Hlavně jeden šroub byl hezky pod chladičem, takže nejlepším řešením by bylo sundat chladič (což tehdy nešlo, držel jak přilepenej... ale když už jsem kartu odložil do důchodu, tak po chvilce přemlouvání povolil). Celé to byla hrozná zábava, asi na 8h, když jsem měl prostory o velikosti průměrného panelákového záchodu.

Jinak bych chtěl žít taky na planetě, kde neexistuje prach, ušetřilo by to tolika problémů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano a také jsem viděl z takového prostředí počítače po 5-7 letech, světe div se běžely, uvnitř už se sice rodila nějaká nová generace něčeho.

Ve firmě - barák několik pater open space s cca tisícovkou počítačů, které jedou 24/7 několik let, ani jednou jsem tam neviděl nikoho pobíhat a ty počítače čistit. Sám tam mám na stole mašinu přes 3 roky starou, vypnula se jen při stěhování a při asi 2 výpadcích elektřiny, jinak běží nostop, v průduchách jde vidět že černý case už není černý ale šedý, kupodivu mě to nijak neomezuje, ten počítač běží stejně dobře jako v den kdy mi ho nový postavili na stůl.

Ale jak jsem psal, pokud někoho ten počítač baví rozebírat a čistit, ať si to dělá, mě je to jedno.

Navíc ten 12 pin konektor má být u té nejsilnější karty, zatím ji říkejme 3090, což je konfigurací nástupce RTX Titana pro hodně specifickou skupinu uživatelů, a ti to stejně vrazí nakonec na vodníka. Běžné spotřebitelské karty ty 12 piny mít nemají, a AIB to používat určitě taky nebudou. Takže je to o grafice kterou si koupí jen desítky tisíc lidí

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Množství prachu závisí dost drasticky na prostředí. pokud je tam relativně dobrá ventilace a málo prachu tak počítač bez problémů funguje léta. příklad PC učebna, ventilovaná lidi se tam pohybují jen pár hodin za den a ne každý den. Po 5-10 letech i tak zadřené větráky prachem u polovniny pc. naopak pokud u počítače sedí kuřák je často vnitřek zanesený hodně rychle...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a teď si představ jak přijdeš do serverovny a tam najdeš jednak otevřený rack a pak taky ukrajince zabořenýho po kotouč rozbruskou ve zdi.... to byla perfektní vizualizace polétavého prachu... oranžový, mastný... všechny servery, switche routery pěkně vrrrrr
Aspoň že jsem to tam neměl na povel, to by mě **blo

Jinak ten stlačený vzduch Butan to není, i když býval, ale už není protože rád hoří... :-)

dnes je tam nejčastěji PFC (HFC152, HFC143a)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Před rokem jsem potřeboval pro občasné vyfoukání prachu pořídit něco "kompatního", tak jsem vzal https://www.czc.cz/clean-it-stlaceny-plyn-400ml/96324/produkt . Co jsem sondoval po těhlech spotřebka shopech, tak jsem nacházel jen stlačené plyny... hořlavé. Oni se tím na té plechovce i chlubí, že by zařízení mělo být vypnuto a nemělo by se to aplikovat na povrchy teplejší než 40°C. A když někdo uvedl, že je to stlačený vzduch, tak v zápětí se člověk dozví, že je tam stejně stlačený plyn :)

A k té serverovně, viděl jsem jich několik. Jedna kupodivu bez prachu, ale bylo to taky v xtém patře, v paneláku, když jsme tam ještě bydleli, tak s prachem taky nebyl takovej boj. Největší humáč je jinak počítač od kuřáka nebo spalovače všelijakého bordelu (v kotli). Ten stroj pak zavání i na dostatečnou vzdálenost, naštěstí se tento typ obyvatel v současné době spokojí s notebooky a telefony, takže něco, co mne nijak moc nezajímá :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Příští generace nVidií bude mít samočistící funkci, nebude potřeba vůbec otevírat case.
Dnes už to má každá lepší trouba. Po aktivaci funkce se rozehřeje na cca 500°C, čímž spálí všechny nečistoty. nVidia na to bude mít tool, který bude se zapnutým rejtrejsingem vykreslovat složitou scénu (koule a jeden světelný zdroj), karta se pěkně rozpálí a větráky už jen vyfouknou popílek ven.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Super nápad :o)
To je skoro na patent, i když ten už asi neprojde, když to mají sporáky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3: proč bych měl čistit kartu? Dám ji dovnitř a až doslouží tak ji člověk vytáhne a když nepůjde do elektroodpadu tak ji vyčistí a použije jinde/prodá. Jelikož nepotřebuji nic čistit, tak bod 1 a 2 jsou irelevantní.

Nechápu proč mají lidi tak vehementní potřebu furt něco v těch svých krabicích dělat a čistit když to vůbec není potřeba. Běžný uživatel přinese krabici, zapne a používá a používá dokud mu výkonově stačí nebo nepřestane fungovat, pak koupí novou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz budes 8-15h hrat hry (jakoze se nekdo tim i zivy) nebo delat video rendering (taky se tim lide zivy a nejsou to velke firmy) tak po roce ta karta bude poradne zas**na od prachu. Kdyz je nebudes cistit tak se ti jednoho dne stane ze se ti uprostred prace jednoduse vypne PC bez ulozeni aktualne rozdelane prace a pokud si neco delal pul dne a pak o to prijdes tak budes pekne nas**nej.
V prodejnach kde PC bezi 24/7 cely rok jako pokladni system tak dva roky ten PC bez cisteni nevydrzi, asi po roce a pul je tak strasne zapraseny ze se nedokaze chladit a zacne se vypinat po 10-15 minutach (osobni zkusenost).
Ja to beru jako pravidelny servis stejne jako kazdy rok co vymenim olej a filtr na aute a motorce, nic tim nezkasis a prodlouzis zivotnost a mas jistotu ze dalsi rok to na 100% vydrzi.
Takze z mych zkusenosti je potreba jednou za cas kartu vyndat a vycistit a pripadne prepastovat, nechat je tak 3 roky je pro mne uplna ho**dina.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Normální člověk (myšlená naprostá většina uživatelů) si hlavně takovouto kartu vůbec nekoupí...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a JirkaK řekl: "Buď čistá!" a od té doby grafika vždy byla čistá ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

kdyz pridavas dalsi plotny, ramky, SSD, atd, nebo kdyz vsechno jmenovane vymenujes, tak ve vetsine pripadu musis odpojit kabely nejen u grafiky, ne-li grafiku celou vytahnout. U takove cihly ti sotva bude stacit i Big-tower aby si s tim nemusel manipulovat.
Stavel si vubec nekdy pocitac? Nebo ses nedostal pres tlacitko start dal?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Murphyho zákon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipuji, že ten dekl může mít nějakou oporu/fixaci pro ten konektor.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně to bych si dovolil odhadnout, že bude mít. Protože ty pcie molexy drží někdy opravdu slušně a věřím, že konstruktéři a vývojáři nVidie nejsou idioti, co navrhnou kartu, u které každý průměrný uživatel vyrve konektor (a že se takových expertů najde, co dokážou zastrčit i USB obráceně... nemyslím to C-čkové).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, zastrčit -> tam bude asi opora, ale co vytáhnout? Tam je jádro pudla - a první příspěvek je o "vytahování", ne zasouvání (pokud nemluvil o sexu :oP)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží no. Jedno ten konektor "zarve", druhé "vyrve", každopádně vyrvání z prokovů hrozí u obého. Nejraději bych tam viděl šroubek a pevně přichytit k "obalu", o šasí se moc mluvit nedá. Spíš si říkám, proč tam rovnou ten konektor nehodili na kabel, který se zapájí do desky, když už k tomu dodávaj tak neskutečně dlouhej kabel. Je to sice taková "prasárna", ale nic blbuvzdornějšího proti vylomení neznám :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A bavíme se tu o 3090, 3080 nebo obojím? Článek je v tom trochu rozpolcený. Jinak zrovna já jsem z testovacích důvodů raději investoval do desky s 2xPCIE16 abych tu primární nemusel pořád vytahovat (navíc voda). Jinak jsem s grafikama celkem žongloval. Takže zasunout a několik let nevytahovat u mě moc reálných není. Ale jak tu někdo konstatoval. Odpojím prostě jen 2x8pin a ocásek nechám plandat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o 3090 v referenci, protože 3080 jsme pravděpodobně viděli, ta bude mít ten 12pin připláclej celou širokou hranou k DPS. 3090 ponese obr chladič, 3080 zřejmě ne-e. A to je ten důvod, proč ho dali na stojáka.

Jinak ako, pravděpodobně to udělá takhle každej, až to bude tahat ven. Ideální by bylo ten kabel rovnou strčit do zdroje, je dlouhej jak tejden před vejplatou, tohle připojovat na ještě druhej výplatní kabel, tak se na tom člověk může i oběsit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

oběšení asi nehrozí, ale na dlouhém kabelu jsou hlavně ztráty (a to nemluvím o přechodových odporech na konektorech) a možnost indukce jiných signálů, i když na té 12V větvi by to nemělo dělat takový nepořádek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakožto HW dev o tom vím, dokonce si na produkty občas posvítím termokamerou. To že ten konektor nehecuje na dotek neznamená, že ten přechoďák uvnitř pod plastem nehecuje. Někdy člověk najde fakt zajímavé zdroje tepla, i když se to nezdá.

Indukce problém není, ale proudové smyčky a VF rušení ano. Z kabelu naštěstí nepochází, víc svítí různé indukčnosti (maji větší odpor) a samotné spoje v nejbližší blízkosti zdrojů. Všeobecně ale jakákoliv číslicová technika hodně svítí a ty průhledné kysny tomu moc nepomáhaj.

A oběšení... ten kabel má 75cm jestli se nepletu, k tomu si ještě potřeba připočítat kabel na který to připojujem (záleží, ale někteří výrobci délkou nešetří) a hypotetickej metr a půl je na světě. To je neskutečně moc na to, jaký proudy tím tečou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz brat RTX 3090 tak jiste nereferenci ktera nebude mit PCB idiotsky dle velke NVIDIE vyriznute do V, dale naprosto zbytecny 12-pin drzici jeste k tomu na desce "malym dotykem" a hlavne to bude mit 3 ventilatorovy efektivnejsi a tissi reseni, nemuzu si jednoduse pomoct ale nechapu proc musi byt PCB nutne vyriznuto do V, nac pridali doted neznamy cili zbytecny 12 pin kdyz sou tu leta zavedene ATX standarty cili vyrobene zdroje a ani najvyssi rada Titanium nic jako je 12 pin doted trhu neprinesla a proc sou tak idiotsky navrzene ventilatory, jeden zespodu, druhy zvrchu, zas se nejaky inzenirek udrzel na zbytecne teplem miste, jinak vsimli ste si ze ten 12 pin primo zasahuje vuci zakladni desce, jejim chladicum a bude tez zbytecne jebat kabel do centralniho chladice CPU/skrz operacni pameti?

https://diit.cz/sites/default/files/geforce_rtx_3090_pcb_12pin.png

>logika jak prase.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jistě Einsteine, ty tomu rozumíš líp než celá nVidia. Proč vlastně zaměstnávají desítky inženýrů, když se můžou zeptat waffera!

Šufani jako ty a tydýt, kteří všemu rozumí a všude byli, mi vždycky zvednou náladu:-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jako že to inženýři nemůžou udělat/navrhnout něco špatně? I když jich je 10?Nenech se vysmát.
Tady jde spíš o design a pocit, že za ty prachy kupuješ něco výjmečnýho, co nikdo jiný nemá. O efektivnosti můžeme polemizovat, ale počkal bych na reálné testy - ale kdyby dali opravdu tak velký standardní chladič a 3x 10cm větrák, pak by to jistě chladilo taky velmi dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lamat se to bude!! :) Sic usetrej misto ale tim to konci... Z privodniho hlediska je to ovsem blbost, oproti kombinaci 8+6 nebo 8+8... Jejich novy 'nejvykonnejsi" karty budou zrat jak otesanek, oni snizej pocet dratu a jeste prumer... Plus samotny konektor ma vuci PCB opernou plochu necely 1cm2... Fakt vymysl... Mozna novej tunerskej pocin, az ty dratky v redukci budou svitit ... :D Plus ona maluvka co tam maji je cely nesmysl... Pokud mate, jako nyni, dve rady pinu nad sebou zabere to za konektorem cca 5mm prostoru... Pokud u tohoto konektoru vezmem, ze draty nebudou spojeny do sebe (coz by postradalo vyznam mit 12pin) tak za konektorem budet potrebovat cca 1.5-2cm prostoru na draty z konektoru... Postrada to cely vyznam, jak prostorove tak mechanicky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nj, zamrzí to že kvůli konektoru si tu kartu nekoupíš, ale lidi asi bude zajímat víc ten výkon než nějaký konektor.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokrytec JirkaK se opět projevil, dnes píše:
JirkaK | před 1 dnem | *
3: proč bych měl čistit kartu? Dám ji dovnitř a až doslouží tak ji člověk vytáhne a když nepůjde do elektroodpadu tak ji vyčistí a použije jinde/prodá. Jelikož nepotřebuji nic čistit, tak bod 1 a 2 jsou irelevantní.
Nechápu proč mají lidi tak vehementní potřebu furt něco v těch svých krabicích dělat a čistit když to vůbec není potřeba. Běžný uživatel přinese krabici, zapne a používá a používá dokud mu výkonově stačí nebo nepřestane fungovat, pak koupí novou."

Tady píše, že krabici vůbec neotvírá a nečistí, protože to není potřerba a před pár měsíci na téma X570 čipsetu píše, že tento čipset by nebral, protože se FAN může zaneřádit a musel by ho čistit. Tak jak to je Mr. Jekyll & Hyde? Dokážeš někdy psát pravdu nebo si pořád jen vymýšlíš? (Jinak standardní FAN to není, ale na Nvidii už teprv ne)

JirkaK před rokem:
Fan na desce bych nechtěl, sice to může být tiché ale taky nemusí, stejně tak se to může zaneřádit a bude třeba to rozebrat a vyčistit, může se to poškodit manipulací a pak se bude složitě hledat náhrada jelikož to není standardní fan

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja furt ziju v nadeji ze JirkaK je internetovy troll, protoze jestli ne, tak chudak firma (s vyjimkou Alzy), ktera zamestnava takoveho psychopata, ktery ji skodi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.