Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k G-Sync Ultimate bude méně ultimátní. Nvidia v tichosti snížila požadavky

To vypadá, že si v nVidia uvědomili, že je to slepá větev a za současné situace si to moc lidí nepořídí.

Achjo, zařízlé 3D vision jsem vyřešil výměnou projektoru a brýlí, a teď mi tu trčí drahý 2k monitor s G-sync, který mi brání v útěku k lidštější ceně v podobě AMD; není to přece monitor s Freesync, aby to šlo tak jednoduše.
No aspoň že zatím nové grafiky nejsou v obchodech, abych to musel řešit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To, že jde G-Sync do hrobu mělo delší dobu jisté náznaky, ta nabídka byla nic moc. A od té doby, co Nvidia začala podporovat FreeSync to bylo jasné.
Každopádně já jedu bazar, takže nakupuju převážně RX570 a RX580 a zatím mi stačí.
Monitor mi Freesync podporuje a všechny nové kupuju jedině s ním. Naposledy jsem pod stromek sourozencům pořídil 2x DELL S3220DGF.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zapomínáte na jednu věc, považuju to za jeden z nejlepších logických obratů.
https://youtu.be/Xx_jStVjgCo

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

polarisky už jsou hodně vousaté, já šel do poněkud dražší 3070 (vyjma výkonu) kvůli technologické výbavě která ještě nějaký čas postačí. Po delší době se u Ampere i RX 6000 objevily zajímavé technologie které jsou hlavně prakticky použitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, ale já bych to asi neužil. Mám to na uživení skoro 4k monitoru a pár základních her (CS GO apod.) s FreeSyncem. Takže kupuju bazar RX570/RX580 a to bohatě stačí.
Před rokem jsem kupoval RX570 za 2200,-Kč a ještě byla v záruce. Před pár měsící jsem koupil RX580 za 2750,-Kč a teď vyhlížím nějaké další RX570 do třech PC, které mám pod svým křídlem.
Investice do nové GPU za 10kkč by připadala jen v úvahu, kdybych se rozhodl jít do Cyberpunku. Zatím tomu ale odolávám.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak v hlavním mám zmíněnou NV a v druhém "víkendovém" mám na jaře m.r pořízenou R9 390 8GB Nitro. Kupodivu ve věcech kde je u slova Vulkan podává zajímavé výkony - a cena byla na dnešní dobu příjemných 2600,- včetně dopravy.
Ta NV byla zatím moje nejdražší karta, ale cca 60% jsem na ni získal prodejem staré RTX 2070, takže se to dalo.
Mimochodem, vypadá to že dostupnost nových GPU se drasticky zhoršila místo zlepšování, kupoval jsem dva týdny před Vánoci a dnes moje karta už je vyřazena jako "beznadějně vyprodaná"...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou CPU, nejsou GPU a paměti mají také problémy + ceny jdou šíleně nahoru. Já CPU kupoval nedávno tak, že jsem koupil nedostupný na czc a čekal, že by mohl do měsíce dorazit. Nakonec 5600X dorazil asi za 3 týdny a czc jej měl stále jako nedostupný s neznámým termínem.
Podobně jsem to řešil na TS Bohemii pro známého. Tam se jim ten CPU i občas objeví jako dostupný, ale cena o pár stovek výše.
Potřebuji složit ještě dva PC, takže rychle nakoupím paměti, protože za měsíc jednak nebudou, a když ano, tak za mnohem vyšší cenu. Současných 16GB za 2000,-Kč je příjemných a níž už to nepůjde.
Navíc jak BTC roste, tak podle mně mineři skupují, co je aktuálně dostupný. Tzn. situace se podle mně opakuje :-/.
Zdar Max
PS: RX570/RX580 jsou dostupné po bazarech, protože mineři se jich zbavují, hlavně těch s 4GB GDDR, protože už mají u některých crypto problém, aby se do těch 4GB GDDR vešli

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Používám RX580 8GB Nitro+, a stále se to dá. A čím dál víc si jí vážím, jelikož to, co se aktuálně prodává za desítku (a stejně to nikde nemají) je chabé výkonové zlepšení a navíc ty karty mají jen 6GB videoram, tak tady bych si ještě pohoršil. Víc peněz do karty dávat nechci (580 mne stála tehdy necelou osmičku, když uvadla největší těžební horečka).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Gsync je mrtvola. Nicméně úplně nechápu to "gsync compatible"
Mám freesync certified monitor a tedy s Radeon kartou nebliká ani neartefaktuje. Není však "gsync compatible" - pochází z dob kdy mještě NV aplikovala vendor lock. Kdybych si teď pořídil Geforce kartu znamená to že by mě s ní mohl začít blikat a artefaktovat? A koho by to pak byla vlastně chyba - toho monitoru když je freesync a s Radeony jede korektně? Prostě jedinou bezpečnou cestu proto vidím Radeon kartu. Nvidia pros(p/r?)ala příležitost. Měla hned všechny adaptive sync monitory testovat jako AMD a pěkně upravovat drivery a zajistit, že to pojede

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

G-Sync compatible je monitor, který právě tyto artefakty nevykazuje. Pokud ano, pak není G-Sync compatible. G-Sync kompatibilních monitorů není mnoho.

G-Sync lze zapnout i pro oficiálně nepodporované monitory, drtivá většina lidí s tím nemá problém.

Osobně to nepoužívám, mí 60 nebo 75 Hz a ať G-Sync nebo V-Sync, výsledek je stejný - hra běží těch 60/75FPS a občasný drop FPS pocítím s jedním i s druhým. Stejně i s aktivním G-Sync člověk musí zapnout V-Sync nebo cap, protože když hra běží rycheji než maximum monitoru, tak stejně VRR mít nebude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím proč musíš pořád něco řešit. Pořiď si něco normálního a pusť si něco co zvládne i prehistorický model CPU od Intelu, ponoř se do hraní a dej nám na chvíli vydechnout.

Specifikace toho, co mi tady visí ze zdi
Adaptive sync*
48-60 Hz <- HDMI
48-60 Hz <- USB-C
48-120Hz <- DP
48-144Hz <- 2xDP
1ms
750 nit HDR

Jediná nevýhoda je spotřeba na úrovni 70W

Už zbývá jenom grafika která ty frekvence dá. Aktuálně to v e-shopech vypadá .. jak "U snědeného krámu".

(*) má GSYNC i Freesync. Na nějaké Ultimate defekuje Čivava když to nění čím krmit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co májí specifikace toho co ti visí na zdi společného s tím že nevidím rozdíl s a bez zapnuté variabilní synchronizace když můj cíl je konstantní framerate, kterého dosáhnu s i bez VRR nebo když jsou FPS nad či pod úrovní možnosti monitoru, kde je stejně potřeba zapnout vertikální synchronizaci aby nedocházelo k tearingu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nebo pravda s tím dropem;) Zatímco u V-Syncu je drop doprovázen dělením obrazu, u G-Syncu (resp. A-Syncu) nikoli (pokud je v rozsahu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom stejne, mam GTX1080 a FreeSync monitor, ale funkcnost toho FreeSyncu respektive GSync Compatible jsem jeste nezkousel. Zatim hry co hraji, hraju pres VSync zamknute na 60FPS, staci mi to a az poridim lepsi grafiku, tak zase budu hrat i ty novejsi hry na 60FPS.
Mne proste prijde 60FPS jako idealni, monitor mam 60Hz, takze vic ani nemuzu a mene nez 60FPS zase neni uplne dokonale plynule.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

G-Sync Compatible na nepodporovaných monitorech může například jako v mém případě zlobit, pokud GS-C povolíte i pro režim v okně "window fullscreen", ve kterým mě monitor bliká tak, že by mi z toho po chvíli vytekly oči z důlků. Ve fullscreen ale jede celkem v pohodě. Na AMD to ale nemá, tam je to ještě o kus kultivovanější. A jako obvykle - současná OSOBNÍ ZKUŠENOST.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

děkuji za odpověď,tím pádem stačí zvolit jako příští kartu opět Radeon a bude to nastopro v pohodě

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Běžně dělám, že na hlavním monitoru (LG 27UD68P-B) něco hraju a na druhém běží třeba twitch. Nějakou dobu jsem tak fungoval, dokud jem si nevšiml, že mi monitor něky začal blikat. Je to sice velmi špatně pozorovatelné, ale na frametimes, nebo na bílé ploše to poznat šlo. Teď zapínám g-sync jen u her, kde potřebuju všechen výkon GPU a na nic nekoukám
Jestli za to může karta (GTX1080), nebo monitor bez G-Sync compatible a nebo je to běžné chování netuším.

Taky jsem monitor přetaktoval a zvýšil rozdah freesync z 40-60 na 34-60. Nedávno mi ovšem zrůžověly rohy, ale nevím, jestli to spolu souvisí. Raději jsem OC vypnul.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>Nedávno mi ovšem zrůžověly rohy, ale nevím, jestli to spolu souvisí. Raději jsem OC vypnul.
Ani se vám nedivím. Už člověk s rohama vypadá dost excentricky, a když jsou růžové, tak navíc i gay. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

blikání a změna barvy - odchází zobrazovadlo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mám asi holt teplý monitor https://ctrlv.cz/sdvi
Děkuji diskutérovi za erudovanou odpověď.

Monitor bliká pouze s aktivním G-Sync a to pouze pokud i na druhém monitoru jede něco co způsobuje nějakou zátěž.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.