Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia představila VGX, virtualizované Quadro

Nvidia VGX 01
Na novinku společnosti Nvidia se můžeme dívat dvěma způsoby. Buďto moderněji jakožto na cloudové grafické řešení, nebo jako na přirozený důsledek dlouhodobého trendu, který přesouvá hardware všeho druhu z pracovních stanic do serverů.

Ať si vybereme jakoukoli možnost, jde v důsledku o totéž, o vykreslování se nestará grafická karta integrovaná v pracovní sestavě, terminálu či místní stanici, ale akcelerátor VGX umístěný v serveru.

Nvidia VGX 02

Není asi třeba zdůrazňovat, že cílem VGX není pouhé vykreslování plochy (což zvládne libovolné integrované řešení; pro prosté vykreslování vzdálené plochy pak není třeba grafický akcelerátor vůbec), ale že jde o produkt určený (i) pro profesionální využití a pro akceleraci většího množství pracovních ploch, než kolik čipů karta integruje.

Nvidia VGX 04

Abychom mluvili konkrétně, musíme zmínit, že Nvidia ohlásila dva modely. Jako první půjde na trh jakási obdoba GeForce GTX 690, tedy karta postavená na dvojici čipů GK104 (každý s 1536 stream-procesory). Tento model (nazvaný VGX K2) však nese 8 GB GDDR5 (4 GB na čip), přičemž TDP 225 wattů naznačuje nižší taktovací frekvence, než v případě desktopové GTX 690 (300 W). Od té se liší i absencí obrazových výstupů.

Nvidia VGX 03

Levnější varianta, která je spíš než pro profesionální grafiku určená k akceleraci stovky pracovních ploch, se jmenuje VGX K1 a nese hned čtyři čipy - jde ovšem o levnější GPU GK107, které známe z GeForce GT 640 a GTX 650. Každý z čipů má deaktivovanou polovinu stream-procesorů - zbývá tedy 192 - a opět jsou přítomné 4 GB paměti, dohromady 16. TDP je nastavené na 150 wattů.

Přenos obrazových dat bude komprimován do formátu h.264, takže lze předpokládat využití hardwarového encodéru NVENC na straně čipů generace Kepler a (případně akcelerované) dekomprese na straně cílového zařízení. Otázkou zůstává, jak plynulý bude obraz po vytížení celé stovky klientských stanic. V případě druhé z karet nám totiž vychází 25 pracovních ploch na jádro, přičemž pro framerate alespoň 25 FPS by čip musel zvládat akceleraci a kompresi více než 600 FPS.

Nvidia VGX se objeví v nabídce výrobců serverů (Cisco, Dell, HP, IBM a SuperMicro) v průběhu prvního kvartálu roku 2013.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Nvidia představila VGX, virtualizované Quadro

Žádné komentáře.