Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia viní Qualcomm z neúspěchu svých mobilních čipů, chce odškodné

pravnikovi co ten postup vymyslel muzou dat metal, to ma dost sanci na uspech.. eticky ale docela slusna prasarna.. intel jim vypalil rybnik, icera jim byla k nicemu, tak zkusej podojit aspon qualcomm kterej ma problemy, pze proti intelu nemaj sebemensi sanci

+1
+45
-1
Je komentář přínosný?

O tom jake maji sance na uspech, to je IMO trochu predcasne mluvit...

A hlavne i kdyby uspeli, tak co... dostanou, uhh, ~350mega ? S temi prachy chteji vyresit jejich "drobny" problem, ze v mobilech jsou mrtvi ? good luck with that...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ono tam nekjde jen o 350 mega, to je jen cast sumy, pak tam jde i o cast zisku ktere z toho Qualcomm ziskal, a tam jiz muze jit o miliardy,.... ale ikdyby slo jen o tu zakladni sumu, tak mit nebo nemit $350 mega, je celkem rozdil, ty penize by mohli vlozit do vyvoje a rozvoje jinych cinnosti, treba na nasledujici Tegry nebo velka GPU, nebo tobe se jako bezne doma povaluje jen tak volnych $350 milionu?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

no pokud je me znamo tak Qualcomm za podobne jednani jiz pokuty dostal v jinych sporech, takze neco na tom asi i bude, pokud jim proste brali zakazniky "nelegalni" cestou, tak proc by nemohli jit do soudu? ostatne kdo tady by to neudelal pokud by nas konkurent "nelegalne" ziskaval vase zakazniky a vam by tak poslal business plan ke dnu?

totez vpodstate dela i Intel s ARM, otazkou jen je, jak moc to ma Intel posichrovane pravne a jestli to delaji "nelegalne", a vlastne Intel za to jiz pokutovany take byl z dob kdy to delal na vrub AMD ktere tak vpodstate dohnal do kouta a ted AMD jen zivori

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není prasárna, to je nebetyčná prasárna. Svou neschopnost si léčí na Qualcommu, protože ty jejich "drtiče" jménem Tegra byly předražené a dlouhodobě nijak extra výkonné. Mysleli si, že to je jak v byznysu velkých GPU, kde stačí inovovat jednou ročně, jenže silně konkurenční prostředí ARMu inovuje co čtvrt roku!

+1
+49
-1
Je komentář přínosný?

no já se nestačil koukat na to co čtu :-D To si Nvidie dělá srandu? Po nesmyslné žalobě na SAMSUNG (který projela) Nyní napadá další firmu? A to ještě s tak směšným důvodem? To je perfektní :-D neumím udělat lepší konkurence schopné řešení tak napadnu firmu co to umí :-D Komedianti... To se fakt nedá jinak nazvat... + to ta pravá firma se ohání nekalými praktikami... Viz 970, GmeWorks, atd... Jako produkty maj dobré (ne nejlepší) sám je využívám, ale... tohle je fakt síla... Neustále rozhlašovat jme nejlepší a když nejsou tak budeme žalovat ty lepší... M A R A S

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

no asi tak.. vygooglil jsem marketshare pro smartphone-tablet soc.. treba mediateku podil za ty roky rostl.. meli uspech.. jak je to mozny kdyz si zlej qualcomm vsechno usurpoval pro sebe? (:

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to Tchajwanci a dodávali chipy výhradně Číňanům. Tohle hraje v Asii poměrně velkou roli. Američani by tam neměli šanci, kdyby nabídli stejný produkt za stejný peníze.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

a jej, ted jeste zazalujou mediatek ze zneuziva svyho narodnostniho postaveni na cinskym trhu (:

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, jak to bylo, ale zase bych to neviděl tak jednostranně. Pokud opravdu Qualcomm nutil výrobce, aby nekupovali od nikoho jiného (to zase není tak nereálný, vzpomeňme na Intel nebo Microsoft), jedná se jednoznačně o nekalou praktiku a zneužití dominantního postavení na trhu (který Qualcomm jednoznačně má). Už dřív se jim podařilo vyštípat z mobilů Texas Instruments.

To, co udělal Intel, tedy prodej atomů výrazně pod výrobními náklady, je taky neskutečná prasárna a dost se divím, že za to taky ještě není u soudu.

Bohužel jsme na tohle celý doplatili mi zákazníci. Na trhu je v podstatě jenom Qualcomm a MediaTek. Číňani dlabou na ovladače a prasí SW, jak mi to zrovna vyjde. Je to koupě zajíce v pytli. Intel v mobilu v podstatě není dostupný, s ovladači je na tom snad ještě hůř než MediaTek. Samsung a Huawei si drží svoje chipsety jenom pro sebe. Neexistuje fungující konkurenční prostředí, který by umožňovalo vyrábět výkonný telefony za rozumný peníze.

Nakonec se díky tomu všemu směje Apple, protože jeho mobilní chipsety není nikdo schopný výrazně překonat.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Soud se bude zabývat tím, jak to vlastně bylo. Jenže v tuto chvíli žaloba vyzní jako "My jsme jednali se zákazníky, jenže konkurence nabídla lepší podmínky. Takže chceme odškodné." Navíc s jistým - účelově působícím - odstupem času.

Bude zábavné pozorovat, jak se spor vyvine. Byla by dobrá ironie, kdyby vyplulo na povrch, že Qualcomm třeba podmiňoval prodeje jedné třídy svých SoC odběrem i jistého množství SoC z tříd jiných, čímž podrazil nVidii možnost prodávat Tegru.:D

Mimochodem: Pokud Intel nedostal za svůj Atomový exces pár miliard pokutu a neodškodňuje půl planety, opravdu nechápu, proč by soudce měl postihovat drobné rybky okolo.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měl Intel dostat pokutu? Pokud se na trh teprve pokouší dostat, tak prodávání pod cenou je naprosto regulérní taktika. Pokud má dominanci, tak si to samozřejmě dovolit nemůže (např. by mohl prodávat všechny svoje desktopové a notebookove procesory za 10dolaru a AMD by šlo do kytek automaticky ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

OK. Takže provést genocidu mezi architekturami a designéry je košér, pokud na daném trhu ještě nejsi dominantním hráčem.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Typický příklad z běžné praxe je třeba trať Praha-Ostrava, kdy SA a Leo můžou jezdit pod náklady, ale ČD už nikoli. Na druhou stranu na autobusových dalkových trasách zase nemůže jezdit pod náklady SA, protože má dominanci. Co je na to špatného?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Si si na 100% istý, že žaloba je neoprávnená? Alebo tvoja istota vyplýva iba z toho, že nemáš rád NVIDIu, tak by ti akékoľvek konanie voči nej v podstate nevadilo? Ja osobne to neviem, len ma prekvapuje ako rýchlo tu niektorí súdite.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Že to udělala nvidia mě nepřekvapuje, ale neberu to tak jen proto, že to je zrovna ona. K uzavření obchodu jsou potřeba vždy dva - ten co prodává a ten co kupuje. Oba si to musí dobře spočítat a oba nesou určitá rizika. Nvidia moc dobře věděla, že nakupuje od přímého konkurenta a ve smlouvě zcela určitě neměli doložku o tom, že Qualcomm nebude konkurovat produktům nvidie. Dá se říct, že si koupili jen know-how a patenty.

Smlouvu jsem samozřejmě neviděl, ale dá se předpokládat, že se Qualcomm za směšných necelých 400 mio nepřipraví o svůj byznys...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladám, že nešlo o to, že by sa mal Qualcomm pripraviť o svoj biznis. Ale, že zneužil svoje postavenie na trhu. Ak to tak nebolo a NVIDIA troluje, tak je to smiešne. V opačnom prípade je žaloba na mieste. Ja sám nepoznám pozadie tohto prípadu a teda kde si NV myslím, že Qualcomm "pochybil". Ale na základe toho, že je to NVIDIA a že ide o Tegru sa ešte nedá hneď zvoleja povedať kto je v práve a kto nie.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nvidii bych na tomto poli moc nekomentoval... řídí se tam heslem "my děláme vše super, nejlepší atd" a potom když o produkt není zájem či se zjistí že nemá očekávané parametry nebo že dokonce ukazovaná karta je pilkou šmiklá předchozí generace tak je třeba rychle najít vyníka hlavně aby to nevypadalo že to v NV někdo po****

žalují v EU jen proto že mají pocit (popř analýzu) kde se ukazuje že na půdě EU mají alespoň nejakou šanci uspět a následně vítezství použít jako precedens před soudy USA.

Arogance některých v NV nezná mezí

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bych takový návrh pro redakci? Mohli by jste prosím vyhrabat i nějakou špínu na AMD? Ať je to tu politicky korektní, vybalancované a nestranné. Najdete něco? Jak dopadl spor o tom, že Bulldozer není 8 jádro? Nic dalšího si takhle z patra nevybavuji.

+1
-53
-1
Je komentář přínosný?

AMD je ráda, že žije. Ta nemá na to vyvolávat spory a mastit si kapsičky zelenýma papírkama. Jeden takový neúspěšný spor a je pod drnem.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Spor zatím nedopadl nijak, nejde ani o půl roku starou záležitost.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

nejste z evropského parlamentu?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Jak dopadl spor o tom, že Bulldozer není 8 jádro"

Tipnul bych ze obe strany hledaji definici slova "jadro" ktere se jim bude hodit, a pak budou presvedcovat soud ze prave ta jejich definice je vytesana do kamene :) Kazdopadne 3.14ina, vykon byl jasnej, testy byli, AMD jasne uvedlo co je a co neni sdilene, komu to nevyhovovalo do jeho definice jadra, mohl si koupit Intel, takze cele je to o h**ne....

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude tím, že AMD nedělá takový prasárny jako nVidia, a ta jich za poslední rok nebo dva má hezkou řádku. Lhaní, zapírání, levárny, do toho už potřetí za půl roku vadný ovladače,...
Fakt se divím, že s takovými zisky to má nVidia zapotřebí. Ani omluvit se neumí když něco pos.re.
A ty, "zelenej" politiku, raději mlč, typoval bych to na 10 průserů nVidie je jeden na AMD, takže co očekáváš???

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Muhehe. :) Očividně nikdo nepochopil můj komentář. Možná byl málo ironický. V podstatě s Vámi totiž pane Wendak souhlasím. Zatím co AMD s minimálním kapitálem (ve srovnání) vyvíjí technologie budoucnosti (lowlevel-api, freesync) nesvázané patenty, licencema, on-house hardwarem a tím alespoň chvilkově probouzí zastydlé molochy (MS a DX12) z letargie. Nvidia hází všem ze kterých jí nejde přímo kapitál klacky pod nohy v podobě blackboxu GameWorks, on-house G-SYNC, úmyslné omezování ovladačů (coolbits - Maxwell v notebooku by pak byl až moc dobrý?) a umělé deklasování staršího hardware (řada 7xx a dolů) a ještě má při tom všem tu drzost kopat do jiných!
Asi všichni kdo dali mínus mě neznají. Snažím se tu být nestranný, sám mám doma oba výrobce karet ale samotného mě nVidia/Intel(Intel trochu méně, ale s notebookovými i7-U sem, U-tam mě už vážně...) poslední dobou tak se*ou svojí arogancí, že i kdyby byl ZEN "jen" 8 jádro(nemyslím modul) Excavatoru, tak si ho koupim i kdyby žral o 50% víc než Intel.
"Zelenej politiku" :D I představa jak podél silnic nakrásno kvetou kytičky protože se všude jezdí v elektromobilech plných lithia se mi otevírá kudla v kapse.

Né sorry, asi jsem to celé napsal špatně tak, že z toho nebylo poznat že si dělám srandu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Me to jako ironie prislo, ale na netu jeden nikdy nevi. Je skoro lepsi napsat na konec prispevku, ze je to ironie. Oni jsou totiz v diskuzik i exoti co myslim vyrazne vetsi silenosti smrtelne vazne a budou je hajit do roztrhani virtualniho tela :-).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

OK, tak potom souhlas :o) Díky za vysvětlení.
Jinak já mám taky doma oba tábory, stolní i5+Fury a noťas i3+nVidii, ale praktiky nVidie prostě nemusím. To samozřejmě neznamená, že občas neudělá dobrý produkt.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mam rad clanky ktore su tak z pozadia toho co sa bezne ukazuje na verejnosti. Ale je fakt ze by bolo dobre to brat nezavysle od toho o aku firmu sa jedna, ale tu je to taka oblubena mantra kopnut si do niektorych...
btw: Qualcomm celkovo robil problemy vyrobcom chipsetov pre mobily kedze vlastnia patenty okolo 3g/4g modemov. Myslim si ze v tychto sporoch nieje nikto jednoznacne ten dobry a druhy ten zly. A dnesna situacia je fakt tristna. V zasde tu mame Qualcomm so Snapdragonom kde je to take vseliake potom rozne Mediateky a Samsungacky Exynos. Apple ma svoj Ax a niekde na okraji je nVidia Tegrou. Ostatne su bud rozne cinske vyrobky alebo okrajove chipsety. Este aj Intel je u nas v podstate iba v Asus Zenfonoch.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Treba az letos prijde do obchodu Radeon 4xx, tak za dva roky je NVidia bude zalovat, ze AMD zneuzilo sve postaveni pristipkare na trhu s grafikama a NVidia kvuli tomu nemohla prodavat svoje GeForce grafiky tak jak by chtela. Jo a taky kvuli chybejicim asynchronnim shaderum, ale o tom jen septem o tom Jen-Hsun Huang zasadne nemluvi.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

ja chcu taky nějaké prachy za nic!

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Samy nepřijdou, musíš podat vhodnou žalobu a investovat do právníků a do soudce.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepe z toho vysli puvodni vlastnici Icery, protoze jim na to nVidie skocila :) Proc nezazaluji je? Koupit za $300M neco, co je fail sam o sobe... asi nechteji uznat svoji chybu. Dobre jim tak.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Oni moznachteli akcionari vysvetlit proc tegra failnula, tak to vedeni svalilo na Qualcomm, tak a ted tu mame zalobu. Jinak vzpominam si, jak kamarad, zaryty nVidiot (bez urazky pro ostatni co fandi nVidii, ale tenhle to uz opravdu prehanel), mi cpal, ze az ta tegra vyjde, jak vsichni ostatni vyrobci krachnou, nikdo uz nebude kupovat notebooky atd... Dost ostre sme se tehda pohadali :-) Mozna ja na case se ho zeptat kde ta jeho slavna tegra je :-))

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

je uzasne jak v tom vetsina zdejsich diskuteru hned vidi jako spatnou Nvidii :D ale ze Qualcomm za to jiz byl nekolikrat pokutovany to vam nevadi?

kdys vam nekdo neco ukradne, tak ho taky oslavujete jako toho super zlodeje co vas okradl a zaslouzi si uznani? nebo jen zase bidite Nvidia a musite hned hatovat jak je spatna a proradna, zavistiva a kdo vy co jeste? mam dojem ze se tomu rika zaujatost, nebo jak nejak :D

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pro jednoduchost zapomeneme na nazvy firem a to jesli nektera z nich uz nekdy "podvadela". Pak se to docela zjednodusi na to, ze Firma A zaluje firmu B po uplynuti 2 let, pricemz to, ze neco neni v poradku musela vedet uz pred temi 2 lety. Naskyta se otazka, proc firma A neco nepodnikla, kdyz se citila ze strany firmy B poskozovana celou dobu pred tim...
Ja nevim jak Vy, ale to ze, si chce v tomto pripade firma A "zahojit" po tom co zjistila, ze se jeji produkt neuchytil je takrikajic na rane.
Ted si muzet za A dosafit Nvidii a za B Qualcom :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A keď si za A dosadím AMD a za B Intel? Alebo snáď AMD žalovala Intel hneď na začiatku?

"ale to ze, si chce v tomto pripade firma A "zahojit" po tom co zjistila, ze se jeji produkt neuchytil je takrikajic na rane"

Tak jedine pre ľudí, čo NVIDIu nemusia. Tí si stále domýšľajp rôzne konšpiračné teórie aj tam kde nie sú. A týmto samozrejme hneď netvrdím, že Qualcomm vykonal naozaj niečo nekalé. Ja to neviem tak isto ako nikto v tejto diskusii. Ale hlavne, že máte jasno.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Spis mi prijde ze v tom mate jasno Vy :-))

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ja som žiadne verdikty ani predpoklady nikde nepísal.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

po jake dobe ze to AMD zazalovalo Intel? mimochodem Intel byl shledam vynnym z tehoz z ceho ted Nvidia obvinuje Qualcomm ;) Qualcomm z tehoz byl dokonce jiz jednou "odsouzen" na Cinskem uzemi a dnes tam "plati" odskodne tamnim vyrobcum ;) ale samozrejme Nvidia je ta spatna :D

ale jen minusujte chlapci, ukazujete tim jen svou blbost :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste nepochopil ten komentar. Ja jsem psal, ze vzhledem k tomu casovemu posunu a neuspechu kterym tegra je, se nabizi vysvetlen, ze si chce snizit ztraty. Udelali investici ktera jim nevysla. Nalili do toho jeste vlastni penize na twgru, atd.Bez ohledu na to jestli je to nvidia. Nikde jsem metvrdil, ze qualcom svuj monopol (pokud to tak je) nekde nesnazil vyuzit-zneuzit.
Zbytek je na soudu..

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nebýva podľa kvartálnych výsledkov Tegra stále v zisku? Aj keď malom?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia má štěstí, že se vždycky najde pár aktivních jedinců, kteří ji budou zadara obhajovat do posledního dechu :)) Aspoň nějaké dolary ušetří, po prohraném soudě se budou prachy na placení výloh hodit :D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

no jak vidno v techto koncinach sveta se nachazi vice alternativcu kteri totez co popisujes delaji pro AMD, zel AMD to ale tak nejak nevychazi

skoda ze v dobe kdy podobnou zalobu na Intel podavalo AMD jste neprotestovali jak je AMD spatne, a vevadi vam kuci ze Intel AMD plati odskodne? vzdyt je to prece nemoralni :D

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

a proč, když na protesty jsou tady evidentně jiní uživatelé :))

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

no neviem. Osobne si myslim ze to nVidia dost prehnala.
Ta ich Tegra je dost na prd.
V 2015 (feb) som hladal lacny chromebook. Skusal som 2 Acery (jeden Tegra K1 a Atom)
funkcne oba, namiesto tabletu, tenke lahke na prenos s dobrou vydrzou.
Zarazilo ma ale Acer s tegrou k1(2GB ram 16GB eMMC) za 440$ a ACER CB3-111-C5D3 s Intel Celeron n2840 2GB ram a 32GB eMMC za 160$

Pritom ta tegra mala vydrz na bateriu o 4h kratsiu tak sorry ale chyba bude inde pani.

BTW mam nVidiu v desktope (750TI) a dalsia bude AMD

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.