Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia: Výtěžnost 28nm procesu je špatná a waferů málo

Jen jestli to neni treba tim, ze Nvidia ma opet monstrozni GPU a tak je vyteznost proste horsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, jestli dělají čip "jako krava" se nemůžou divit :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono těch 4.3 miliard tranzistorů u HD 7900 není taky žádná muší váha ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Od GK104 se očekává jádro o rozměrech řádově 3xx čtverečních milimetrů. Tzn. rozměry zhruba srovnatelné s AMD Tahiti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby melo mit mit GK104 stejne rozmery jako AMD Tahiti tak by to znamenalo zmensit plochu cipu 520->352 coz je 1/3 a s tim jak se nvidia chvasta ze zvysi vykon vuci predchozi generaci tak by Nvidia musela docela HODNE zoptimalizovat stavajici architekturu a nebo udelat naprosto jinou a podstatne vykonejsi o cemz mam vice nez jen male pochyby.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1. nvidia pokud vím nijak nekomentovala výkon následující generace. Veškeré info je od třetích stran.
2. Přechod ze 40 na 28 nm znamená zdvojnásobení počtu tranzistorů na jednotku plochy, takže opravdu už jen pitomý dieshrink GTX580 by přinesl skoro všechno, co by člověk po nextgen mainstream grafice mohl očekávat - výkon na úrovní 7950 (nad v případě vyšších frekvencí).

Ale toto je stejně jen coby-kdyby, protože podle posledního infa se čekají výraznější změny, než jen dieshrink. Někde se dokonce objevilo jádro, které bylo změřeno na cca 340mm^2.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pletu se, pamatuji-li se na nějakou předešlou generaci (řekl bych, že šlo právě o nějaké střední modely 40nm výroby), kde plochou srovnatelné čipy nebyl problém vyrábět pro AMD, ale velký pro nvidii?

Neopakuje se historie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zni to povedome. Vubec by me neprekvapilo, kdyby AMD melo nejakej ten figl v rukavu pokud jde o navrh chipu. Koneckoncu maj diky navrhu CPU urcite vetsi know-how pokud jde o problemy s vyteznosti a spol.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenom jestli nas panove netahaji za nos... zavani to konkurencnim hazenim pisku do obliceje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

typicky clanek jiriho "no-x" soucka. CEO nvidie rekne "Pokles marží je způsobený výtěžností 28nm procesu, která je horší, než jsme očekávali." ok, pokles marzi muze byt treba 5%, stejne jako 5% odchylka od ocekavane vyteznosti. ale neee, no-X musi misto "vyteznost je horsi, nez sme cekali" dat do nadpisu "vyteznost je spatna". to same "waferu je malo". neni jich malo, "mohli bychom využít i více waferů." to imo znameza, ze pokryji jiz nasmlouvane veci, ale dalsi objednavky muzou byt omezene, atd. (vykladu je vicero)

to je teda uroven tady ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně jsi tu zprávu ani nečetl a přesto nemáš sebemenší problém z toho dělat závěry a kritizovat, jak jsem co napsal nebo nenapsal :-)) JHH mluví o tom, že by využili více waferů kdyby mohli - ale nemůžou, protože další už k dispozici nejsou. To je podstata nedostatečné výrobní kapacity. Když už děláš závěry z textu, který jsi nečetl, zkus přitom alespoň použít hlavu. Kdyby byly další 28nm wafery k dispozici, logicky by je využili a nestěžovali si na nedostatečnou výrobní kapacitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LOL

takze na to proc si zmenil "vyteznost je horsi, nez jsme cekali" (coz muze byt klidne hloupych 5%) na "vyteznost je spatna" neodpovis? :DDDD

a tu zpravu jsem samozrejme cetl. sam vis, ze si zdroje vzdycky prohlizim. a kde je ve vete "mohli bychom využít i více waferů" informace o tom, ze je nutne potrebuji? dle meho to znamena, ze nemuzou vyrabet tzv. do zasoby, tak jak se to ostatne delalo vzdycky

a je taky vtipne, jak jsi "prehledl" perfektni financni vysledky nvidie "GAAP net interest -- net income grew 129.5% .. over the prior fiscal year .. Non-GAAP net income grew 54.2% .. over the prior fiscal year"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Že na terrorist ještě reagujete.Ten chlap je přírodní úkaz že i něco takového jako je on se může vyskytnout.Záměrně nepíši narodil protože tohle snad ani nemůže být dědičný.Dát se s ním do diskuse znamená pro většinu populace nejdřív podstoupit lobotomii aby to nebolelo:-))).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak mi vysvetli, kde se s "vyteznost je horsi, nez jsme cekali" vzalo "vyteznost je spatna", kdyz si tak chytej :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já to pochopil úplně stejně jako no-x. Když Jen Hsung "Goebbels" Huang korporátním newspeakem řekne že "výtěžnost je horší", znamená to, že jsou v průseru jak mraky, protože malé problémy jsou "výroba jde dobře" a opravdu bezproblémová výroba by byla označena za "excelentní"

Nic proti němu, nespokojení akcionáři jsou zuřivé, vzteklé bestie...

Jsem fakt zvědavý na ten výkon nových geforcek, když s tím dělají takové psí kusy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja ti rozumim. ale jestli si dobre vzpominam, tak pred prichodem fermi rikal huang vylozene "vyteznost je spatna". a predpokladat pro nadpis clanku "jo von urcite keca" je silne neprofesionalni. proc neudalal nox nadpis "vyteznost je pod ocekavanim" a pak se s nami o sve smyslenky nepodelil uvnitr clanku s poznamkou, ze to je spekulace? hmm?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mimochodem, kdyz nas nvidia i amd krmili celou dobu tim, jak je 28nm dobre pripraveny a jak to bude super vyteznost atd., nemyslis ze "vyteznost je horsi, nez jsme ocekavali" muze byt stale jeste dost dobre? nejspis mohli ocekavat vyrazne vetsi vyteznost, nez u prechodu na 40nm, ale i kdyz to treba neni lepsi o tolik, jak si mysleli, stale to muze byt lepsi, nez u 40nm. jenze tohle ti proste nox do clanku o nvidii nenapise, protoze ta jeho neprofesionalita a zaujatost cisi skoro z kazde vety

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

priznam se ze situaci pred prichodem fermi sem moc nesledoval, ale kdyz mrknu na nejaky starsi zpravy, tak to tak moc nevypada, viz: http://www.google.cz/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=fermi+yielding

"NVIDIA denies low Fermi yields"
"Nvidia insists Fermi yields have met expectations, denies low yield rumours"

Ale i kdyby se ve clanku nejednalo o nVidii, tak je snad kazdemu jasne, co takove prohlaseni od spolecnosti, hodnotici sama sebe, znamena...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no myslim ze po vydani gtx480, ktera ani nemela vsechno bloky aktivni, moc 40nm proces chvalit nemohli :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no já hlavně čekám, až nvidia uvede reálně nové grafiky, aby aspoň trochu klesly ceny. Všechno ostatní je takové "co by, kdyby.."

Z mého pohledu je no-x naprosto nezaujatý, prostě investigativní IT žurnalista

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

od tveho pohledu jsem ani nic jinyho necekal. nic ve zmlym. vis jak to je sam moc dobre :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:-D Totéž mohu říct já (a myslím že nejen já) o tobě ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jednodusi by bylo delat mala jadra a pak je pospojovat v pouzdre do vetsich celku.
Tak odstrani problem se zmetkovosti.
IBM to take tak dela se specialni CPU pro banky, nekde se tady o tom uz psalo.
A je to o hodne levnejsi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

IBM to tak dela v mainframech a za jeden CPU blok chce cenu prumernyho auta a to propojeni neni zdaleka tak jednoduchy jak vypada:

Kde je spoj tam je ruseni. Kde je ruseni tam jsou chyby. Kde jsou chyby tam je opravnejch a kontrolni mechanismus. Ten stoji tranzistory a zvysuje latenci i spotrebu. Latence zhorsuje maximalni frekvence. Spotreba je treba chladit. Tranzistory navic snizujou vyteznost a zdrazujou chip.

Neni to tak snadny :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, rozhrani vychazejici ven ze struktury ma sve limity a omezeni, ke vsemu je cenove mene efektivni spojit nekolik cipu nez je namalovat na jediny platek kremiku... vsak proto tu dnes mame CPU+GPU reseni na jednom cipu, v historii napr. stejna situace CPU+L2 cache u P-Pro, P-II, P-III.

Ale blyska se na lepsi casy, kdy bude primo ze struktury vedene opticke rozhrani/spojeni - je to jednodussi a dokonce levnejsi, prenosove moznosti vcetne spojovani na delsi vzdalenosti nejenom v ramci desky nebo PC jsou pak uplne jine nez dnes ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jasne, velky hunbuk, ako tiez to ze amd 7970 porazia s keplerom na plnej ciare, a vysledok ocakavam skor typu GT480 :), uz dlhodobo nevie nv oslovit dajakou dobrou kartou, a ked urobi konecne dobru kartu, tak uz davno vsetci maju kartu porovnatelnu ak nie lepsiu od amd :ppp

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

fakt? tak za prvy, gtx480 porazila tehdejsi high-end amd na plne care, at byla jaka chtela provozne. za druhy, co gtx460, gtx560 (a Ti) a gtx 580? vsechno skvely karty s dobre posazenou cenou

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty drndo, Ty nechápeš, že i skalní fanATIci si přejí, aby Kepler za něco stál, aby Radeony šly cenama dolů? Abychom neskončili, jak u procesorů, kdy Ivy Bridge odkládaj "mírnix týrnyx" protože Bulldozer není kdovíjaká hitparáda ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak to vezmeme popořadě:

GTX480 - víceméně "demokarta", kterou snad nikdo nevlastní (a řekl bych, že kdo vlastnil, tak už nevlastní, poněvadž je dnes ta karta už po své křemíkové smrti) - viz např. Steam HW survey (ač jeho data nejsou rozhodně zcela směrodatná), kde se tahle karta objevuje po boku takových příšerek jako jsou GTX295 (0,63%), oproti tomu má soudobá 5870 celkem velkých 2,08%.

GTX460 - souhlas, povedená karta, hlavně s ohledem na cenu, ale jen proto, že AMD nesmyslně "vynechalo" rozumnou grafiku mezi 5770 a 5850 a pak to lepilo hrůzami typu 5830.

GTX560(Ti) - běžná konkurence pro AMD produkty, nijak nevybočující výkonem ani cenou, tedy cenově odpovídající výkonu (560 vs. 6870 a 560Ti vs. 6950) - a tedy nic, co by stálo za zaznamenání jako nějaká pozoruhodnost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vyjimecnost gtx560ti byla stejne jako u gtx460 v jeji dobre pretaktovatelnosti, ktera ji umoznila dorovnat/porazit 6970 a to za nizsi cenu nez 6950. nesmis brat v potaz jen vysledky testu referencnich modelu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To nepokládám za výjimečné. Totéž dokázala HD6950 (dokonce i ty referenční) a cenově to vyšlo stejně jako nereferenční 560Ti. Já tedy žádnou výjimečnost opravdu nevidím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že řekl v podstatě to samé, co AMD. Před několika dny se AMD nechalo slyšet, že se bude věnovat více zaběhnutým výrobním procesům, než těm novým - neodladěným.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.