Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidii hrozí pokuta od francouzských antimonopolních úřadů

Škoda, třeba by pořádné klepnutí přes prsty přimělo Huanga uvolnit CUDA jako opensource.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by mělo?Je to jejich vlastnictví.
Navíc CUDA není jediná možnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měli svou technologii na které léta makaji jen tak vypustit pro všechny zdarma?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak to samozřejmě neudělají. Huang by v tom musel vidět zisk.
Ale antimonopolní úřady by je mohly donutit právě kvůli té větě citované v článku: „závislost odvětví na programovém softwaru CUDA pro čipy společnosti Nvidia"
Otevřením CUDA by se zvedla konkurence, a taky by se nV zbavila nařčení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale NV si své poctivě odpracovala. Jiní by jen chtěli podíl na dlouholetém úsilí které si financovali sami. Konkurence měla možnost ale vždy to podělala, to je holý fakt. CUDA začala v době nového startu NV, tedy s G80 a jeho deriváty. A postupně se vypracovali. Konkurence vsadila na OpenCL ale to se nějak neujalo díky její teorii že stačí surový základ a zbytek ať si dodělají zákazníci. Jenže ti preferovali komfort co nabízela NV, tedy komplexní prostředí/ekosystém který se neustále zdokonaloval a rozšiřoval. Takže ani teoreticky lepší architektura konkurence neměla šanci. A máknout v sw oblasti dodnes striktně odmítá a drží se letité teorie ikdyž se vždy ukázala jako nepravdivá. Zákazník bude vždy preferovat komplexní služby a ne si valnou část věcí dodělávat sám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neděkujte Huangovi, ale všem těm študákům z M.I.T., Cornel University, Harwardu a dalších institucí, kteří stvořili většinu těch věcí, které položily základy toho "ekosystému".

A "efektu sněhové koule".

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

:D melkor, ty si fakt mysliš že v Nvidii robia vyvoj ludia s harvardu?:D Ludia s tychto škôl robia menežerov riaditelov a nesedia za PC 16h denne :D
Ako bolo povedane Nvidia kupila vyvoj od Činanov a činania makaju vyvyjaju hardware a software, za to dostavaju 900 dolarov mesačne a Nvidia za ich ktvopotnu pracu ma hodnotu cca 3 000 000 000 000 dolarov. Doslova to zadarmo kupili zadarmo od Činanov, zadarmo na nich makaju Činania a oni ani tu GPU nechcu predať Činanom bo zli činania :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jseš názorný příklad toho, proč je Čtení s porozuměním považováno za superschopnost.

".. Ludia s tychto škôl robia menežerov riaditelov .."
Dost často.
Ale většinou až poté, co se z nich stanou Absolventi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Technická: jak přesně se nakupuje "zadarmo"? A jak přesně funguje "zadarmo za 900 dolarů"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"NV si své poctivě odpracovala ... CUDA začala v době nového startu NV"

Myslím, že je hodně důležité podotknout, že nV si své neodpracovala, ona to už koupila - říká vám něco PhysX? CUDA je postavena na zakládu know-how a SW této společnosti. nVidia akorát zařízla podporu mimo vlastní produkty a dál SW stránku rozpracovala jako blackbox řešení k vyštípání konkurence.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Takto reálný popis už zní úplně jinak než "práce Nvidie"...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nemyslím si že CUDA vznikla z PhysX,naopak Nvidia musela část kódu přepracovat aby pracoval s CUDA na NV kartách, proto byl v některých komunitách několik let předmětem kritiky a kontroverzí. PhysX může plně pracovat na CPU a režim GPU používat pouze tehdy, když je k dispozici podporovaná karta Nvidia. Nvidia v podstatě dělala vše pro to, aby PhysX propagovala mezi vývojáři her, ale nijak jim nepomohla s jeho správnou optimalizací, díky čemuž její hardware vypadal atraktivněji díky velkému rozdílu ve výkonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, ale vysvětluj progresivcům, že když je něco někoho, že je jeho věc, co s tím udělá! Ne, tyhle lidi se zásadně chtějí přiživovat na cizím.

Jinak, pokud vim, tak NVidia rozhodně monopol nemá, protože i tady bylo mnohokrát psáno, že AMD má ty své výpočetní karty hodící se i na AI také skvělé!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

".. a režim GPU používat pouze tehdy, když je k dispozici podporovaná karta Nvidia .."

Bejvávalo.
Pak to pro jistou omezili podmínkou, že musí být i primární.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je zda omezení výkonu 3D a PhysX úloh na jedinou GK nemělo souvislost se zvýšenou efektivitou výpočtů a propagaci výsledků PhysX výpočtů do 3D renderingu (HMM?), versus přenosy výsledků skrze PCIe v případě utilizace dvou GK (jedné pro 3D a druhé pro PhysX).

Myslím, že například FluidMark benchmark na jedné Geforce(3D+PhysX) podával s přibývající komplexností scény lepší výsledky než při Geforce(3D)+Geforce(PhysX) variantě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už je otázka náročnosti samotných výpočtů proti režii datových přenosů. A GK obecně nejsou moc dělané na přenosy z čipu na sběrnici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mal som rozne kombinacie GPU: 8800GT + 8600GT, GTX 460 + 8800GT, GTX 780 + GTX 460 a GTX 1080 + GTX 780. Druha bola vzdy na PhysX. Hraval som aj opakovane viacero hier, ktore GPU PhysX vyuzivali ako Mafia 2, Batman trilogiu ci Borderlands 2. Co som si odskusal, tak v hrach som mal vzdy viac a plynulejsich FPS, ked som na PhysX pouzil samostatnu grafiku. Cital som ale clanky, ktore hovorili zhruba to, ze to zavisi od mnozstva objektov, s ktorymi sa pracuje. Tak je mozne, ze od urciteho poctu objektov sa prejavila sila vykonnejsej a pripadne modernejsej GPU. V hrach sa mi to ale nestalo. Kazdopadne v benchmarku ako FluidMark by som sa necudoval.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A proč mi teda ovladač nabízí PhysX i na integrovaným Intelu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože CPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" říká vám něco PhysX? CUDA je postavena na zakládu know-how a SW této společnosti. "

Pletieš dokopy jablká a hrušky. PhysX je open-source proprietárny herný engine určený na simuláciu fyzikálnych procesov v reálnom čase, vytvorený firmou Ageia.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"open-source proprietárny" :-O

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

V prvom rade PhysX, ktory kupila NV od Ageia a PhysX, ktory je dnes k dispozicii nie je to iste. NV cele API prerobila, zmodernizovala a rozsirila jeho funkcionalitu a tym umoznila pouzivat toto API na daleko vacsom pocte HW, nez to bolo za Ageia. To nie je tak, ze by stale pouzivali riesenie od Ageia. Dalej CPU PhysX je dnes uz open source, GPU PhysX implementovany nad CUDA je ale stale proprietarny black-box.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

PhysX je ve hrách téměř mrtvý, takže jeho otevření je jen gesto. Ostatne stačí se podívat na aktuální verzi 9.21.0713 (15. října 2021).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CPU PhysX sa stale pouziva:

https://www.pcgamingwiki.com/wiki/List_of_games_that_support_Nvidia_PhysX

Usporiadaj si tabulku podla stlpca First release a uvidis viacero hier aj z tohto roku, ktore PhysX pouzivaju.

Inak verzia v tvojom komentari je verzia ovladaca a nie PhysX SDK. PhysX SDK sa stale inovuje a NVIDIA ho vyuziva vo svojom Omniverse:

https://developer.nvidia.com/physx-sdk

Aktualna verzia PhysX SDK je 5.4.0 z 31.05.2024:

https://github.com/NVIDIA-Omniverse/PhysX/releases

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. V únoru 2008 Nvidia koupila Ageiu a její PhysX, vykradli její know how, od roku 2006 to začali předělávat na G80 a v roce 2007 to představili jako ostrou verzi CUDA, což byl zkraje vlastně jenom převlečený PhysX!

Koupili to prakticky hotový, stejně jako Gejts kdysi DOS, a teď na tom takhle zbohatli. A všechno to vymyslel ten zločinec v kožence!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je az neskutocne ako su tu ludia mimo reality. Vsetko za tu firmu urobil niekto iny. Bud su to ludia z M.I.T. alebo Ageia. NVIDIA nikdy nic vlastne nevyvinula a len tazi a vyuziva inych. Hotovy evil corp. Nazory ako zo zakladnej skoly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na ddworldu se říká že prý všechno nVidii jen příhodně spadlo z nebe a jinak prý vlastně všechny inovace dělá Radeon zatímco nVidia kopíruje...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skutocna alternativna realita...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, no a? Koupila, koupila. Zjevně dobrá investice. Problém z hlediska zákazníka je v uzavřenosti a "vendor lock in" výsledku. Jakmile jednou najedeš na CUDA, těžko budeš přesedat.
Druhá věc je tristní implementace OpenCL od nVidie. Skoro bych to bral jako záměr. Donutili tím uživatele preferovat CUDA před OpenCL kvůli lepšímu výkonu a tím jim de facto znemožnili (hodně ztížili) přechod na konkurenční HW, neboť by museli přepsat SW.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jenže někdo to musel tedy ty akvizice dát dohromady a úspěšně rozvíjet. Opačný příklad je Intel a MS kde většina novějších drahých nákupů skončila prodělkem + zavíráním.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'' ale NV si své poctivě odpracovala ''

myslis treba tohle?? ;)
https://diit.cz/clanek/groq-nvidia-vam-zdrzi-dodavky-ai-cipu-poptate-li-...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

@No-x
"Nvidia dostala do hledáčku francouzských úřadů, které ji podezřívají z antimonopolních praktik při prosazování svých AI akcelerátorů…"

Myslíte spíše monopolních praktik?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Bude to jako když dostal Intel pokutu od EU. Po 15 letech neúspěšného vymáhání pokuty, ji EU snížila na 1% vymáhané částky a dotázali se Pata Gelsingera, jestli je pokuta v řádu drobných pro něj přijatelná. Odpověděl, že ne, nic platit nebude. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zkrátka se počká, než (ne)zodpovědní politici vymřou, odejdou do důchodu, nebo přijmou nabídku, kterou nelze odmítnout.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.