Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 10 už téměř nikdo nechce

od 1.11.2016 přestal MS dodávat licence W7 a W8.1 výrobcům HW, takže všechny nové PC budou mít W10 a tak jejich podíl poroste. Samozřejmě bude dost záležet na tom, jak se PC budou prodávat. K upgradům Hw není důvod, po firmách vídám jet i 8-10 let staré stroje.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna v těch firmách ani nové stroje nemusí jet na W10.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o tom na cem jede, ale co se proda.

Jedou na tom Windows 7 Enterprise, podkladova licence jsou Windows 10 Pro.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Článek je o tom na čem se jede...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To že přestal dodávat licence na W7 a W8.x taky nemusí nic znamenat. Je docela běžné, že se prodává PC s Pro variantou Windows, která je přímo z fabriky downgradovaná.

Microsoft si to asi uvědomuje, protože se pro jistotu jistí tím, že downgrade W10 je legálně možné používat jen po dobu podpory daného OS, Což u W7 znamená už jen něco málo přes 3 roky do 14. ledna 2020.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zdá se, že slova pesimistů se potvrzují a vlna upgradů na desítky byla jen důsledkem akce „zdarma“. Během října totiž podíl Windows 10 vzrostl o malinkatych 0,06 %…" - kdyby nebyla akce "zdarma", dnes ma tento nedodelany navic spiclujici paksvil ve svetovem meradle maximalne 5% zastoupeni a to jsem jeste hodne optimisticky.

"Podle statistik podílu operačních systémů NetMarketShare se Windows 10 nevede nijak zázračně. Poté, co byla ukončena distribuce zdarma (pro majitele Windows 7 a 8.1) a vyšel tzv. Anniversary Update, je situace nemastná-neslaná" - po vydani ASu se chovani W10 jeste zhorsilo, pribila tuna problemu a chyb, jako prosim kdyz si v jeden den nahodim program a nebo hardwarove zarizeni a prijdu na den druhy a ono to nefunguje, jako tohle ma byt nejlepsi, nejdokonalejsi a nejchytrejsi OS? nasrat jim!

"Rekordního podílů (22,99 %) bylo dosaženo v srpnu a od té doby už nebyla tato meta ani překonána, ani opětovně dosažena. V září totiž podíl klesl na 22,53 % a v říjnu, tedy minulý měsíc, stoupl na 22,59 %, tedy o symbolických 0,06 % procentního bodu" - % zastoupeni Windows 10 uz bude jenom klesat, kdyz neni nasilni politiky/migrace, kazdy normalni se vraci k lepsim Windows 7 a nebo stale funkcnejsim Windows 8.1.

"Největší posun zaznamenaly i Windows 7, jejichž podíl ze září na srpen vzrostl z 48,27 % na 48,38 %" - lidi se zacinaji vracet po nasilne migraci, tez podil Windows 8.1 poroste zpet...

-ja to rikal uz davno, podil Windows 10 zastoupil z 95% miry prave upgrade "zdarma", prvni krok byla samotna akce, pak natahovani instalace bez vedomi uzivatela/zakaznika a posledni agresivny krok nasilna migrace z Windows 7 a 8.1 na 10 i kdyz clovek prave delal dulezitou praci a odbehl si na kafe nebo toaletu.

Tyhle magori z Redmondu navic odstavili vyrobu OEM licenci Windows 7 a 8.1 jak svazanych na novych produktech tak prodavajicich se samostatne, nic jineho nez uz Windows 10 zachvili na trhu nebude, uz se jenom doprodava, takze kto mate zajem o 7/8.1 kupujte, jinak nepochopim prave Windows 8.1 se meli minimalne prodavat to roku 2018 nakolik vysli v roce 2013, jest 4 leta po Windows 7(2009), jenze Microsoft vidi ze podil nepodarku Windows 10 jiz jede dole a tak nasilne odstrihl i vyrobu 8.1, pekna ukazkova prasarna.

Sral pes DirectX 12, spasa zakazniku bude api Vulkan.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jenze Vulkan narozdil od Direct X neni na konzolich, ze.

A hry jsou az na vyjimky vyvijeny primarne pro konzole.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nebude na konzolich? :) od kdy prosim? vzdyt by nikdy nevzniklo prave to vami ospevovane DirectX 12 kdyby AMD nesralo kde to jiz dlouhou dobu stoji(DX11) a nezacela sama vyvijet api Mantle, nasledne se vzpamatoval i Microsoft a jako zaklad DX12 pouzil prave i ty hlavni prvky Mantle ktere AMD uvolnila jako free, jenze posleze nato Microsoft omezil DX12 vyhradne na tupe Windows 10 a zas zacel na nich zanaset se prach, tak se znova dali moudre hlavy v AMD dokopy a vydali multiplatformi, lepsi a rychle se inovujici api Vulkan 1.0 a jelikoz jak Playstation 4/Slim/Pro a Xbox One/S/Scorpio stavi a budou stavet na revolucni architekture CGN od AMD budou tez uzivat Vulkan jako konkurenci k DirectX 12, minimalne Sony urcite, u Xbox-u One se uvidi, jenze kdyz bude Playstation 4 v hrach vykonnejsi pricem bude uzivat slabsi hardware a Xbox One naopak slabsi ale uzivajic hardware vykonnejsi, Microsoft se hned rozhodne jestli stale trvat vyhradne na DX12 a nebo prejit na adaptabilni prostredi Vulkan. Na pocitacich s tym ze podil Windows 10 uz bude jenom aktivne klesat a tudiz vetsina lidi zustane na 7 a 8.1 ocekavam masivny rozmach Vulkan-u, jednak kuli samotne omezenosti DX12 na W10 tak vyssim vykonu a s tim nove prichozi prvky<neomezene inovace>multiplatformi uziti.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To by byl ideální scénář, ale my nežijeme v ideálním světě. Jen čas ukáže. Samozřejmě bych si přál, aby to tak bylo ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to neni ani PS4 a ta ma v soucasnosti nejvetsi yastoupeni mezi konzolemi ;)
Krome toho pry stejne neni DX12 verze XONE stejna s WIN10...takze jsou tam principielne porad 2 vyvojove vetve

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Direct X taky neni na konzolich - Direct X je na jedne konzole.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslis tu konzoli od Microsoftu?
Vsude jinde se jede OpenGL nebo jine alternativy (viz PS).
Je jiste, ze OpenGL brzy nahradi ci doplni Vulkan.

Rozhodne bez directx se da zit :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jó kde jsou ty doby, co lidi tupě kupovali vše, co dementi v MS vymysleli. Firma, která si myslí, že je chytřejší, než zákazník je odsouzená k zániku (bohužel poměrně pomalému). Takže buď vydají konečně DESKTOPOVÝ lightweight systém na spouštění her, nebo doufejme uspěje SteamOS. Na práci je win mrtvý už dávno.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Tak treba u Apple ktery je podstatne agresivnejsi v tom byt chytrejsi nez zakaznik to na nejaky krach ani zdaleka nevypada.

Steam OS neni nic jineho nez distribuce Linuxu ktery ma dohromady po 22 letech vyvoje porad 1% na trhu, takze odtud konkurence nekouka. I ten Apple ma svych 9%.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Díky tlačení Windows 10 došlo ke zvýšení podílu Linuxu nad 2% (v desktopech, jinde Linux dominuje).

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Apple je tak agersivní v HW, ale v SW ne, tam sice přichází s novinkami, ale většinou nelikviduje staré postupy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

> dohromady po 22 letech vyvoje

Hmm ty nam pises z roku 2035 ?

https://en.wikipedia.org/wiki/SteamOS

It was initially released on December 13, 2013

No jsem rad ze lidstvo jeste v 2035-tem existuje, i kdyz tak ctu tvy komentare, moc ruzove to nevypada :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vážně si myslíte že je tady linux od roku 2013? Navrhuji vyměnit doktora a nebo prášky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A kde se psalo o Linuxu? :)
Linux je jen jadro pro vsechny druhy zarizeni. SteamOS je herni OS od Valve. Nic podobneho predtim nikdo neudelal. V podstate se jeste stale vyviji. Takze prasky budou spis pro nekoho jineho.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Steam OS neni nic jineho nez distribuce Linuxu ktery ma dohromady po 22 letech"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows je právě na práci super. Máme ve firmě Win10, Office 365, integrováno se Skypem, práce je svižná, přístupná i z domu. Je pravda, že současné aktualize dokážou člověku zablokovat práci i na několik hodin! Ale nekonfigurovali jsme update server (Updaty se stahují na server a pak všechny počítače z něj). Ve firemní sféře se Windows určitě udrží a podle všeho mu z Cloudových/firemních služeb plynou větší zisky než z licencí W10.
Ale vůbec bych se nedivil, kdyby ztratil na domácích desktopech, tam většině uživatelům stejně stačí prohlížeč. Když jsem koupil svoji Lumii, byl tam W8.1 super svižný, s upgradem na W10 nebyl problém, ale prostě se zhoršila odezva, s W10 přišlo zpomalení..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aby práce s Office 365 a Skypem byla svižná a přístupná i z domu, nemusí být jako podvozek zrovna Windows 10 :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

to je pravda...
Plus vyjadrenie:
"Je pravda, že současné aktualize dokážou člověku zablokovat práci i na několik hodin!" už mi z toho taký svižnú prácu nerobí. Počítač a jeho aktualizácie sa má prispôsobiť mne, kedy nepracujem, nech si natiahne, čo potrebuje. Nie ja a moja pracovná doba sa majú prispôsobovať počítaču.
Však neustále potrebujem v práci vytvárať reporty, dokumenty a odpovedať zákazníkovi na e-maily, reklamácie a iné dôležité veci. Chcem si pripraviť pre riaditeľa podklady na meeting o 10:00, prídem do práce na 6:00 a do 10tej čakám, aby ma systém pustil pracovať? A riaditeľovi poviem čo?

"Ve firemní sféře se Windows určitě udrží a podle všeho mu z Cloudových/firemních služeb plynou větší zisky než z licencí W10".
Nie som si tým taký istý. Aj keď som prístup cez účet, na ktorý sa dá prihlásiť na akomkoľvek počítači v sieti využíval v predchádzajúcej firme, je to dobrá vec, ak sa človek prihlási v zasadačke na počítač a automaticky tam má všetky nastavenia, práva prístupu na sieťové disky atď...ale win 10 mi príde viac Dominantný, ako flexibilný operačný systém. Skôr mi to pripomína tú vetu z Pána Prsteňov: jeden vládne všetkým...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jen malá poznámka k době aktualizace. Nedávno jsem aktualizoval Xubuntu 14.04 na 16.04, tzn. včetně všech aplikací, na pomalém (5400rpm) HDD s 2 jádrovým CPU a celá operace trvala něco mezi 1-1,5 hodinou včetně jednoho závěrečného restartu. Upgrade běžel v pozadí a PC se dal stále používat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

áno, do druhého domáceho pc som nainštaloval Lubuntu (ešte starý pc) a aktualizácia prebehla tiež na pozadí, zatiaľ, čo sa na PC čosi robilo. Lenže Win 10 sa aktualizuje vypínaním a zapínaním PC, kolegyňa z logistiky dostala PC s Win 10 a bola úplne zúfalá, keď od 6:00 do 10-11tej čakala na úplnú aktualizáciu systému bez možnosti pracovať.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ta nova moda, ze pri systemovom update sa pocitac lockne, pol hodiny zobrazuje progressbar "7 minutes remaining", tak toto uz mame aj v Mac OS X.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K těm ziskům. Sice cloudové služby u MS velice rostou, ale samozřejmě na zisky z WIndows a Office zdaleka nemají.
Zajímavá je otázka, komu se připisují zisky z Office 365, jeslti Cloudové divizi, nebo Office divizi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft má 3 divize (Productivity and Business Processes, Intelligent Cloud a More Personal Computing). Příjmy a zisky z Office 365 (commercial a consumer) se zaúčtovávají do Productivity and Business Processes. Pro více informací doporučím poslední 10Q dokument z https://www.microsoft.com/en-us/Investor/earnings/FY-2017-Q1/press-relea... . Definice co je v jaké divizi se nachází na straně 28.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aktuální win nesmysly jsou právě na práci naprosto příšerný. Chvíli jsme byly nuceni pracovat s utloukem a firemním Lyncem. Člověk, který si zvykl na chrome+gmail a skype se nedokáže na ten paskvil v rozumné době přeučit. Několikrát denně jsem jen kroutil hlavou "kterej debil tohle moh vymyslet". Po revoluci zpět na ubuntu / gmail / skype / dropbox se produktivita firmy zvýšila řádově o půlku. A pak mi opravdu někdo může vykládat, jak jsou win super. Kdyby nebyly nutný jako podvozek pro hry, tak už jsou dávno mrtvý.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

je to zrejme aj o nastavení a osobných preferenciách. Ešte otázka: Lync? Veď ten som používal primárne na komunikáciu po sieti, zdieľanie obrazoviek, zvlášť počas videokonferencie, podľa mňa to má oveľa väčšie a lepšie možnosti zdieľania,ako Skype. Zvlášť, keď chcete zdieľať len jeden program, napr. excel, word, powerpoint a popritom si môžete zapisovať info, alebo čokoľvek iné, napr. MS Project atď. Skype mal po sieti veľmi slabé možnosti nastavenia a pri prezentácii zdieľanej obrazovky cez projektor musel zdieľajúci priblížiť obraz na svojej obrazovke, aby to prijímateľ dostatočne dobre videl, keďže nefungovala prezentácia na celú obrazovku. Lync považujem za jeden z najvydarenejších programov takto na komunikáciu v rámci firmy. V súčasnej firme mi strašne chýba. Chrome je predsa prehliadač, tam je náhrada zrejme explorer, nie?? či to len kvôli gmail-u?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lync je dobry na sdileni obrazovek a pak jeho integrace do webu. To je pravda. Ale to je asi tak cela jeho vyhoda. Co se tycke fakticke komunikace a chatovani je to v dnesni dobe asi nejtupejsi a nejmene vhodny chatovaci tool. A to rikam po 2 letech pouzivani, kdy mu stale chybi elementarni veci jako je "normalni" historie zprav, moznost komunikovat treba ze 2 instanci na 2 ruznych zarizenich, atd. V tomto ohledu naprosty nedodelek a paskvil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

beriem, história sa tam neukladá, ale dôležité veci som aj tak riešil outlook, Lync som využíval len na tú "tupú" komunikáciu, kedy budem mať niečo hotové, čo potrebujem k práci a tak...poprípade riešenie jednoduchých vecí v rámci práce.
A história sa v pohode dala nakopírovať do notepad/word-u (viem, nepraktické). Ale uložiť históriu som potreboval vážne len trochu.
Na skype mi vadí (síce je to niekedy aj pozitívum), že sa dá prepisovať dáta aj neskôr, to znamená, že história komunikácie sa razom zmení celá história, pretože jeden chce...a rázom máte z vyjadrenia šéfa "sprav to za každú cenu" napr. "nerob to" a vy ste aj tak nahraný...toť môj názor...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lync je typický MS produkt. Některé skvělé, až geniální nápady, ale kvůli některým základním chybám téměř nepoužitelné.
Bez historie se nedá reálně pracovat, je to dobré jen na konference, ale ne např. na přípravu objednávek apod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...tak ako je Visio dobré na vytváranie plánov budov a iných vecí..až pokiaľ nechcete vložiť viac ako jednu legendu. V tom momente môžete vymýšľať, ako sa len dá. Myslím,že sa mi to nakoniec podarilo s veľkým kompromisom...alebo som to potom dorobil cez úplne inú aplikáciu :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proste Mrkvosoft :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona se historie da ukladat do Outlooku jako emaily, ale je to priserne neprakticke a v ramci efektivity prace naprosty nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Produktivita firmy se zvýšila o půlku po přechodu z outlook na gmail? Zajímal by mě obor podnikání.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano historie Skype For Business (Lync) se uklada Outlooku, jelikoz je indexovany tak vyhledavani a orientace zadny problem. Ja s tim zadny problem nemel, kdyz jsem s nim pracoval. MS Exchange + Lync + Enterprise Voice byla super trojka. Je pravda, ze mi prislo jakoby kazdy novejsi Lync klient nicil/rusil neco, co fungovalo a nahradil ho necim polofinkcnim (treba jen blby copy paste z chat okna). Ale i tak na firemni komunikaci nejlepsi, co jsem zazil (a to mam za sebou eru ICQ (cislo jeste pod 10 mega), puvodni Jabber, dnesni CISCO Jabber, Lotus Sametime a mozna i jeste neco jineho.
Dneska musim vyuzivat Sametime a to je panecku dilo. Nezavidim nikomu, kdo na toto musi prejit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že ne Time. Podívej se do minulosti, kolik her pro Win mělo podporu OGL. Snad jen ID Tech engine a na něm udělaný hry a pak si vzpomenu na Unreal (+API Glide), ale jinak mě nic nenapadá. Vulkan je boží o tom žádná, ale proč by se to mělo měnit ? Už tehdy pro OGL hovořila snadná portace mimo Win a občas lepší výkon, ale ani tak o to herní studia neměla zájem.
Desítky nakonec převládnou jak bylo řečeno kvůli novým pc a hrám, které postupně přelezou do DX12. Tak to bylo vždy, vyjímku snad tvořilo jen DX10 (DX11 přišlo docela rychle, navíc DX10 je jeho subsetem)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

kyo kyo: "Desítky nakonec převládnou jak bylo řečeno kvůli novým pc a hrám, které postupně přelezou do DX12. "

DX12 je fail ako DX10 dokonca este vecsi ale podme postupne.
1. DX12 je spojeny (rovnako ako DX10) s neoblubeným operačným systemom
2. DX12 ma problem s behom nakoľko aj to minimum hier ktore ma DX12 podporu nejde vsade dobre a ked aj na Battlefield 1 pri Frostbite engine sposobuje DX12 na nVIDIA kartach problemy tak sa mozem len z chuti zasmiat a mavnut rukou nad touto slepou vetvou vyvoja PC grafických API. AK nezvladne ani DICE ktory stoja za Mantle hypom a maju teda v tejto oblasti bohate skusenosti zapracovat DX12 funkčne tak toto API nema nadej.

Ja osobne cakam na nastupcu DX12 lebo toto je z praktickeho hladiska evidentny fail a nie buducnost PC hrania.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Njn tak čekej na nástupce DX12, proti tomu nelze nic namítat. Já se těším na gamesy s podporou DX12 a rozmachu masivního využívání CPU zdrojů, který přinese vyšší výkon a/nebo nižší spotřebu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me je DX na nic a zrejme na tom nic nezmeni ani DX20. Nefunguje to nikde jinde nez na microsoftich hrackach a ty opravdu nechci.
Vulkan to je jina.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

kyo kyo:

Njn tak cakaj na gamesy ktore konečne nebudu pod DX12 zabugovane, prinesu aspon rovnaky vykon ako tie pod DX11 a vdaka lepsiemu vytazovaniu HW aj vyssiu spotrebu systemu. Proti tomu nie je co namietať. :) Len si kladiem otazku co pride skor ci nova verzia DX alebo vyladene nezabugované DX12 hry, oboje je totiž momentalne v nedohľadne. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba tim zastavením prodeje W7 a 8,1 chtějí podpořit warez :0)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jediné jak se mohou zachránit je vydat Win7 SP3... ale vlastně ne, byl by to jen balast který by zničil stávající dosud bezchybně pracující system bez aktualizací...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by lepsi pred SP3 vydat SP2?

Jinak Windows 7 jsou uz dva roky bez podpory, takze SP nebude. Z bezpecnostnich aktualizaci se SP neudela.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S 32 bitovým in-order procesorem a 2D grafickým akcelerátorem s podporou MPEG2? Notaak, je rok 2016 proboha, a 7 nejsou nic jiného než jen oskinovaná Vista z 2006

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

7 jsou dodělaná Vista, ne jen oskinovaná, např. rozdíl výkonu v diskovém subsystému je patrný i teď po mnohých aktualizacích Vist.
Navíc jsou sedmičky stále stabilnější než 10. A hlavně jsou stabilnější chováním, nezmění se Vám oblíbená funkce, či nastavení, po běžném updatu.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Proto ta nemenitelnost/stabilita Windows 7 ma navrch oproti aktivne se denne menicimu chovani Windows 10, ve 7 dnes nastavis a zitra jedes, v pripade 10 je to dnes nastavis/rozbehas a zitra uz nejedes, pitomy system.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně to, co mi na W10 extrémně vadí - mění se doslova pod rukama.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

A po te pracuj s takovym systemem, necht dou s 10 do prdele.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Od toho tu máme LTSB :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak já bych je chtěl. Ale myslím, že pár kusů se koupit nedá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mělo by to jít i na jeden kus, ale jen jako 365, za cca 200 měsíšně. A k tomu jsou podkladové Win 10 Pro

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlastně ano, to jsem někde četl. Že nově je povyšování možné, ale za paušál.

No a přesně tam to směřuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dá, ale cena je naprosto odrazující (když jsem to počítal, tak to včetně podkladové licence vyjde na 3-4 násobek Pro)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

co je to "LTSB" ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Půl roku jsem souběžně používal Visty a 7, následně jsem 7 smazal a fungoval na Vistách do dob první bety Win8. Nějaké výhody jsem na 7 nenašel, naopak mě některé prvky grafického rozhraní přišly jako krok zpět, pár mi jich následně na 8 pomohl odstranit 7taskbartweaker.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nojo, stejné kvílení se neslo při příchodu W7 a opěvovaly se utnutá XP...
Dnes už W7 nemá smysl, to už raději novější W8.1 s clasic shellem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší byly dvoutisícovky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím, jak se ve firmách bude přecházet na WS2016 se bude přecházet i z 7/8.1 na 10. Sice pozvolna, ale pomalu se začne. O trochu to tedy naroste. A osobně jsem na svých PC rád za věc jménem LTSB se kterou si dovolím 8.1 nahradit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Minimalne do roku 2020, konkretne 14 ledna 2020 do kdy maji Windows 7 SP1 podporu nebudou firmy na dlazdicove Windows 8.1 a aktivne se menici chovanim 10 prechazet, vzdyt dodnes bezi nektere na XP, dokonce si americka armada nechala prodlouzit u Redmondu pro ne/sebe podporu, tak prosim neplacej nesmysly.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A na to jsi přišel kde? Máš nějaké konkrétní příklady nebo jen cucáš z prstu? Já klidně dám, největší český eshop s kosmetikou a voňavkami běžel ještě minulý měsíc aktivně na Win8E/Win8.1, s updatem na Win10 se čekalo pouze kvůli příchodu server 2016. A z druhé strany, za velkou louží, největší světová chemička tento rok začíná přecházet z Win7 a 8.1 na Win10.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě jestli mínuskáři taky něco napíšou ze zkušeností, nebo budou pořád ze svého domácího prostředí jen vypisovat jak z Win7 nikdo nikam nepřechází, ale asi bych toho chtěl po nich moc :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

tak třeba E.On ještě neobjevil ani win 8... všechno jede na brutálně vypreparovaných sedmičkách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, u nás v práci se w10 neohřály a w8 nikdo ani neuvažoval. Stejně dobrý příklad jako ten tvůj, myslím :-).
Najít jednoho člověka či firmu, kterej přešel na w10 není těžký, stejně tak by nebylo těžký najít jeden příklad někoho, kdo si převedl firemní pc na linux nebo mac
O skutečné situaci tady mluví statistiky a ne jednotlivci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Konkretnich prikladu je myslim hodne. Napriklad Vodafone presel cca pred 1,5-2lety na win 8 z Win XP. Pochybuji, ze v dohledne dobe nekolika let bude experimentovat s prechodem na 'betu' Win10 ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dám sem len tak pre zaujímavosť štatistiky za posledných 30 dní z webu o motocross/enduro, čiže žiadny IT portál... Unikátne návštevy 55k.

1. Windows 56.27%
2. Android 32.69%
3. iOS 7.67%
4. Macintosh 1.29%
5. Windows Phone 0.99%
6. Linux 0.71%
7. BlackBerry 0.18%

Z toho Windows:

1. W7 48.25%
2. W10 27.97%
3. W8.1 10.88%
4. WXP 9.15%
5. W8 2.08%
6. Vista 1.62%

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

potvrdil jsi a co s tím dál?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ja viem že to je ťažké pochopiť, ale napísal som v príspevku "len tak pre zaujímavosť" :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

aha to jsem přehlédnul.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podil Windows 7 presahne na konci roku 2016 50% hranici, mozna se nektery smeji ale bude tomu tak, tez naroste podil Windows 8.1, proste % zastoupeni Windows 10 bude uz jenom aktivne klesat, a zato si muze sam Microsoft, ze resil blbiny stylu Metro, Cloud, Cortana, Edge, Spiclovani, nasilnou migraci, omezenost DirectX 12, navic 10 vydal nedoladene, plne chyb a ted je plata vselijakema nesmyslama.

Osobne budu rad kdyz podil Windows 10 klesne pod 10% a svetlo nad nimi zhasne posledni normalni zakaznik, skonci jako Windows Vista kam pravem patri a dle meho nazoru jeste niz, Visty sly uzivat, 10 nejdou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Svět se mění. Za W10 se zhasínat nebude, ony už jiná Windows nebudou. Tohle je poslední verze a už budou jen Aniversary update.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ze pry dalsi Windows po 10 nebudou, tohle je primarni blbina kazdeho obhajce 10, ne naopak mi chcete rict ze do roku 2999 uz budou jenom Windows 10.1.1.1.1.1... a tak dale? neblbnete prosim!

Anniversary Update je jenom prvni aktualizace velkeho baliku/projektu RedStone, celkove budou 4, druha v poradi je Creators update, kde zas budou resit p_čoviny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

pozor, já desítky neobhajuju. jen se s nimi na nejbližších 5-10 let smiřuju, protože k mé velké lítosti, nemám použitelnou náhradu pro mé kancelářské potřeby. Myslím, že to nebude 10.1.1.1 ale 10.1604 apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jako mate Office balik ktery jede vyhradne na Windows 10? nedejte se prosim vysmat, navic licence Office nejsou primo s-vazana na konkretni PC-čka, staci odstranit na starem stroji a nahodit na novy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdepak, MSOffice snad v kanclu mam jen jednou a to ho ještě nikdo nepoužívá, protože fungujeme s LOO řadu let. Ale pro jednu agendu dělají software dvě firmy a jedna z toho má jen klaudovou verzi a druhý jede jen na Win. Nebo vyplňování státních .pdf formulářů na Linuxu je hrozný opruz, prakticky to nejde. Možná by to šlo na Macu a kupovat si ho kvůli vyzkoušení nebudu. I kdyby to na Macu šlo, tam zas nenajdu jiné věci. Dělá vůbec někdo CZ on-site účetní program pro Mac? Nenašel jsem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, uz jenom to uverim ze kvalitny ucetni program potrebuje pro svuj beh nutne/jedine Windows 10 :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A víte o něčem, co běží on-site a nepotřebuje windows?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepotřebuje, ale na nic jiného se skoro nedělá. Dokkonce stále řešíme u zákazníků i aktuálních verzí to, že neběží na 64bit Windows!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja znam spoustu pripadu, kde prave ucetni program na novych Windows dobre nebeha. A s 10 to je katastrofa.
Naproti tomu jedou na linuxu stejne programy lepe pod Wine, nez nativne pod widlemi - to uz je k zamysleni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Po ukončovaných "offline" verzích Windows (<Win10) zbude vakuum kam se mohou tlačit konkurenční systémy. A pokud se tak stane, Microsoft určitě přispěchá a zmateným uživatelům, kteří přemýšlejí o přechodu jinam, podá pomocnou ruku s nějakou osekanou cloud-free edicí :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to tu psal dříve, ale opravdu to vypadá tak, že w10 jsou posledním produktem a pak příjde UWP jako runtime + cloud služba, která poběží na libovolném OS, prostě takový tenký klient. Podobně přemýšlel i upocený a uřvaný chlap - silverlight, akorát tama cesta nevedla. Ale mohu se mýlit.

Vypadá to tak, že v současně době mimo jiné M$ testuje, co uživatel snese a to jak ten běžný tak firemní. Jednoznačný výsledek je, že platit za šmírovací a reklamy podsouvající produkt se uživatelům moc nechce. Asi to samé by bylo, pokud by google chtěl navíc za android nebo chrome výpalné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pozri sa na to optikou bežného človeka, bez IT vzdelania alebo prehľadu. Oni berú OS ako hotovú vec, bez potreby riešiť pozadie. Títo budú na W10 fungovať bez akéhokoľvek problému. Ak si kúpia nový počítač/tablet s W10, budú to brať ako fakt, a nebudú riešiť downgrade alebo W10 LTSB...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O tom "bez akýchkolvek problémov" zkus říct těm chudákům co si, poté co si to nainstalovali, teď chodí pro rady když jim něco nejde...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Podivam se tou optikou... a vidim

1) Updaty ktere se pousteji kdy chteji, a mam chut to rozmlatit na *****
2) Updaty ktere meni nastaveni, a znovu mam chut to rozmlatit na *****

> Títo budú na W10 fungovať bez akéhokoľvek problému

Ne nebudou. Jen si povzdychnou, ze pocitace jsou cim dal vetsi s**cky (a maji 100% pravdu), chvili se budou rozcilovat a pak si zvyknou. Nejvetsi "uspech" MS je, ze zvedl toleranci lidi k sr**kovymu hw/sw do nebeskych vysin.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zober si netechnického človeka, čo si kúpi svoj prvý počítač/tablet, nemal predtým XP alebo W7. Ako bude vedieť, že je niečo v neporiadku? Stále sa na to pozeráte len svojou optikou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý pozná že mu systém laguje a mrznou aplikace, když ta samá akce co minulý týden najednou místo pár vteřin trvá 1-30 minut. Ne každý ale dokáže odhalit že je to proto že se serou aktualizace...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zase omyl. Laik nevie že niečo laguje, myslí si, že počítač "niečo robí" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omyl. Laik si stezuje, ze ten pocitac je pomaly a dotazuje se jak ho urychlit (idealne tak aby to nic nestalo).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to tak i tak jeden si stěžuje na pomalost a druhy si myslí že "to něco dělá", a je to kolikrát sranda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo príma.
Osobně se w10 nebojím, linux stačí na vše, co já od pc potřebuju, doma i v práci, až nebude možné nadále vystačit s w7, v pohodě přejdu. Ale naděje, že w10 tiše zdechnou i v globálním měřítku, nevidím tak růžově jako ty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ti ty desítky musely udělat fakt něco ošklivého že na ně bájíš takové hanlivé eseje :-))
Jinak, "menší problémek" pro tvůj scénář je že procesory ZEN/Kaby Lake nepodporují W7 :)
A to je začátek, další cpu budou s nepodporou dál. Nejde pouze o procesory ale i další hw bude dělán na desítky plus podpora vysokých rozlišení kde se win kromě 8.1 moc nechytají.
Ekosystém W10 poroste dál navzdory přání pološílených haterů. Čím dříve si to uvědomíte tím lépe pro vaše pocuchané mentální zdraví :-)

P.S: psi štěkají ale karavana kráčí dál....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:)) vis nejlepsi jsou vzdycky radoby progresivni "borci", kteri smeruji vzhuru svetlejsim zitrkum.. a arogantne opovrhuji temi, kteri nazaklade svych zkusenosti (ktere ti "progresivni borci" nemaji) rikaji, tudyma je lepsi nechodit..
Ono totiz ne kazda karavana dojde do cile..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

můj názor je podpořen logickými argumenty což se o haterských příspěvcích rozhodně říci nedá. Jsou tam jen zbožná přání antiMS. Nic víc.
Ale třeba jsou tací borečci co si neexistující ovladače napíší sami - ve snech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A kde jsou "logicke argumenty" pro to, ze se Win10 chovaji jako 'virus', ktery mutuje pod rukama s kazdou novou verzi? Kde jsou ty "logicke arguementy" pro to, ze nekomu se v praci updatovali vidle misto toho, aby na nich pracoval? Atd...
To ze bude Mrkvosoft tlacit hlava nehlava ty svoje zaprdene desitky, je jiste kazdemu. Kdyz se to cloveku nelibi, jeste to z neje nedela "zaostaleho" hatera. A naopak to nedela z druhe strany progresivni "borce", ale spise progresivniho prostacka (viz treba BTJ), ktery nechape, ze veci jdou delat i jinak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hater jako vy si vybere z textu jen to co se mu hodí. Reakce byla na čvachty o klesání a zmizení W10, proti tomu jsem napsal že opak je a bude pravdou. Podpora bude jen pro nejnovější OS ač se s tím někteří nemohou nějak srovnat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za poklonu. Pokud je clovek hater jen proto, ze kritizuje neco co je spatne, tak jsem za takove to pojmenovani jedine rad.
A ja bych si WIn10 klidne nainstaloval, kdyz by tam spravili veci, ktere se mi nelibi. Proti vidlim jako takovym nic nemam, ale proti beta verzim vydavanym za ostre a "inteligenci" ktera mi urcuje co je spravne a co ne a nedava mi moznost vyberu , ano.
ps: ..to ze Win10 nikdo nechce je pravda a opet na tom neni nic k hatovani. A pokud hledate toho, proc to tak je..obratte se z duverou na Mrkvosoft :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

další diskuse nemá smysl s někým kdo nepochopí prosté textové sdělení....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano toto jsou treba ta prosta textova sdeleni...bez dvojsmyslnych narazek a pod.. :))
"Ekosystém W10 poroste dál navzdory přání pološílených haterů. Čím dříve si to uvědomíte tím lépe pro vaše pocuchané mentální zdraví :-)
P.S: psi štěkají ale karavana kráčí dál...."

ps: kazdy asi myslime pod slovem proste textove sdeleni neco jineho ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Jinak, "menší problémek" pro tvůj scénář je že procesory ZEN/Kaby Lake nepodporují W7 :)
A to je začátek, další cpu budou s nepodporou dál."
Tenhle "logický argument" máš z úmyslně nejasného vyjádření Microsoftu, kterým chtěl podpořit adopci W10. Snažil se navodit mylný dojem, že Windows 7 nebude na Zenu/Kabylake fungovat, což není pravda. Na Skylaku také fungují Windows XP nebo dokonce DOS :)

"ale i další hw bude dělán na desítky"
Jistě, bude dělán, ale současně s ostatními rozšířenými systémy. Když W7 budou mít vetší rozšíření než W10, nebojím se, že by se nějaký výrobce HW opovážil nevydat ovladač pro W7 :)

"plus podpora vysokých rozlišení kde se win kromě 8.1 moc nechytají"
Tady zatím nemám mnoho zkušeností, ale jako nouzové/dočasné řešení může posloužit snížení rozlišení z 4K na Full HD a tím se jeden bod bude zobrazovat na 4 pixely. Až se 4K rozšíří ve větší míře, budou vysoká rozlišení v aplikacích lépe podporována. Na samotném OS zase až tolik nesejde, s ním uživatel pracuje jen, když chce něco občas přenastavit.

Nějaké další "logické argumenty"? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To uz se neda nazvat jinak nez chorobna posedlost ta tvoje nenavist k desitkam. Nelibi, nepouzivej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam doma Windows 10. Proc? Jednoduche Windows 10 = DirectX12. Jiny duvod pro W10 nevidim, W7 jsou spolehlivejsi a Ubuntu taky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mám to stejně. Navíc, a to nepochopí nikdo, kdo to neodzkoušel, jsou prostě nejrychlejší Win, který MS vydal. K používání desítek mě taky motivuje budoucí hw i sw podpora. Časem bude vznikat hw podporovaný jen na Desítkách (Kaby Lake ?) To nikomu nepřijde důležité ?

Špiclují, špiclují a ... no a ? (vůbec teď nechci rozebírat, zda je to ok nebo ne) Kdo nešpicluje ? Tak udělám maximum pro to, abych to omezil, víc neudělám. Pokud bych byl paranoik, win platformu opustím kompletně, ne jen Desítky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Osobně na 10 nejvíce nesnáším ty změny pod rukama, že není jisté, co bude po dalším updatu fungovat, a co si MS usmyslí, že už nepotřebujeme.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Mě zatím MS neodebral nic, co bych před tím potřeboval, ani se mi nic nemění, jen kosmeticky a s tím nemám problém (nicméně chápu, že uživatelé mohou být konzervativní). Selhání či nefunkčnost po updatech jsem taky nezaznamenal.
Naposled co jsem řešil byly hotfix ovladače AMD, které pravděpodobně neobsahovaly to co předešlý balík, ačkoli se tak tvářily a mě pak chyběly položky v ovládacím panelu např. tlačítko pro update ovladačů....njn AMD. (Ale oni se to naučí :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Největší trable to dělá na PC, která nejsou v doméně, ale mají relativně složitější síťové nastavení. Tam obvykle po velkém updatu nezůstane kámen na kameni a síť se musí nastavovat znova.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Trable dělá i pokud je na disku více než jeden oddíl s jiným Windows sytémem, nedejbože Linuxem. Protože logika Microsoftu nesahá dále než na C:/ tedy základ z pravěku MS-DOSu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Časem bude vznikat hw podporovaný jen na Desítkách (Kaby Lake ?) To nikomu nepřijde důležité ?" <= To bude platit pouze pro Windows platformu, uživatelé jiných se toho obávat nemusí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem, Linux podopru dostane, někdy. Ale zase tam nebude funkční ten sw pro který chci např. zmíněné AVX použít (hry)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

budeš mít vulkán, takže nebudeš potřebovat win10 kvůli dx12

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Desítky nemám jenom kvůli DX12, ale touž jsem víckrát vysvětloval jinde. Velmi fandím a držím palce nVidii, aby příští generace jejích čipů byla brutálně optimalizovana na AS a konečně mohla přijít nová éra hraní. Věřím, že v herním světě má slovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale čipy nVidie nepotřebují ke své funkcionalitě AS win10 ani dx12, stačí jim Vulkán...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že si tu často tropíš kašpary, jen zcela přesně nevím kdy :) Ale k věci pod Vulkanem se AS pochopitelně taky využívají, proto je prudký propad na NV kartách třeba v Doomovi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zdroj?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Seasonic S12II-520. Proč?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyměnil jsem Seasonic S12II-430 za Seasonic S12II-620 a příjde mi to lepší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rychlé použití Google a hned první odkaz
http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2016-doom-vulkan-patch-...

Omlouvám se, jestli to nebyla reakce na mě, nepoznám to... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak vidím jen nárůst FPS, Vulkán ti ještě víc zvedne FPS, takže nechápu proč bys musel mít win10+dx12?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Časem bude vznikat hw podporovaný jen na Desítkách (Kaby Lake ?)"

Nikoliv, bude to fungovat i pod Win7 i treba pod WinXP, porad je to ten samej x86(-64) procesor. Maximalne nebudou fungovat nektere usporne funkce ze strany Windows a nektere usporne funkce ze strany procesoru, pokud by Intel nevydal ovladac, ale toho bych se neobaval.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Troufnu si nesouhlasit. Praktické zkušenosti:
Pro Haswell a BayTrail už nejsou k dispozici akcelerované XPčkové grafické drivery (jenom VESA).
Haswell a BayTrail se obvykle dodávají s ACPI rozhraním, ze kterého XP blinká, takže na holé železo leckdy nejde nainstalovat. Je to sice "jenom věc BIOSu", ale pokrok nezastavíš...
Čert vzal žluté otazníky (pod XP) u USB 3.0 XHCI, dokud jsou v systému i porty USB 2.0 (Ivy/Haswell/BayTrail) - nojo, ale co když jsou už všechny USB porty 3.0 only? (Skylake a tuším i Braswell/Broadwell) = opět XP ani nenainstalujete, leda s použitím periferních karet.
Sedmičky zatím běží na všem, ale kdo říká, že to tak bude i nadále. Stačí zase trochu utáhnout šrouby v oblasti ACPI->UEFI. Ostatně tipuju že pro sedmičky nebude grafický driver pro další generaci intelových procesorů (když už je Intelu hloupé, stáhnout sedmičkový driver pro Skylake).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Maximálně nebude něco fungovat :D Ty jsi legrační. Takže já koupím čip za sedmičku a pak odmávnu rukou to, že mi něco málo nefunguje, ikdyž ten čip to umí ? Mnoho lidí se tu rozčiluje, co všechno jim v Desítkách nefachá a pak ti dá + za "Maximalne nebudou fungovat nektere úsporné funkce ze strany Windows a nektere usporne funkce ze strany procesoru" ??? Nehledě na to, že do budoucna to nebude jen o úsporných funkcích CPU, ale i o dalších technologiích. CPU už dávno není jen x86/AMD64 jádro, je to čímdáltím kompletnější SOC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela mijis pointu veci. Ano v 10kach nefunguje spousta veci, protoze ten system se meni po rukama. Dneska Mrkvosoft opravi neco a zitra rozdrbe zase neco dalsiho, nemluve o jejich nesmyslnem updatovacim systemu, atd.. Byt nepochopitelne, ale realita. Zpatky k Win 7.. pokud se "nefunkcnost" bude napriklad projevovat tim, ze se mi nebudou aktivovat nektere usporne funkce a zbytek pojede normalne..uprimne na desktopu je mu to u zadele. Nebo pokud tam nepojede nejaka specialni instrukcni sada, kterou vyuzije 0.01% programu a ty moje zrovna mezi tim nejsou..opet u zadele. A tak bych mohl pokracovat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U zadele ti to bude, dokud nevyjda hra, kterou budeš chtít hrát a díky nemožnosti využít konkrétní instrukce budeš mít 25% penaltu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takové geniální instrukce nebo instrukční sady už neexistují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poku to bude jen hra..tak to preziju ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Časem nějaký software podporovaný jen na w10 možná vznikne ... Až (a jestli) se to stane, tak to budu řešit, ale proč bych se o to staral, dokud to není reálné? Při tempu, jakým se w10 šíří, mi to důležité opravdu nepřipadá.
Špiclování se dá podoma oželet, pro firmy již hůře, ale dejme tomu.
I mě ale na w10 nejvíc štve, že se stále mění a nerespektují uživatelská nastavení. Mám rád věci ponastavované podle své potřeby, vzhled i funkčnost a něco, co mě nerespektuje je pro mě uživatelsky těžko přijatelné.
A mimochodem, pravidelně nahodile updatovaný program, který nerespektuje tvá nastavení, nijak reálně zabezpečit (nejen proti špehpování) nemůžeš, když vše co nastavíš, může za chvíli zmizet. Takže když už máš w10, nemá smysl špehování řešit vůbec, pokud nedokážeš zablokovat updaty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám to doma podobně: W10 na gamesky, Linux na práci. Souhlasím s názory, že W10 je po updatech kolikrát nepředvídatelný SW (setkal jsem se s tím nejen u sebe).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hláška že "nikdo nechce W10" je opět jen žumpoidní výkřik neseriózního zpravodajství redakce, která místo předkládání prostých fakt defekuje titulky tak, aby se zalíbila většinovým názorům svých čtenářů. Nechme stranou, že Windows jsou nepovedená, Vy se na tomtu faktu ale pouze přiživujete, články v tomto duchu jsou psány jen s cílem podpořit diskuzní flame a přitáhnout co nejvíce konzumentů reklamy. Stejně fungují i články o Apple.
Abych se ale vrátil k tématu - pravda je taková, že spíše "nikdo nechce" nová PC. Prodeje klasických PC a dnes už i notebooků jdou dolů, ti co chtěli upgradovat už upgradovali, samozřejmě že když má W10 přes 20%, tak to to rozhodně není "nikdo" ale "někdo". Nové instalace již samozřejmě půjdou v budoucnu pomalu, stejně pomalu jako prodeje nových počítačů

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prave proto ze prodeje pocitacu klesaji az stagnuji od dob SandyBridge bude podil Windows 10 aktivne klesat, pohrbil to Intel tim ze dovolil aby Skylake mel podporu Windows 7, tez KabyLake ji bude mit nakolik AMD bude podporovat Zen pro 7 jelikoz kdyby ne k cemu by pak byl urcen multiplatformni Vulkan? Jednoduse Zen pojede na Windows 7 a kdyz jeho IPC na jadro dorovna jadro IvyBridge, Intel bude muset dodelat podporu KabyLake pro Windows 7, kdyz ne, padnou mu ne jenom koncove ceny dnesnich produktu ale i podil na trhu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podporu nedodělá Intel, to musí ve svém systému udělat MS. Stejně tak, jako to udělal na Sedmičkách, aby bylo podporováno AVX. Kdyby ne, pak by CPU samozřejmě fungoval, ale AVX fičury by zůstaly ladem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jako ze nedodela? co ovladace cipove sady Intel 200? co rizeni AHCI? co graficky cipy uvnitr procesoru? NVMe? USB 3 generace?

KabyLake vuci Skylake prinese hlavne vyssi takty, nevim nic o novych instrukcich, dokonce nebude podporovat bezpecnostni algoritmy ktere nabidne Zen pro servry v roli ochrany virtualizaci, pristupu k pameti a komunikaci skrz VPN.

Intel nam jiz ukazal jak to umi s TSX u Haswell-u, radsi jej zamkl a poradne dodelal prave na Skylaku ktery ma podporu Windows 7.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V případě AVX nejde o ovladač, ale o architektonickou změnu (rozšíření) systému. Kaby Lake, tuším, má mít vylepšený SpeedShift a o ten -asi- jde. Čili fungovat CPU zase bude, jen nevyužiješ všechny jeho fičury na nepodporovaném systému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeden druh PC má stoupající prodeje - 2v1 neboli konvertibilní zařízení. Vznik této kategorie byl umožněn vznikem Windows 8 a posléze Windows 10. Se sedmičkami SP3 by nic takového nepřišlo, žádný další vývoj by nebyl možný.

Taky se mi líbí ten usedavý nářek nad tím, že se desítky stále mění. Psaný samozřejmě z Google Chrome. :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je chybná úvaha.
Kdyby o w10 byl zájem, lidi by staré systémy přeinstalovávali novými w10 a počet uživatelů by rostl bez ohledu na počet prodejů pc.
A to se neděje.
Každopádně stagnující počet uživatelů w10 jasně mluví jen o tom, že lidi nepořizují w10, přímý vztah k prodejům nových pc to nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akademická debata:
Dejme tomu, že starší verze woken by M$ přestal předčasně podporovat a tím je učinil nepoužitelnými. A jen by byly podporované W10. Přeskočme stádium dožívání starších woken. Jak si myslíte, že by se to vyvíjelo dále?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Umlátí jej žalobami velcí zákazníci, protože má prostě garantovanou podporu do určitého roku.
Jinak i nepodporované systémy, jako WinXP často běží ke spokojenosti uživatelů.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A co když udobrouchají velké zákazníky, že jim to nějaký čas ještě záplatují a dají jim licenci zdarma na W10 bez rozdílu používané verze W. Něco ve stylu jako to udělali s XP. Spíš jsem měl na mysli obyčejný lid, který nemá nikde zastání.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Normální uživatelé upgradují většinou ochotněji, než korporace. Korporace nemají většinou problémy s licencemi na starší Win, používají Pro, či Enterprise licence, které umožňují používat staré Windowsy. Ale zaříznutí podpory by byl pro ně problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta garance podpory je dobrovolná. Když si přečtete Eula, zjistíte, že nemáte nárok na vůbec nic kromě používání.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. EULA je neplatná v okamžiku kdy je v rozporu se zákony daného státu
2. koncový zákazník Pepa Vořech není totéž jako velká korporace, či státní správa

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

eula je v eu neplatna. je stavana na US zakonoch a pokial tu nebude TTIP je to len mokre zelanie microsoftu
a verim tomu ze taky VW by si zgustol na zalobe na MS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ciastocne je to celkom pochopitelne. Kazdy kto chcel alebo aj v najblizsej buducnosti planoval prejst na Win 10 tak uz spravil ked boli zadarmo. Nikto normalny si nebude kupovat Win 10 mesiac, ci 2 po tom ako skoncil zdarma update. To si musel cely ten rok sediet na vedeni... Momentalne je potencial vycerpany. Ono sa to bude dvihat, najskor v decembri alebo po novom roku ked pride viac novych zariadeni... tak ci onak rast bude uz len pomaly...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu že zdarma byl jen upgrade navázaný na nainstalovaný počítač a ještě ne pro enterprise verze, tak to znamená asi toto:
- HW s W10 se mizerně prodává
- Nové licence k novým počítačům se zřejmě též neprodávají (ve smyslu "významně")
- Firmy W10 nezajímají

Obecně se MS s W10 daří zatloukat slušné krováky do rakve desktopových počítačů. Jako by nestačilo, že k upgrade není zvláštní důvod kvůli stagnaci výkonu HW.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme, to su vsetko faktory ktore z aktualneho stavu vyplyvaju... preto som pisal ze ciastocne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, obcas jeste bude nejaky vykyv vlivem prechodu vetsich firem, hlavne pak po roce 2020.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Toto je kvalitní názor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je nekde prehled upgrade/downgrade?
byla by to asi docela zajinave %

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli lidi baví používat zastaralý operák, tak klidně, lidem co W10 používají můžeš být článek tohoto typu naprosto šumák.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Někdo chce mít věci moderní, někdo chce mít věci funkční. Každému podle gusta, samozřejmě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten OS který ,, skoro nikdo nechce,, má na Steamu u 64bit 50% a roste.Win 7 64bit padají a mají aktuálně 30%...
Takže ti kteří alepoň občas hrají hry mají většinou W10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebral bych zrovna cisla ze Steamu jako globalni rovrzeni, jednak nereflektuje 100% pocitacu tak bylo dokazano ze to jejich sbirani statistik neprebiha nejak koser.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mas to jako nabozenstvi vidim ...... kdyz se mi to nelibi, musi jit o konspiraci:o) bys mohl kandidovat klidne na prezidenta USA.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle něco korektnějšího, než nesmyslné urážky? Že statistiky Steamu nejsou objektivní je známé. Samozřejmě hráči updatují na W10 častěji, i já na domácím bych updatoval, kdyby ten W10 krám měl WMC a podporoval můj HW.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hráči jsou předvoj, ti jdou za kvalitou nejdřív. Něco podobného, jako je vývoj stavebnictví předzvěstí vývoje celkové ekonomiky.

Hatery to samozřejmě netrápí, ti si nevidí ani na špičku nosíku...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hráči jsou hráči, jejich potřeby jsou prostě jiný.
Ze statistik steamu bych pro celkovej vývoj nic moc nevyvozoval, stejně jako bych nečekal, že třebas Tančící dům na Národní třídě v Praze nějak předznamenává budoucí podobu rodinných domků v Pardubicích.
A ne, na špičku nosu si opravdu nevidím, jsem teda hater? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hraci nejdou za kvalitou, ale za novou hrackou. Za hrackou, ktera jim poskytne nepreberne mnozstvi problemu a vyzev k vyreseni. Hrackou u ktere nikdy nevi, jakym zpusobem se zase rozbije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak muzou byt neobjektivni, myslis, ze steam lze?
Jinak kdyz nepodporuje tvuj HW W10, tak bych rozhodne nemluvil o kramu jako o W10, ale spis tvem pocitaci ..... muzes byt jeste sakra rad, ze se microsoft neinspiroval v mobilech guglem a ze na vetsine 5-10 let HW to bezi .... taky mohli ustrihnout jen na nejnovejsi HW a nikdy bys neslysel o postPC ere, kdy se nekupujou nove pocitace vic jak jedenkrat za rok .... ale pak by z windows byl stejny paskvil prolezly mizernyma aplikacema jak z lagroidu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano steam lže protože zobrazuje jen a pouze nekompletní obraz. Co když ten "hráč" má při startu na výběr z OS, tzn. zapne počítač a chce na něm pracovat, najede do win7 nebo linuxu a pracuje, pak si chce zahrát, restartne pc, najede do win10. Takže co je na tom pravdivého.
Pokud máte krátkou paměť tak tady nastudovat toto: http://diit.cz/clanek/jsou-statistiky-steamu-objektivni

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

JA DOKAZU UZNAT, KDYZ NEMAM PRAVDU ...... sice jsem to nepsal explicitne o dual bootu (protoze to uz davno NIKDO nepouziva), ale dejme tomu .... ANO, vsech tech 14 hracu na steamu, co maji dualboot, jsou dejme tomu nepravem (oni jsou pravem, ale pouzivaji i jiny system) oznaceni jako W10 uzivatele, ikdyz nejaky cas na tom pocitaci pouzivaji treba obskurnosti jako W7 nebo linux. Spokojen?:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, je to zcela běžné, že ti co mají tučňáka na práci, tak widle mají ma hry(cca 33%). Přece jenom wine nepokrývá všechny hry, ale stačí 67% linuxových uživatelů, kteří paří i hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha tak promin, oprava: 0.5% + 14 hracu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak v mém okolí nejrůznějších lidí s různým věkem napočítám minimálně 5 lidí co používají dual bot a jsou to jak pařani tak dědové zpracovávjící účetnictví a nebo složité výpočty... takže dual bot není mrtvej.
a co ten minulej článek na diit.cz o špatném vyhodnocování stemu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že nepodporuje HW je jedna věc, ale pro mně je to krám, jelikož nemá WMC, který je pro mne na domácích PC kruciální a za který jsem si na osmách připlácel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze on ma pravdu v tom, ze to musi uzivatel steamu potvrdit, uz na to se rada lidi vykvajzne. No a v neposledni rade, krome hw konfigurace, jim prasknes i to, co mas zrovna nainstalovany, coz uz z podstaty veci udela spis uzivatel w10, nez uzivatel cracknutych w7 s balikem cracknutych her.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak potvrdit, steam to muze klidne zjistovat z weboveho serveru nebo steam klienta .... hadam, ze nepotrebujou extra souhlas k tomu, aby zjistovali jaky OS clovek ma, to budou mit obsazene v EULE a u webu to stejne dela kazdy, neni to osobni udaj.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Může to zjišťovat jak chce, ale důležité je, jak to dělá, a z čeho dělá statistiky. A to dělá aktuálně jen tak, když to uživatel vyloženě odsouhlasí.
Např. je jasné, že nesedí počet grafik nVidia proti AMD, jelikož se dost rozchází s poměrem prodejů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, žádost o souhlas mi vyskočil jak v nativním linuxovém steamu tak v tom co mám po wine, které je nastaveno na verzi XP, tam to ale pravidelně odmítám, nicméně to tam chodí častěji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No kdyby to byla statistika pouze pouzitych OS, tak by to vskutku stacilo. Ve statistice jsou pak i takovy veci, jako rozliseni monitoru, kolik jader ma cpu, kolik ram je v masine, jestli je pripojeny mikrofon, webka, misto na hdd atd.
Pravdepodobne je to nastroj i pro vyvojare, aby vedeli, co se jim jeste vyplati implementovat do hry a co vyuzije jen 0,05% hracu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že Steam není zcela určující.Ale ukazuje trend kdy nan nové či výkonnější (herní) PC lidé dávají logicky nový OS.Koupit nový HW a zabrzdit HW zastaralým Win 7. je nesmysl...
A pokuď konečně zlevní 2K a 4K monitory a VR. bude W10 jediná volba.Hlavně na W7,8x je tragedie provozovat větší rozlišení než FullHD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne, na hry, které při totálním zformátování disku neohrozí existenci a práci toho člověka vyplývá že je mu to jedno co to bude za systém. Tam kde očekává nějakou ochranu, bezpečí, a je na tom počítači závislej si nebude instalovat kraviny a riskovat tak ztrátu které by mohli vést k existenčním problémům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidim, ze tu zase otevreli zumpu ..... je nekde nejaky odkaz na to, ze by MS uz neplanoval do konce 2018 (nebylo to nahodou 2017?) mit miliardu W10 zarizeni? Nebo je to jen papouskovani toho, co nejaky pitomec napsal na novinkach.cz?
Rocne se proda cirka 400 milionu notebooku, cili s windows 10 ..... mi tak nejak vysvetlete jak muze podil klesat .... ze by nove pocitace kupovali jen stale dokola ti sami lidi a ti, co maji jeste stare zebraky s W7 nebo dokonce XP, by nikdy neupgradovali?:o) Z matematickeho hlediska me totiz jina moznost nenapada ...... vas ano?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máš to jako náboženství vidím ...... když se ti to nelíbí, musí jít o konspiraci :o) bys mohl kandidovat klidně na prezidenta USA.

Je někde nějaký odkaz na to, že co prodaný notebook, to Win10? Notebooky bez OS nebo s Linuxem se přestaly prodávat? Z matematického hlediska mě totiž jiná možnost nenapadá ...... vás ano?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bez s linuxem se vetsinou znaci ten bez OS ..... a ano, prakticky nikdo to nechce, taky proc s nejakym freedos "linuxem" ...... a vzhledem k tomu, ze uz se od leta smeji vyrabet OEM jen s W10, tak je to celkem logicky predpoklad, ze co PC, notebook nebo tablet, to W10.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Naprostá většina business PC a notebooků - HP, Dell, Lenovo, Fujitsu, Toshiba licence W10, ale instalované 7.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasne:o) A kde jsi to prosimte videl?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V realnem svete. Taky by ses tam mel nekdy podivat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zeptal bych se kde, nejaky obchod, ale stejne by mi nebylo odpovezeno:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Obchod ? Kazda firma o vic jak par desitkach uzivatelu nepouziva ten bordel, co byl dodany s notebookem z obchodu. Dela se komplet reinstalace s vlastni image windows enterprise. A ty windows rozhodne nejsou 10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus jen pitomou Alzu, či CZC, a vylistuj si notebooky s Pro Windows. Ale teď, od cca poloviny října jsou nové sestavy s WIn 10 pro přímo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to prodávám degene. Takže mi to projde rukama. HP, Lenovo, Dell, Fujitsu, Toshiba - skoro všechny stroje s licencí Win 10 Pro byly do října 2016 předinstalované s Windows 7, výjimmka bal, pokud zařízení mělo dotykový displej, tam pak byly jen Win 10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za celý rok 2016 se odhaduje souhrnný prodej PC, včetně notebooků a 2in1, na 256 miliónů http://channelworld.cz/analyzy/idc-globalni-prodej-pc-letos-poklesne-o-7...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tento rok z několika stovek mých prodaných notebooků měly licence W10 všechny, ale reálně to běželo tak 50 na 50, na ostatních od výrobce zůstávaly 7.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A jak to ten vyrobce delal? To jako zaplatil 2x licenci?:o) Uz dobre 4 mesice vyrobce OEM zarizeni NESMI vyrabet nove zarizeni s OEM W8 (natoz W7) ... uz se doprodavaji jen skladove zasoby.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

korporace pouze rozšiřují multilicence. A domnívám se že mají své prodejce kteří jim šijí počítače na míru... tam se win10 dostanou klidně zdarma jen jako bonus...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty sice nic nevíš jak to chodí v praxi, ale každým příspěvkem to musíš víc troubit do světa že. PC jako celek upadají a jestliže budem předpokládat, že u firem ta poptávka je, tak o to víc klesají koncoví spotřebitelé. Hezky to dokreslují poslední údaje o tom, že už je víc přístupů na web z mobilů než z PC. No a firmy si tam dají co chtějí, když mají odzkoušený W7, tak proč by dělali nějaký experimenty s W10? Admini jsou rádi, že jim to šlape a nepotřebujou do toho šťourat.

Ostatně kdyby platilo co meleš, tak jak vysvětlíš ten nerůst W10?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze o tom, ze se vic na net chodi z mobilu nez z PC se doufam nebudem bavit ze ne? Tomu asi sam neveris:) Nicmene tem statistikam verim ..... ale jaksi ono, za dva bludistaky, v cem je to asi tak jako spatne a proc se nedaji brat vazne?

A ony opravdu W10 nerostou? Kde jsi to cetl? Kazdy (dobre, prakticky kazdy) prodany pocitac je bud nahrada pocitace s W10 nebo funglnovy pocitac s W10.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zpráva o mobilech zde
http://gs.statcounter.com/press/mobile-and-tablet-internet-usage-exceeds...

a pokud tam je nějaká systematická chyba, tak pořád je vidět trend, který je jasný. Ostatně těch mobilů se prodává asi 5x víc než kompů, brzy už to prostě bude okrajová záležitost.

> A ony opravdu W10 nerostou?
mám to chápat tak, že jsi nečetl článek pod kterým diskutuješ?

Sice ti to psali ostatní, ale pokud jsi to ještě nepochopil - zapomeň na to, že ve firmách by se na nový kompy nějak masivně dávaly W10. A jak lze vydedukovat z prodejů - celosvětově už si domů kompy moc lidí nepořizuje...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak proc si lidi neporizujou domu compy je jasne ...... protoze i na 10 let stare sracce bezi nejnovejsi W10, pripadne web u diletantu s XP:)

Proc by brzo mely byt mobily okrajova zalezitost? To, ze se jich prodava 5x tolik je dano v nejvyssi mire androidem a castecne taky iphonem, kde lidi ikdyz nemusi (narozdil od androidu), tak kazdy rok kupujou novy model. U PC je to klidne 10 let .....

Co si myslis, ze ta statistika vyjadruje? Udam priklad, ktery asi plati (temer) pro vsechny .... rano si na hajzlu prectu na mobilu idnes, podivam se na pocasi atd ... mobil mi saha na predpoved na nejake servery, saha na mail (coz bude naprosta vetsina toho mobilniho trafficu mimochodem!), saha nekde na messenger, na skype a to je asi tak vse, co se na mobilu da delat.
Sednu k pocitaci, prectu si klasicky idnes ..... brouzdam normalne po webu atd ..... jako asi neni nikdo, kdo by mel jen mobil ....... taky dalsi zkresleni je, ze mezi mobilni zarizeni se pocitaji i tablety, kde jsou klasicke windows, klavesnice, mys ..... protoze jedine tak se da pouzivat internet.
Takze pokud clovek rano na hajzlu zhledne jedno video na trubce a zbytek dne cumi na trubku normalne na pocitaci, tak je ta statistika 50:50. Cili co ta statistika vyjadruje? Uplne hovno .... coz je mimochodem presne to, co clovek vetsinou dela pri brouzdani nebo hrani na mobilu:o))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Proc by brzo mely byt mobily okrajova zalezitost?
Tu větu jsem napsal blbě, má tam být, že kompy budou okrajová záležitost.

> jako asi neni nikdo, kdo by mel jen mobil
ve vyspělém světě bude takových málo, ale zbývajících 5 mld obyvatel si možná ten komp ani nemá kam postavit...

> mezi mobilni zarizeni se pocitaji i tablety
ne, tablety tam jsou zvlášť a mají do 5%

> tak je ta statistika 50:50
ne, počítají hity na webu, takže kdyby někdo koukal na 1 video na hajzlu a 10 na kompu, tak to bude 1:10. Jenže ono to je 1:1, čili matlání je stejně jako klikání

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba v CR maji mobily jen 10% .... ale v globalu skoro 50? To mi nejak nejde do hlavy.
Kdyz se podivam na cisla z kterych to berou:
http://gs.statcounter.com/sample-size/StatCounterGlobalStatsSep15_Sample...
http://gs.statcounter.com/sample-size/StatCounterGlobalStatsSep15_mobile...

Tak mi vychazi 28% v zari 2015, pritom v grafu pak maji nejakych 41%, coz je hodne velky rozdil na to, ze by mel vychazet ze stejnych dat .....

Zajimavejsi by byly skutecne statistiky nejakych webu .... treba CDR muze hodit.
Nebo treba skutecna porce dat na jednotlive zarizeni.
Jako sam musis uznat, ze pouzivani telefonu a PC i jen v jednotlivych hitech na stranku, hodne smrdi, kdyz je to pul na pul .... pocitac ma doma uplne kazdy a kazdy na nem brouzda naprostou vetsinu casu. Pise tam na fejsbuku, pise maily, pracuje. Mobil je vyslovene ta uplne nejvetsi nouzovka po tabletu bez klavesnice. U toho statcounteru neco strasne smrdi, bud tam maji nejaky bug v detekci nebo spousta zahranicnich stranek to nasadila jen na mobilni verze webu ....
Neni mozne, aby treba mezi ceskou republikou, ktera v penetraci smartphonu (a telefonu s androidem) nijak nezaostava, byl takovy brutalni rozdil mezi zbytkem .....
A i kdyz se podivas na nejvetsi zastupce jako usa, uk, nemecko, tak jsou ty statistiky uplne nekde jinde a dokonce klesaji ....... namatkou nejvetsi podil na celem kolaci ma indie, ktera ma u mobilu 80%, cimz jednoznacne pokrivila celou tu statistiku. A vyrazne i cina, kde je to pul na pul. Mozna jsou to specificke trhy, kde proste nemaji elektriku a jsou radi, kdyz si nabijou telefon v praci:o) Jako relevantni bych bral rozvinute trhy a tam lidi proste na mobilu na web nelezou .....
Ale kdyz se divam na slovaky, kteri jsou na tom presne dvojnasobne vic v pouzivani mobilu, tak bud jsou zaostali, ze nemaji elektriku nebo se statcounteru proste a jednoduse neda verit, protoze nema reprezentativni vzorek webu .....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Populace ČR tvoří asi 0.13% té celkové, takže hodnoty u nás nemá vůbec smysl brát v úvahu.

> pocitac ma doma uplne kazdy
Sorry, ale pořád to nechápeš. Prodeje PC jsou tak nízké a dále klesají, že většina populace nejen, že PC ještě nemá, ale nejspíš ho ani nikdy mít nebude. Ročně se prodá kolem 250 mil a to číslo stále výrazně klesá. Když od toho odečteš firmy, tak ti vyjde, že to ani nestačí na rozumnou obnovu v domácnostech v USA a EU. Asie má tak malé prodeje, že tam PC většina populace ani neuvidí.

A na druhou stranu máš mobily, kterých se momentálně prodá asi 1200 mil ročně, tzn. že pár let starý mobil má skoro každý.

> Jako relevantni bych bral rozvinute trhy
relevantní vůči čemu? Řešíme, že W10 stagnují a já zkouším přijít na to proč. Těžko to vysvětlíš statistikou ze zemí, kde je trh jednak nasycen a druhak má malý podíl na celkových prodejích. Prostě je to tím, že zbytek světa vypadá jinak a cestou PC už vůbec nepůjde a tedy ani W10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty ale nechapes, ze klesaji prodeje, ale celkove zastoupeni roste! Za coz muze dlouhy zivotni cyklus windows a taky to, ze novy pocitac prinese jen malo muziky nez 5 let stary ... a ted si vem jak "genialne" to zaridili s telefony, konkretne androidem (u iosu je to oveckarstvi mit vzdy to nejnovejsi) ..... pred peti lety o androidu nikdo ani nevedel, ale hlavne za tu prumerny clovek ten smejd obmenil 10x !!!
To je proste vec, kterou ANAL-ytik a clovek jako ty, ktery se diva na nejake prodeje a ne zastoupeni na trhu, nepochopi. Na mobilu se NIKDY nebude dat pracovat, pohodlne prohlizet web, hrat hry, psat text, chatovat a podobne ..... to proste neni fyzicky mozne z obrovskeho mnozstvi duvodu, ale asi ten nejvetsi je proste to, ze clovek na to neni uzpusoben:)
A svet nepujde cestou PC? A jakou cestou pujde?:o) Musis odhlednout od pitomych a zjevne velmi zkreslenych statistik a presedlat do realneho sveta, kde mobilni zarizeni (jak je minimalne zname dnes) jsou proste jen DOPLNEK! NIC VIC NIC MIN! Obrovsky boom prodeje kol ve mestech se taky nijak nedotkl prodeje aut nebo toho, jestli lidi chodi na hajzl pesky! Na kratke vzdalenosti je to pohodlnejsi, kdyz neni kde zaparkovat, ale nikdo z tech lidi neprodal auto, proste to pochop. Nebudes doma mit jen telefon ...... nebo klidne muzes, rika se tomu continuum a windows 10 mobile, pripojis to do docku s monitorem, klavesnici a mysi a muzes 100% pohodlne brouzdat netem (pokud ti nevadi absence flashe). Muzes psat dokumenty, muzes chatovat, fejsbukovat ..... v tom mas jakoze pravdu a to, ze budu mit i7ku v mobilu a prijdu kamkoliv, zadokuju a budu mit regulerni pocitac, to povazuju za budoucnost uz hodne dlouho a ta budoucnost prijde. Ale takove zarizeni uz se moc neda povazovat za mobilni, ikdyz mobilni. I k tomu posratemu androidu (dyt se snad prodavaji i verze s HDMI) jde uz mozna pripojit klavesnice a mys, takze pokud ti staci jednoduchy webik, tak se to da pouzit .... o bezpecnostnich dusledcich a tom, proc by to nekdo delal (zvlast kdyz plnotucne windows tablety vyjdou mnohdy daleko levnej nez predrazene doprodeje androidu), pomlcim.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> celkove zastoupeni roste
tak četl jsi ten článek nebo ne?

> ktery se diva na nejake prodeje a ne zastoupeni na trhu
zmínil jsem obojí - prodeje mobilů jsou 5x vetší, ma webu se dostávají mobily do vedení právě teď

> odhlednout od pitomych a zjevne velmi zkreslenych statistik
a jaká čísla tedy máš o reálném světě? Chceš říct, že se někam ztrácí miliarda PC ročně o kterých nikdo neví? Nebo že se ty mobily hází na skládku? Nebo byla statistika správně dokud W10 rostly a teď je špatně když klesají? Nebo jak to je?

> boom prodeje kol ve mestech se taky nijak nedotkl prodeje aut
asi by ses divil, ale spousta lidí třeba v Praze nevlastní auto. Na vesnici to je nutnost, ale ve městě tolik ne.

Prostě si uvědom, že svět tam venku vypadá úplně jinak než to co vidíš kolem sebe, je to naprosto nevýznamný (a zkreslený) vzorek. A je jedno kolik důvodů vymyslíš proč to tak nemůže být. Běž se někdy podívat do tramvaje a spočítej, kolik lidí tam chatuje, hraje hry, leze po webu, dle tebe velmi nepohodlné činnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jako něco o legálním downgradu OEM W10Pro -> W7Pro jsi slyšel? Hodně firemních mašin chodí s licencí W10Pro, ale nainstalované jsou W7Pro (a pokud to nebude moct udělat výrobce, tak si ten downgrade na W7Pro udělá zákazník - je oficiálně povolený až do konce supportu W7Pro)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmi je sice vyrabet, ale stale jsou na sklade notesy s licenci W10, ale predinstalovanymi W7. Tahle statistika pocita jen aktivne bezici licence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říká ti něco právo na downgrade u verzí Pro a vyšší?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Desítky jsou nejlepší systém, co kdy MS udělal. Nejrychlejší z použitelných. DX12 killer feature... ano, i MS musí z něčeho žít. Nechápu tyto plačky furt dokola, za 5 let pořád pojedete na Win7? Updaty si každej normální člověk s mozkem omezí na hodiny, kdy PC nepoužívá (sice jsem ještě nevykoumal, jestli se zapne, stáhne, vypne), ale jde to. I když při nastavení na jiné hodiny si zvesela dotahal roztahanej update, ale je fakt, že byl kritickej. Desítky jsou tak dobrý, že dokonce i na mobilech vidím jakžtakž světlou budoucnost, min. přežívání - protože cloud, protože firmy, protože XBOX, protože bezpečnost, protože ekosystém, protože Visual Studio. Poslední dobou se s novými Win telefony "roztrhl pytel", mám podezření, že MS radikálně zlevnil W10M, a to je dobře.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Poslední dobou se s novými Win telefony "roztrhl pytel" <= Opravdu? Já nevím, ale stále tu čtu články jak to MS s těmi smartphony nevychází a jak ustupuje ... V tom je nějaký rozpor, nemyslíš?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To má být celé ironie? Reálně se vyrábí jediný mobil s Win10M a to HP x3, a pak možná nějací Číňani, co se nedostanou do Evropy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaká budoucnost na mobilech? V posledních statistikách už win phone spadl do položky "ostatní" s podílem 0.3%, 1.3 mil zařízení. Tolik se androidů prodá za 8 hodin. Prostě je konec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zamyslí se Microsoft nad tím, že vyrobil šmejd, který nikdo nechce? Nezamyslí. Bude lidem opět cpát další šmejd.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale tobe to nikdo necpe, ty si pouzivej linux ...... jinak co ti vadi? Pockej, budu hadat .... smirovani ze?:o) LOL, ja musim smat .....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je snadný se u kritiků Desítek trefit. Máš jen dvě možnosti (a to jich dřív bejvávalo víc) A) šmírování B) metamorfoza (se to mění pod rukama)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl.
Pokuď je šmírování myšlena Telemetrie tak ta je dávno i v W7+.Navíc přímo na W10 existuje řada postupů a nástrojů jak Telemetrii omezit.
Co se mění? QUI se upravuje a zlepšuje pouze ve velkých aktualizacích,jednou či dvakrát do roka.Jinak je pozitivní že MS. na W10. pracují.Nic jako hotový a dokonalý či konečný software nexistuje...W7 prostě už nemají mimo bezpečnosti podporu,nic jako SP2 zcela určitě nebude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to je zvláštní, když si v pc něco nastavím, tak je to pevně dané i několik let... a opravdu nepotřřebuji s každou aktualizací řešit nastavování PC znovu. To se opravdu dostáváme do roku 1984 kdy strana ví co je pro nás ovčany dobré.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nechces moji starou? To je argumentovat jak s ni:o) Co tak uvest priklad, co ti tak microsoft s aktualizacema nastavuje tak hrozneho, ze pak tyden musis windows znova nastavovat?:o)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No co si budem nalhávat.... není to tak dávno co někteří z nás měli na výběr mezi aktualizovat a aktualizovat později a ráno přišli do práce a měli nainstalovaný nový okna, nic nefungovalo, nemohli pracovat a dokonce se soudili a vyhráli a microsoft jim musel zaplatit ztrátu. Co nastavování tiskařského portu LPT pro pokladní tiskárny a jejich nenaběhnutí po startu... vážně budeš před těmito problémy strkat hlavu do písku, u tebe ten systém musí být naprosto úžasný protože tobě stačí že ti jede tombraider v dx12 že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně třebas vadí změna Startu po AU. To předtím, i když jsou to kosmetické změny, mi vyhovovalo mnohem více. Je to sice pitomost, ale asi to prostě vyřeším Classic Shellem či podobným.
Změna u aktualizací u verze Pro je vyloženěk vzteku . Atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlépe se vyjádříš tak, že si to nekoupíš. Snadné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Očakavane a vítane zastavenie rastu najvecsieho omylu(Win10) MS za celu historiu existencie OS Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já už jsem tak satrej... Těch největších omylů už jsem zažil :) Win95, Win Millenium, Win XP, Win Vista, Win 8, a teď tedy Win 10. Smolaři ti MS. Ale už brzy to musí rupnout a konečně zbankrotují a zavřou krám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo. Ale co ti chudaci lidi maji delat, kdyz o nicem jinem nevi a nikdo jim jiny OS nevnuti?
Na Apple ma z cechu jen malokdo, ale zase kdo ho ma, je opravdu cool.
Jina moznost neni. A pak jsou ti co tomu rozumi a daji si na disk neco normalniho. Tech je ale porad malo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

XP a omyl??? Na tu dobu supr systém a dodnes jej mám na druhém starším PC kvůli PCI zvukovkám a j. HW i SW, neb ty novší a novší natož integrované nejen zvukovky jsou horší a horší :-( (moje sou ještě Made In USA!) Nové = jen naděje a často zklamání tedy potenciál omylu! (npvé = Made In China...) Staré = často lepší jak nové a staré dobré je prověřené více lidmi a časem :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj svého času opravdu XP byly brány jako omyl a řečmi plamenými proklínány byly. Ten pravěj systém na hraní totiž byl Win98SE a na seriozní práci Windows 2000.
Sám jsem tehdy měřil rozdíly ve FPS ve hrách, kde Win98 skutečně vítězily. Podle mého byly XP náročnější na paměť a procesor a hlavně nebyly vyzrálé drivery. Což ale bojovníkům za pravdu nepřekáželo v tom, aby kydali hnůj na MS.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na ms byla kritika oprávněná WXP byly ze začátku děsné, sám si pamatuji jak jsme museli do prvního SP vracet 2000...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já si to nepamatuju, každej kdo měl ruce nohy přecházel na XP...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úplně první XP měly dost velké problémy v sítích, prakticky nechodily. Ale to bylo opraveno relativně brzy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z Win98/Millenium ano, z W2k ve firmách se rozhodně nespěchalo až tak do XPSP2.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky pamatuju skoro všechno co MS pustil do světa, zlatá DOSovská léta :-)
a win 95 byl omyl jako win 98, u obojích za něco stálo až to druhý vydání, tedy 95SR2 a 98SE
milennia neberu, jako w97 který nevyšli nebo co to tenkrát bylo za paskvil. zlatý Visty oproti ME :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Člověče já miloval jak Millenia tak i Visty. Tenkrát jsem frčel na desce se SIS chipsetem a Míčka měly nějaký driver v sobě, co dokázal ošetřit mizernej výkon řadiče disků. Podle mě Míčka zklamaly uživatele, kteří čekali obdobu Win 2000 a ne další reinkarnaci 95. Co se týká Vist byly to první 64-bit systémy pro obyčejné domácnosti, co dovolily využití 4GB+ RAM a pochopiteně spouštění 64bit kódu. Tenkrát jsem měl právě 4GB RAM a s pochopením se koukal na lidi co upgradovali svoje stojky s 1 nebo 2 GB RAM. No a pak v době vydání Vist zase chyběly odladěné ovladače, takže stejná písnička jako u původního Win XP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už před Vistama tu byly XP 64bit. Visty měly ze začátku hodně problémů, třeba se sítí a obecně byly strašně rozežrané. Je to znát i na tom, že PC, které splňuje požadavek na Visty (kromě výjimek u CPU), chodí i s Win10 a možná líp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kyo kyo:

Ja som tu historiu Windows prezival na vlastnej kozi a zacinal som od Windows 98. Windows 10 je fail z objektívnych dôvodov ktore boli uz spomenute tolko krat ze to musi vediet kazdy naspamet. Toto nie je bezny fail sposobeny nedoladenými ovladacmi, HW narocnostou alebo nevyladenostou. Samotna koncepcia Win 10 je fail. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak! Co si pamatuji tak Win98 padali jak hrušky, 2000 byli zase stabilní ale nedalo se na nich moc hrát. Pak přišli XP který právě vzali stabilitu NT verzí a multimedialitu Win98+ a vznikl stabilní operační systém jak pro práci tak pro zábavu. Domnívám se že to byl jeden z nejlepších systému po DOSu co byl. Jak dlouho to je co pořád funguje až do dnešních dní? A tady někdo bude žgrglat něco o Vistách a Win10? pfff...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přitom upgrade zdarma, dokonce z ilegálních sedmiček ošetřených loaderem, stále funguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já to tuhle zkoušel a šlo to jen s tou zaplou lupou/předčítáním... jinak mi to upgrade odmítlo a hodilo na obchod kde si mam koupit licenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což neznamená že mam w10 ilegálně, NTB jsem kupoval s W7/8 licencí a na w10 jsem přešel.
Funguju celkem spokojeně a navíc kvůli práci musim vědět kde co, abych při servisu na to nečučel jak husa do flašky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, před týdnem a bez lupy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No někdo tu zmínil že bude jen Windows 10 a nic jiného tady ten obrázek říká něco jiného http://diit.cz/sites/default/files/u133149/microsoft-244464.jpg Tak že Windows 10 skončí stejně jako jako sedmičky a osmičky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já bych to viděl že to až tak jednoduchý a jednoznačný nebude.

Připadá mi to jako podpora pro daný build spíš než pro celé win10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Ty indičtí pošukové sami nevědí co činní.
2. Pokud pojedou po stejné koleji jako dosud tak nic jako MS v roce 2025 nebude existovat,
3. už z čistě marketingového hlediska to budou muset dříve nebo později přejmenovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Světu otevřené dveře:
Představujeme vám nový operační systém: Doors11
:D :D :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli windows 10 nikdo nechce, tak já tedy jo, neumím si to bez nich vůbec představit. :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tomu se říká Stockholmský syndrom:-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft to pokazil z mobilama. Z hlediska vývoje by to byla parádní věc - jeden SW pro PC, tablet a mobil. Microsoft má skvělý nástroj .net a Visual Studio C# / VB/ C++. Najde se něco srovnatelného na Linux nebo Android?
A taky nechápu proč Microsoft nejde do embeded sféry. Na trhu chybí levný tablet 5, 7 a 10" upravený pro průmysl - seriové porty, AD vstupy a podobně. Ale cena by musela být kolem 40 - 50€, aby se nevyplatilo vyvíjet vlastní desku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Z hlediska vývoje by to byla parádní věc - jeden SW pro PC, tablet a mobil." Právě Win8/10 ukázaly, že to není dobrá cesta. Styl ovládání desktopu je zcela jiný než mobilu/tabletu a není dobré toto navzájem míchat. Pro mobilní zařízení je zase Win32 api zbytečně velká a rozežraná věc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Widle se do průmyslové výroby vůbec nehodí - divoká a neúplná dokumentace k využití sběrnic, milisekundový sleep, lagy atd.... Navíc architetkura mirkojádra není úplně ideální pro malá zařízení s omezenou a stabilní HW výbavou. Prostě je výhodnější mít na tyto zařízení monolitické jádro.
Naproti tomu nástroje jako MVS nebo LabView jsou pro průmysl jako stvořené, protože je mají používat techničtí pracovníci, kteří vyvíjejí měřící a výrobní procesy a né programátoři polovědci. Nicméně LabView je i pro Linux a LabWindows má placené rozšíření pro kompilaci pod Linux a tuším že i remote debug.
MVS 15 má addin co dělá to samé. Nicméně už teď nic nebrání používání EMACSu.

Widle jsou sice v "embedded" verzi, což ale neznamená nic víc než ořezání o nepotřebné služby a je to katastrofa. Firmy co to nasazují na některé měřící přístroje, vynakládají velké úsilí aby to vůbec jelo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj máme v práci nějakou geodetickou věcičku, něco jako GPS ale s větší přesností a nefunguje, protože je na tom nainstalovanej nějakej šílenej windows připomínající něco mezi 3.11 a 95. A nikdo ani sám prodejce neví jak to zprovoznit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"A nikdo ani sám prodejce neví jak to zprovoznit"
Tak načo vám to je ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Největší lákadlo by asi bylo, kdyby při koupi Win10 dostal člověk i nový notebook:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.