Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ochrana před zásahy uživatelů ve Windows Vista

MS Windows Vista logo
Dnes si povíme něco málo o plánované „vychytávce“ ve Windows Vista s názvem „User Account Protection“, zkráceně UAP. Jedná se o systém ochrany operačního systému proti tak „lamoidním“ zásahům uživatele, které by mohly tento systém poslat do věčných lovišť. A o ochranu tak důkladnou, že klidně zabrání ve vykonávání příkazů destruktivního charakteru i administrátorům, tedy systém známý z různých *nixových OS. Ale, jak říká Paul Thurrott na svých stránkách, Microsoftu se to opět „nějak nepovedlo“. Dokonce to označuje za velmi špatný vtip a nejvíce rozčilující vlastnost Windows Vista, což znamená, že vítězí i nad systémem ochran videa. O co tedy jde?

Takže, vězte tedy, že celá legrace této ochrany, tedy alespoň co se týče aktuálních beta buildů Windows Vista, spočívá v tom, že milého uživatele, administrátory nevyjímaje, zahlcuje neskutečným množstvím různých varovacích dialogů i v případě těch nejtriviálnějších systémových úloh či požadavků na systém. Takováto dialogová okýnka pak vyskakují stále dokola i na stejných úlohách, pro které jste je již v minulosti odklepli.

Paul pak uvádí následující typický příklad:

Představte si, že se rozhodnete nainstalovat do čerstvé Visty prohlížeč Firefox. Na první pohled banalita, nikoli však pro aktuální build Visty. Takže, pokud tedy pomineme hromadu „warning dialogů“ v souvislosti se stahováním a instalací Firefoxu, kam spadá i druhá hromada varování od Windows Firewallu, dostáváme se do stádia, kdy je prohlížeč nainstalován. Běžný člověk pak bude chtít odstranit z plochy instalační soubor Firefoxu a zástupce na nainstalovanou aplikaci (nezapomeňte, že se jedná o čerstvě instalovanou Vistu s defaultními nastaveními). Takže obě ikony uchopíme a chceme přetáhnout do Koše. Trivialita, kterou zvládne i tříleté dítě, ne však v případě Visty.

První, co vás na strastiplné cestě dvou souborů (exe a lnk) z plochy do Koše (bratru nějakých 20 až 30 cm :-) potká, je dialog, který vás informuje o tom, že nemáte právo smazat zástupce „Firefox“! Jinými slovy, uživateli, který právě nainstaloval Firefox, ten samý systém za pár sekund na to nedovolí smazat pouhého zástupce této aplikace:

Vista: potvrzovací dialog #1

Dobře, v dialogu naštěstí nechybí tlačítko „Continue“, kterým operaci „dokončíte“. Navíc lze zaškrtnout „Opakuj moji odpověď kdykoliv toto nastane“, ale Paul neuvádí, jestli se toto opakování týká obecně operace přesunu souboru, nebo jen lnk souborů, nebo jen přesunu z plochy do koše anebo třeba jen tohoto konkrétního zástupce a konkrétní operace přesunu z plochy do Koše. Navíc ani tímto není vše hotovo úplně. Kliknutí na OK sice naoko „odstraní“ zástupce na Firefox, ale po prvním otravném dialogu okamžitě následuje druhý:

Vista: potvrzovací dialog #2

Ten vám pro změnu oznamuje, že nemáte právo provést „souborovou operaci“, tj. finální fyzický přesun souboru z jedné složky (Plocha) do druhé (Koš). Systém si tak žádá vaše další svolení nad operací, kterou jste konkludentně provedli přetažením ikony do koše a posléze potvrdili odklepnutím prvního dialogu. Navíc zde již zcela chybí možnost nechat opakovat vaši volbu při příštím dotazu, takže při „souborové operaci“ jste vždy nuceni odkliknout tento dialog. Navíc ten informuje o tom, že pokud tomuto programu nevěříte, nepoužívejte jej, může potenciálně poškodit váš počítač. Co si z této věty při vyhazování zástupce do koše vydedukují obyčejní uživatelé, kteří nemají žádné IT vzdělání a umějí obsluhovat počítat tak akorát na elementární úrovni (tímto se nikoho nechceme dotknout), netřeba domýšlet.

Tak jako tak by se i za určité konstelace hvězd dalo říci, že je to celkem logické že? Ale ne, když si uvědomíte, že to je pouhé přesunutí ikony do koše, tj. principielně pouhý přesun souboru z jednoho adresáře do druhého. Ale teď si třeba představte, že byste chtěli třeba přesunout Half-Life 2 z jednoho adresáře do jiného. Jeho zhruba 40 000 souborů vám jistě poskytne zábavu na dlouhé zimní večery v podobě odklikávání desítek tisíc dialogových oken, ptajících se vás stále dokola na tu samou stupiditu. Máte vůbec představu, jakou životnost má mikrospínač pod levým tlačítkem vaší myši? Rovnou vám můžeme říci, že valná většina myší přesun adresáře s Half-Life 2 nepřežije.

Ale abychom učinili objektivnosti zadost, musíme si říci ještě toto: Windows Vista je zatím v blíže nespecifikovaném beta stádiu. Paul pak sám neuvedl, jestli tento „post-aprílový žertík“ ze strany Microsoftu je míněn vážně, nebo zda jej bude možné vypnout anebo se třeba jedná o jakési debugovací nastavení pro interní testování. Na rozuzlení této hádanky si budeme muset počkat do příštího roku, kdy se má Vista na trhu objevit.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ochrana před zásahy uživatelů ve Windows Vista

Pátek, 28 Duben 2006 - 12:59 | Krozyk | Když tak čtu ten nápis, co takhle nějakou &...
Úterý, 25 Duben 2006 - 16:12 | Anonym | mam za 6 rokov 2. Genius NetScroll+ (gulickova,...
Úterý, 25 Duben 2006 - 15:21 | WIFT | >> carnaby: Já bych ho dneska...
Úterý, 25 Duben 2006 - 15:05 | Anonym | Ad kliky mysi > to je trosku prehnane, 40k...
Úterý, 25 Duben 2006 - 13:44 | Anonym | Bespi: No On to tak nebyl příspěvek k tomuto...
Úterý, 25 Duben 2006 - 12:03 | Anonym | Zdenek, carnaby: Prectete si vzdy celou diskuzi...
Úterý, 25 Duben 2006 - 10:55 | Anonym | Napadá mě jeden vtip o Microsoftu. Víte co se...
Úterý, 25 Duben 2006 - 09:48 | Anonym | I když 40000 kliknutí by nová myš asi vydržela,...
Úterý, 25 Duben 2006 - 08:53 | Anonym | 2mia chciply jsou aplikace linuxu proc zmena...
Úterý, 25 Duben 2006 - 07:51 | Anonym | mia: Odpoved je jednoducha, Vista v soucasnosti...

Zobrazit diskusi