Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ochraňte svou .eu doménu SSL certifikátem a přijměte ji jako dárek

EU domena
Dnes jsme pro čtenáře portálu diit.cz připravili rozhovor s panem SSL certifikátem a s paní .eu doménou na téma bezpečnost komunikace na internetu.

Začneme s paní .eu doménou, která má jako dáma přednost:

Paní .eu doméno, můžete se stručně představit a vysvětlit čtenářům, co je vaším posláním?

.eu doména:  Čtenáři tohoto portálu mne velmi dobře znají, proto jen krátce: Jsem evropská doména. Ti, kteří si mne zaregistrují, spojí mé jméno se svou webovou prezentací (např. www.generalregistry.eu) a samozřejmě se mé jméno také stane součástí e-mailových adres (např. info@generalregistry.eu, partner@generalregistry.eu).

Co vás vedlo k rozhodnutí hledat osobního strážce prostřednictvím inzerátu?

.eu doména: Poslední dobou se o bezpečnost na internetu intenzivně zajímám. Mé jméno bývá spojeno s webovými stránkami z různých oborů lidské činnosti. Zastupuje mnohdy stránky zasádního významu, ať už jsou to státní instituce, banky nebo firemní prezentace. Ve všech  těchto případech, kdy se do webových formulářů vyplňují citlivá data, nebo se vyžaduje přihlášení pomocí hesla, jsem chtěla mít jistotu, že se návštěvník dostane na tu správnou webovou stránku a že komunikaci mezi ním a serverem, na kterém je webová prezentace umístěna, neodposlechne neoprávněná osoba. Od 1. října 2011 navíc vznikla povinnost ochránit spojení u aplikací pro některé sociální sítě, požaduji, aby i toto můj osobní strážce uměl zajistit.

Požádám i vás, pane SSL certifikáte, o stručné představení.

SSL certifikát: Jsem digitální ověřovatel a mým úkolem je klientovi potvrdit, že komunikuje se serverem, který skutečně hodlal navštívit. Především ale umím komunikaci zašifrovat a zabránit tak jejímu odposlouchávání třetí osobou. Zaručuje se za mě všeobecně uznávaná certifikační autorita.

Můžete, prosím nějak specifikovat certifikační autoritu, která Vás vydává?

Samozřejmě, certifikační autoritou, která se za mne zaručuje je Rapid SSL. Jde o dceřinou společnost GeoTrustu, což je vysoce důvěryhodná, mezinárodně uznávaná certifikační autorita. Její veřejný klíč je umístěn ve všech běžných webových prohlížečích.

Pane certifikáte, co vás vedlo k tomu, že jste nabídl své služby .eu doméně?

SSL certifikát: Cítil jsem se osloven inzerátem a po jeho přečtení jsem měl pocit, že právě já jsem schopen nejlépe splnit uvedené požadavky. Nabízím služby na různé úrovni, podle potřeb klientů.

Paní .eu doméno, jak jste spokojena se službami pana SSL certifikáta?

.eu doména: Mohu potvrdit, že ode dne, kdy využívám služeb pana certifikáta, se cítím bezpečněji. Mám jistotu, že návštěvníci takto zabezpečených webů s mým jménem se dostanou vždy na správný server a že jimi vložená data nemůže neoprávněně přečíst třetí osoba. Jsem s poskytnutými službami velmi spokojena a můžu je doporučit všem ostatním.

Paní .eu doméno, co vše musí zákazník udělat, aby mohl použít vaše jméno pro svou webovou prezentaci a současně zajistit bezpečnost komunikace mezi svým webem a jeho návštěvníkem?

.eu doména: Nejprve si mě musí zákazník zaregistrovat, a to ve znění, které si zvolil (např. domainmaster.eu). Doména může být samozřejmě zaregistrována i kdykoliv v minulosti. Dokonce je možné použít i doménu třetího řádu (např. ssl.domainmaster.eu). Potom už stačí požádat správce serveru, aby vytvořil žádost o získání certifikátu (CSR – Certificate signing request). Certifikační autorita si zpětně vyžádá potvrzení. Stačí odkliknout a zákazníkovi je vystaven a odeslán certifikát spolu s návodem k instalaci na server.

I když postup vypadá jednoduše, kroků, které je potřeba provést, je hodně. Mohla byste čtenářům poradit někoho, kdo jim s tímto procesem pomůže?

.eu doména: Ráda bych doporučila společnost General Registry, s.r.o., která se zabývá registrací .eu domén od samého začátku. Na jednom místě můžete spravovat .eu domény a objednat k nim i SSL certifikáty. Služby vyúčtují na jednom daňovém dokladu. Pokud budete potřebovat poradit, budou s Vámi komunikovat v češtině. Navíc v únoru vyhlašují akční nabídku – při objednání SSL certifikátu vám od jeho ceny odečtou cenu nově zaregistrované nebo prodloužené .eu domény!

Kde jsou .eu domény centrálně spravovány?

.eu doména: Správu této  top-level domény  zajišťuje společnost Eurid, evropský registr internetových domén, který byl k této činnosti pověřen Evropskou komisí.  Jde o neziskovou organizaci založenou v roce 2003. Sídlo registru je v Bruselu a kromě poboček ve švédském Stockholmu a italské Pise byla zřízena i pobočka v Praze.

Děkuji Vám oběma za rozhovor a za cenné informace a doporučení.

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ochraňte svou .eu doménu SSL certifikátem a přijměte ji jako dárek

Čtvrtek, 16 Únor 2012 - 13:07 | f3lix | Takovouhle bídu máte fakt zapotřebí? Po přečtení...
Pondělí, 6 Únor 2012 - 10:42 | Pavel Francírek | Pro SSL certifikát doporučuji www.startssl.com....
Pondělí, 6 Únor 2012 - 09:32 | tth tth | proc to neni v RSS oznaceny jako reklama ale...

Zobrazit diskusi