Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k OLED technologie začne stávající LED nahrazovat v roce 2015

Clanek zajimavy, ale video nema chybu ;-). Ja se s opatrenim EU vyrovnal standardne. Pro svuj RD jsem nakoupil cca 15-ti letou zasobu zarovek ve vsech potrebnych watazich (40-60W) a tvarech (klasicke a reflektorove) a hotovo. Predpokladam, ze behem 15-ti let bude LED technologie na takove urovni, ze s usmevem nahradim "stare dobre" zarovky "modernimi" LEDkami. Slepou cestu usporek s usmevem vynecham. Mimochodem - prectete si neco o omezeni vyvozu vzacnych kovu z Ciny. Diky vyvoznim kvotam vrostla cena klasicke zarivky 30W (90cm) z cca 90 Kc loni v lete na 150 Kc letos na jare. Usporek se to tyka take...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že někteří jsou tady tak bohatí, že mají na kupování levných a neúsporných věcí jako jsou žárovky, které je potřeba měnit každou chvíli. Vždycky mě pobaví ti, co se chlubí, jak se napakovali žárovkama na sto let dopředu, aby si mohli doma vytápět :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zarovka mi vydrzi vice nez rok a stala mne 7.40 Kc vc. DPH. Bydlim v NED (vytapeni elektrina, vzduchotechnika s rekuperaci, zemni registr, tepelna ztrata pod 4500kW pri 120m2 obytne plochy).

A ano, o co vice svitim zarovkou, o to mene topim kotlem. No, a? V lete svitime minimalne, protoze diky velikosti oken je v celem dome svetlo do pozdniho vecera.

Pouzitim usporek neusetrim nic, ale vydam na porizovacich nakladech. A to jeste ty zarivky, ktere pouzivam v kuchyni, nehazim do popelnice, ale radne vozim na sberny dvur. Kolik panelakovych tohle dela?

A porad nechapu, proc bych si o tom nemel rozhodnout sam, ale potrebuji na to urednika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou i jiné vlastnosti než jenom na papíře napsaná "ekvivalence svítivosti" a nařízení úředníků.

1/ obyčejná žárovka neobsahuje jedovaté látky (ostatní svítidla ... jak které), jen wolfram, sklo, hliník, trochu lepidla, mědi ... nic neobvyklého
2/ žárovka je technologicky primitivní a podle mého názoru její výroba je naprosto minimální ekologickou zátěží
3/ žárovka má SPOJITÉ SPEKTRUM!!! (pro méně znalé = příjemné světlo), člověk totiž nevnímá jen 3 barevné složky (resp. omezenou množinu ostře ohraničených barev), člověk je přizpůsoben světlu slunečnímu, které je spojité. Jen některé (dražší) zářivky se specielním luminoforem se slunečnímu světlu blíží, resp. světlo mají spojité, ale celou řadu barev odlišně utlumených. LED ani omylem.

... taky jsem zásoben a i když mi zářivky příliš nevadí (v kanceláři), tak jsou místa, kde žárovku chci (lampa v místnosti, kde trávím hodně času, lampa na čtení ...).

Když není jiná možnost a 100W wolframové žárovky nejsou, tak je lze pořád nahradit drahými, ale příjemnými halogeny. LED svítidla jsou drahá a nahovno (zkušenost).

Těch 1500Kč za spotřebu 100W žárovky svítící 8 hodin denně pro své pohodlí rád obětuji (ve skutečnosti je to méně, počítám li jen rozdíl a svítím-li kratší dobu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

LED může mít spektrum podobné jako zářivka. Ke svícení se nepoužívají LED typu kombinace RGB, ale LED s luminoforem. Samotná LED svítí modře až UV a luminofor to stejně jako u zářivky transformuje dolů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a ktory luminofor ma emisne spojite (nie ciarove) spektrum??

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přecijen je spektrum zářivek alespoň částečně spojité s místními špičkami, LED jsou proti tomu vyloženě čárové. Je to dáno tím, že v luminoforech jsou různé příměsi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ak toto píšeš, tak si asi nikdy nevidel spektrum kvalitných 3000 - 3500 K LED-iek. netrénovaným okom je nerozoznateľné od klasickej žiarovky, nie je tam jediná nespojitosť, len v modrej oblasti je silnejšie a okolo zelenej slabšie (čo mne osobne vyhovuje)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a aby som nezabudol, spektrum usporky by mozno aj precitala citacka ciarovych kodov...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale tyhle LED jsou právě ty LED s luminoforem, ne klasické RGB LED. Takže to si nijak neodporuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tady jeden člověk dělal amatérské měření spektra s porovnáním:
http://rayer.ic.cz/elektro/wled25w.htm , dole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ted je holt moderni nadavat na tu EU..

To je takovej problem koupit halogenovou zarovku do E27 patice ? Jo jasne misto 10kc me to bude stat 50kc ale muzu koupit i 150W...
http://www.ges.cz/cz/halogen-energy-saver-42w-e27-eco-a55-GES05114652.html

Problem je v tom ze modernizaci jen tak trh nevyresi protoze elektrina je moc levna, a chceme ji levnou ze ? Myslim ze pokud by jsme byly postaveni pred dilema elektrika za 5nasobek nebo zarovka za 5nasobek kazdy zvoli zarovku.

Zijeme si holt nad pomery, suroviny a energie je prodavana tezce pod cenou kdyz to uhli/uran/zelezo... se v te zemi obevilo "samo" a my si ho ted proste jen vemem.

Z tohoto pohledu nemam problem se podridit takovemuto narizeni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neni to problem. Jen nechapu, proc si o tom nemuzu rozhodnout sam, proc mi to musi narizovat urednik. (Tedy: Ja to chapu velmi dobre. Delali byste radeji byznys na zarizeni denni spotreby, ktere stoji do 10 Kc nebo do 100-500 Kc?)

Jinak halogenky taky zakazou. Narizeni uz je hotove, jen ma posunutou platnost. Z blata do louze, ze?

Me na tom nejvic stve to, ze se to obhajuje ekologii, pritom nahrada zarovek "usporkami" je spise neekologicka - zmeril nekdo slavnou uhlikovou stopu zarovky (prirodni kovy, pisek, vakuum) a usporky (kremikove chipy, rtut, kovy vzacnych zemin...)?
A konecne: Pokud i prijmu nazor, ze usporka sviti stejne pri 30% spotreby el. energie, pak spotreba na sviceni se na celkove spotrebe energie domacnosti podili cca 4%. Z toho je 30% cca 1.3%. A to je, soudruzi, ta hodnota, o kterou tu bezi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenom poznámka, ta uhlíková stopa nemá s ekologií nic společného, to je jen nic neříkající pseudoparametr. Křemíku je tam malinko, rtuti opravdu zanedbatelné množství, ta rtuť se často používá jako argument, ale z jedné zářivky by se nikdo neotrávil. Horší jsou materiály na řídící desce elektroniky, např. povinné nehořlavé příměsi pouzder polovodičových součástek nebo vlastní plastové pouzdro.

Řešeni je velmi jednoché: sběr a recyklace, nejen materiálů škodlivých životnímu prostředí. Pokud vím, tak zářivky už se sbírají a likvidují odděleně i když asi jen v malé míře. Každopádně celková a komplexní recyklace je jen otázkou času, protože tahle stále stoupající spotřeba všeho možného a následné vyhazování na skládky je neudržitelné. Krom toho jisté prvky budou při současném tempu brzo vytěženy, respektive jejich cena bude neúměrně vysoká. Například Indium, které se používá v LCD se v roce 2002 prodávalo za $94/kg a v roce 2009 už cena stoupla na $918/kg.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, sber a recyklace. A naklady? Porad se bavime o porovnani se zarovkou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě že to vůbec není jednoduchý. Jednak ta recyklace taky něco stojí (ať už to beru finančně, nebo z hlediska spotřeby energie), druhak už to vidím, jak všichni poctivě nosí úsporky do sběrného dvora (nebo na jiné patřičné místo) namísto toho, aby ji prostě mrskli do popelnice.

Úsporu energie a šetření životního prostředí jednoznačně ano, ale ne zákazem obyčejných žárovek, které nejen že je sprostou buzerací, ale navíc se dá o jeho účelnosti dost polemizovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nošení do sběrného dvora je krásná ukázka evropského socialistického přístupu.
Jinde to funguje trochu jinak: USA - tříděný odpad se sváží přímo od domů, je vystrčíte ve správný den krabici před garáž.
Indie - výkup - za pár drobných se vykoupí třeba petka. Spoustu lidí se tam tím pádem živí tím, že z toho odpadu něco vybere a prodá. Náklady na třídění jsou ve výsledku velmi malé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nepochopil jsi muj komentar, diky tomu ze je cena energie enormne nizka (umele nizka - neodpovida jeji realne cene na vyrobu) tak se ty sam nerozhodnes spravne, normalni clovek prdi na ekologii a kupoval by dal za 10kc obyc zarovku i kdyz je na trhu neco lepsiho...

zarivky vubec neberu v potaz, pro me je reseni osvetleni nalajnovano asi takto: zarovka - halogenka - LED - OLED ...

kompaktni zarivky tu jsou z nouze, pac tehda jeste nebyly vykonne LED, bejt LED o 10let driv vubec se tu neprodavaji kompaktni zarivky

velmi dobre vim ze zarivky jsou krok stranou, jejich vyrobni naklady jsou zbytecne velke, jsou slozite, pouziva se rtut a jine (levne jsou jen diky tomu ze v cine kaslou na bezpecnostni predpisy a ekologii jinak by staly taky 3x tolik co ted)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"cena energie enormne nizka (umele nizka - neodpovida jeji realne cene na vyrobu)"

Nejaky odkaz? Protoze podle meho laickeho nazoru vyrabi elektrinu soukrome subjekty a prodavaji ji za trzni cenu. Ze by to nepokryvalo naklady?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne, soukrome zdroje jsou dotovane a konvencni zdroje operuji s nerealnou cenou surovin (nebo si myslis ze je v cene uhli, uranu, plynu a ropy zahrnuta cena na vyrobu/utvareni techto surovin?)

jako dobry zdroj informaci ti muze poslouzit napr www.osel.cz pouzij vyhledavani

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, asi jsem vadnej, ale ja na oslu nic nenasel (a ano - pouzil jsem diakritiku, protoze bez ni to nenaslo nic!)

Google mi nasel nejaky hloupy clanek na blistech, jinak taky nic.

Nicmene z odpovedi chapu, odkud vitr vane. Ja si skutecne nemyslim, ze ma ekonomicke opodstatneni zapocitat do ceny energie naklady na krmeni pravekych zvirat nebo na provoz termojaderne reakce na Slunci, aby vyrostly, uhynuly a zuhelnately praveke rostliny. Jinymi slovy - naklady na obnovu neobnovitelneho zdroje. Asi jsem zpatecnik.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kdo hleda ten najde, myslim ze kdo chtel uz to pochopil, me jde o podporu inovace, nejsem zasadni zastance nejake konkretni technologie, koneckoncu LED je take jen prestupni technologie - prijdou dalsi, lepsi...

dulezite je se ale pohnout, klasicke zarovky se dostali do zvlastniho stavu, jejich vyroba byla tak extreme levna ze nikdo neinvestoval do vyvoje, proto tu jsou tak dlouho a proto se ted nekteri lide irelevantne brani jako nasi dedeckove a babicky jakekoliv zmeny pac jsou na neco navyknuti a nechteji to menit

veskere predpisy a zakony jsou z principu spatne ale to by vsichni lidi musely bejt chytry (vsestrane tj. napr. i socialne...), takze je tu bohuzel musime mit, rikejte si co chcete ale tohle "stupidni EU narizeni" alespon pomaha inovaci, je to stejne jako s autama, mame tu 100 let spalovaci motor a 90 let s ucinnosti 20 max 30% no a za poslednich 10 let najednou prekracujem 40% !

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"lide irelevantne brani jako nasi dedeckove a babicky jakekoliv zmeny pac jsou na neco navyknuti a nechteji to menit"

Oni se spíš brání proto, že slušná náhrada je 20-50x dražší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nojo ne nadarmo se rika: pokrok boli

pro bezneho cloveka je asi moc velky prepych byt "solidarni" s vyrobcem a kupovat vyrobek hned po uvedeni na trh a nejvetsi merou se tedy podilet na financovani vyvoje, ktery stoji nemale penize...

staci kdyz pockas par let a je to dostupne jak tu bylo v jinem threadu postnuto dnes koupis jiz za 10$ (200kc) LED s vykonem odpovidajicim 80W+ zarovce (1200lm+)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze EU mne prave cekat nenechala, chapes?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To s tim zapocitanim vyrobni ceny uranu je dobre kdyz uvazis, ze uran ktery spotrebovavame se vyrabi vybuchem supernovy ... to uz bys mohl rovnou do ceny solarni energie zapocitavat "stavbu" slunce a spotrebovany vodik. Obnovitelne zdroje neexistuji, celkove mnozstvi energie ve vesmiru klesa, rika se tomu entropie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, co se tím započítáváním výrobní ceny myslí. Uran byl vždycky speciální surovina, většina se ho těžila pro armádní potřebu, takže je otázka, co je dnes tržní cena a kolik by činily skutečné náklady bez těchto armádních dotací. Ale i tak by to v provozu jaderných elektráren nebyla nijak významná položka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty koukám budeš jeden z těch, který bude po rozjetí fúzních elektráren tvrdit, že cena je příliš nízká a je třeba ji uměle navýšit (takové názory se skutečně objevují). To už je ideologie, a zcela zcestná.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ne jsem proti jakekoliv regulaci, jak jsem jiz psal zakony vnimam jako negativni vec ale nutnou protoze v prumeru jsou lidi blby a je treba je bohuzel regulovat

puvodnimu pisateli jsem oponoval ze zapomel na halogenky tj. ma rekl bych rozumne na vyber

ja to beru tak ze je lepsi aby penize schrabnuli vyrobci kteri investuji do vyvoje nez aby to zmizelo v rukou prekupniku s energii ci statni moci, ono totiz EK se mohla na tyhle predpisy vykaslat a jednoduse uvalit spotrebni dan na elektriku tak jako mame zdanene pohone hmoty, navratnost investice do modernejsiho (drazsiho) zdroje je zavysla na cene elektriny, takze by jsi modernizoval nadaval na CEZ, PRE, EON a jine ale prachy by skoncili na miste kde byva jejich vyuziti zpravidla mnohem mene efektivnejsi...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kdyz jsme u toho nadavani na EU ;-)

Mnohem lepsi priklad jsou biopaliva. Nejake eko-ho.ado vymyslelo, ze misto ropy budeme palit repku. Takze se zavedly dotace a ulevy. Vysledkem (mmch. podle zpravy EU!) je, ze:
- jsme si znicili prirodu (jednodruhove pestovani zatezuje ziv.prostredi)
- si nicime auta
- travime zvirata, ktera z nouze zerou jedovatou repku
- jsme zadnou ropu neusetrili, protoze se spotrebovava na pestovani a obhospodarovani te repky

Zdravy rozum veli cele to blaznovstvi zastavit. Bohuzel, EU veli pokracovat, protoze na to, abychom mohli zrusit narizeni o zvysovani pomeru biopaliv v pohonnych hmotach se musi nejprve sestavit, pak sejit a taky dohodnout komise a nakonec vsechno schvalit patricne organy.

Takze: My vime, ze je to spatne, ale musime v tom pokracovat, protoze to rozhodnuti nedokazeme byrokraticky zmenit. Vase EU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve bezolovnaté pájení....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tahle věta je úplně blbě:

"Výhodou OLED oproti LED je výrazně nižší zahřívání za provozu, dále pak netrpí na vyzařování UV a nepoužívají rtuť."

To vypadá na srovnání OLED a CCFL (neboli výbojky/zářivky). LED mají vyšší účinnost i životnost než OLED, tedy méně se zahřívají a rtuť se nevyskytuje ani v jednom.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Účinnost klasické žárovky přeměňovat energii ve světlo je kolem 1-2%, zbylých 98-99% jde jen a jen do tepla,koncept je starý přes sto let...v něčem má ta EU pravdu, je to neekonomický používat něco, s tak mizernou efektivitou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me se na zarovkach nelibi jejich caste praskani a otrava s vymenovanim. LED jsou idealni na chodbu, kde se jen prochazi. Muzou svitit klidne cely vecer a neni potreba neustale cvakat vypinacem. Pohybova cidla maji podobnou spotrebu a proto je lepsi rovnou LED nez zarovka s cidlem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby LED žárovky vydržely avizovaných 50 000 hod., o které se opírají všemožné kalkulace ukazující jejich výhodnost, možná by se o nich dalo na některých místech uvažovat, ale ony nevydží! Ano, LED diody mají životnost 50 000 hod., nikoli však čínská elektronika uvnitř! Z vlastní zkušenosti...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

... a ta životnost neplatí koneckonců ani pro ty diody, pokud nejsou provozovány, jak mají (tj. poddimenzují se a nechá se jimi téct větší proud, takže pak pěkně svítí, jenže jak dlouho...).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono hodně záleží, co se koupí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Účinnost klasické žárovky vyšších výkonů (60-100W) je 5-8 %.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta propagace "uspornych žárovek" je nepochopitelná. Vzhledem k neexistenci klasických žárovek na trhu zbývá na výběr led a "usporna", přičemž "usporna" žere mnohonásobně(při rozběhu až brutálně)víc, mnohonásobně méně vydrží...same nevýhody, a je propagována na úkor led. Beru že ji propaguje ČEZ, jde mu o obrat, ale proč ekoteroristi, to jim ČEZ tolik platí? A proč EU, to mi hlava vůbec nebere. Osobně mi "usporka" do baráku nesmí, klasické žárovky po vychcípání nahrazuji led žárovkama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, pořád tu jsou i halogeny se závitem E27, jako klasické žárovky. Stejně vypadají (kromě baňky uvnitř baňky), mají stejně spojité spektrum světla a pokud budu vyměňovat místo 100W žárovky 105W halogen (ekvivalent tuším 135W?), tak to o trošku víc - znatelně, svítím-li obojím pro porovnání - svítí. Cena asi 50Kč/halogen oproti 8Kč/wolframová žárovka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"...přičemž "usporna" žere mnohonásobně(při rozběhu až brutálně)víc..."

Mohl bych poprosit o nějaký zdroj této informace? Už jsem podobné tvrzení slyšel, ale nedokážu ho vysvětlit. Podle mě je spotřeba při zapálení výboje o něco vyšší, ale ta je vzhledem k době svícení zcela zanedbatelná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že úsporná bude mít velmi krátkou špičku na nabití elektrolytu v měniči a pak něco málo na zapálení výboje. Nic problematického.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To tvrzení je v dnešní době nesmysl, při porovnání lm/W to vychází trochu lépe pro LED, ale nic výrazného. (Osram duluxstar 21W - 58lm/W, Osram Parathom 12W - 67,5lm, tedy LED o 16 % vyšší svítivost)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když už se bavíme o nelegálních žárovkách :-) Nemáte někdo odkaz na obchod (mimo EU), kde by se daly 100W sehnat za rozumné ceny? Zatím to řeším halogeny, ale jsou moc studené (teplota barvy, subj. názor) a drahé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při pouhých 3 hodinách svícení denně ti 100W žárovka "sežere" cca 500Kč/rok. Raději zkus koupit LED mimo EU, např.
http://www.dealextreme.com/p/e27-12w-1140lm-6000-7000k-white-12-led-ligh...
http://www.dealextreme.com/p/e27-15-5w-1550-1800lm-6000-7000k-white-263-...
apod. Investice se ti vrátí zanedlouho a při troše hledání najdeš i libovolnou teplotu světla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi by stačil první krám v Užhorodě :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Matne si vzpomínám, neprodávají to v Německu jako tepelné koule? ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prodávali to tam, ale mám zato, že jim to pak někdo (EK?) zatrhnul, už nevím přesně proč.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ona zmínka o bezolovnatých pájkách je důležitá! Je to největší svinstvo, jaké vymysleli "ekologové". V každém zařízení se najde slabé místo, kde takový spoj má životnost něco málo přes záruční dobu a v tom je kámen úrazu. Často oprava je dražší než nový výrobek, takže zase kupujeme další a další spotřebiče a plníme sběrné dvory nefunkčními spotřebiči..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe.. ale taky letecky priemysel (a urcite aj eurohujerske Galileo) ma vynimku.. ani eurosudruhovia sa nechcu dat zabit kvoli ekologickej pajke :-)))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zajimava diskuze, panove. Jen tak mimochodem, zkouseli jste nekdo porovnat svetelny tok na Watt u LED zarovek a usporek? Zkuste hadat, temer stejne... Ptam se, kde je ta ucinnost LED? A pochybuji, ze jeste nejaky trouba veri, ze 3W LED zarovka = 40W klasicka zarovka, jak nektere "kvalitni" zdroje uvadi, jediny pro me podstatny udaj pro porovnani svitivosti jsou lumeny a ukazte mi LED zarovku se 1350 lumeny, jako mela klasicka 100W zarovka... Krome toho, ze svetlo LED je neprijemne, tak nikdy nevydrzi udavanou zivotnost, mozna ty vyrobene z kvalitnich cipu, tam se ale ceny pohybuji od 500Kc vyse a navic je ta zivotnost udavana pri poklesu svitivosti na 50% (to ale nevim jiste). A to nemluvim o levnych cinskych LED zarovkach, ktere nevydrzi svitit ani tak dlouho, jako klasicka zarovka! A jeste si po tydnu zacnete vsimat, ze sviti min a min... Je to vse jen podvod a snaha korporaci vytriskat ze zakazniku co nejvice penez, proc zarovku za 10Kc, kdyz jim muzem prodat usporku za 150Kc, co vydrzi 6000h, jenze po 3000h sviti jen polovicne a stejne si musime koupit novou? Procpak se asi nerozsirily zarovky s dvojnasobnou dobou zivotnosti 2000h? Ze by zase zisky sly do pr.ele?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tu zarovku s větší svítivostí postnul kolega výše, ale to nemění nic na nevýhodách LED.
Co se týče životnosti tak pokud to někoho opravdu zajímá
http://catalog.osram-os.com/catalogue/catalogue.do;jsessionid=17CDE854CD...

V dnešní době už usporné kompaktní zářivky mají poměrně malý pokles svítivosti po dobu životnosti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Musím se LEDek zastat. Před cca rokem jsem z ebay objednával sadu LED pro testování - na chodbu do lustru dvě SMD varianty ("oranžový" nádeh, svítí méně) tuším do kontaktovky a jednu vysokosvítivou LED, klasickej Edison (strčí svitem do kapsy obě zmiňované SMD, svítí bíle). Celé se to vešlo do $15 a kolikrát se mi stalo, že jsem prostě zapoměl zhasnout, a chodba byla rozsvícená od rána do večera, ovšem nikomu to nevadilo, ve výsledku byla spotřeba stejně nižší než dříve (pokud vemu v potaz, že žárovky jsem taky zapoměl párkrát zhasnout). Krom chodby jsem ještě kupoval do obýváku tři E27 v mléčném skle (každá po třech vysokosvítivých diodách, udávané celkové TDP "žárovky" 9W,), svítivost stejná ne-li vyšší než u předchozích žárovek (watáž nevím), světlo bíle a rovnoměrně rozprostřeno do všeh úhlů. Zde mě ale již každá vyšla na $9, dvě fungují dodnes bez problémů a spolehlivě, u jedné se mi nějakým záhadným způsobem povedlo docílit, že žárovka přestala mít kontakt (nevím proč, je stejně velká jako ostatní, v jiných paticích též nefunguje, ale po ručním přivedení napětí jede bez problému), takže to je spíše buďto kusová vada a nebo ji podeformoval lustr.

Každopádně ale já jsem s LED po téměř ročním používání nadmíru spokojen a každým dnem budu dělat na ebay objednávku (u ověřených prodejců) na LED žárovky do zbylých částí bytu (krom zářivek, ty za LED měnit nehodlám, je to pálka jak..., navíc je to i vcelku zbytečné :-) ).

Jinak ale co mohu doporučit, kupujte žárovky jen s pár vysokosvítivými diodami (min. 1W jedna), monstra typu 108LED či dokonce 166LED apod. jsou nefungující zmetci, kteří po měsíci používání nemají problém vypovědět službu (poruší se jeden blok, tím pádem se stává neprůchozí a jedna strana odmítá svítit, naštěstí je to pozapojováno paralelně takže se nemůže na zbylé diody dostat vyší napětí)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bys sem prosím hodit pár odkazů, co a od koho z ebay budeš přesně nakupovat? Mně už taky napadlo nějaké LED "žárovky" z ebay zkusit, ale nějak se obávám, jak bude ta čínská kvalita vypadat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja sem cca před rokem koupil tyto: http://www.ebay.com/itm/GU10-Warm-White-LED-Light-Bulb-Lamp-Spotlight-4W...

mam je v podhledu v předsíni a v lustru v obýváku a zatim max spokojenost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dík za odkaz, zkušenost s "všesměrovými" nemáš? A k jaké wattáži obyč. halogenky bys cca přirovnal tyhle bodovky?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tato 4W LED odpovídá cca 35W halogenu, s všesměrovými E27 zatím zkušenost nemam , víceméně čekám až se začne dělat neco pořadnýho, tohle ale už by možná stálo za pokus: http://www.ebay.com/itm/E27-7W-LED-Lamp-Bulb-White-Warm-light-Energy-Sav...

jinak taky mam dvě řady tohodle pásku nad kuchyňskou linkou (na hliníkovým profilu kvůli chlazení) a taky výborný:
http://www.ebay.com/itm/110716476862?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je zase debata...
Spousty socialnich inzenyru se nam tu snazi vnucovat, ze je nutno naridit pouzivani toho ci onoho, protoze.....a ted pozor....protoze to je LEPSI!!!!

OMFG jak nekdo muze vedet, co je pro me lepsi??? Proc sakra nejaci lide, ktere jsem -nastesti (pro ne, pac bych je umlatil lopatou) - nikdy nevidel tvrdi, ze vedi lepe nez ja, co je pro me lepsi....

Dam jiny priklad:
Denne kupuji vice peciva, nez snim. Opravdu....kdyby se sebral vsechen chleba, co jsem za svuj zivot "vyhodil" a poslal se nekam do Afriky, tak asi 2 cernousci neumrou hlady. Tak si rikam - neni to hezky pripad pro tyhlety zachrance sveta? Mohli by mi naridit, ze nesmim vyhodit ani kurku, jinak me zavrou...to by bylo panecku reseni...

Vazeni....tahnete do ..... Ja si doma budu svitit cim chci, a mozna utratim za rok o 5000kc vic, ale to je MOJE vec, a nebo vy tu elektriku budete za me platit?

A mimochodem - co se tyce vyhod a nevyhod klasickych zarovek. Klasicka zarovka pro me ma par vyhod: Jednak svetlo z ni je mi mnohem prijemnejsi, nez z nejake LEDky, a dale tato zarovka sviti tak nejak "do prostoru", a ne "smerove". Mam doma svitidla toho typu, ze maji 4 objimky na zarovku, tyto mi sviti "podel stropu" a presto vyborne osvitej celou mistnost. Kdybych tam dal LEDky, bud nic neuvidim, a nebo mi to bude svitit do oci.
Neni nad 4x 40W rozptylenych po obyvaku...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.