Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Omezené kapacity letecké přepravy začínají strašit výrobce veškerého hardwaru

Nj, kapitalismus s outsourcingem výroby na druhý konec planety + konsumenismus + Vánoce, to je holt blbé :-).

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

v podstate si to vystihol, ale dalo by sa to riesit, keby sa len nutne/lokalne nedostupne/nevytazitelne/nevyrobitelne "veci" prepravovali. to su vzdy problemy, ked preprava+vyroba zo zahranicia je lacnejsia ako lokalna vyroba .. financna efektivita != efektivita

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Btw mám tu na prodej Samsung 245T, původní cena 20k. Profi S-PVA displej, starý 12 let, funguje výborně, nechápu jak to tak dlouho vydržel. Myslím, že bude fungovat dál.
Tak kdyby někdo chtěl - ideálně asi na fotky, bezkonkurenční podání barev.
:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co za něj chcete a odkud jste? Mam jeden na stole

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím na email - lewitor@gmail.com
Domluvíme se tak, aby Vám to vyhovovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco socialismus, prosazování soběstačnosti. úspornosti a potlačování Vánoc přineslo ukázkově hladké zásobování? :-D

Ten problém je náhlá a obrovská změna podmínek.
A ostatně o žádné selhání trhu nebo tak něco nejde; Jen odpadla možnost levné přepravy, tak prostě cena stoupne natolik, aby se našla jiná varianta.
Horní limit je cena, kdy se vyplatí nasadit ty hromady nevyužitých osobních letadel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hezky si to smíchal dohromady, ale zapomínáš na faktory jako WW2, šílenství 50. let či zejména RVHP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A? Vše vyjmenované důsledek socialismu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Jen odpadla možnost levné přepravy" <= Jakoby se do nedávna nic nepřepravovalo po vodě ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty vakciny se budou vozit z Ciny? :-) btw Pfizer snizil odhad jen na 50mio davek, Astra jde do dalsiho kola testu a Moderna je mala firma s malymi kapacitami.
takze ted prosim tu napr. o dochazejicim toneru na krabice :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

hele, nevim proc, ale mam takovej blbej pocit ze vyrobci budou mit drobet lepsi info o kapacite letecky prepravy nez ceskej diskuter.. no ale muzu se plest.. (:

treba tech padesat mega davek strci do kabelky manzelka sefa pfizeru a propasuje to v prirucnim zavazadle.. a zadny dalsi davky uz nebudou a investice do vyvoje vakcin vsichni vyrobci splachnou do hajzlu.. jo, mas pravdu, to vypada realnejc.. (:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

neco si nastuduj nez budes delat chytryho. kalkulaci rozvozu VSECH vakcin pro celou globalni populaci uz davno zverejnilo DHL :-D proc by dopravu mela resit big pharma, ta ma jinej business ne? problem Pfizeru je skladovaci teplota -80st. (snazi se vyrobit i dobre prodat prepravni boxy na to ), problem je cely prepravni retezec pri teto teplote. a to resili i takovou blbost jako sklo pro ampule - taky problem.
takze ty svoje chytre blaboly si ...mno vis co.. :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> detailni clanek Bloombergu
> pokud mas tedy predplatne

Bloomberg, to jsou ti co psali bullshity o tajnem security chipu v SuperMicro ? jo predplatne pro fake news, skvely napad :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

copak? od reality odtrzeny, zhrzeny volic SPD? prej fake news :-D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ááje, politický magor nám tu přišel něco říct... že on je nejchytřejší. strč si svoje názory do velké černé "díry"

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jsem uprimen v soku, ze na technickych webech se zacinaji vyrazne prosazovat tyhle kryptokomunicke, narodovecke a antikapitalisticke hovna. Drive domena zumpa webu pro luzu, ted uz je to mainstream.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no jo, "neo" jako nový NEOmarxista, takový jsme tu potřebovali...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně, aby to nebyl neo-red-marxista...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no nevim kdo tu prvni bagatelizoval objemy prepravy vakcin.. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty si asi opravdu sedis na vedeni.. a nejsi schopen ani konzumovat predem pripravene, naservirovane informace :-D pouze 50mio davek bo problem v celem subdodav retezci, proto zminka i o blbem skle. DHL, FedEx, statni letadla jsou ready nakladat palety s Pfizer boxy, no problem. otazkou je jak to zakaznik pak dopravi k pacientovi.
a co doprava... Nemci uz maji detailni plan hromadne vakcinace obyvatel, mohou zacit "ze dne na den", v CR jen obecne blaboly, nic, nula, zero. Cina okamzite po zverejneni uspesnych testu Pfizeru zacala budovat cely retezec pro prepravu te jejich vakciny az k pacientovi. tady? :-D
Pfizer potrebuje -80, Moderna pry jen -20. prelomem ma byt Astra, to bude jen chlazene. bohuzel podelali testy, pry omylem cast dostala prvni davku polovicni a nikdo netusi, proc to melo lepsi vysledky nez plna, odbornici chteji vysvetleni proc a jak mohlo dojit k takovemu omylu pri vyrobe, testech = nove testy
UK zacne ockovat pristi tyden, btw predbehlo Amiky. takze doprava co? asi tedy vyresena ne? nekde kde se chce, kde se planuje, kde se maka, kde nevladne chaos. :-)

skoda casu. bye

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen upozorním že slovo "pacient" se již nepoužívá a v pozdním kapitalismu bylo nahrazeno slovem "zákazník zdravotní péče"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"cast dostala prvni davku polovicni a nikdo netusi, proc to melo lepsi vysledky nez plna"

Homeopatici již vědí! ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A prečo sa to musí prepravovať pri -80°C? To tí vedci to pri tej teplote vyvýjali? Povedal by som, že skôr pri normálnej teplote. A koho zrazu napadlo, že to musí byť skladované a prepravované pri tak nízkej teplote? To im tak degraduje tá vakcína pri bežnej teplote? Nejaký bulshit to je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, při běžné teplotě degraduje a stává se neúčinnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sam si bullshit omg. Transplantacia organov tiez vyzaduje podchladenie toho organu, inak by sa skazilo (mimo telo). Mas ty aspon IQ 80? Po rozmrazeni vakncina nejaky cas vydrzi, ale je to obmedzena doba. A kazdym dalsim dnom ci dokonca hodinou, degraduje. To je zazrak, co?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tie vakcíny budú objednávať vlády jednotlivých krajín alebo EÚ, nie farmaceutické firmy. Na druhej strane vlády môžu využiť armádne lietadlá.

Výrobcovia grafických kariet radšej predajú minerom ako by naložili grafické karty do kontajnerov a prepravili ich loďou.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pritom loďou je to najlacnejšia preprava a čas by nevadil, pokiaľ by loď zvládla stovky tisíc kusov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V kapitalismu to řeší zákon nabídky a poptávky. Bude-li poptávka dost vysoká, není nic jednodušího než to vozit dopravními letadly bez pasažérů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je na nobelovku. Urcite to nikoho nenapadlo!!! Predpokladam, ze dopravne lietadla su davno vybookovane, alebo to nedava financny zmysel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ale mě by to taky zajímalo. Piloti skuhrají jak jsou bez práce, letecký společnosti krachujou, protože nemají s kým lítat a na druhý straně nám tady vázne přeprava o kterou žádná společnost nestojí?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, překvapivě asi nedává finanční smysl vozit jen zboží osobním letadlem za stejnou cenu jako když se prodalo plné letadlo letenek a zboží cestovalo v nevyužitém prostoru u kufrů.

Ale jakmile cena roste, je to jen otázka toho, jestli vyroste dost vysoko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pritom by jeden cekal, ze kdyz ty vlady ty vakciny tak strasne moc chteji, tak si pro ne budou posilat vlastni nakladni specialy a nebudou mit takove nutkani setrit vydaji a ztracet cas hledanim volnych kapacit a cpat ty ampulky do omezenych, zbylych volnych mist osobnich letadel o.O

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

to vysvetluj nekterym hlupakum, kteri si mysli, ze dopravu az k zakaznikovi bude resit pharma :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Oh, really ?

Piloti jsou bez prace, letadla stoji: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-07-23/400-000-jobs-lost-at-...

Dnes nejpouzivanejsi 777-ER pro zaoceanske trasy ma 150-200m3 cargo prostoru: https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_777
Panecku, to by bylo grafickych karet...
Ilustracni obrazek jak to vypada ve skutecnosti: https://i.pinimg.com/originals/5c/3b/f2/5c3bf220370b164f47efa6f15d141b61...

Bezpecnostni predpisy omezuji cargo prepravu zaroven s pasazery. Bez pasazeru problem nevidim. Najde se mezi ctenari pilot nejakeho heavy jet a osvetli skutecny stav veci ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, takže se bude čekat půl roku, až se grafických karet vyrobí plné dopravní letadlo. Zákazníkům ani výrobcům jistě nebude vadit, když na trhu půl roku nebude jediná grafická karta.

Ale proč opakuju něco, co je ve článku. Přece není možné, že by někdo přečetl nadpis a stačilo mu to k tomu, aby mohl jít šířit moudro do diskuze ;-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

DHL bylo nabídnuto že si může pronajmout letadla jistého dopravce i s personálem aby bylo možné doplnit kapacity přepravy. A co na to DHL? Sorry my nechceme oni nám ti zákazníci nabízejí více za přepravu tak my toho využijeme a vyděláme větší balík.
Asi se shodneme že DHL nemá problém se sdružováním zakázek, protože to dělá denně, takže se opravdu nemusí čekat až se naplní letadlo. Holt když se nechce tak se nechce. Předpokládám že se to netýká jen DHL ale vesměs všech větších přepravců.

Jinak z pohledu zásobování jde celý svět do kytek, protože už začínají chybět i prvo materiály od plastových granulátů přes hutní materiál a chemikálie až po nevím kam. Možná by si ti naši západní soudruzi mohli udělat nějakou studii jak moc jsme VŠICHNI závislí na číně když se to vezme v řetězcích až dolů ne jen na 1-2 úrovně.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

@no-X - protirecite si.
Tvrdite ze nejsou prepravni kapacity, nebo hrozi ze nebudou. Pak rikate, ze nejde naplnit letadlo.
Pritom je to v evidentim rozporu s realitou. Letadla delaji vyhlidkove lety aby masiny nehnily na zemi: https://eu.usatoday.com/story/travel/airline-news/2020/09/18/qantas-eva-...

Ono dnes porad neco "hrozi" - treba slavny COV19. Nebo vsechno je "mozne" - muzete byt milionarem, treba. Zijeme v dobe neomezenych moznosti. Papir snese vsechno a slibem nezarmoutis.

Kdyz uz varite z vody a nevnimate realitu kolem, tak to alespon nerozmazavejte. A pokud nahodou to neni uplne z vody, tak si uvedomte, ze WW2 zacala kvuli utoku na Gliwicky vysilac a ne proto ze by nekdo potreboval Lebensraum. A ted jeste o Popelce prosim...

Zpatky ke kartam.
Jedna RTX3070 https://www.amazon.de/ASUS-Grafikkarte-Speicher-DisplayPort-TUF-RTX3070-...
Ma temer presne 2000cm3. To je ~500 karet na m2. Tj. s 35% rezervou na baleni je to ~50 000 karet/letadlo. Pokud by byly skladem, zamozrejme.

Jeden ULD pro 777 https://en.wikipedia.org/wiki/Unit_load_device
ma 5.5m3. Tj. 2750 karet. A ono bude asi opravdu velky problem si (par) takovy(ch) ULD nechat prepravit.

Aby bylo jasne o cem se bavime:
https://cargobooking.aero/quote
https://www.freightwaves.com/news/air-cargo-market-report-china-rate-reb...
Prices were still 62% higher year-over-year, on average, but fell 9% from June to >>$2.83 per kilogram<< and airlines experienced their first drop in cargo revenue since the pandemic started.

No to bude nestesti. Karta bude misto $1000 stat $1006 (2x$3 - komponenty do fabriky a produkt z fabriky k zakaznikovi), protoze ceny za kg airline freight pujdou (jako ze nepujdou) o 100% nahoru.

Proc je tak "in" porad necim desit lidi ?
A proc to lidi vzdycky zbasti jak ryba prut i s navijakem ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si hádat, že v tom dopravním (osobním) letadle zbyde hafec místa, kam lze dát náklad, ale lidi už ne. A o náklady na let se podělí pasažéři a přepravci ostatního nákladu a vyjde to asi finančně líp, než samotné extra vypravené nákladní letadlo. Byť tedy asi nějaké čistě nákladní linky lítají také, může to být za "delší" peníze... Rovněž mimořádné dopravní lety nemusí být úplně snadné a laciné vypravit.
Předpokládám, že na náklad by se muselo poskládat vícero zájemců, aby se let vytížil, což je další "issue" k řešení.
Plus samozřejmě, největší průsešvih je ta rozpracovaná výroba...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hele a ted mi vysvetli, kdyz takovej asus potrebuje 2× tejdne poslat 80 grafik do usa, 50 do kanady, 20 do nemecka, 20 do francie, 10 do japonska.. atd.. jak to vyresi jednim dopravnim letadle a kolit to bude stat..

fakt by to chtelo nejdriv checkbox ''pri psani komentare jsem pouzil mozek'', kdy to bez zaskrtnuti nepude poslat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a mozna by to chtelo checkox "nic nevim, nic neznam a jen tu zvracim blaboly" :-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ty vole, ty si pěkně arogantní debil, že?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zdáte se být nadějným adeptem na slušně rozvinutého sociopata. Nebo minimálně neslušně rozvinuté hovado.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já se sice v přepravě zdaleka nevyznám, v tom oboru mám nulové zkušenosti, nicméně jedno asi jsem schopen odhadnout - ASUS určitě do USA nepřepravuje jen 160 grafik týdně, určitě to bude víc. Taky to bebude jediná komodita, kterou ASUS do US přepravuje. To samé asi platí i o ostatních zemích, které jste zmínil. Tipuju, že množství bude řádově vyšší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

resim co je nedostatkovy.. rtx3000 se po par kusech naskladnujou i nekolikrat tejdne.. asus nebude nekolikrat tejdne letecky posilat desky, kterejch maj plny sklady a ktery nemaj duvod dodavat prubezne po par kusech.. proste tu jde o objemy, kteryma se ani omylem nenaplni letadlo a jinak nez linkama je nema cenu resit..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

20 grafík do Nemecka za týždeň??? Ste sa s koňom zrazil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo tak se podivej na mindfactory kolik tam tejdne prodaj rtx3000 od asusu a pak se muzem bavit dal.. (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Najde se mezi ctenari pilot nejakeho heavy jet a osvetli skutecny stav veci ?"

Mám zkušenosti z Truck Simulatoru a Sturmovika, a tak vím, že problém je v řízení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lodni preprava z ciny do Evropy trva 4-6 tydnu. Lze i 3 tydny, kdyz si zakaznik zaplati rychlosti prirazku, ale to musi zaplnit skoro celou lod, kapitan pak fici rychleji, za cenu vyrazne vyssi spotreby paliva.
Takze pokud se u vyrobcu kupi hromady karet, konzoli ci jineho HW, tak se to da davkove poslat do EU ci USA lodi.

To je mozna ono vyjadreni, ze se situace s kartami vyresi za mesic.

Vlakem to trva 16 dni (z terminalu v Cine do terminalu v Polsku), bezne se vypravuji 3 vlaky denne. To sice neresi potrebu USA, ale EU to muze poresit uplne v pohode. No a hlavne, do vlaku se toho vejde opravdu hodne.

Proc tedy nepouzit tu vlakovou dopravu, pokud je problem jen v tom, ze vyrobce karty ma, ale nema je jak dostat do EU?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že problém je i v té rozpracované výrobě a přepravou materiálu, součástek a polotovarů mezi jednotlivými výrobci. Není to jenom problém přepravy hotových karet či procesorů :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, někdo říkal, že vztahy mezi výrobci v číně jsou tak spletité a provázané, že je problém vůbec vyrobit něco někde jinde, takže pokud je problém s dopravou je problém s dopravou jako celku, která převáží úplně všechno, včetně těch základních materiálů na výrobu čehokoliv, takže pokud logistika byla relativně levná i z jednoho konce světa na druhý, tak teď se musí přepočítávat kalkulace čehokoliv, protože doprava vstupuje do celkové ceny výrobku mnohem větší mírou a může se stát že se všechno zdraží, miliardy vakcín se nevyrobí a nepřepraví samy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak extrémně moc toho na vlak nevleze (60-70 TEU/kontejnerů) + ve střední asii je problém s propustností tratí takže ani moc nejde navyšovat počet vlaků

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky je tam větší riziko, stačí jedna nehoda na trati a celá doprava stojí. Lodě a letadla jsou v tomhle mnohem odolnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A čo tým chcete povedať? Že je to blbosť prepravovať vlakom? Množstvo iných tovarov a komodít sa prepravuje aj vlakom.
Dám odkaz na článok o najväčšej prepravnej lodi (možno užnie je, nebudem to hľadať).
https://transport.sk/spravy/vodna-doprava/najvacsia-nakladna-lod-sveta-z...
Ak si to poriadne prečítate, tak tam nájdete, že má kapacitu ako 44 vlakových súprav. Z Ázie do Gdanska jej to trvalo 39 dní. Ak podľa Nalima sa vypravú 3 vlaky za deň, tak posledný z tých 44 pôjde na 15-ty deň a ak trvá cesta 12 dní, tak ten posledný vypravený dorazí na 15+12= 27-my deň. Takže celá kapacita lode sa prepraví za podstatne kratšiu dobu a s menším rizikom (havária lode znamená stratu celého nákladu, vlaku iba malú časť).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, netvrdím že je blbost přepravovat vlakem. Ale říkám že ty vlaky mají prostě omezenou kapacitu. Btw ty 500 TEU vlaky s kterými je ta loď srovnávaná jezdí jenom v americe a austrálii (kvůli výšce, jsou to doublestacky a nevlezou pod elektriku na elektrifikovaných tratích + evropa má z historických důvodů nízké mosty - to platí i pro Rusko)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takova blbost, pritom stacilo hned po vydani teda 17.9 !!! nalozit ty miliony vyrobenych NVidia grafik na lod a do dvou mesicu je to v Evrope a mohli stihnout jeste vanocni sezonu. A oni misto toho breci, ze se jim to nevlezlo do letadla. :-D

Srandu se delejte z nekoho jineho, takove hamotiny vyrobcum hardwaru fakt nezeru!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja spis vidim za timhle nakupnim globalnim silenstvim rozezranost(neuspokojenost) samotneho lidskeho tvora cili cloveka nehlede na planetu, kecu ohledne ekologie ma jako v pytli sracek ale v reale se jim prizpusobit nechce, vzdyt:

-nejsou poradne hry k pareni a na ty co jiz byly vydany staci v pohode starsi hw
-lidi nemusi sedet jenom doma, musi konecne vypadnout i do prirody a k lidem
-lidi utraceji tisice €/dolaru/Kč a jeste jako dementi si priplaceji desitky %, na dluh...

Ja si mohl klidne koupit vice PS5 primo ze zdroje, a naco? vysral jsem se na to, podobne i Zen III nebo Radeony nove tridy RX 6000? a naco? abych sedel doma dennodenne jako dement a prichazel tim o zivot tam vonku? jenom hral jako debil a ukajel se pocitem bodiku, lajku a ofajcu na lidech? ne, znam dost takhle zmagorenych lidi co se jenom utapi ve virtualnim svete a neda se jiz na to hledet, jakmile dokoncim svou praci(IT) zbytek dne si vyhrazuji pro svet tam venku, muzu srat na imaginarni svet, penize u mne nejsou problem ale uzivam je rozhodne lepe nez dennodenne cucet do obrazovky a mit cervene oci.

Co se tyce ockovani vůči/na COVID-19..., nedam se zaockovat, proc? protoze kazda znama vakcina se delala v prumeru 5 let a ne dnes kdyz ma maximalne ta vuci COVID-19 3/4 roku a jiz ji jdou pchat lidem jenom kuli biznisu do zil s tim ze moznych rizik sou tam desitky, laskave se prosim zamerte na moznost diskusi u renomovanych novinarskych stranek, bud nejsou nebo byli i-hned zablokovane, to jenom rika a potvrzuje to priserne riziko z tehle ockovaci sracky, proto aby to nabylo na prijeti tak se predchozi tri americky prezidenti(Clinton, Bush a Obama) pry verejne v televizi nechaji zaockovat, maximalne jim ale podaji tak protitetanovku a nebo daky vitamin a bude, ja urcite na to seru, nech si strci tu ockovaci latku vuci -19 do prdele.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja sa určite pôjdem dať zaočkovať, pokiaľ sa dovtedy neobjavia vedlajšie účinky, ktoké by pre mňa znamenali väčšie riziko ako Covid. To ako dlho sa vakcína vyvíjala, koľko na nej zarobia farma firmy, ani ktorý nesympatický politik ju propaguje bude bezvýznamné, keď sa takto o rok ukáže že krajiny, ktoré ju aplikujú vo veľkom, budú mať menej chorých a menej obmedzení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě budou mít méně nemocných, slabší kusy vakcína dorazí a ty silné nemocné nebývají :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja urcite ne, mame v rodine asi nakou imunitu vuci temto respiracnim virum / snad 30+ let jsem nemel vaznou chripku, nake mirne virozy asi jo /, mamce je 85+ a pohoda...
vir putuje a mutuje, budou soucasne vakciny ucinne i na zmutovane viry....?
vcera jsem byl na dve pivka, vedle starik, pohoda...
jsem z malomesta a v 2018 odesel muj znamy / pod 60 let, sportovec / na "obycejnou" chripku, z tohoto pohledu je u nas zatim skore 1:1, pritom ta letosni obet mela nadvahu a cukrovku, toz si vyber...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja sa tiez dam zaockovat. Po tom co som videl z vlastnej skusenosti co dokaze spravit covid aj s MLADYM. Ked som bol svedkom ako sa 30 rocna zena zadycha uz len tym ze vstane zo stolicky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemate uplne pravdu s tou kazdou vakcinou. Napr. vakcina proti Honkongske chripce se delala 4 mesice a hned se hromadne nasazovala .... a to pomohlo tu epidemii chripky zastavit. Takze uspech. Byt urcite par lidi nemalo negativni dusledky po vakcine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super, ze jsi se podelil, jak hry vlastne nehrajes a nechces hrat. Moderni grafiku nechces, akorat mas obcas plno kecu na lidi, kteri herni grafiku potrebuji, protoze hry hrat chteji. No tak hlavne, ze te bavi aspon neco.
Prirodu ti samozrejme nikdo nebere a urcite je rozumny ven chodit, nicmene muzu ti prozradit ze sve zkusenosti, ze se to da - prace, priroda, PC hry, zvladam to vsechno.

Taky se nenecham ockovat. Ale vyslovene bych to nezpochybnoval, zvlast u starsich lidi, kteri jsou tim vic ohrozeni, tak je ta miska vah vyrovnana. Ma je zabit koronavirus nebo ockovani? Musi si to sami zvazit. U mladeho zdraveho jedince je to samozrejme blbost a muzeme maximalne doufat, ze to v ceskem Kocourkove nedopadne jako s letosnim ockovanim proti chripce: kdo driv prijde .... Snad aspon u toho koronaviru to daji tem, kteri by to mohli opravdu potrebovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podla mňa sa to oplatí aj pre mladých. Oni možno nepotrebujú vakcínu kvôli vlastnému zdraviu, ale skôr kvôli tomu, aby mohli čo najrýchlejšie žiť tak ako predtým. Lebo oni sú už teraz vírusom relatívne neohrození, ale je im to prd platné keď sa nemocnoce plnia staršími ľuďmi. Proste toto je niečo, kde sa nemôže väčšina krajiny spoliehať na to, že to za nich urobí niekto druhý. A samozrejme, všekto čo som povedal je za predpokladu, že vakcína bude účinná a bezpečná. Zatiaľ vyzerá, že pár kandidátov tu je, a do času kým to bude dostupné pre širokú vferejnosť, sa to ukáže s väčšou presnosťou.
Prepáčte že píšem off topic, ale prišlo mi to dôležité. Oveľa radšej by som testoval výkon Ryzen 5900 a RX 6800, ak by sa dali kúpiť :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já absolutně nerozumím té nedůvěře ve zdravotnictví a celosvětově ve vědce, kteří pracují na vakcínkách. Jsem od mládí (jelikož nejsem dítě této retardované doby biomatek) naočkovaný vším možným a žiju.

Na vakcínu proti covidu čekám jak na boží smilování, konečně možnost volně dýchat bez FFP3 respirátoru, šimpanzům (myšleno jakože ,,lidem") v této republice nevěřím, protože z hromady fakenews dělají závěry, bojkotujou i nařízení, které dávají smysl a kdyby jim někdo držel pistoli u hlavy tak budou v poslední vteřině tvrdit, že ta pistole určitě není nabitá, protože to psali na Aeronetu a ve finále za to můžou migranti...

Od začátku celé této pandemie se vyloženě stydím za to, že jsem Čech .. a to nemyslím jen stud za naší vládu, ale primárně se stydím kvůli spoluobčanům, kteří o Covidu přemýšlí análním otvorem a hlavu nechávají na všemožné dezinformace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A myslíš že jinde by sis polepšil? Afaik gaussovské rozložení IQ v populaci najdeš všude. Navíc každá země má svého Bureše i Vepřovou hlavu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele já si myslím, že bych si jinde určitě polepšil .. Finové jsou například absolutně jinak smýšlející národ .. Ono to totiž není jen o IQ v populaci, ale taky o respektu k vedení státu, o respektu k autoritám a o důvěře v odborníky. Tady je každý druhý epidemiolog a všichni rozumí virům líp než virologové. Vždyť víme jak to s tímto národem je .. Hraje se mistrák v hokeji ? Všichni jsou najednou nejlepší trenéři na planetě a takto je to úplně se vším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus si nastudovat rozdíly mezi klasickými vakcínami a dnešními RNA vakcínami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nechápu, že řeší primárně letecká přeprava. Osobní letecká přeprava je v útlumu, nákladní by se to tolik dotknout nemuselo. Nicméně většina zboží z Číny do světa putuje lodní dopravou a na tu koronavirus asi neměl takový dopad jako na osobní leteckou přepravu. Celé to smrdí, přijde mi to jako zástupné problémy. Ještěže v dohledné době nemám v plánu kupovat GPU, CPU či jiný HW. Snad ty problémy zmizí dřív než tu potřebu mít budu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to je pro výrobce takový problém poslat kontajner po železnici nebo lodí? Železnice trvá jen týden a loď tři. To není zas taková tragédie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

TSMC nadhodnotila svoje sily a vzala vic zakazek nez mela, to je cely. Apple, AMD, Sony, Microsoft, .... nikoho neodmitli a ted snad az na Apple nikdo nema dost.
NVidia se zase odepsala se Samsungem.

Ve vysledku by se oboum vyrobnim spolecnostem hodilo, to svest na nekoho jineho, ale nejsme blby, radeji kdyby mlceli!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, když jsem si tohle přečetl, tak si říkám, že by měl mlčet někdo jiný.
Vy pořád jen brečíte a z vašich reakcí čiší jen vztek. Pokaždé na někoho jiného. Jednou je to Microsoft, protože vaši známí nesehnali dárek k vánocům, kteří si vysnili jejich ratolesti, pak je to Samsung, protože si vy nemůžete koupit RTX kartu a když pak změníte názor, že byste šel i do RX 6000, tak je tím nejhorším na světě zase AMD, ale jen na chvíli.... Pak vás totiž napadne spásná myšlenky, že za to může TSMC.
Jste velmi vytrvalý tragéd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se obavam, ze v tech komentarich ctes neco, co tam vubec neni. "Podle sebe hodnotim tebe?" :-)

Maloktera globalni firma ma zajem na tom, aby byl svet vic slunickovy a v dobrocinosti se muze pretrhnout, ja takovou neznam. Vzdycky jde hlavne o penize a asi to tak ani neni spatne. Nejsem akcionar a proto nebudu psat nadsene vykriky, jak je to skvele slunickove, kdyz neni. Mne to penize nenese, ja je do toho jako zakaznik naopak musim dat.
Ale proc bych mel mit vztek, kdyz si neco koupim nebo naopak nekoupim, protoze vyhodnotim, ze za tuhle cenu proste ne. To opravdu netusim, jak jsi na to prisel.

Microsoft ma skvele produkty stejne jako dela podrazy na sve uzivatele, nechapu proc bych je nemohl ocenit tam, kde si to zaslouzi a naopak sepsout, kdyz neco podelaji. Ze Samsung nema zkusenosti s vyrobou velkych monolitickych cipu je proste fakt, na Samsung vztek rozhodne nemam, chyba je u NVidie, ze zadali zakazku nekomu, kdo to neumi. A AMD taky neni zadny svatousek, se podivej na ceny Ryzenu 5000, temer ve vsech pripadech uz dneska vyjde Intel procesor levneji. Takze ikdyz jsou procesory od AMD skvele, zase se zadna charita tolik vysnena fanousky, nekona a zase AMD predvedlo, ze je proste normalni trzni firma.

(Ja vim, komentar je zase moc dlouhy, takze ho cist nebudes.)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, já si na nedostatek HW nestěžuju - vadí mi to, ale nic s tím nenadělám. A rozhodně nepláču po všech možnejch fórech jako vy. Takže "podle sebe soudím tebe" je v tomto případě vcelku mimo.
"zase se zadna charita tolik vysnena fanousky" - to jste si vysnil konkrétně vy sám a někteří další, kteří si z nějakého důvodu myslí, že AMD musí být lepší a zárověň levnější, než Intel. Většinou charitu očekávali od AMD příznivci Intelu, kteří tady pak brečí, jak je Ryzen 5600X drahej. Ještě před pár měsíci hlásali, jak je nejdůležitější výkon ve hrách a hájili tím 10900K za 13 a více klacků. Pak se objeví procesor AMD, který je ve hrách stejně výkonný, je skoro o 40% levnější, ale to je najednou moc drahé, nebo vysněná charita, žádný svatoušek atp.
Víte co? Běžte s tím do háje zelenýho, nepodsouvejte ostatním svá vlastní očekávání a přestaňte pořád fňukat jako dítě, kterýmu upadla zmrzlina na zem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stale dokola vidis neco, co v prispevcich nepisu.

Faktem je, ze kdyz se podivam do CZC na cenu Intel Core i7-10700F, tak ta jeho cena nema u AMD konkurenci a kdybych kupoval procesor dneska, tak jdu zase do Intelu. Dneska se v realu prodavaji procesory tak, ze je AMD drazsi. Takze ne o 40% levnejsi.
U AMD bych se rozhodoval mezi Ryzen 7 3700X, ktery je o 500 Kc drazsi a jeste ma horsi vykon ve hrach nebo stejne vykonny Ryzen 7 3800X, ktery je o 800 Kc drazsi. Z aktualni generace je tam Ryzen 5 5600X se stejnym hernim vykonem, avsak nizsim vykonem pro enkodovani a ten je levnejsi jen o 200Kc.
Dneska jsme proste v situaci, ze Intel je z obou vyrobcu ten, kdo je ve vedeni cenou a AMD je ve vedeni vykonem. Situace se tedy obratila o sto procent. Tvuj prispevek je tak zcela mimo realitu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial ma naprostu pravdu. Fnukas tady dlhe roky furt kvoli necomu, jak usmrkany urevany maly spratek..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podíl carga realizovaného v osobní letecké dopravě byl v roce 2019 caa 45%. Tato kapacita vypadla. Nákladní letadla létají podobně jako osobní na pravidelných linkách a jsou dlouhodobě nasmlouvána. S tím jak poklesla intenzita letecké dopravy stoupl podíl fixních nákladů pro dopravce - logistika, tranzitní poplatky, letištní a palivové taxy,... Takže zdražují a asi o dost.

Využití uzemněných osobních letadel - nikdo asi nechce zaplatit výrazně vyšší náklady (zprovoznění techniky, poplatky, administrativa - pro každý nepravidelný let to je caa 30-40 rozsáhlých dokumentů, plánování letů, atd.). Z těchto důvodů si letecké firmy účtují násobky - 300-400% ceny oproti pravidelným linkám. To možná zaplatí farmaceutické firmy(a pak vlády), ale komerce ne.
Navíc velkou část létajícího personálu poslaly společnosti do .... Většina zkušených (="kapitáni") pilotů se podle toho zařídila a není dostupná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle vsechno je pravda, az na to, ze letecka cesta neni vubec treba. Nakladni lode jsou v provozu, vlaky take. Vyprava navic nestoji takovou palku jako u letadla. A ani konzoli, ani grafiku nemusime mit nikdo druhy den. Uplne stacilo to naskladnit na lode a vlaky vcas a poslat do Evropy, predvanocni nakupy by v pohode stihli.

Vyrobci jsou proste uplny debilove a i obycejny diskuter na diitu pochopil neco, cemu oni nerozumi.
Nebo debilove nejsou a letadla jsou jen vymluva, protoze v realu neni co do Evropy poslat. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť jsou letadla zaparkovaná v hangárech... tak ať vezmou výborný 737 MAX a vozí tím grafické karty.
- Piloti budou rádi za práci a grafické karty nebudou mít strach z pádu letadla.
- Ale to by stálo peníze... a to firmy nechcou dát. Takže to nechcou řešit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Letadla stojej venku, tak 10 dní na zprovoznění, po takový odstávce revize, přezkoušení a zálet. U MAXe povinné úpravy, přezkoušení s komisařem. Spousta práce, pěněz a ještě si neodstartoval. Hodně společností MAX 8 odepsalo jsou na prodej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby par letadel zprovoznili, tak se jim to rozhodne vyplati.

To jako az se bude obnovovat bezny stav tak se taky bude tvrdit, ze zprovozneni je komplikovane tak to radeji nebudem delat?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

On je hlavně problém v tom, že náklady na zprovoznění a samotný provoz jsou v podstatě skoro stejné ať už letadlo lítá prázdné, jenom s cargem nebo cargo + pasažéři. A ty platby od pasažérů tam prostě chybí a ekonomicky to nevychází. Konverze na full cargo sice u některých modelů je možná, ale je celkem drahá a jak se jednou udělá, tak už to nejde zkonvertovat zpátky na pasažérskou verzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ved doprava nestoji len na lietadlach...mame tu aj vlaky a pomalšie lode...aspon vyrobci nazhromaždia väčšie mnoztvo kusov a poslu inak nez by vyrobili iba zopar tisic kusov a posielali leteckymi expresmi do europy...januar nebudeme mat nic ale vo februari ked to k nam dorazi to bude ovela lepsie aj ked stale nie idealne...odhadujem ze bezna skladova dostupnost bude asi az v aprili

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lodě jsou v pohodě, ale trvá to (cca 2 měsíce). Vlak je na dva týdny, ale problém je s kapacitama - na rozdíl od lodě (u které termín týden sem - týden tam není vyjímkou) vlaky termíny dodržují takže se na ně nahrnuli všichni co to vozili letecky a potřebujou mít přesný termín doručení. A moc vlaků nejde přidat, protože je problém s kapacitou tratí ve střední asii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstate su to bezne vyhovorky, ktorych vysledkom je vzdy zvysenie ceny, lebo marze/zisku sa to bozechran nesmie ani centikom dotknut. Ked chcem kupim, ked nechcem nekupim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych doplnil, že Xboxy Series S jsou celkem běžne skladem. Neříkám že kvanta, ale ještě jsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ať jdou do hajzlu, jakoby jiné způsoby přepravy, než letecky neexistovaly. Asi protože pozice vyklidili lidé, tak zboží jiné způsoby nezná a pokud to nebude letecky, tak to nebude vůbec. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.