Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Open-source ovladače: Pascal u Nvidie, nejen overclocking u AMD

Proste jak jsme se tu bavili vcera, doted to bylo tak, ze uzivatele linuxu davali prednost Intelu nebo NVidii, ted se situace meni a AMD nabidne stejny komfort jako Intel, takze nadale bude cerny petr spis na NVidii a ta bude na linuxovem stroji postradat vyznam.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Prani otcem myslenky?

Uz se celkem tesim az pouzitelnost AMD ovladacu dosahne urovne binarky od nvidie, bude konecne z ceho vybirat.
O AMD ovladacich se bohuzel stale mluvi zejmena v budoucim case, uz po hezkou radku let.

Pohodli, moznosti a stabilita, ktere nabizeji uzavrene zelene ovladace oproti konkurenci, zatim nebyly prekonany.
Tim nerikam ze jsou bezchybne, jen srovnavam.
Otevrene vs uzavrene ovladace neresim, to je spis na debatu pro akademiky z OpenBSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze otevrene ovladace jsou zakomponovany v jadru a vykopat z nej Nouveau bude diky systemd tezsi. Tim, ze binarka od NVidie v jadru neni, je docela problem pri upgradech jadra, jakmile je novejsi jadro nekompatibilni se starsi binarkou, tak graficky rezim nenajede, dokud nenainstalujes novejsi binarku nebo nespustis linux s vesa ovladacem. To jsou zbytecne problemy, za ktere NVidia nemuze, binarni ovladace jsou docela dobre, ikdyz by zlepseni snesly. Nicmene nejlepsi je Intel, tam je proste ovladac primo od Intelu v jadre a clovek nemusi nic resit a mimochodem intelackej ovladac funguje pod linuxem o dost lepe nez pod windowsama, coz je dost paradox. AMD se soucasnou politikou amdgpu v jadre a amdgpupro nad, se priblizuje pohodovemu reseni od Intelu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tim intelem to taky rozhodne neni idealni.
Na nekolika starsich notasech s integrovanou HD grafikou byva upgrade kernelu problematicky, nekdy funguje, nekdy bud proste nejde, anebo s takovymi peripetiemi, ze to za to nestoji. Pakarna jak s binarkami od nvidie.
Kokretni priklady: Dell E5440, Dell E6430, Dell E6410, tzn ruzne generace cpu/gpu.

Navic,
k cemu jasat nad ovladaci od Intelu, kdyz jejich pouziti je bud na kancl stroje, nebo na notasy. A to taky ne vsude. Vykon jak kapesni radio.
Takova znouzectnost, ktera nastesti ale alespon funguje.

Kdyz to porovnam s binarkami od nvidie, na kterych mi jedou karty od GT240, 320, pres 460, 470, 560ti, 580, 590, 760, po mobilni Quadra v notasech (i treba obstarozni NVS 3100M... atd.).
Vse bez problemu, vetsinou 24/7, pohodli rucniho serizeni otacek, pretaktovani, podtaktovani, pres gui i z terminalu, vse zcela stabilne s ruznymi kernely, distry i verzemi ovladacu...

To je proste zatim stale nebe a dudy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Načo by som vykopával nouveau stačí ich dať do blacklistu, ano binárne ovládače musíš preinštalovávať v prípade novšieho jadra alebo Xorg-u ale to sa týka aj AMD, môžeš to riešiť ovládačmi z repozitára, síce tam niesu najnovšie ale nemusíš ručne riešiť reinštaláciu.
A rovnako aj pri amd plati, že ak budeš chcieť max výkon tak proste budeš musieť siahnuť k binárkam od AMD.
Ale máš pravdu že AMD karty sa dajú dobre používať s otvorenými aj s uzavretými ovládačmi, síce uzavreté prichádzajú niekedy s riadnym meškaním ako naposledy sa im stalo pri 290 cca polrok.
Ak chce človek používať NV karty tak má na 90% možnosť len binárky, Noveau zakuzjem ako prvé.
A čo sa týka Intelu to sním v linuxe ide celkom dole kopcom.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si myslel, jak ty nVidia drivery jsou stabilní. Ale od verze 355 tam nVidia udělala bug, že to nefunguje s grafickou konzolí. S textovou konzolí 80x25 to funguje, ale když se na konzoli nastaví nějaký větší videomód, tak to při přepínání mezi konzolí a Xserverem zatuhne. Bug jsem nahlásil, nedostal žádnou odpověď.

Vzhledem k tomu, že na konzoli programuju, je to celkem zásadní problém.

Takže používám verzi 352 a až přestane fungovat na aktuálním kernelu, tak si asi budu muset koupit AMD.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na úvodní stránce je dvacet článků a z toho je jedenáct označeno "nepřehlédněte" ... ne to se opravdu přehlédnout nenechá.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.