Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Optane pro Intel znamená roční ztrátu přes půl miliardy dolarů

Vypadalo to nadějně, ale hamižnost Intelu cílící to do VYSOKÝCH cenových hladin a enterprise to zabila. Nebo jinak: pokud to bylo tak výrobně drahé, měli to zaříznou dřív, už ve chvíli, kdy bylo jasné, že TLC čipy v kombinaci s SLC a DRAM cache pokročily a dávají třeba 3DWPD, přičemž současně mají násobně nižší cenovku. Já bych tuhle technologii zařadil do stejného hype období jako Larrabee. Snad se z toho Intel poučil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde jen o můj názor, ale jsem přesvědčený, že Intel s 3D XPoint neskončí úplně, i kdyby na něm dál ztrácel stejné peníze. Ono jim to v serverech může nahnat objednávky Xeonů a všeho, co je na ně navěšené, což může ztrátu více než vyvážit. V desktopu ale podobný efekt není, tak ho zkrátka pragmaticky zařízli.

Třeba H20 je rozumný kompromis, ale z pohledu zákazníka ho zabíjí vazba na procesor a vazba na mobilní platformu. Pokud v tom takto Intel vidí smysl, bude to stejné jako s těmi servery - samo o sobě to nevydělává, ale může to přimět zákazníky upřednostnit platformu Intelu, takže Intel vydělá na ostatních komponentách.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

> ale z pohledu zákazníka ho zabíjí vazba na procesor a vazba na mobilní platformu

Souhlas, ostatne tenhle nesmysl byl IIRC taky u puvodniho Optane. Pro nerdy jako ja by se to hodilo treba na swap nebo ZFS ZIL, nicmene ta vazba na platformu to zabiji, a zase pro BFU je to kravina. Takze zustavaji jen servery & datacentra.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aktuální situace je taková, že ve formě NVDIMMů jsou objednávky i v enterprise spíše ojedinělé. Zájem je o to fakt malý, a když už se to někomu prodá, jde i po letech stále spíše o PoC mašiny.

Naopak Optane ve formě SFF U.2 NVMe disků se prodává jak housky na krámě a strká se to běžně jako cache pro softwarově definovaná úložiště. Typicky mašiny na VMware vSAN tím vybavuju naprosto běžně. Jen to jsou převážně mašiny s procesory AMD EPYC a ne Intel Xeon. Enterprise segment má sice strašnou setrvačnost, ale už se začal výrazně otáček směrem k AMD. Co jsem viděl parametry další generace procesorů AMD a Intel do serverů, které vyjdou koncem roku, očekávám ještě větší úspěch na straně AMD.

Každopádně Intel Optane na cache je ve storage nedostižný. Nic jiného nenabízí takové parametry latence a počtu přepisů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to zabil spíš rychlý vývoj u flash pamětí.

Není to ostatně poprvé, kdy parametry nové technologie byly skvělé v době oznámení vývoje, ale následně se zlepšily i ty starší, takže v době uvedení na trh už parametry byly spíš tak nadprůměrné a cena nekonkurenceschopná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z mojho pohladu sa to vyraznejsie nerozsirilo kvoli tomu, ze to ostalo viac-menej ako single-vendor technologia. Vyrobcovia serverov a prevadzkovatelia datacentier sa neupisu technologii, ktoru vyvija a vyraba jedina firma.
A pre konzumersku sferu to pri danych cenach a velkostiah nemalo moc zmysel v porovnani s nand flash.

Keby Intel zalozil nejake konzorcium alebo alianciu, kde by do vyvoja pritiahol aj inych hracov a spristupnil im technolgiu cez rozumne licencovanie, zrejme by sa to ujalo na trhu a mohlo vazne konkurovat flashom.
Mozno uvidime nejaky progress ked Intelu vyprsia patenty ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

není vidět pořádnej rozdíl ve výkonu... problém SW... novej P5800X má s novým SPDK driverem 80 milionů IOPS ... ( https://www.youtube.com/watch?v=Le50fsRHm4o )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On momentálne je v hype TSMC

TSMC Reports Record January Revenues
Today, 15:30

Based on TSMC's official January 2022 revenue report, it looks like the company is set for another great year. Month-on-month revenues are up

by 10.8 percent compared to December of last year
and year-on-year revenues are up a whopping 35.8 percent
https://www.techpowerup.com/291906/tsmc-reports-record-january-revenues

To je aj pri raste cien slušný vývoj v počte predaných waferov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapoměli jste na Intel DC P5800X SSDPF21Q800GB01 800 ГБ Ten zůstává ve výrobě..
Je v prodeji.. a nejrychlejším SSD natrhne žaket.. cena 50000 odpovídá tomu kdo to potřebuje..
No na hry to fakt za tu cenu nepotřebujete .-) To je pro velký kluky. žádný Samsung nebo WD na to nemá. A ta výdrž.. buněk..
https://3dnews.ru/assets/external/illustrations/2021/04/30/1038525/cryst...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen se na to nic nevleze. Tolik chechtáků a nic z toho. 400GB za 30K, no neber to.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

však to stejně je použitelné jako cache v data storage.. tam by QLC disky shořely jako papír.. cold uložiště na filmy z toho fakt nikdo dělat nebude.
Bez těhle disků datafarmy provozovat nelze../aspoň pro některé scénáře/.
Vzhledem k tomu kolik stojí jeden XEON je to ještě levný HW. A můžete mít xeony za diamanty, pokud k tomu máte pomalou storage, vyhodili jste prachy oknem..
Díky za mínuska..hráči.. co trochu myslet ve větším rozhledu? Se nenosí asi.
Hry jsou spotřebka.. tam výdrž nikdo nezaplatí.. Tak to je. Dobře, že to zařízli pro spotřebku, kdo to opravdu potřebuje tak si to stejně sežene v zahraničí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle prostě není určené pro běžného Mike leštiče joysticku... V serverových úlohách se na nějakou tu korunu nehledí, když je ten výkon opravdu potřeba. Před dávnými lety jsme u jedné DB ve firmě poprvé nasadili místo točících disků SSDčka (cca. 2013/5?, ještě na SATA) a některé operace (analýzy) se zkrátili o víc jak polovinu (bavíme se v řádech minut). A to nebyla velká databáze, tenkrát se vešla na 800GB SSD. Bylo to nějaké enterprise SSD od Intelu a cena v té době cca. 50k Kč. Na přenosové rychlosti byl rozdíl oproti desktopovému SSD té doby minimální, ale jakmile došlo na paralelní operace, úplně jiná liga.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja napriklad nepotrebujem velky disk a poskulujem po 118GB verzii P1600x. Viem, ze taky bezny 500GB disk pri mensom zaplneni by ho z pohladu zivotnosti mohol dobiehat ale rad by som si to vyskusal mat v PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Zapoměli jste na …“

Nezapomněli. DC P5800X není úložiště pro PC, ale pro Data Centra.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To máte pravdu. Asi jsem extremista. A přitom já považuji za extremisty pařany.. oni mají své RTX 3090 a já HW SAS raid, HGST He disky, datacentrová SSD, VEGU FE...
Asi si říkáte proč? No hodně z toho z druhé ruky.. když byly ceny na Bazoši normální.. a funguje to roky..
Pravda Ryzen 5950X a Asrock Creator X570 deska už je nový upgrade..
Není potřeba být IT společností, aby se HW pro datacentra nedostal do hledáčku zákazníka..
Až mi umřou datacentrová SSD Samsung tak doufám, že se ty Intely budou dát sehnat. Jenže ona neumírají a neumírají.. :-(.

Chtěl bych zkusit jiné řešení než HW RAID, ale zatím mi nepřijde nic dostatečně funkční. Ocením podněty na toto téma..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jine reseni nez HW RAID: ja chvili uvazoval o Dell H310 + "IT mode" firmware coz defacto vypne HW raid, a udela z toho x8 kontroler (nad tim by slo udelat ZFS raid-Z), ale tolik dat nemam a neplanuji, aby se mi to vyplatilo.

Jinak HW RAID mi prijde trochu sebevrazedni... kdyz to chcipne, koupite nahradni radic ? bude prosta vymena fungovat ? pri ZFS lze defacto komplet vymenit hardware a vesele funguje dal...

Jo vlastne sory, automaticky predpokladam ze pouzivate linux/BSD, pokud nikoliv tak ZFS neni pro vas reseni. Jak se tohle dnes resi ve Woknech opravdu netusim. V linuxu/BSD je IMO ZFS jedine pouzitelne reseni. Teoreticky existuje BTRFS, ale to je ehm, slusne receno pofiderni. Zrovna v posledni verzi kernelu (5.16) meli hezkej bug, ze defragging byl zacyklen, a nekterym lidem to sezralo pulku zivotnosti SSD :))) i kdyz teda nevim proc ma nekdo zaplej defrag na SSD; nicmene tyhle bugy ve me moc duvery nevzbuzuji.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ve Windows se roky pouziva Storage Space Direct.
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/storage/storage-spaces/s...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda.. jenže to předpokládá Server edice Windows..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řadič chcípnul, koupil stejný.. a pole se stejně nechytlo.. naštěstí byly zálohy.. takasi tak.. a přitom by údajně měl se chytit...LSI 9271-8i plus 2x expander Intel RES2SV240 24port.. /efektivně 2x20HDD.
No. JE to na WIndows.. Musel bych koupit novou skříň, osadit starší desku, rozjet pole pod linuxem a aby to slušně fungovalo tak 2 karty Melanox..a directem to spojit s mediaserverem..... tak 2x40Gbs
Takhle pod Windows je to všechno instatntní a pohromadě.. Zato když se zadaří tak se zadaří. Spadne to všechno anblock.

O ZFS jsem hodne slyšel..dříve nebo později to tak skončí.. až seženu někde za pár drobných ty NIC Melanoxy. O BTRFS jsem slyšel tolik hrůz, že na to nemám odvahu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTRFS v podaní Synology je mega spoľahlivá vec ;) https://daltondur.st/syno_btrfs_1/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používám Optane v storage serverech a super, neměnil bych, resp. ani není moc za co.
Problém Optane je v tom, že je oproti běžným SSD až moc dobrý, totálně jim ujel s výkonem (latence, zápisy bez zpomalování v čase, téměř neomezené přepisy apod.).
Od toho se pak ale bohužel odvíjí i cena, kdy je příliš drahý pro normálního člověka.
A samozřejmě pak i spotřeba, které je oproti běžným SSD trochu větší.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam pocit ze Optane nasleduje stopu Minidisc-u - jo, sam o sobe byl dobrej.. ale syslit exkluzivitu pro sebe - tak si zbytek sveta holt drive nebo pozdeji prijde na stejne dobou nebo i lepsi nahrazku :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ani neslo o exkluzivitu ale o to, ze nielen v SOHO ta technologia bola/je prilis dobra a draha. Nebolo tu miesto pre nu.
Minidisk bola vyborna vec(funkcne) ale chybal dopyt lebo kazety boli dostatocne dobre a velmi rozsirene pre ludi a neskor uz ta technologia bola nepotrebna.

Nieco podobne plati aj pre Optane.
Parametre super ale rozdiel bezne nepostrehnes. Tak naco davat za to prachy navyse. Cena by musela byt podobna NAND aby to malo sancu na uspech ale to bol/je problem kedze NAND sa vyraba v takych objemoch, ze nova technologia nema sancu jej cenou konkurovat.
Bud to bude prezivat v serveroch alebo uplne skonci a casom to nahradi nieco ine alebo vyvoj pojde takym smerom, ze taketo ulozisko nebud epotrebne.

Mam PC so starsim SATA SSD a v diskovych operaciach pri vecsine mojej prace nevidim rozdiel oproti novemu notebooku s beznym NVMe SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já provozuju 4x Optane 905 v RAID 5 na SQL dtb a musím říct že maximální spokojenost. Jo, je to drahý, ale nemusím řešit jestli to má nějaký TRIM, DW apod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam na desktope (Visual Studio, git + bezne veci) 900p 480GB a super. Velkost tak akurat 60% free.

Pri kompilacii velkych projektov - to trochu rozdiel je - praca s vela malymi subormi. Ale nie aby to ospravedlnilo tu cenu. Na druhom PC mam nejake WD 750 1TB a nie je to o moc horsie (na moju pracu).

Vzdy som to chcel mat v PC, ked Intel oznamil ze koncia, tak nastal momenta teraz alebo nikdy, na bazosi som kupil za 300.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Optane byl korporátně zatlučen, coby ušlechtilé předražené řešení pro servery, coby konkurence jiných řešení. Bohužel se s tím svezly NVDIMMy, které se v té době začaly dělat. Memristorové paměti také...

Měl jsem experimentální servery Supermicro pro NVDIMMy od Vikingu, které dělali cirka v roce 2015. Pro SQL nebo RAM-based databáze ideální čudo. Také jsme to používali pro ZFS ZIL cache na brutální akceleraci diskových farem a SAN řešení.

Korporáty to vyrábějí dal, ale pouze pro interní potřebu, EMC/Dell, IBM, Oracle... Za vymazlené ceny, jako uzavřené řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Memristory měly hlavně problém, že se nedosáhlo vůbec očekávaných parametrů, aby se to dalo produkčně nasadit a měl o to někdo zájem. Tohle vím přímo zevnitř...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mrzí mě, že to intel brzo pohřbí a že se to nedá normálně koupit... jsem rád, že jsem si onehdá pořídil do notebooka M2 verzi 905P, při programování SW pro PLC a SCADA aplikací mi to dokáže ušetřit i více jak 30% času...
Za mě je jsou 3dXpoint paměti aka optane nepřekonatelné, škoda té brutální ceny serverových řešení... kdyby consumer SSD měli tak výborné vlastnosti jako optane, tak není co řešit, ale nasazováním TLC a QLC je situace horší a horší ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Optane jsem odmitl delat PR. Neveril jsem tomu moc od zacatku. Pod tohle jsem svoje jmeno odmitl dat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.