Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Osm důvodů proč nepřejít na Windows 8, ale rovnou na Linux

Až mě PC nebude živit, ale budu se bavit tím, že neustále budu něco nastavovat, instalovat věčné betaverze programů, hlídat závyslosti, hrát si s balíkama, shánět pochybné ovladače od pochybných tvůrců a hraní her mě přestane úplně bavit, tak pak možná o tom budu uvažovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale tlachas voloviny...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale nepise. Zhruba pred mesicem jsem si po delsi dobe rekl, ze bych se na Linux mohl podivat. Takze jsem se mrknul, zkusil jsem nainstalovat Mandrivu, OpenSuse a stale nejaky problem. Nakonec jsem skoncil u Mintu, u ktereho byla instalace konecne bezproblemova a vypada opravdu vyborne (alespon me se libi). Jenze to melo opet hacek - instalace bezdratoveho USB receiveru. Ve woknech se soupne do slotu a hotovo. V Linuxu? Ani nahodou, ovladace nejsou. Krome toho instalace uz trvala snad dele nez W7, a to jsem urcite neinstaloval vsechno. Takze zase nic a o tom presne pise Shal - pokud nemam cas nekde neco shanet, konzultovat a lovit na forech, jen aby to fungovalo, tak to proste ten system zabiji a radeji zustanu u toho OS, kde jsem si jisty, ze nainstaluju a hotovo. Je to opravdu skoda, jak jsem psal, ten Mint se mi libi a mozna ho dam na HTPC, ale uvidim, az si osaham W8 (pokud tam zustane volba pro zapnuti klasickeho desktopu, tak nevidim duvod, proc za par supu neupgradovat).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O jaký USB receiver jde? Na Linuxu bohužel nejedou dost často levné periferie třídy asijská tržnice. Pokud mám stroj z dobrých komponent, zprovozním i Debian testing takřka out-of-box. Jediná údržba fakt na Debianu je, že čas od času pustím update. Jinak se v tom dohromady příliš hrabat nemusím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

proc bych jako uzivatel mel resit zda je to ten ci onen vyrobce za x nebo y penez jako uzivatele me zajima jede/nejede nic vic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale s Windows řešíš to stejné. Teď je delší dobu aktuální Win7, tak máš jakousi jistotu, že zařízení pod Win7 pojede. Ale pokud bys měl WinXP, tak si budeš muset ověřovat, zda jej výrobce ještě podporuje. A jakmile nastoupí Win8, budeš muset při nákupech zjišťovat, jestli už to podporuje Win8 nebo naopak ještě Win7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj. proč jsou uživatelé nucení to řešit i na wXP (nová (levná) zařízení nepodporují) nebo na w7 (stará (drahá, profi) zařízení nejsou podporována)? bohužel dost často plug-and-play nefunguje ani ve windows

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sám mám Bluetooth modul za doslova pár korun (řekl jsem si proč to nezkusit z prdele) a po nainstalování na Win 7 x64 HP běží do restartu kompu, pak adios. Ovladače nejsou, běží to jako "Intel kompatibilní", nic jiného jsem nenašel. Tak či tak, žádná výhra Win. Ale sám Linux skoro nepotkávám, takže nechci dělat obecné závěry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

áno, v každom systéme je problém, keď nie sú ovládače, avšak štatisticky menej problémov je práve vo Win

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máš dáky link? ktorým by si to potvrdil

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Edimax EW-7711USn - takze dost renomovana znacka, dokonce je prilozeny i ovladac popr. lze stahnout na webu vyrobce. Ale k cemu mi to je, kdyz jsem s tim stravil minimalne pul hodiny a vysledek stejne zadny? Jiste, pro Linuxare je to v klidku, ale ja nemam cas se kvuli HW zdlouhave ucit cely OS, zvlast, kdyz vim, ze u konkurence Plug-n-Play funguje temer bez jakychkoliv problemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Edimax a renomovaná značka... promiň ale to mě málem rozesmálo ;-) btw to je ten případ výrobce kdy se na ten produkt vyse.. po relativně krátké době, najít na starší produkty drivery k novějším systémům.... no....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vis, v tom je ten hlavni problem - "...po delsi dobe sis rekl..."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A? Ano, po delsi dobe, protoze na PC nemam cas jako nejaky studentik nebo single - vis, musim vydelavat penize, zivit rodinu a platit hypoteku. Takze na hratky nemam cas. Snad az budes mit za nekoho zodpovednost, tak mozna zjistis, ze ten problem casu mas i ty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemám rodinu ani hypotéku, ale abych měl čas testovat něco nového... to taky ne čoveče, takže souhlas ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lide, kteri pouzivaji Linux full-time a zaroven zivi rodinu jsou potom asi nadlidi, ne? Presne temahle zvastama jen dokazujes, ze o Linuxu nic nevis a nikdy jsi ho poradne nepouzival (maximalne "jednou za cas" = vis o nem prd, ale stezujes si na nej jak kdybys o tom neco vedel)... ja ho pouzivam full-time a hadej, co cely den na pocitaci delam? A napovim ti, ze opravdu "hratky, nastavovani a upravovani" mezi tyto aktivity nepatri.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Instalace může trvat déle, protože se instaluje nejen holý systém (jako u Windows), ale zároveň i aplikace (např. LibreOffice). U Windows musíš po skončení instalace systému spouštět jednu instalačku aplikace podruhé. U Linuxové distribuce (pokud ti vůbec bude něco chybět) akorát zaškrtáš, co ještě chceš a naráz se to doinstaluje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Az do te poznamky o hrach jsem myslel, ze pouzivas Mac OS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Až tě nebude PC živit tak bys mohl uvažovat o nějakém kurzu českého pravopisu. Potom si o tom přečti něco nezaujatého, vyzkoušej si to, a pak se tu pokus zase něco napsat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že jde o trolling, ale stejně zareaguju.

Už před nějakou dobou jsem si uvědomil, že Linux má zabudovanou podporu pro tak široké spektrum hardwaru, o kterém se Windows ani nezdá. Většina zařízení, pokud nejsou zrovna právě uvedená na trh, funguje hned po zapojení. Přiložené CD s ovladači pro Windows? Nikdy jsem to nepotřeboval :D Různé USB převodníky fungují hned po zapojení, kdežto pod Windows má výrobce zbastlené ovladače, co potřebují často restart. Výměna dvou grafických karet od různých výrobců lze provést pouze s jedním restartem (kde se zároveň fyzicky vymění ta karta) včetně akcelerace hned po novém spuštění systému.

Závislosti se hlídají automaticky, dnes už žádné slušné distro dependency hell nemá. Balíčkovací systém pokládám za jednu z největších výhod Linuxu vůbec. Aplikace se snadno aktualizují najednou napříč celým systémem, nemusím lézt po webu a tahat na disk pochybné exe, zip či msi a podobné věci na jedno použití, nemusím sledovat, zda už vyšla nová verze či opravný update. Zrovna před pár dny jsem četl jeden thread zmiňující zajímavé, ale málo známé featury VLC a několik komentujících najednou zjistilo, že mají prastarou verzi co to ani nepodporuje, nějaký 0.x.x a ani neví že už je vývoj mnohem dál :D V dnešní době už každý větší program má svůj auto-update, ale to zase přináší problémy, kdy se na to ptá každý sám a vyskakují na mě okna pomalu při každém spuštění. Některé programy se aktualizují na pozadí ještě bez souhlasu a vědomí uživatele. Podobný nešvar měl jednu doby Firefox ve Windows a to, že se aktualizoval sám, i když jste mu to výslovně zrušili v nastavení, což mě dost naštvalo, protože tehdy jsem potřeboval zachovat konkrétní verzi na vývoj stránek. Na linuxu mám kontrolu nadevším současně, mohu jednotlivě zakázat nové verze tam, kde se mi to nehodí a zároveň si užívat nových verzí a bezpečnostním aktualizací, které vycházejí kdy je potřeba a ne jednou za úplněk :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám malý domácí server s Atomem s diskovým polem, sdíleným přes SMB a třemi DVBT USB tunery pro stream TV do sítě přes VLC. USB tunery jsem si vybíral tak, aby alespoň nějakou podporu pod linuxem měli + měl jsem jeden ve formě PCI karty s čipem Philips, ale bohužel to nestačilo a i tak jsem musel podle návodů na fórech musel kompilovat ovladače ručně. Ve výsledku to funguje, ale byla to neskutečná s prominutím pakárna a přitom na Windows jej stačí jen zasunout do USB případě vložit PCI kartu do slotu. Ale budiž, určitě existují i takové, které opravdu stačí jen připojit.

Server mi běží cca 2,5 roku, mám na něm Ubuntu 9.10 64-bit (karmic), vydané v říjnu 2009 - tedy cca 3 roky staré, s již více jak rok ukončenou podporou. Vyzdvihujete nadevše systém balíčků v linuxu a v podstatě shazujete způsob instalace programů ve Windows. Ano, pokud si nainstalujete aktuální distribuci, nějakou dobu nemusíte nic řešit a funguje to jak říkáte. Ovšem ve chvíli, kdy vydaná distribuce morálně zastará a balíčky pro danou verzi již udržované nejsou, celý systém balíčků a aktualizací se hroutí. Konkrétní 2 případy: na serveru mám VLC 1.0.5 a cokoliv novějšího tam dát už nemohu, protože balíčky jsou vydávané pouze pro výrazně mladší verze distribuce a jedinou možností tady je kompilace ze zdrojů, což jsem zkoušel, ale po asi 20. požadavku na závislý balíček jsem to vzdal. Stejně je to např. u prohlížeče Chrome - na serveru mám verzi 12 a novější už nelze nainstalovat, protože je závislá na novějších balíčcích, které tato verze systému nemá a mít nikdy nebude.

A to je systém starý pouze 3 roky. Windows XP jsou stará 10 let a není problém je i v současné době bez problémů provozovat a nainstalovat na ně i nové aplikace a podpora jim končí až v dubnu 2014). Pro porovnání s výše uvedeným 3 roky starým Ubuntu - instalace VLC 2.0.x je bez problémů, prostě jen stáhnete EXE instalátor, Chrome v22 též bez problémů, aktualizaci si zajistí sám.

Jedinou cestou aktualizace současného Ubuntu u mě na serveru je nahrát kompletní novou distribuci s novým jádrem, čímž mi ale pravděpodobně přestanou fungovat ručně kompilované ovladače pro USB DVBT tunery a změní se mi grafické prostředí. V důsledku to znamená: chci-li nainstalovat je jednu novou aplikaci a ostatní zachovat, protože to funguje, tak musím aktualizovat celý systém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jste s těmi standardními nenávistnými kecy už nudní a trapní.
Příčina je jinde - vy se prostě bojíte, že po vás jednou někdo bude chtít znát něco, co neumíte. Kdysi jste se ve Windows naučili vyklikat nějakou konfiguraci a v okolí jste rázem byli za odborníky. Teď máte strach, že před vás jednou někdo postaví něco jiného... a protože počítačům vlastně nerozumíte, máte z toho strach...
Jak já vás znám...vy "administrátoři" a "počítačoví odborníci" ze státní správy a pod....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a co teprve "domácí admini" ... mám hrůzu z každé změny ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně je potřeba tady tu směšnou a trapnou diskuzi už konečně ukončit a dát tomu LOCK to co tady čtu je katastrofa ......pište si co kdo chcete ale Bůh nás ochraňuj jak před win 8 tak před Linuxem jako takovým....tvl jak někdo může napsat že linuch je lepší než winy???? no to snad ne????!!!!!! A v čem jako?????!!!! takže dost už.....
Wifte lockni to....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...si připoj třeba nějakou multifunkční tiskárnu od HP do Windows a pak do Debianu a přijď nám sdělit pocity, ty admine. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Linux jako systém je skvělý, já jej používám na ntb, ale ne všechno je řešeno v open source světě tak růžově jak to podáváte.

Co se týče UAC, ano linux jej má již dlouho, ale zrovna grafická část je v některých případech nespolehlivá a musíte do terminálu, tady si mají oba systémy ještě hodně co okoukat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zda se vykašlat na Win a přejít na Linux je zajímavá otázka pro pár IT odborníků, kteří dokáží ocenit co vše jim systém nabízí nebo naopak kde jsou jeho slabiny. A mají také dostatek času si s tím hrát, tzn. je to jejich hobby. Drtivá většina uživatelů to řešit nebude. Oni jsou rádi že to nějak funguje a nemusí nic upravovat. Stejně tak firemní uživatelé. Tito všichni vždy půjdou tam kde bude nejsilnější proud.

Je to stejné, jako zdejší diskutéři budou nadávat na tablety, tvrdit že je to přechodná móda a upatlaný technologický nesmysl. Ovšem reálný svět se chová jinak. Právě díky většině IT amatérů, pro které je to něco, s čím se dobře sžijí a nedělá jim to provozní problémy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A presne pro takove uzivatele jsou tu distribuce jako napr. Linux Mint, ktere nainstalujes a okamzite je pouzivas, a pokud nechces nemusis nic nastavovat a upravovat (ba ani instalovat, vse od pdf readeru az po adobe flash je predinstalovano, ne jako na Windows), mozna tak maximalne si zmenis plochu, pridas applet, ikonku (ale to jsou veci, ktere se tykaji i Windows)... nainstaloval jsem ho uz spouste znamych, typicti Windows uzivatele, zadne zkusenosti s Linuxem... a svete div se, vychvaluji si ho do nebes. I obycejni uzivatele dokazi ocenit co jim ten system nabizi, i presto, ze neobjevili ani zdaleka cely jeho potencial.

Argumenty o tom, ze Linux je jen pro IT odborniky a uzivatel si furt neco musi nastavovat, nebo upravovat ci opravovat jsou budto FUD a nebo neznalost. Prave zmineny Mint je bez debat pro obycejneho uzivatele mnohem vhodnejsi nez Windows, protoze neni potreba ho nejak slozite udrzovat... neni nic horsiho nez pribuznym opravovat prohnile Windows, o ktere nejsou schopni se postarat sami a tak jim za pul roku ci rok zpomali odezva systemu na polovinu a prestanou chodit programy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, všem příbuzným instaluji jedině Ubuntu (nebo nějaký derivát), protože po úvodním rychlém zaškolení do nového desktopu to akorát jednou za pár let upgradnu na nové LTS, když se zastavím na návštěvu a je vystaráno. Vše bezvadně funguje, spokojenost na obou stranách a hlavě, nemusím co chvíli řešit zablešené nebo zhroucené Widle.

Kontrolní otázka - mrkněte se na PC s Windows nějakého dostupného BFU a řekněte mi, kolik tam má GiB starých záloh a záloh starých záloh po věčných reinstalacích? Řekl bych, že to bude dost. Na Linuxu se s tím zpravidla nesetkáte, protože v případě nutnosti stačí odzálohovat home adresář a po nové instalaci ho zase plácnout na místo, pokud už přímo nemáte home na odděleném disku, pak není třeba dělat vůbec nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zablesene a zhroucene - divne, W7 Ult. uz mam na kompu zhruba 3 roky a nic z vyse uvedeneho nepozoruju. Nicmene u XPecek to bylo neco jineho, to jo, ale to bylo diky ruznym nepotrebnym instalacim na zkousku - tatik ma na pracovnim PC XP Home uz hodne dlouho a BSOD ani jednou, jen se musi obcas promazat zalohy z updatu (ale to take neni nic zasadniho, jednou za rok to staci a mista na disku je stale dost).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Od té doby, co v rodině uživatelé provozují na noteboocích Win 7, tak není třeba dělat nějaké reinstalace. Osobně jsem měl WinXP na počítači cca 5 let bez reinstalace, než se počítač odporoučel do sklepa.

Mimochodem o IT odbornících, kteří jsou nuceni na stejném zařízení reinstalovat systém si myslím své.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No ono je to bohužel v případě Windows často ta nejrychlejší cesta a co si budeme povídat, čas je drahý.

Jinak nevidím žádný důvod sypat peníze do kasičky Microsoftu, když Linuxový desktop udělá stejnou práci (z mého pohledu daleko lépe) zadarmo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám Windows jak v práci, tak i doma. S linuxem jsem spokojen v domácím routeru, v televizích, ale na notebooku raději používám to na co jsem zvyklý a s čím se bez potíží připojím do práce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je OK, tak to má být, aby každý používal to, co mu vyhovuje.

Já mám v práci Win7, protože hodně programů které musím používat je zatím jen MS only, ale pomaličku se situace zlepšuje a doufám, že brzy se mi podaří přejít na náš firemní derivát Ubuntu. Jinak mám kromě toho ještě firemní MacBook Pro s Mac OS X 10.7 a doma svůj ThinkPad s Kubuntu. Při porovnání těchto tří systémů je preferuji v tomto pořadí: Kubuntu, Mac OS X, Windows 7.

Důvod je proč mi nejvíc vyhovuje Linuxové distro s KDE prostředím je ten, že to dělá přesně to co chci a jak to chci, nemusím se přizpůsobovat já. V Mac OS X to zase musím dělat tak jak chce Apple, ale na druhé straně to mají celkem promyšlené, takže se to dá přežít, no a u Windows mám zase pocit, že si to často dělá samo co chce, a to jsem si tu MS kalvárii prošel od DOSu 5.x, čili se považuji za celkem zkušeného usera.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ak bude steam naozaj na linuxe funkcny, a ak najdem plnohodnotnu nahradu za wild media server pre linux tak ma na win naozaj nic nedrzi. no mozno tie graficke ovladace pre AMD ci nVidiu by mohli byt lepsie. :) 2 PC z 3 uz mam na linuxe s 85 % spokojnostou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Podpoříte rozmanitost"...no to ale myslím není v tomto světě tak žádoucí. Pak nastávají problémy s kompatibilitou. Díkybohu je teď prostě standard windows a já když vemu nějakej program a donesu ho na flashdisku někomu jinýmu, tak mám 99% šanci že to bude fungovat. Ona totiž kompatibilita XP-Vista-W7 je vcelku bezproblémová kromě nějakých extrémů kdy jsou potřeba hlubší zásahy do systému.

Kdyby bylo rozšížení OS kdy by každej měl 10% a bylo to vzájemně nekompatibilní, tak by to bylo na sebevraždu.
Stejně tak když se mě někdo zeptá, kde má něco nastavit (třeba IP adresu...)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to nebylo žádoucí?

1/ více heterogenní svět je obtížněji zranitelný stejnou hrozbou (počítače se stejným OS mohou být snadno ohroženy jednou bezpečnostní chybou ... což je ostatně jedna z příčin, proč není Linux tak snadné zavirovat)

2/ to, že se OS liší, neznamená, že nemohou mít společné API tam, kde to je žádoucí - např. OpenGL, OpenAL, SDL, Standard Linux Base, Free Desktop atd... vzniká tak větší tlak na používání standardů a tlak na zúčastněné, aby se na těch standardech dohodli, poskytli dokumentaci => snazší použití pro vývojáře, otevřenější přístup => benefity pro hráče/uživatele/zákazníky

3/ a nakonec, když to nejde tou správnou cestou (zdrojáky), tak lze pořád použít nesprávnou - staticky kompilované binárky, jako ve Windows - viz iD Software a jejich pár her, viz spousta her ze sortimentu LGP (http://www.linuxgamepublishing.com/), viz. třeba leta multiplatformní CAD Eagle pro návrh PCB atd...

Jasně že se občas stane, že už je binárka natolik nekompatibilní, že vyžaduje třeba zastaralé verze knihoven, nebo nepoužívané OSS (emuluje se nastavením ALSA) ... ale copak stejné problémy na Windows nejsou? K čemu pak byl třeba WXP režim ve Vistách?

4/ není na světě jenom Linux a FreeBSD

5/ Čím víc se Linux rozšíří, tím bude komerčně zajímavější pro ty, kteří ho mohou vylepšit (firmy vyvíjející HW mohou být ochotnější dodat ovladače/dokumentaci k HW, firmy vyvíjející hry se mohou podílet na vylepšování API, které k provozu potřebují atd...), heterogenní svět není na překážku, jestli si Ubuntu vybere jednu verzi jádra, Fedora o měsíc později jinou ... to jsou tak velké rozdíly jako mezi různými verzemi aktualizací pro Wokna ... takže to ani s těmi odlišnostmi není tak žhavé. Většina odlišností mezi distribucemi je v balíčkovacím systému, ve způsobu instalace, ve verzích balíčků, ve způsobu konfigurace, v aktualizacích ... ale základ pro aplikace je často skoro stejný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych Windows 8 chtěl kvůli:
- nižším nárokům samotné OS na paměť
- lepší podpoře AMD architektury Bulldozer (snad bude backport do Win7)
- všeobecně vylepšené podpoře vícejader (až 640 oproti 256 ve Win7 a 64 ve WinVI)
- rychlejší (re)starty (i když je to dosaženo tím, že se jádro a drivery hibernují)
- nativní drivery USB 3.0
- sexy Task Manager

Ale to je asi tak vše. U klientského OS je primární kvalita a komfort UI/UX, když u toho člověk sedí dvě třetiny dne. Metro se, dle mého názoru, na desktop nehodí, a vyloženě nesnáším když mi někdo něco vnucuje; XP se taky daly přepnout do classic vzhledu. Nové placaté téma je na můj vkus zjednodušené až příliš.
Nicméně Live/SkyDrive/Cloud/Ribbon mě nechávají úplně klidným, když to nebude zpomalovat systém a otravovat život, ať to tam klidně je, stejně to (skoro) vůbec nepoužiju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hranatyho tema desktopu si ani nevsimnes, po prvnim dnu uz ti je to jedno.
Boot systemu je uzasnej, na notebooku je to proti 7 podstatne znat.

Metro jako nabidka start je v pohode, klavesovejma zkratkama se to ovlada rychlejc nez sedmicky, to uz mi vic vadi ribbon, kde musim moc premejslet kam ze se to vlastne chci doklikat. (1 za tejden kdy v tom menu neco potrebuju) Jelikoz jeste slibujou upravy, tak doufam, ze pribyde lepsi interface pro praci s win32 aplikacema a nejaka nova dlazdice bud jenom jako mala ikona (1/4 maly dlazdice) nebo jako dlouhej radek(polovina dlouhy dlazdice). Plus by se hodil seznam casto pouzivanych aplikaci (takhle si ho clovek musi delat sam)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

pouziju hlasku beastie boys - autorum na tomhle webu nejspis microsoft "nachcal do popcornu". hezka mala kampan anti-win8. ortodoxni ajtaci si dost casto zijou ve vlastnim svete a nemaji radi, kdyz jim ho nekdo meni. staci se podivat, jake flame wary pachaji zmeny rozhrani v linuxovych distribucich. ja sem ani necekal nic jinyho

stara a trapna argumentace "proc si kupovat system, ktery se linuxu blizi, kdyz si muzu vzit rovnou linux" je totalne asertivni tlaceni nesmylu. windows se dlouhodobe blizi bodu nekde mezi linuxem a tim, kde byly na zacatku. oni se nechteji dostat do stavu na linuxu, protoze dle nich je mozne dosahnout stejnou bezpecnost, vybavenost a flexibilitu pri zachovani mnohem lepsi pouzitelnosti diky vice stravitelnemu ui

metro jako takove je hodne pouzitelna vec. wp7 uz pouzivam pres pul roku a kam se na nej hrabe v pouzitelnosti android. ted sem neplette mnozstvi aplikaci (a ja se stejne ze 100.000 verzi baterky a 50.000 verzi praskani bicem na zadek neposadim). wp7 sedi na sweetspotu mezi otevrenosti androidu a bezpecnosti a kvalitou aplikaci apple appstore. pridava k tomu rychlost a snadne ovladani. we win8 a wp8 to bude jeste o dost vymakanejsi. s win8 uz taky nejaky cas pracuju a je to hodne dobra vec, dokonce i na desktopu. uvedomte si, ze pro novacka je radove snazsi se naucit s metrem nez se starym desktopem. dokonce i wozniak prohlasil, ze microsoft v ui znacne predehnal makace od applu. me osobne trvalo zvyknout si na prechod mezi metrem a desktopem pri praci (programovani) asi 15 minut a pak to slo uplne automaticky. vyzkouseli ste to vubec? nevim jak jste prisli na to, ze metro prekazi

neni se cemu divit, ze se win8 nelibi valve. maji strach, ze prijdou o prachy kvuli tomu, ze budou vyvojari davat sve hry do windows store misto na steam. ty kecy okolo jsou jen omacka a podle komentaru na it webech jim to lidi nezerou (alespon v zahranici). to dava tusit, ze win8 budou verejnousti (exclude it_geek) prijaty dobre

ze se win8 nelibi vam mi je taky jasne. kdyz si na metro lide zvyknout (a jde to hodne rychle), budou ho chtit i jako mobilni platformu a tim utrpi vas linuxovy android a tim padem i linux, ktery se diky androidu zacal rozsirovat. jenze tak to proste je

tahle kampan a mazad proti win8 co se tu s poslednimi par clanky objevila, mi prijde trapna. to je muj nazor. a ten "smudgy peace of s***" ipad, je snad uplne nejtrapnejsi. to se dalo pouzivat na straseni lidi tak pred peti lety, kdyz jeste nemeli osobni zkusenosti s dotykovyma vecma. ale ted uz je vetsina lidi ma a moc dobre vi, ze to jak na tom obrazku vypada 0,1% casu a jinak je to dost v pohode .. tenhle clanek by mel mit spis nalepku blog

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bill Gates už na přelomu století hovořil o tom, že nebudeme používat počítače tak jak je známe teď, ale jako zařízení, pomocí kterého dosáhneme požadované služby. Už tehdy mě napadlo, že se blíží doba, kdy jeden z poskytovatelů obsahu obsadí velkou část zařízení a v tom případě

- může profitovat z majoritního podílu na trhu vzhledem k zákazníkům v oblasti prodeje obsahu
- může poskytovat prostředí pro vývojáře aplikací pro všechna tato zařízení.

Zákazník v tomto případě profituje tím, že systém je schopen jej identifikovat na jakémkoliv zařízení a má k dispozici veškerá svá data a nastavení. Obavy o ochranu dat raději svěřím tvůrci systému, vycházím z pravděpodobného předpokladu, že bude na vyšší úrovni, než od třetí strany. Je mi jasné, že se v tom případě může stát majoritní obsazení trhu hrozbou v tom smyslu, že se na tuto platformu zaměří více útočníků. Jisté však je, že dnešní cloudové platformy mezi sebou válčí stejně, jako kdysi výrobci operačních systémů.

Apple už přesun identit uživatelů ze zařízení do svých cloudových řešení již započal; dle toho, co jsem četl v recenzích na internetu celkem zdařile. Microsoft nemůže udělat nic jiného než se tomuto modelu přizpůsobit a vnést i své invenční prvky.

To, jestli verze xy systému abc bude mít něco takové a něco makové je mi jedno, pokud jako vývojář potřebuji mít možnost tvořit pro jakékoliv zařízení jakoukoliv aplikaci. Poněvadž pokud zákazník příjde s požadavkem na více zařízení, nemám problém aplikaci portovat na jiné zařízení, neboť podpora prostředí je na všech těchto zařízeních dostupná.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Píšeš že je Metro hodně použitelná věc, a sám používáš WP7 přes půl roku a vyhovuje ti.
Jasně, co komu lépe vyhovuje je vždy trochu subjektivní věc každého z nás. Na "chytrém telefonu" nebo tabletu může Metro opravdu mnoha lidem dobře vyhovovat. Vždyť také na tato doteková zařízení bylo celé Metro Microsoftem navrženo.

Zde je ale řeč o velkém Windows 8 určeném převážně na standardní desktopové počítače, počínaje klasickými notebooky, přes stolní kancelářská/domácí/herní PC, až k výkonným pracovním stanicím (nemluvíme o RT verzi pro dotykové tablety a telefony).
Na PC ovládaném pomocí klávesnice a myši či touchpadu, případně doplněné tabletem (mám na mysli polohovací zařízení využívané např. projektanty, architekty, grafiky, ...) je celé Metro poněkud mimo. Kdyby mi jej Microsoft naservíroval jako dostupnou variantu, kterou ale v případě nezájmu (obzvláště na pracovním PC bez dotekové obrazovky) prostě vypnu, a nebude mne nijak rušit, a já budu moci používat výhradně desktop, nemám potřebu Windows 8 kritizovat. Rozhodně ne více nežli Win7, se kterými jsem v práci (v rámci možností) vcelku spokojen.
Bohužel, Metro se vám ve Windows 8 vnucuje každou chvíli, i když o něj ani trochu nestojíte, a používáte, a i nadále budete používat výhradně klasické desktopové aplikace. Přepínání sem-tam mezi desktopem a Metrem, a s tím související výrazné odlišnosti nejen vzhledu (to bych v klidu překousl) ale především ovládání jsou velmi obtěžující.
O tom že pro kvanta občasně používaných programů a utilit je Metrácká nabídka s programy jen prachbídnou a málo přehlednou náhradou za nabídku pod tlačítkem Start ani nemluvím. Mnozí nepotřebují tolik programů jako já.
Pokud jsem si v nabídce Start vše přehledně uspořádal ve více úrovních, nepotřeboval jsem si pamatovat jak se která utilitka jmenuje, ani prohlížet nekonečné seznamy. Zkrátka jsem si ji ve struktuře menu přehledně zatřídil podle toho k čemu je určená. Nalezení bylo jisté a rychlé. V Metru při velkém množství programů jejichž jména si nepamatuji je to o dost delší a nepříjemnější hledání.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja nevim, jestli je v tom, ze lidi uz neumi cist nebo vseobecne upada uroven .. proc mi tenhle clovek tlaci, ze se tu nemluvi o wp7 ale o win8, kdyz jsem tam JASNE napsal, ze s win8 uz nejakou dobu delam, dokonce v nem programuju (netbeans) a metro vubec neprekazi, naopak je lepsi nez stara nabidka start? to mi vysvetlete. mi to prijde, jako kdyby tenhle jaksevlastnemenuje precet dve vety a pak si jel to svoje, co ma zafixovany co mu do hlavy natlacily asertivni pitomosti, jako treba tenhle clanek. naprosto bez premysleni ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

bo máte v původním příspěvku asi překlep "wp7 uz pouzivam pres pul roku" ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v čem že je ten problém? Protože:

"A Windows Phone design system, codenamed Metro is used as a basis for the Windows Phone 7 User Interface."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ja pouzivam wp7 uz pres pul roku a nejaky ten mesic i win8. co je na tom k nepochopeni? oboji ma metro

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nezažité zkratky ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V prve rade, ve windows jde udelat to same co v linuxu, vetsinou mnohem snaz a vetsinou tomu nemusi BFU pricuchnout, v linuxu MUSI. A W8 si nainstaluju proto, ze jsou novejsi nez W7. U linuxu asi taky nehnijete u 10 let stare verze ......
1) UNC (\\?\)
root? window NT = access control listy 1993 ... linux ani nic jako ACL nativne nema
2) tak tenhle bod je i v tomto clanku jako + pro win:) Navic na JPG se da pouzit systemova knihovna a pocitam, ze treba FF ji ma, kdyz se ho tykal x let stary problem s JPEG filtrem ve windows.
3) zase neni duvod pro prechod na linux. Jinak ono uz aspon ubuntu umi STR (to je asi tak jedine podstatne, rychlost bootovani je jen velicina pro ichtyly z idnesu)? Pul roku nazpatek na mem i7 to sice uspalo .... ale neprobudilo:o) Live CD na AMD Zacate to ani neuspi...
4) ke cloudu se radsi nebudu vyjadrovat:) Kazdopadne W8 to umi, coz je dobre, ale urcite to nebudu pouzivat:) Opet bod NE pro linux.
5) jednoznacny duvod ke koupi to urcite neni, ale linux to nema, windows to ma, muzete to vyuzit nebo nemusite, takze + pro W8. Osobne si myslim, ze to ma veskere pozitiva stejne jako ten gugli nebo appli store = kdo tam bude driv, tim lip. Navic to je taky duvod, proc steam tak zuri a nadava na W8 kde se da:o)
6) windows dotykove ma, linux nema a pry mozna nekdy bude mit ...
7) v linuxu taky musi byt clovek "guru", aby to tam dostal. Osobne mi metro nevadi, je to jen jina nabidka start ... ano, ale mohli tam tu starou nechat v nejakem nastaveni, to jo.
8) metro neni duvod ke koupi W8 pokud nema clovek dotykove ovladani, ale jednoznacny duvod pro koupi W8 je zkratka a jednoduse ten, ze jsou nove .... BTW, jak jiz bylo napsano pod clankem o O2013, tak rozhodne neni spjate s nejakym metrem ..... no nic.
Aha, tak ted tech 8 duvodu:)
1) souhlasim, ale neni to rozhodne duvod linux pouzivat:)
2) ano, ale neni to rozhodne duvod linux pouzivat:)
3) ano, tohle je vazne vyhoda ... bohuzel pokrocily uzivatel nema viry ani ve windows a BFU se zase nenauci pouzivat linux:)
4) veci jako uzaviraci krizek vlevo, compiz a podobne zhuverilosti jsou nastesti minulosti. Nejake nastavovani je uplne zbytecne .... navic i pro win existujou (nejspis uz se ale nevyviji) kompletni skiny a nahrazeni funkci kreslici okna (ve windows to jde krasne diky modularite).
5) i kdyby to byla pravda a nesel pouzit napriklad ten virtualizovany XP mod (nevidim duvod proc by nemel), tak jsou tu TUNY!!! HW, ktery na linuxu nikdy nepojede a nebo nepojede spravne a korektne. navic tiskarna je asi jedine zarizeni:) to, ze W8 nepodporujou 30 let starou ISA sbernici je tak asi pochopitelne:)
6) office 2013 nic nevnucujou - mozna jen ta demo live verze, co zkousel WIFT, coz je pochopitelne
7) pokud se divam dobre a neplete me zrak https://www.redhat.com/apps/store/desktop/ tak je to o pulku drazsi s JEN ROCNI PODPOROU nez krabicova verze W7 ultimate ....
8) ne, ja pro rozmanitost a roztristenost nejsem, to neni evolucne spravne. Ano, at si je zde linux jako takovy potencialni strasak do budoucna, ale mit rozstepenou platformu to neni dobre. Stejne jako zanikly desitky HW platforem a zformovala se prakticky jedina majoritni (x86), tak jsem proto, aby zde byl jeden majoritni system. Nicmene proti linuxu nic nemam.
Staci kdyz si predstavim, ze by tu bylo 20 linuxovych distribuci (typicky linuxove vzajemne nekompatibilnich a bez jakekoliv podpory), pak windows a jeste treba apple .... a vsechny ty OS by mely stejne procentualni zastoupeni ... jednou jsem si to zkusil predstavit a trvalo mi tyden nez jsem vysusil matraci:o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

dik, odpovedel si za me, naprosto souhlasim :) ani sem se na ty tragicky body nechtel obtezovat odpovidat, protoze to je trapnost nad trapnost

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť už první věta je lež jako věž. Vy asi budete taky případ na vyšetření.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

co je na tom za lez?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

asi toto..."ve windows jde udelat to same co v linuxu"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a nejde? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nejde. Ale to chce mít zkušenosti z administrace windows a linuxu alespoň ve středně velké firmě (pro pár známých).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dej priklad :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Předně manuálové stránky v textové podobě namají konkurenci, na windows jsem vždy jako bez rukou a cygwin můj problúm neřeší, (ukecaná a podivné syntax, chybějící historie bash, nepřenositelnost).

------------------------
Příklad:
Při auditu na stovce PC skrze ssh jednoduchý skriptem ve smyčce, zjednodušeně:

dmidecode > ~/`hostname`-dmidecode.txt
lspci -v > ~/`hostname`-lspci.txt
lsusb -v > ~/`hostname`-lspci.txt
mv ~/`hostname`* ----> nějaký server
...
pak už jen hromadně zpracovat třeba v CALC (EXCEL)

Zkuste toto řešit na windows, na naší radnici to řešil spolužák ze střední speciálním software za pár desítek tisíc Kč, daňový poplatník zaplatil a já kroutil nevěřícne hlavou od čeho tam mají vlastně "technicky zdatného". Ano, dostal prémie.

Příkladů bych našel podstatně víc, toto mne zrovna napadlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lol. ty asi neznas http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_PowerShell#Comparison_of_cmdlets_wi...
ze ne? :D vy linuxari zacinate bejt cim dal trapnejsi. tvrdite, jak je konkurence spatna, pritom ji ani neznate

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Trapnej mi příjdete vy. Chci ekvivalent dmidecode, lspci PŘÍMO v systému, rychle po ruce, neřešit licence a podobně. Nechci mít na každou prkotinu samostaný program. Powershell aliasuje základní příkazy a co jako? Pod XP to musíte doinstalovat, zkuste si to adminovat na stovce PC.
(Zapřísáhlej) widlák mluvící o konkurenci mi přišlo jako špatněj ftip, to byl kvalitní matroš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

proc rychle po ruce? otazka byla, jestli to jde. vy si nejdriv vymyslite, ze ten clovek lze. kdyz vam ukazu, ze lzete vy, tak si pridate podminku, ze to musi byt rychle a hned dostupne, po ruce? pritom on rikal, ze vetsina veci je na windows rychlejsi, ne vsechny. a tyhle nesmysly, co davate za priklady, rozhodne nepatri pro bezneho uzivatele ke kazdodenimu chlebu, takze je uplne, jedno, ze to na windows jde hur, nez na linuxu. jeho puvodni argument plati a vy jste lhar

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) Odděl ve window manageru Windows spuštěné i dosud nespuštěné programy, které používáš k práci, včetně rychlých pohledů na uložená data dostupná z plochy a ostatní programy, které používáš, když si chceš třeba oddechnout (v mém případě třeba aplikace, které potřebuji k vývoji a kancelářské aplikace (mail, office, IM)) tak, aby se ti jedny neplantaly mezi ostatní v taskmanageru. Rychle mezi těmito sety aplikací přepínej. Jedním kliknutím je uzavři a opět spusť.
2) Kterékoliv okno nechť je ve Windows "vždy nahoře".
3) Libovolné funkci Windowsího window manageru přiřaď libovolnou klávesovou zkratku.
4) Vyhledej v otevřených aplikacích tu, kterou potřebuješ postupným psaním.
5) Udržuj funkční bluetooth. ;-)
6) Použij s Windows Vista a novějšími systémovou partition o velikosti maximálně 20 GiB.
7) Zaktualizuj všechny aplikace najednou.
8) Změň velikost písma a prvků (včetně ikon) na 80 % výchozího nastavení. Zabraň aliasingu a kostrbatým ikonkám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, teto Irmo, nejde ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná chlapec přišel o iluze :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

rika typek, co nepridal zadnej padnej argument a mysli si, ze sme na windows, protoze se bojime linuxu? :D ono je to presne naopak - ty si na linuxu, protoze si chces pripadat, ze umis neco extra. jenze to je jen proto, ze se to jiny lidi ucit nechtej. ja treba musim v praci delat i s linux masinama a to se z toho maji ostatni posadit na zadek, ze to umim? ne :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Argumentovat tady před váma je úplně stejně zbytečné jako třeba před chorobnými konspirátory, kterým prostě nevysvětlíte, že Američani přistáli na Měsíci. Libovolný argument přiohnou, tak, jak se to jim hodí a melou dál...A tak bych zbytečně ztrácel čas výčtem toho, co prostě ve Windows efektivně dělat nejde....o tom šla řeč.
Jsem na Linuxu, protože mně to vydělává peníze a proto, že se mně s ním efektivně pracuje. Mimo to píšu software, který běží třeba i na Windows uživatelů v Německu...
Opravdu netrpím nedostatkem znalostí ani jednoho z těch OS. Právě proto se nestačím divit kolik omezenosti a často i tuposti včetně verbální agresivity je mezi uživateli toho vašeho OS(proč teď třeba smrdíte v diskusi pod tímto článkem? Já to v diskusích na Živě také neprovozuji.). I proto mám uživatele Linuxu daleko raději. Jsou poněkud inteligentnější...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

stale se tu ohanite tim, ze na windows nejde udelat vse, co na linuxu. ale zatim ste nedali ani jeden dukaz. gurulix uz se ztrapnil, co ty?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Říká člověk co neuvedl žádný důkaz pro svá vyjádření, vaří z vody, něco si myslí a při nedostatku argumentů se zmůže na nálepkování. Nick k vám sedí jak hrnec na prd*l.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

vy jste ten, kdo v diskuzi o efektivnosti dava priklady, ktere se pouzivaji jednou za zivot systemu. od kdy hovori o efektivnosti takove blbosti? vzdyt prece o efektivnosti rozhoduje snadnost beznych, casto provadenych akci. a to je na windows jednoznacne lepsi

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je s něčím dělat a druhá něco umět (chápat souvislosti). Osobně preferuji svobodu (volby), možnost neřešit sériová čísla a antiněco. Mít v případě nutnosti zálohu na klíčence, mít SW aktualizován z jednoho místa a neřešit co mám doma a co mi dovolí firemní politika. Co vlastně děláte s Linuxem, že si připadáte tak degradován (musíte s nima dělat, fuj)?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si do Win nedoinstaluji sysinternals utility a kdejake dalsi vecicky, tak ano, asi tak 1500 veci tam nejde udelat, kterou v Unixe udelat lze /ale dost veci proste bezny user nepotrebuje a ani netusi .. a tam kde to mozna potrebuje to vyresi restartem Win/. Jako plnohodnotni OS to fakt Windows nejsou. Pro beznyho usera a na hrani her no, dejme tomu. Psat co konkretne nejde nebudu, protoze to nema smysl, vice mene totiz v kazdem systemu nakonec danou vec udelat lze, je jen otazka jako dlouho to trva, co k tomu je potreba a s jakym vysledkem. Taky muzu orat pole s Fabii zaprahnutou do traktoru a pokud neni blato tak to pujde. Tahle debata proste nema vubec smysl, protoze ten kdo se na tohle pta zjevne o tom nevi dost na to, aby nejaka debata s nim davala smysl. Neber to ve zlym :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozmanitost že není evolučně správně? Tak až zbyde jediný výrobce CPU, jediný výrobce disků, jediný výrobce grafik, jediný operační systém, jediný výrobce aut, jediný výrobce elektřiny... tak si můžete pogratulovat.
Příroda a přemýšliví lidé si to naštěstí nemyslí - v rozmanitosti života je pravá krása.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jediny vyrobce cpu, disku ani systemu nebyla ta myslenka. spis to je o tom mit nejakyho leadera. chapej to radsi tak. rozmanitost je dobra vec, ale je to jen jedna cast evoluce. druha je dominance. ale to, ze je nejaky druh dominantni, neznamena absenci jinych druhu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Nemyslel jsem, ze x86 CPU bude vyrabet jen intel, ikdyz to ted vlastne dela. AMD nemuzu prijit na jmeno, ale je dobre, ze tu je, pak by jsme se nedoplatili, protoze jedine, co by urcovalo cenu by byla poptavka. OS ale asi musi byt v rukou jedne firmy no a muzeme byt radi za ty linuxy, apply .... ze je cena vcelku prijatelna (pochopitelne pokud koupime v US primo od microsoftu - v CR bych si windows nikdy nekoupil ani kdybych jezdil nalepeny v medu:)
Ale to neznamena, ze by tyhle minoritni systemy mely v souctu presahnout vic jak 10%:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) ACL je v ruznych unix/linux distribucich dostupne nejmene od 2003.
5) Naopak je to velke minus, bez toho abys aplikaci pro metro zakoupil na M$ marketplace za coz si oni nauctuji 30% z ceny si bohuzel zadnou metro aplikaci nenainstalujes.
6) Nesmysl, uz v 2006 byl touch interface demonstrovan na Gentoo a spusta dalsich distribuci uz ho dnes muze take pouzivat, otazka do pranice ale je kolik lidi ma doma dotykovy displej.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

5) pocitam, ze to bude jak na android marketu .... taky si "legalne" nestahnes do mobilu nic co by nebylo na marketu. Ale obejit (v nastaveni bez roota) se to samozrejme da ..... ten market ma hlavne reklamni ucel a taky to, ze je velice jednoduche na nem publikovat a dostavat penizky a MS se vyjadril (nekde jsem to cetl), ze budou mit mensi marze nez apple a google, tak uvidime. Kazdopadne nikdo nikdy nerekl, ze do metra nepujdou dostat aplikace co nebudou v marketu ..... uz jen logicky - EU by okamzite zalovalo:) Applu nebo guglu to projde, microsoftu urcite ne:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm, z aplikaci, co sou free, si tezko microsoft vezme 30%. co je tohle za teleci nazor, ze si nic nenainstalujes, kdyz si to v marketplace nezakoupis, proboha. v marketu pro wp7 je takovy mnozstvi aplikaci zdarma, ze jsem tam jeste nemusel utratit ani halir. vubec nechapu, kde se vzalo info, ze se bude muset za vsechno platit. tady jsou fakt sami demagogove

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mnohem snažsí říkáte? Vy si nevidíte do úst.

Tak mi přesuňte hiberfil.sys na D:/
Nastavte shadowstorage na poloviční velikost než máte v současné době a vypněte hibernaci a to pěkně klikátky v GUI, žádné prográmky třetích stran, chci systémové řešení.
Mohl bych dále pokračovat, ale...

Můžete použít nápovědu v systému, vyhledávání v google nemáte k dispozici. Těším se co vypotíte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

on ze si nevidi do ust? on psal, ze vetsina veci se na woknech udela snaz. nevis snad co znamena vetsina? proc sem cpes veci, ktery dela clovek na woknech jednou po instalaci a pak uz nikdy, a hodlas na tom demonstrovat, jak je nebo neni ta platforma prakticka, kdyz je to min nez miliontina procenta veci, ktere ve windows bezny uzivatel dela? to uz fakt hodlate pouzivat takhle zoufaly argumenty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne většina má na opravdový problém někoho kdo to vyřeší (ten divnej IŤák), jsem toho důkazem. Celkem často řeším někomu zámému problém pod windows, sám toho není schopen (třeba uvolnění místa, promazání shadowstorage apod). Právě v tom příkladu se to musí řešit úplně stejně jako na Linuxu, kolikrát ještě hůř. Nápověda je totiž tragická.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a to je jako argument pro linux "ze se to musi resit jako na linuxu"? chapes vubec jeho puvodni argument? on rika, ze na windows se vetsina veci dela snaze. jestli ti nedoslo, ze to znamena, ze par veci se dela hure, ale ve vysledku je to mnohem lepsi, tak si asi ztracenej. a jestli ten tvuj deda nebo kdo potrebuje help s woknama, na linuxu to bude jeste horsi, to te nenapadlo?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tobě Linux asi hodně leží v žaludku, že? Ještě že tu budou "úžasná" W8, který si koupí smejdi (to je tvůj nick, ne?) prostě proto, že to skoro nikdo nemá (protože kdo má rozum, tak si to ani zadarmo nenainstaluje). Dobrou noc :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

me linux vubec nevadi. sam ho sem tam pouzivam. vis ale tenhle clanek je o pochybnym nazoru autora, ze je lepsi prejit na linux nez na windows 8. a tak jak mi linux nevadi, a jak znam uz celkem dlouho metro a win8, vim ze je celej clanek snuzka nesmyslu. pochopil?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyztak na D:\ ..... :)
Pocitam, ze to ale bude prikaz na jeden radek, patrne ne v gui. Tak z hlavy mam pocit, ze treba vypnuti hibernace jde jednak v gui a jednak powercfg -h off ??? Nebo tak nejak?:o)
Do ust si spis nevidite vy:) Linux by se mel prikladat s internetem a guglem, bez nej si clovek ani neskrtne. Ten priklad co jste uvedl u windows tak ten drtiva vetsina lidi nikdy nepouzije/nepotrebuje.
Mimochodem, co se tyce hiberfilu, tak ten asi vubec na linuxu neni ne, takze to je dost pitomy priklad ........
Ja vam uvedu klidne stovky dalsich linuxovych zcela beznych ..... zacnu treba wifinou, pripojit wifinu, zmenit IP u adapteru a podobne, to je docela peklo pro cloveka bez guglu = internetu a k tomu se jaksi se spatnym nastavenim adapteru jen tak nedostanem:o) Verim, ze tento zakladni ukon je v ubuntu gui uz standarem, ale mluvim o zbytku distribuci .... proste s linuxem jsou jen problemy, na nejaky hosting stranek pouzit LAMP, to schvaluju, ale na desktop mi ho nenutte:)
Zajimala by me jedna vec, kterou zvladnu na linuxu (rekneme holy debian po instalaci) nastavit intuitivnej nez na windows .....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No pokud jsi BFU, tak si asi nebudeš instalovat distra typu Arch nebo Gentoo. Pokud ale chceš mít systém ušitý na míru, rychlý a stabilní, tak si vybereš nějaký volnější distro, kde máš absolutní svobodu...a to je to, co ti Windows NIKDY nenabídne!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v GUI se to udělat nedá, jinak bych to nedal jako ukázku pro schizofreniky a důkaz oslých můstků.

Hiberill Linux nemá a nepotřebuje, chová se při uspávání jinak. Hiberfill.sys na D:/ nedostanete, jeho cesta je zadrátovaná do jádra windows snad od dob DOSu a pokud potřebujete uvolnit místo a přemístit jej, máte smůlu. Řešil jsem 2 dny zpátky. Při 16GB RAM s 64GB SDD pro OS to najednou začně být problém zda oželet nebo ne. Těch problémů v konstrukci windows je mraky, jen to prostě nevidíte, nemáte dostatek zkušeností.

Za problémy s wifinou poděkujte patentovým trolům. Pod Linuxem je snaha ctít pravidla hry, a proto se musí kolikrát vymýšlet kolo a světe div se, kolikrát z toho mají užitek lidé používající něco chytrého (různé mody pro telefony, routery, televize). Microsoft a Apple si určují vlastní pravidla díky své velikosti, komunuta kolem Unixu na to nemá takové paky, pochopíte už winodwsáci tento axiom? Je to daň za svobodu. Chápete co to slovo vlastně znamená?
Jinak Broadcom b43 mi funguje, jen se musí nainstalovat z CD (platí u Ubuntu), Broadcom udělal OSS ovladače jen pro novější chipy.

Používám aktuálně Kubuntu. Takže ALT+F2 a napíšu pár písmen z "systemsettings" a mohu si nastavit co je libo, podstatně přehlednější než ve windows v jeho control settings.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

8 důvodů proč zůstat u Windows 7 a na nějakej linux dál kašlat, stejně jako na osmičky ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Linuxu fandim, nicméně...
Za posledních 10 let jsem měl nějakou distribuci nainstalovanou na primárním PC možná i 10x (mutace ubuntu, fedora, nedotažená instalace gentoo). Při zprovozňování věcí který mi na windows jedou samozřejmě se nejednou stalo, že ke zdravému systému bez rozhašeného nastavení se povedlo vrátit pouze reinstalací (což by šlo řešit i obnovením image přes true image...). Jednalo se určitě o začátečnické chyby, ale nic jsem neupravoval na slepo, nýbrž podle dokumentace, nebo fór.

K návratu do windows došlo vždy v okamžiku kdy bylo nutné odvádět nějakou práci a věčné vrtání se v konfiguračních skriptech silně snižovalo produktivitu. (jsem zastánce klávesových zkratek, total commanderu... zápis příkazu na dva řádky konzole mi produktivní nepříjde).

Kde je chyba? Existuje literatura jejíž nastudování umožní člověku IT vzdělanému, nicměně v Linuxu věčnému začátečníkovy užívat systém produktivně i na jiné věci než statický web + kancelář + vlc?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Udeřil jste hlavičkou o hřebíček - taky zkouším na prázdný disk asi tak 3x-4x do roka nainstalovat některé poslední distro - a jen zkouším nastavovat různé věci, které se ve Windows nastavovat buď vůbec nemusí, nebo jdou naprosto jednoduše - v linuxech to obvykle pokračuje delším googlováním a pak údivem nad pitomostí těch, kdo to distro sestavovali nebo příslušné utilitky programovali, případně proklínáním zastaralé a neaktualizované literatury či bezobsažných nebo neexistujících helpů.

Vrcholem pitomosti z letošních posledních pokusů byla grafická utilita pro nastavení tiskárny, která při snaze o připojení LPR printserveru vypisovala, že ve firewallu není udělaný prostup pro nějaké nesmyslné porty (které s LPR nesouvisely), přičemž firewall vůbec neběžel.

Po ztrátě trpělivosti pak měním disk zpátky (to není žádný problém, mám na ně šuple) a léčím si nervy nějakou hrou pod Windows...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo, docela souhlasim, parkrat jsem Linux zkusil a nic proti, ale bez pripojeni k iNetu je velika pravdepodobnost, ze system nebude plne funkcni...
no a pokud to pripojeni k iNetu mam a HW obsahuje nejaky "exoticky" kousek / v mem pripade stara TV karta /, tak hledani reseni netrva hodiny, ale spise dny... / prochazeni for, naucit se pouzivat linuxacky prikazy atd, atd... /
ale jsem rad, ze tady Linux je, linuxacky command line a jeho prikazy jsou jen o zvyku, takze po nejake dobe pouzivani si na to clovek zvykne a nebude hledat co a jak....
BTW: ja jsem priznivcem "minimalistickych" reseni, ktere tak nejak zmizaly z dejin, tj. minimalni, nutny kerne,l a pak si tam uzivatel doda jen to, co potrebuje, dnes je vse v jednom / za cenu jednoho nedostanete tri, ale "tisice" zbytecnosti, ktere jen zerou a zerou i kdyz videt nejsou.... /

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpoved je treba hledat ve starem moudru, a sice "LINUX NA DESKTOP NEPATRI":)
Jinak velmi podobnou zkusenost mam taky:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, co dělám špatně?
Dlouhá léta mám všude na desktopu OpenSUSE, nic nekompiluju, nic pořád nenastavuju, všechno funguje jak má. A teď mě tady někací blázni přesvědčují, že mně vlastně nic nefunguje a já snad s PC ani nepracuji .... Zajímavé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to samy delas ty. me ve win8 metro taky neprekazi, a to programuju a delam dalsi s tim spojeny veci v desktop modu. naopak mi prijde metro lepsi a efektivnejsi, nez byla nabidka start. a presto mi tady nejaky joudove tvrdi, ze to tak neni, ze se metro vsude cpe (kde proboha?) atd., to je snad neco jinyho?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen taková rada:
(WIN) total commander = (UNIX) krusader (+kate +gwenview +kwrite +arc) a budete spokojen: fungují pak náhledy obrázků, obarvení syntaxe atd

Vždy při přeinstalování je dobré zálohovat /home/, /etc/, /var/log/, případně /var/lib (u vnstat). Dobré je si zapsat co máte nainstalováno do souboru (příkaz na debianu - "dpkg --get-selections > ~/nainstalovane-prg.txt").

Takto dokáži přeinstalovat systém za 2 hodinky i s nastaveníma. Ve windows bych neměděl jak na to, neboť se nevyznám v tom bordelu co je v registrech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jste teda machr. Já potřebuju na sedmičky s nastavením celou hodinu a ještě někdy deset minut navíc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebavíme se o holém systému, ale plně použitelném a každý si pod tímto představíme něco jiného.

Hodinu potřebujete na nainstalování SP1 a aktualizace. Nejvíc je tento marast vidět u Vist, kdy aktualizovat na SP2 na starší notebook s 1GB RAM trvalo 4,5 hodiny... O resatrtech nemluvě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hm, ja mel win7 nahozene se vsim vsudy za cca 45 minut, vcetne synchronizace nastaveni mych oblibenych aplikaci a nastroju. 2 hodiny .. pche

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když budu chtít, budu mít naistalováno za 30 minut k plné spokojenosti a plně automaticky. Řešíte se tu hovadiny typu kratšího pindíka, pche.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ty si s tim zacal:

"Takto dokáži přeinstalovat systém za 2 hodinky i s nastaveníma." -gurulix

:DDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když chci psa bít, hůl si vždy najdu, že? Smějete se svojí hlouposti. Vždy jednou za rok dělám revizi všeho v systému. Ani netušíte co se pod tím pojmem skrývá (jsem vývojař) a může to zabrat 2 hodinky (hrubý odhad). Prostě chcete mít poslední slovo, už to vzdávám.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mno, srovnavat cokoliv (nejen na linuxu) s total commanderem je hodne odvazne:)
Uplne BFU u windows ma jeden disk a vsechno ma v home adresari, cili to je jediny co potrebuje zalohovat a programy si doinstalovava jak potrebuje.
Ja mam customizovane prava k celemu disku (pouzivam vic uctu atd), spoustu ruznych nastaveni, linky atd, ale udrzuju si adresar install, kde mam vsechno, co pouzivam a jsem ready za par hodin. Ale pravda, uz jsem leta nepreinstalovaval hlavni pocitac, jen instalace nejakeho NB semtam.
No, registry, jakozto mocna plnohodnotna DB, nahodou smysl dava a velky, to ze se v tom nevyznate (neumite si precist specifikaci) a poradek spatrujete v tisicich konfiguracnich textacich bez jakehokoliv poradku nebo standardu, to je vase vec:) Ale neni treba se bat, uz ted ma linux standardni funkce pro praci s konfiguracnima fajlama a maji i nejakou predepsanou strukturu, tak se treba za nekolik dlouhych let i linux vyvine a bude na ukladani konfigurace pouzivat klasickou a hlavne bezpecnou a v jednom souboru rychle prenositelnou a zalohovatelnou databazi = registry. Mimochodem, abych jen nehazel spinu na naprosto nekonzistentni a nespolehlivou konfiguraci v textovem souboru, tak budu sirit i osvetu a reknu vam co ty registry jsou. Vznikly z textovych souboru, ktere se pouzivaly v dosu a skoncily ve W3.11 (cca doba vzniku linuxu). Od te doby chytri zamestnanci microsoftu vynalezli nevidane a to, ukladat konfiguraci do databaze. Bude to rychle, spolehlive, zalohovatelne ...... atd .... atd .... tak vyvinuli engine, ktery implementovali v NT a W95 a zacali mu rikat registry no a od te doby mame registry. Daji se vyexportovat do klasickych ini fajlu, primo ve windows jsou stale i nativni funkce na to jak pouzivat klasickeho ini fajlu a registru zaroven pro oldschool editaci (kdyz nekdo nezna napriklad regedit) a jako backup a podobne ..... inifajly uz se ale desetileti nepouzivaji, protoze jsou zbytecne velke, neprehledne, nestandardizovatelne, nespolehlive/neatomicke, tezko prenesitelne (hromady fajlu namisto jednoho) ..... proste maji vsechny nevyhody oproti databazi. Jaky mate prohlizec? FF (a tisice dalsich) ma taky "registry" - ma ulozenou konfiguraci v sqlite nebo na linuxu je tohle vnimano jako herecie a tam FF uklada konfiguraci do textaku?:o)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jj presne. gurulix chvali dobu kamenou :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dôvody prečo nie je Windows Registry dobrý nápad sú tu:
http://rwmj.wordpress.com/2010/02/18/why-the-windows-registry-sucks-tech...

Mimochodom Registre = single point of failure takže ak sa dačo stane s registrami ste nahratý

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

oh, jeden clovek, co poradne nechape, co registry jsou a vylamal si kvuli tomu zuby. teda kam na ty argumenty chodite

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty mě bavíš, chováš se a vyjadřuješ se jak 13 letej hošík :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Díky za zajímavý odkaz. Vidím, že registry jsou opravdu mizerně implementované. Soubor s registry je evidentně další místo, kam se můžou viry s radostí schovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Při příštím pokusu se určitě pokusím potunit krusandra jak radíte.

Na windows 7 disku:
-c:\ na systém, temp, programfiles
-Lokální data na d:\
-skytá partition na image systémpvého disku (při přeinstalaci pak jen aktualizuju několik programů jako je např. antivir, jinak vše šlape jak švýcarskej orloj)
-záloha dat na LAN

základní bezpečnost - v (thinkpadím) biosu zamčenej HDD (což by pro zpravodajský služby vyspělejších států nepředstavovalo problém)
Choulostivější soubory šifrovaný true cryptem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pane Ježku, nenašel by se nějaký ještě exotičtější OS, který byste mohl doporučit a měl ještě menší penetraci, než 0,85% ve všech existujících verzích a modifikacích dohromady? Co třeba takhle BeOS, na ten je přece jen ještě míň aplikací?
¨
Dneska jste se tady svými dvěma články shodil tak důkladně, že byste měl tak na půl roku dát pohov a přestat psát - jinak se tenhle server stane nedůvěryhodným.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci se zastavat, myslim, ze tento clanek nebyl po objektivni clance nic moc, ale autor to napsal v prvni vete, ze je to jeho subjektivni nazor, tak si myslim kritiku nezaslouzi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak třeba ten odstavec o GPU akceleraci windows usvědčuje autora z neznalosti. neměl se do toho vůbec pouštět.
na tomto serveru snad nepotřebujeme antičlánky článků z živě a napsané podobně diletantsky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

pokud je to snuska subjektivnich dojmu tak spis patri nekam na http://jezek.blogisek.cz

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pravil inkvizitor s windows brýlema, znalí vědí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ON má pravdu v tom, že na desktopech je Linux okrajovou záležitostí a to ikdyž sečteme všechny možné a nemožné distribuce dohromady.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžete to posuzovat podle průměrné masy.
Např. na desktopech uživatelů v CERNu Linux okrajovou záležitostí rozhodně není :-) Pro mě třeba mají tito a podobní uživatelé daleko větší váhu a prestiž. Nemusíte sedět zrovna v CERNu a můžete k nim mít blízko... Prostě nelze hledět jen na kvantitu, ale je třeba uvažovat i o kvalitě. Linux nemusí být softwarem pro průměrného Lojzu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam kde v CERNu mají Linux, tam ho mají protože potřebují mít plnou kontrolu nad kódem. Na spoustě PC tam však najdete Windows a dokonce přes speciální obchod je subvencují pro domácí PC svých pracovníků (W7 SP1 32/64 za 10 franků).
https://cern.diractionag.ch/cgi-bin/cosmoshop/lshop.cgi?ls=en (potřebujete mít email @cern.ch)

Jinými slovy, chytří lidé mají Linux tam, kde se hodí nejlépe zrovna Linux. Pokud mezi ně nepatříte a nesedíte právě tam, ale jste jen průměrný Lojza, tak je pro vás taková statistika irelevantní a řídit se jí by váš status quo jen potvrzovalo. Každý OS má svou cílovou skupinu. Žádný není absolutně nejlepší, každý je nejlepší pro určité situace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, nedozvěděl jsem se z vašeho příspěvku nic nového, takže moc nechápu, co bylo jeho cílem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

cilem toho prispevku bylo ukazat, ze si vymyslis (ze maji v cernu vsichni jen linux, protoze sou to geniove a geniove windows nepouzivaji). a on ti to hezky vyratil. to bych snad ani ja takhle nedokazal :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já tvrdil, že všichni? Kde?

Neztrapnil jste se už dost?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejste Petty, názorově i arogancí jste si dost podobní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nejsi burell? absenci argumentu jste si dost podobni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl fracek co by zasloužil pár facek. Burellovi nesaháte po kotníky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Velké procento lidí na linux kašle, protože v něm necítí sílu, což vychází z jeho nejednotnosti a roztříštěnosti. Tohle je jednoznačně největší problém a ty další z něj jen vycházejí. Jedno silné linux distro s několika možnými designy, aby si každý vybral a recept na úspěch je zaručen. Nejhorší a zároveň nejrozšířenější distro linuxu (Android) je toho částečným důkazem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale pak uz by to nebyl ten free linux .... musel by se toho chopit nekdo (nejaka firma a kdyz rikam firma, tak komercni), kdo by rekl "BUDE SE TO DELAT TAKTO A NE JINAK" jenze to je proti te volnomyslenkarske linuxove doktrine, takze by hnedka vznikl fork jine distribuce a jsme hned zase na zacatku:o) Takhle to proste je a ma to tak byt. Linux je proste linux, ten necili na masy, roztristenost je jeho zlocin/domena a zaroven i jeho trest:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak další distribuce by vznikat klidně mohli, ale byla by tady jedna co je jasně nejsilnější a nejpodporovanější. Chce to jen tu silnou firmu co by za to měla chtít peníze (rozumné). Stejně je v lidech nedůvěra k věcem zdarma:). Red Hat je tomu docela blízko, ale je moc „enterprise" a na víc zřejmě nemá sílu. Škoda googlu, že nešel jinou cestou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dělat Free software není zrovna moc profitabilní a enterprise zákazníci to nezachrání. Kolikrát byla Mandriva na pokraji bankrotu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně z tohoto důvodu je tu už několik let Ubuntu a jeho variace s různými designy. Měl jsem jsem za to, že je už poměrně známé, že tato distribuce je zaměřená na jednoduchost použití a snadný přechod z jiných operačních systémů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak veru, roztrieštenosť a nejednotnosť u Linuxu je dôvod, prečo Linux nikdy nemôže vyhrať , ale zároveň je to aj dôvod, prečo ho nikdy nemožno poraziť :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to chce hlavně klid :). Každý ze systémů má něco do sebe. Rodičové dlouho měli na svých pc mandrivu - ta, řekněme si to otevřeně, umřela. Rodiče dostali Kubuntu. Mamča nějakou 11.04 (nechce se mi updatovat :p), tatík 12.04, udělají na tom vše od filmů a youtube, internet, maily a prezentace - taťka dokonce mamče v něčem i radí a to není IT vzdělanec. Proč dostali linux? Protože licence zdarma, nemusím se starat o spyware, viry, malware, rootkity, zasvinění systému apod. Když se hodně nudím updatnu a sem v klidu :) Naproti tomu sám mám windows 7 kvůli hrám a steamu, každej rok = reinstal a to jako všechcen bordel mém přes ESXi nebo Hyper-V servery a stejně se ten win zanese. Na noťasu zas koukám do Win8 a krom toho debilního metra se mi líbí ten facelift + některé technologie, kromě securebootu.
jediné co mohu vytknout linuxu je ta roztříštěnost :/
ms zas je šílená cena licence, ale třeba se to teď změní ;)
A já? Jsem v klidu, prošel jsem cestou od Dosu až sem, z Mandrake linuxu až po několik různých distribucí a pokud ms odvede slušnou práci za nízkou cenu klidně si ho nainstaluju, pokud ne zůstanu chvílu na win7 a pak šup k tučňákovi. A děsně mě rozesmívají všichni ti diskutující, protože si pamatuju doby, kdy vycházelo xp a jak na něj, jeho kompatibilitu, modré obrazovky lidé řvali a dnes? Je to boží systém. Linux v tomto ohledu zas nabral windowsovský směr a programátoři se třískají po hlavě o svobodě přičemž kód se mrší jako ve windows.
Chce to klid, odstup, zachovat si chladnou hlavu a nenechat se ošálit tímto zvrhlým systémem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

článek je normální trolling. Windows 8 jsem vyzkoušel a nebudu ho používat (na desktopu), s Linuxem mám zkušenosti roky a vždy mám na PC multiboot, ale informacím uvedeným v článku nevěří ani Linus Torvalds ve vlhkém snu.

Na rozdíl od autora se na jeho body zkusím podívat popradě:

1. Jedná se o úplně jiné funkce. Bezpečnost je u Linuxu na vyšší úrovni, ale pro běžného uživatele to nemá příliš přínos. Současné Windows 7 se stejně jako Linux nemusí reinstalovat a běžný BFU bude stejně všechno ukládat na plochu, přihlašovat se autom. a vypne všechny funkce. Bezp. pro korporátní úroveň (domény, bitlocker) u W7 stačí.

2. GPU akcelerace - autor evidentně neví, jak funguje na Windows (vista a dále). Na linuxu je funkční GPU akcelerace velká bolest, sám o tom vím své - zejména u videa. Zde není co řešit, Linux zde prohrává.

3. Mám zkušenosti s tím, že hibernace u současných Win je s méně problémy jak u Lin (záleží od jádra). Navíc za poslední 3-4 roky se mi nestalo, abych viděl chybu při bootu Win. Lin ji občas nachystá a běžný uživatel to nemá šanci odhalit. Třeba boot do runlevelu bez X po instalaci ovladačů je milý. Linux je na rozdíl od W7 schopen se zabít aktualizací, a to i na serveru.

4. Ubuntu One se svým směšným prostorem nikoho nezajímá. Svou synchro řeším přes chrome, pár souborů na skydrive. Má ubuntu one free 25GB?

5. Ano, Linux má velkou výhodu v repo, ale je to neporovnatelné s W8 store, které budou prodávat i komerční programy. Jablka a hrušky, celkově však Lin zde vítězí.

6. "se pilně pracuje" - blábol. Lidé tablety kupují, je to rozdáno mezi iOs a android, takže irelevantní bod.

7. Pro mě byla katastrofální změna přechod dister na Unity, Gnome 3 a KDE 4; ztratil jsem čas hledáním altermativ. Nové GUI jsou na linuxu stejné prasárny jako Metro na desktopu, a dokonce je jich početně víc.

8. Raději Metro, než prostředí na screenu (gnome 3). Zde si můžou podat ruce. Metro bude skvělé na tabletu, stejně jako na mobilu (kde ho mám), na desktopu zůstávám u klasiky win 7 a gnome 2, příp. XFCE

Článek je snůška nesmyslů, porovnání neporovnatelného a dlouho jsem nečetl takový nesmysl. Zjevně se jedná o účelovou kontroverzi zvyšující návětevnost, á la žive.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už umí ten nejlepší, nejsklonovanější, nejprediktivnější systém Tvého vlhkého snu sám od sebe přesunout soubory ze složky do složky s automatickým inteligentním přejmenováním, pokud se potkají 2 soubory shodného názvu, jiného obsahu?
Můj to umí.
Vážně by mě zajímalo, kdy to zase někdo zkopíruje a další z toho zvlhnou, protože to bude žhavá novinka.

Boha to je zas argumentace jak z místnosti do místnosti přes zvukotěsné stěny.

Baví vás to? Asi ano. Přece není čas se v systému rýpat. Musím jen mít čas diskutovat. Ostatní je podružné.

Článek není dvakrát šťastný. Není to však chyba jen autora, ale i tím, že jej čte určité tenčí spektrum lidí.
Nebo alespon toto tenčí spektrum lidí blije do diskuzí.
Buď mají pravdu. Nebo lžou jak když se tiskne, ale nezmění názor, i když je usvědčíš. Anebo mají strach. Nebo to dokonce mixují. Ale hlavně, že mají sebevědomí!
Není důležité, že plácají nesmysly. Důležité je si je obhájit. Jakkoli!

Ale uniká jim to podstatné.

Zdar krtci!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linuxu podle mě chybí jedno - standartizace o ketrou by se dalo opřít napříč distribuceni i verzeni. A to jak na úrovni aplikací, tak na úrovni ovladačů. Né aby se pro každou verzi a každý distribuční strom musel dělak vlastní nalíček. Ale to vyžaduje hlubokou dohodu, což ovšem u roztříštěně linuxuvé scény asi nehrozí. Tady je také úspěch androidu, tam jak výrobce, tak zákazník ví, co asi čekat. Ne že si to každý bastlí podle svého.

Historie ukazuje, že úspěšní byli ti, kteří dokázali držet kompatibilitu....MS, Intel...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Diskuze plna hoven k clanku o hovne kterej reaguje na jiny clanek plny hoven.

Jen tak dale díít, pokracuj pokracuj, snad se jednou dotahnes na Zive...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No úrovní diskutujících už tam koukám je...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu proč je pod každým článkem o Linuxu tolik nenávistných výkřiků od lidí, které prý, jak sami tvrdí, nezajímá...
Připadá mně absurdní, že bych třeba teď šel obrážet diskuse o Windows a choval se tam stejně...
Divní lidé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tenhle clanek neni o linuxu. tenhle clanek je o tom, ze nam cpou aby sme se vykaslali na win8 a misto toho si radsi poridili linux. ja tady precetl clanku o linuxu kvanta a nevzpominam si, ze bych pod nima za cely ty roky kdy prizpival. me linux nevadi a sam ho pouzivam. ale tahle bohorovnost, kdy autor zneuziva medium k asertivnimu tlaceni sveho nazoru, je fakt uboha. o to horsi to je, ze urcite existuje spousta lidi s mnohem kvalitnejsi argumentaci, ale oni ten prostor nemaji a nedostanou

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Před třemi nebo čtyřmi lety jsem začínal s dualbootem a zhruba rok a půl už bootuji pouze do linuxu. Na jaře jsem nainstaloval Ubuntu 12.04 a, jen tak mimochodem, Unity jsem si oblíbil a po starém Gnome se mi nijak zvlášť nestýská (možná proto, že současně léta používám i OS X). Jelikož mám ale zálibu ve focení a zpracovávám RAWy, krabicové Windows 7 jsem si koupil a nainstaloval je do Virtualboxu. Takhle provozuji Lightroom 4 a Olympus Viewer 2 (ve Wine se mi nedařilo, programátor přece jen nejsem). No a abych odpověděl na otázku, zda budu přecházet na linux nebo na Windows 8: Na linuxu jsem a přecházet z něj už nehodlám a ve Virtualboxu se spokojím s Windows 7. Tablet, až na něj přijde, asi bude s Androidem spíš než od Applu. Nejsem nijak zaujatej vůči MS a nejsem ani nijak vášnivej fanda Applu (přestože se mi jeho věci převážně líbí). Linux a Open Source obecně je ale takový softwarový BIO. Možná to není nejkrásnější a nejchutnější, ale je to rozhodně nejzdravější a nejsympatičtější proud IT.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze ted tu budou vychazet clanky jenom proto, aby se vyvolal flame? Supr, tak priste zkuste nakydat hnuj na Android nebo Apple, pripadne drive by slo urcite AMD/Intel, Ati/nVidia, nevim, co leti ted. Posledni dobou to tu jde dost do kytek. A jaky to byval krasny klidny solidni server. Tedy cdr.cz, ale porad nevidim nejaky jasny predel mezi obema nasledovniky, tak to beru jako jeden.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

uf, diit nam tu rozpoutal flame war, takze tl;dr a pokud ma nekdo trochu soudnosti, treba ho tento clanek nadchne http://idiotblog.dmnc.net/2012/08/valka-operacnich-systemu.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dle meho bude nejlepsi neprechazet nikam :-) Situace je podobna, jako u Xpcek - po urcite dobe se z XPcek stal velmi dobry desktopovy system, se kterym byli lide vcelku spokojeni. A tak se XPcka drzi dodnes, coz je peknych par let. Nasledovaly Visty, ktere nebyly zadna slava, no a dnes tu mame Sedmicky, ktere se jevi podobne, jako kdysi XPcka. Tedy podle vseho se z toho stal system, ktery je stabilni, nejsou s nim zadne problemy, rozhodne neni pomaly ani na soucasnem low-end HW...
Takze si myslim, ze na desktopech neni extra duvod prechazet nikam z toho OS, ktery v soucasne dobe clovek puziva (samozrejme, kdo pouziva Linux, asi u neho zustane, pomerne logicky).
No a uvidi se, co bude za par let.
Pokud se nekomu Metro libi, no tak si to asi koupi. Zda se vsak, ze vetsine beznych uzivatelu Metro na desktopu moc nevoni, coz je ostatne i muj pripad, takze dle meho se stane to, ze na desktopech lide zustanou u toho, co maji ted, a verim tomu, ze i nove Pc se budou porad stavet prevazne s Win7

Otazka je, co bude s OEM pocitacema, jestli vyrobci proste neprestanou 7 instalovat a neprejdou proste na 8 a "klidne se poserte". To by bylo pro MS vyhodne, a samozrejme do toho bude vyrobce tlacit. Ovsem clanek, jak jsem pochopil, se zabyva spise domacima uzivatelama a tam jsem ochotny se vsadit, ze nejake 8 nebudou mit moc sanci, minimalne rok-dva a pak se uvidi, jestli nedojde k nejakym zmenam typu SP2 u XPcek, ktery z nich udelal velmi dobry system oproti tomu, co byly predtim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

máte někdo zkušenost s ovládáním desktopu s multi-touch tabletem ve strarém významu slova - grafický tablet s citlivostí na prsty (jako např. Wacom Multi touch Bamboo Fun tablet) ? a nemyslím ani také ovládání na pidi dotykových plochách notebooků.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Linux, hmm, zrovna dnes som chcel svagrovi nainstalovat Ubuntu 12.04 na PC, Athlon XP, 1GB RAM a Nvidia 5600, system sice nabehol do GUI, ale nemohol som ho nainstalovat lebo GUI bolo nepouzitelne - okna sa nerenderovali, nebolo vidiet ikony a pod. Na tom kompe som pred 4 rokmi behal na openSUSE, skusim este to, ale inak k certu s takym systemom! Ked nie dam tam cierne XP :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak když už chceš na 8+ let staré PC cpát letošní systém, tak tam místo WXP dej W8 a uvidíme, jak budou běhat ony a jejich akcelerovaný desktop. Trochu soudnosti prosím, na takovou sestavu zkus buď Xubuntu, nebo Lubuntu, pokud se chceš držet *buntu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

System davam kvoli pouzitelnosti, nie kvoli novinkam. Osobne nemyslim ze by mi pomohla vymena *buntu, je to ocividne v zlom opensource driveri - resp. v nutenej 3d akceleracii. Skor davam tromf na opensSUSE, to este nie je sprzdnene default akceleraciou desktopu ako cele sibnute ubuntu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu není šibnuté :)

S AMDčkem jsem měl podobný problém při instalaci.

Mělo by fungovat. Při startu Live OS znáčkněte klávesu Escape, zrušte výběr jazyka a jděte do posledního menu stiskem F6. Tam zaškrněte první 2 horní volby, acpi=off a noapic. Tím dočasně docílíte jako u starých verzí ovadačů vykreslování skrze CPU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

toto je rada! diki moc. pomohlo!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na jeste o neco horsi HW (oki, CPU a RAM srovnatelne) jsem nedavno instaloval Win7. Behaji ZCELA v pohode...jo a grafika byla nejaka RivaTNT2, ci tak neco :-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co jako. Na PIII s TNT mi aktuální linux. distribuce taky běhaj v pohodě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zcela tvoje rozčarování chápu. Takový Linux (Ubuntu) prostě je. Pokud ho chceš administrovat, občas to chce trochu googlení a porozumění systému (pokud máš smůlu a nefunguje to out-of-box).

Na druhou stranu bych ale přihodil důvod, pro které je Linux (obvykle Ubuntu) jediný systém, který jsem ochoten rodině a známým spravovat a podporovat. Někdy může být složitější to rozběhat, ale pak má prostý uživatel poměrně malou šanci systém rozkopat (jednak kvůli filozofii systému samotného, druhak tomu zas tak nerozumí a sousedovi chytré rady pro vylepšení cokoliv nefungují). A to je, přátelé, k nezaplacení :)

Mimochodem, správný postup v tvém případě byl napsat v terminálu "sudo apt-get install nvidia-current" (pro mě jednodušší) nebo při přihlašování vybrat Ubuntu 2D a instalaci nvidia ovladačů provést pomocí klikátek (mám pocit, že se to samo nabídne).

***Tento názor vyjadřuje jen a pouze můj pohled na věc a připouštím, že mé důvody mohou být pro mnoho z vás irelevantní. V takovém případě tento názor berte tak jak je, protože vám jej nikdo nevnucuje ;)***

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Peprná diskuze, jako vždy když je o Linux vs Win :-)

I já jsem jedním z těch uživatelů, kteří léta fungují na Windows (momentálně Win7). Vše mi funguje hned po instalaci, moc toho nepotřebuji takže instalace všeho raz dva. (windows, Office, Zoner, CC Cleaner, MS Essential, Dos box, Commodo Firewall, Skype, Win Rar). Hotovo, jak říkám jsem nenáročný uživatel.

Nicméně pořád také zkouším instalovat Linux, nejčastěji nový Ubuntu. Běží mi na notebooku na Atomu N570 a běží fajn bez problémů.

Koupil jsem i na desktop úsporný Atom (na to moje kancelaření mi stačí) a ejhle Intel Atom D2800 s grafikou Intel HD3650 nemá ovladače pro Linux už od doby co tenhle procesor vyšel. Výsledek nemožnost nastavit rozlišení větší než 1024x768. Na 24" LCD skutečný nekoukatelný problém = to celá mě opět vrátilo k Windows, kde je alespoň ovladač pro 32bit verzi (Intel je fakt sebranka, když k vlastnímu CPU neudělá ovladače).

Před měsícem se Intel po roce uráčil a ovladač vydal. Ale tady je káme úrazu Linuxu. Ovladač vyžaduje patch jádra a jádro nové. Pro mě jako pro začátečníka neřešitelný problém, který mě vrací opět do Windows. Pročítal jsem diskuzní fóra uživatelů, kteří mají stejný probolém s Intel Atom D2500/2700/2800 v Linxu, ale komunita, když položíte slušně začátečnický dotaz, je velmi nepřístupná a neporadí. Až mi připadá, že ty fóra plní diskuzemi jen pisálkové co se nedostali dál než za sudo apt-get install xxx. Skutečný zapálený Linuxový odborník v chybí. Knih mám o Linuxu nepočátaně, ale že bych se někde dozvěděl jak si poradit při problémech ? Opět iluze.

Rád na Linux přejdu (už kvůli bezpečnosti mě to láká) ale potřebuji se někde dozvědět, jak řešit problémy, které ve Windows vyřeší triviální ovladač.exe na 3 kliknutí a v Linuxu nad tím strávím měsíc, abych zjistil, že to stejně nejde/neumím.

Ano jsem idiot, že jsem si předem nezjistil, že Atom D2800 nemá v Linuxu podporu. Tu chybu u dalšího upgradu neudělám. Na druhou stranu, proč bych si měl zjišťovat podporu u masově rozšířířeného úsporného CPU ? To je věc výrobce, a ten je povinen to zajistit.

Problémy tedy vidím dva:
1. Neochota výrobců HW podpořit Linux a pustit z ruky ovladače.
2. Obtížnost Linuxu při řešení vesměs triviálních problémů.

To mě opět vrací na začátek a do Windows...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se týče obecné části, lze tyto zkoušenosti co jak udělat v Linuxu (když to umíš ve Windows) získat pouze A) samostudiem B) od někoho. Například na abclinuxu.cz mám pocit, že člověk v poradně dostane na kloudný dotaz poměrně kloudnou odpověď. (Doufám, že to nejseš zrovna ty, komu tam visí dotaz ohledně instalace VGA ovladače pro Atom D2700).

Odpověď na to s tou grafikou na Atom D2700 je to složitější. Nejjednodušší rada je prostě počkat, nebo zkusit štěstí a přidat si repozitář s trochu čerstvými ovladači pro grafiky (xorg-edgers), kteří kompilují balíčky s nejnovějšími open-source ovladači pro Ubuntu, ale nevím zda tam už je i ten, který potřebuješ. Zas tak je nesleduju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na ABC Linuxu to nejsem já, ale mám totožný problém Intel D2700 a D2800 má stejnou grafiku. Bohužel, uživatel se tam odpovědi defakto nedočkal (bedlivě sleduji kdy tam někdo dá návod jak na to), ač ABC linuxu považuji za asi (pro mě) nejucelenější server o Linuxu obecně, i přes to, tam uživatelé nejsou sto poradit ohledně "triviálního" dotazu jak nainstalovat ovladač grafiky v Linuxu (a ne že by tam nikdo nechodil, denně tam jsou stovky diskutujících), takže to buď nikdo neví a není to tak snadné jak by se zdálo, a nebo poradit nechtějí (pak by tam ale asi nechodili :)).

"Nejjednodušší rada je prostě počkat" - čekal jsem rok na ovladač, už mi comp doma zašedivěl :-)

Ty repozitář vyzkouším, díky.
Testoval jsem i Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal Alfa 3, ale to zkončilo hned po nabootování černou obrazovkou a zásekem, po nabootování do konzole a spuštění X-ka to lehlo taky.

Začínám si myslet, že výrobci úmyslně nepodporují úsporné počítače, aby zákazníci kupovali dražší a proud žeroucí.
Intel D525 pomalé, mám na NTB ale na video z youtube 720p už to nestačí. Intel D2500/2700/2800 - nepoužitelné, není ovladač VGA.
AMD E-350/450 topí jako blázen, nejde chladit pasivně a po letitých problémech s ATI VGA v linuxu (sapphire 9500), už do toho jít moc nechci.

Takže vyhodit ten Intel co mám (výkonem pro mě ideální) a koupit něco jiného taky nejde.

Vítám se v 21. století kde není monost volby :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já vám sice nedokážu poradit s neexistujícím ovladačem pro Atomovou grafiku, ale bez akcelerace by aspoň měly fungovat normálně X-ka, ve správném rozlišení, bez padání a chyb v zobrazení. Viz příspěvek "gurulix 01.08.2012 - 15:08".

Také bych vyzkoušel i jiné distribuce, jestli někde D2800 nezabere. A co se týče Sapphire 9500, tak bych staré problémy hodil za hlavu. Od té doby uběhlo 7 generací a nesčetně verzí binárních i free ovladačů. To je jako usuzovat z jedné zlé zkušenosti s Windows 3.1, že musí být i Win 8 špatné. ;-) Provozuji v gentoo linuxech HD řady 3000, 4000 a 6000 a i když to není dokonalé, funguje to velmi dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Power management dy default:
Pokud byste chtěl použít FGLRX tak si nainstalujte Ubuntu 12.04, neboť AMD je známa velmi pomalou podporou pro aktuální verze jádra. Jinak řečeno FGLRX 12.06 podporuje jádro do 3.4, Ubuntu 12.10 už je aktuální 3.5 - viděl byste jen černou obrazovku, poděkujme nekoncepčnímu vývojovému cyklu uzpůsobenému výhradně pro windows hry.

OSS:
Doporučuji XORG-edge, viz popis níže a při startu si nastavit práva pro sebe pro adresář /sys/kernel/debug. V KDE je na to plasma rozšíření - http://kde-look.org/content/show.php/Radeon+Power+Management?content=139738 - pro GNOME o podobném řešení nevím. V tom odkazu je vysvětleno jak to funguje a co nastavit správně pro LOW nebo MID režim, mluvím o radeon ovladači. DYN(amic) mód nevím výchozí, nejspíš to nefunguje na některým HW, tak jsou postihnuti všichni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pokud používáte Ubuntu a chcete co nejnovější kernel, OSS ovladače a x-windows použijte než https://launchpad.net/~xorg-edgers/+archive/ppa

přidáte pomocí příkazu v terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get update && apt-get upgrade (případně apt-get dist-upgrade)
sudo reboot

v tuto chvíli pojedete na tom nejnovějším a nemusíte čekat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky vyzkoušeno.

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get update && apt-get upgrade

Vyhodilo na konci nějakou chybu, nicméně měl jsem Ubuntu už hodně "načaté" pokusy takže nic, čas jsem měl a čistá instalace...

Čistá instalace
Stažení aktualizací
sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
vše proběhlo v pořádku.
restart

a pink jsem v konzoli místo v X-kách...

Login, heslo
startx

Fatal server error
No screens found

Xinit: Giving up
Xinit: Unable to connect to x server: No souch file or directory
Xinit: Server error
:~$

Restart se starým jádrem je v pořádku, jen není ovladač = nejde natavit rozlišení, takže už hodinu lovím jak nastartovat X-ka. Rady v diskuzních fór ohledně editace /etc/X11/xorg.conf jaksi nepadají na úrodnou půdu, protože v adresáři X11 žádný xorg.conf už pár verzí není (nepletu li se).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby ste si ráčil přečíst upozornění ohledně tohoto ppa, zjistíte, že obsahuje rizikové nestabilní věci ;-)

Kolega to myslel v dobrém... chybama se člověk učí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ráčil jsem si přečít, v odkazu jsem nic jako rizikové neviděl.

Já vím že to kolega myslel v dobrém, na rozdíl od jiných se snažil pomoct.

Bohužel s uživateli začátečníky je to těžké, sám to nevyřeším tak mi nezbývá než požádat o pomoc ostatní co tomu rozumí, nicméně jak vidíte, moje předchozí námitka ad. "Linuxová fóra a "odborníci"" se potvrdila a není nikdo kdo by to vyřešit uměl/chtěl.

Chybou jsem se naučil, že se opět vracím do Windows7 a triviální instalaci ovladače grafické karty na 1-2 kliknutí.

To je celá pointa, proč uživatelé, by by sebe víc chtěli odchází od Linuxu zpět k Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam na to len jedenu odpoved a sice uz davno znamu formou IQ testu :-)
3.11 - good
95 - shit
98/98SE - good
ME - shit
XP/2000 -good
VISTA -shit
7 - good
8 - ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je zajimavy sledovat, jak si to kazdej upravuje podle sebe, aby mu to vyslo. Co treba ten podvod se sloucenim 2000 a XP? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

chyba...
w98 not good
w98SE good

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lepší to máte podle verze kernelu. Je-li za desetinou tečkou jednička, tak to byl dobrý desktopový systém.

3.1x
4.1 = 98/98SE
5.1 = XP
6.1 = 7

A ti ostatní:
3.0
4.0 = 95
4.9 = ME
6.0 = Vista

6.2 = 8 (a kam budeš patřit ty?)

Samozřejmě to je krapet přiohnuté. Ignoruje to některé systémy - řekněme ty, které nebyly na destopech majoritní a 98 byly použitelné až jako Second Edition (vlastně 98 SP2), stejně tak XP až s SP2.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8 rozhodovanie je celkom jednoduché ak nesúhlasíte ani z jednou s novými Win 8 vymoženosťami metro,cloud,walled garden approach aka appleizácia tak si Win 8 nekúpte tým dáte najavo že o toto nestojíte a pamätáte na Vistu bol to prepadák a ako sa potom MS snažil aby ďalší Windows bol úspešný v skratke ak niekomu ide o záchranu tak sa snaží a Win 7 je toho dôkazom
Záverom Voľte peňaženkou!

Taktiež mi nie je jasná motivácia MS stúpencov čo by sa stalo ak by na základe tohto článku Linux získal väčší podiel na desktope? MS by sa musel viac snažiť/konkurovať alebo tých 16€ za upgrade je výsledkom MS dobrosrdečnosti ťažko je to výsledok konkurencie

"Stručne řečeno: skutečným vítezem vyhrané války je spravidla státní moc, nikoli občané vítězné země Vítězen prohrané války je naopak společnost poražené země neboť prohraná válka oslabuje aroganci mocných a destruuje jejich presvědčení o vlastní neomylnosti a všemocnost"
Citácia je od Milana Švankmajera aj keď bola napísaná ako reakcia na historické udalosti tak sa dá adaptovať aj na tie súčasné

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nedá mi nereagovať :)

1. refresh riešili výrobcovia a celkom dobre už dlhé roky, teraz to iba MS doplnil priamo do systému. V linuxe nič také stále neexistuje.
Bezpečnosť - Win to má na úrovni Linuxu/Unixu už od uvedenia Windows NT (cca 1994). Jediné, čo sa zmenilo, že teraz default user po inštalácii nemá automaticky práva "roota". Od Visty (2006) ani administrátor nemá všetky práva, takže je to ešte prísnejšie.
2. HW optimalizácia grafiky je vo Win o triedu lepšia, o tom niet diskusií
3. Rýchly štart má aj sedmička (ale len keď išo o uspanie). Výhoda z toho je, čo je u mňa dôležité - môžem keď potrebujem rýchlo zapnúť PC len z dôvodu, že si chcem na nete niečo nájsť. Zapnutie PC s Win8 je u mňa rýchlejšie než zapnutie tabletu a Androidom, alebo PC s Linuxom. Ziadne distro u mňa nedosiahlo rýchlejší štart.
4. po prečítaní som zistil, že autor vlastne priznal, že vo Win8 je to lepšie ako v Linuxe, takže o čom teda ten bod bol?
5. zase to isté - autor vlastne priznal, že Win8 má store lepšie spravené ako Linux, lebo poznámanávam v Linuxe má kažé distro vlastne svoj Store, niekde sa dá aj nakupovať, niekde nie), takže o čom teda ten bod bol?
6. zase to isté - autor vlastne priznal, že Win je na tom lešpie s dotykmi ako Linux, takže o čom teda ten bod bol?
7. štart - je to dosť subjektívne, mne to chvíľu trvalo, než som si zvykol, ale teraz to beriem ako plus
8. Metro - je to tiež dosť subjektívne - mne na desktopovom pécéčku nevadí. Keď nechcem, nemusím používať. Občas ale používam - napr. Air Soccer ma celkom chytil. Ovládam ho myšou a ide to. Keď tam bude viac takých rozptyloviek, prečo nie ... Zatiaľ mi vadí nedotiahnutosť aplikácií, ale to je celkom logické - všetky sú iba preview.

V mnohých argumentoch sa porovnávajú hrušky s jablkami, teda presnejšie Windows s Apple :) , hoci je v nadpise napísané niečo iné - mám to chápať tak, že odporúčate prejsť z Windows na Linux preto, lebo Apple je lepší?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V téhle větě:
"To je hlavní důvod, proč třeba já ani WIFT moc jakýmkoli službám zavánějícím slovem „cloud“ moc nefandíme (dvojnásob proto, jaké "krásné" mobilní datové tarify u nás operátoři nabízejí)."
Dalo by se usuzovat, byť s nadsázkou, jestli si taky "mrkvosoft" něco s těma světovejma operátorama nedomluvili, když se ty všechny nebo skoro všechny služby snažej lidem podsouvat do oblak (cloudů)...
Troufám si říct, že v této "věci" to dost smrdí, koneckonců jako cokoliv v minulosti... Ale třeba je to všechno úplně jinak :-D ... kdo ví
Sami prozraděj, jak to myslej tu strategii... jen to zas nebude hned, ale jakmile zas pude o nějaký ty miliardy, bude špinit jeden druhýho před soudama, jako ti naši "skoropolitici"...
:-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak tak koukám, hodně uživatelů je pokročilých, nebo ještě dále :) Já jsem víceméně jen BFU, jen používám google a mozek (tedy snažím se).

Mám zkušenost s Ubuntu, Fedorou, Mandrivou, WXP, WVista a W7....a musím říct, že krom Ubuntu, který jsem prostě nerozchodil pořádně, mám s Linuxovými distry celkem dobré zkušenosti a např. pro moje rodiče (BFU level: 91), je třeba Mandriva ideál. Nezaplatí za ní ani fň a funguje parádně.
Celkem uvažuji, že dám nějakou distribuci i přítelkyni na netbook (nějaký příšerný Atom v tom tepe), protože ona jen brouzdá na netu, kouká na filmy a poslouchá hudbu. A hodně fejsbůčkuje :) A právě ten to nezvládá příliš dobře. Veliký problém mu dělají i videa na YT, přehraje je plynule jen Chrome.

Já u W7 zůstávám vlastně jen kvůli hrám a programům, který pod jiným OS nejdou((nejen)flashovací programy pro Symbian, Android aj.)) Mnohem víc se mi líbilo KDE a Gnome 2, než defaultní zobrazení ve Windows (a WindowsBlinds mi nefungují moc dobře).

Ale jinak k článku. Myslím, že něco do sebe má a celkem reflektuje i můj názor, jen ta podpora HW si myslím, že není zrovna ideální. Ale když se sejde dobrý HW, tak Linux je dost dobře použitelný dokonce i na hry (Wine).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.