Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Osm důvodů proč nepřejít na Windows 8, ale rovnou na Linux

OpenTTD, Mageia Linux 2
Na Živě před pár dny vyšel článek pojmenovaný „Osm důvodů proč přejít na Windows 8“. Protože máme rádi polemiku a do cizích výtvorů si čas od času také rádi rýpneme, pojďte se s námi podívat, proč bychom vám doporučili spíše Linux…

Kapitoly článků

1.  Bezpečnost, GPU akcelerace, rychlejší start, synchronizace

Na úvod ale jedno malé připomenutí: tohle není pokus o vedení svaté války. Pokud jste s Windows spokojeni, rádi hrajete nové AAA hry či neradi řešíte problémy cestou jinou, než na jakou jste z Windows navyklí, pak tento článek klidně ignorujte (resp. jej berte aspoň s nadhledem) a přečtěte si třeba něco z následujících:

A nyní již k vlastnímu tématu. Dovolím si vypůjčit body od Jakuba Čížka z jeho článku na Žive.cz.

1. Refresh & Reset a bezpečnost

Jakub správně poznamenává, že Windows konečně pořádně řeší věci kolem obnovy systému a jeho uvedení do továrního nastavení. V Linuxu máme kouzelnou věc: místo diskových oddílů jako C:, D: apod. jsou zde oddíly připojovány do velké společné adresářové struktury začínající kořenovým adresářem „/“. Uživatelské záležitosti jsou pak, pokud to při instalaci nezvolí člověk jinak, umístěny na typicky samostatné partišně připojované do systému jako „/home“ s tím, že jednotliví uživatelé mají svá data v „/home/UŽIVATEL“. Ať již se stane s dalšími partišnami cokoli, /home zde stále je a stačí jej jen připojit (případně nastavit práva, pokud by změny byly většího kalibru).

RPMdrake Root

V článku je dále zmíněno následující: „Windows 8 tedy ještě více zpřísnil politiku práv a administrátor skutečně pomalu začíná připomínat linuxového roota.“. Otázka je tedy jednoduchá: proč kupovat něco, co teprve v roce 2012 začíná připomínat jiný systém, který to tak má odjakživa a odjakživa je zadarmo?

2. Lepší GPU akcelerace

Windows 8 dostávají do vínku DirectX 11.1 a díky tomu prý například rychleji načítají JPEG fotky a rychleji pracují s vektorou grafikou. Hezké, ale jestli jsou toto ty hlavní případy, pak myslím, že buď Jakub, nebo Microsoft dělá z komára velblouda.

Ostatně rychlejší práce s nějakým formátem není odvislá od dané verze nějakého rozhraní, ale od toho, jaká je provedena implementace. Pokud tedy Microsoft přesunul načítání JPEGů a zpracování vektorové grafiky na GPU, pak je to jistě dobrý počin, na druhou stranu je jeho dosah omezený. Přiznejme si, že většinu JPEGů, s nimiž dnes přicházíme do styku, načítáme v okně webového prohlížeče a tam je toto zatím záležitost jeho vlastní - jiné to může být, pokud uživatel surfí v Internet Exploreru, ale nic to nemění na tom, že i Firefox, Opera a Chrome dostávají stále lepší a lepší akceleraci svých funkcí, což nijak nesouvisí s Windows 8 a toto bude v oněch prohlížečích dostupné i pod staršími verzemi Windows. Nemluvě o pokroku s hw akcelerací prohlížečů pod jinými OS.

JPEG náhled, Linux, Eye of GNOME

Faktem ale je, že tady je pro Linux brzdou skutečnost, že (snad kromě Intelu), nejsou pro moderní GPU k dispozici slušné, plně ve 3D použitelné open-source ovladače. Ale považovat GPU akceleraci načítání JPEG fotek či vektorové grafiky jako důvod pro koupi Windows 8 mi připadá tak, že autor se potřeboval dostat k počtu 8 a tomu tedy přizpůsobil laťku nároků na těchto 8 důvodů.

Připomeňme, že podporu hw akcelerace až 16k JPEGů a 4k videa mají nabídnout procesory rodiny Intel Haswell.

3. Rychlejší start a vyšší výkon

Windows 8 mají startovat opět o něco rychleji. To je hezké, ale vídáme to pravidelně i u linuxových distribucí, zejména od doby, co se od „víceméně sériového“ inicializačního a spouštěcího systému začalo přecházet na paralelizovaný. I linuxová distribuce umí s SSD pod sukní nastartovat za dobu kolem 10 vteřin, v tomto nejsou Windows 8 nijak výjimečné.

Otázkou ale je, jaký má tento bod význam. Jestli se PC spustí z vypnutého stavu za 5 nebo 15 vteřin, je prakticky irelevantní. Ano, doba je to 3× kratší, ale 10 vteřin je délka jednoho poškrábání na hlavě následovaného srovnáním brýlí na očích. Nic, co by bylo důvodem pro upgrade na Windows 8 (zejména když i Windows 7 umějí startovat celkem rychle).

A to nemluvíme o tom, že v době bezproblémové hibernace je to víceméně zanedbatelná záležitost.

4. Synchronizace nastavení

Snychronizace je jistě fajn. Ale například Ubuntu v rámci své cloudové služby One na tomto také pracuje. Umí synchronizovat stále větší množství věcí, přidává také diskový prostor v cloudu a stejně jako v případě Windows 8 je toto přímou součástí vlastního OS. Vedle toho jsou samozřejmě i na OS nezávislé služby, nemluvě o schopnostech synchronizace samotných jednotlivých aplikací, třeba webových prohlížečů: podporuje to jak Firefox, tak Opera a Chrome.

06-adobe-creative-cloud

Otázka do pranice: co vše z toho, co již dávno nenabízejí služby třetích stran (Dropbox), či samy jednotlivé aplikace, potřebujete vy sami synchronizovat. Jistě je fajn, že Windows 8 budou umět synchronizovat spoustu věcí, ale kupříkladu já se bez synchronizace pozadí plochy obejdu. To, že je zde nějaká funkcionalita, jistě neznamená, že je důvodem pro koupi systému, byť symbolickým. Ostatně jakmile někde v cloudu něco synchronizujte, vždy vystavujete svá data riziku: jejich bezpečnost totiž leží na bedrech oné třetí strany, jejíž službu používáte. To je hlavní důvod, proč třeba já ani WIFT moc jakýmkoli službám zavánějícím slovem „cloud“ moc nefandíme (dvojnásob proto, jaké "krásné" mobilní datové tarify u nás operátoři nabízejí).

Jinak nejdále je ve všech těch cloudových a synchronizačních záležitostech na své platformě jednoznačně Apple. O jeho provázanosti si Linux může nechat jen zdát a Microsoft se jej může leda tak snažit dohnat, ale bude to mít hodně, hodně těžké.

Kapitoly článků
1.  Bezpečnost, GPU akcelerace, rychlejší start, synchronizace

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Osm důvodů proč nepřejít na Windows 8, ale rovnou na Linux

Sobota, 3 Listopad 2012 - 13:14 | Lukáš PIVOŇKA | Mám malý domácí server s Atomem s diskovým polem...
Pondělí, 20 Srpen 2012 - 14:29 | lord5619 | Jak tak koukám, hodně uživatelů je pokročilých,...
Úterý, 7 Srpen 2012 - 21:12 | Jiří | 1) Odděl ve window manageru Windows spuštěné i...
Pondělí, 6 Srpen 2012 - 22:06 | Osvald Tretter | V téhle větě: "To je hlavní důvod, proč...
Pondělí, 6 Srpen 2012 - 11:07 | Cortez Rivera | Ráčil jsem si přečít, v odkazu jsem nic jako...
Pondělí, 6 Srpen 2012 - 06:40 | xvasek | ...si připoj třeba nějakou multifunkční tiskárnu...
Sobota, 4 Srpen 2012 - 22:29 | lto | Pokud si do Win nedoinstaluji sysinternals...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 13:28 | Rovano | A co jako. Na PIII s TNT mi aktuální linux....
Pátek, 3 Srpen 2012 - 13:24 | Rovano | Kdyby ste si ráčil přečíst upozornění ohledně...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 12:21 | corwin78 | To je OK, tak to má být, aby každý používal to,...

Zobrazit diskusi