Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ostrý obrat Telecomu?

Internet pro všechny logo
Nevěříte tomu, že i s Českým Telecomem se dá hnout? Myslíte, že otázka paušálu za dial-up je už odmávána? Myslíte, že ADSL se u nás jen tak neprosadí? Omyl! Z něj vás vyvede tisková zpráva z pátečního jednání Internetového Fóra, kterou nám poslal pan Miloslav Sova, iniciátor Výzvy k rozšíření Internetu v ČR a a zakladatelem občanského sdružení Internet pro všechny. Doporučuji číst pozorně!

Kapitoly článků

2.  Ostrý obrat Telecomu?

Další důležitá skutečnost je přehodnocení postoje ohledně vlivu technologie ADSL na Dial-up. Podle ČTc je potřeba nerozlišovat technologie, ale služby. Otázka ADSL se musí řešit společně s dial-upem, pokud se tyto otázky vyřeší zvlášť, nebudou se tyto technologie podporovat a doplňovat. Na tomto místě je potřebné podotknout,že ještě před několika týdny zástupci Telecomu písemně uvedli, že ADSL v krátkodobém a střednědobém výhledu nijak neovlivní trh s dial-upem.

Abychom přinesli i několik zásadních informací z tohoto jednání, je třeba uvést, že ČTc ústy svého generálního ředitele Ondřeje Felixe potvrdil skutečnost, že na Internetu zveřejněná velkoobchodní nabídka se v žádném případě nenachází ve své konečné podobě a je ve všech bodech otevřená k dalšímu jednání. Diskuse nad nabídkou by měla proběhnout do konce tohoto měsíce, přičemž otevřená zůstává jak cena tak i rychlost této služby. Zástupci uživatelů apelovali na všechny zúčastněné strany aby přehodnotili hlavně cenu základní varianty ADSL kde i nadále požadujeme cenu do 1300 Kč. Rovněž požadavek na možnost změny rychlosti ze strany alternativního operátora uznal ČTc jako oprávněný.

V následné diskuzi na téma velkoobchodní nabídky položil Pavel Jiroušek otázku, kolik podle nás může stát ADSL pro koncového zákazníka při současné velkoobchodní nabídce. Náš odhad (platforma ZUI) se pohyboval mezi 1500-1700 Kč. Podle P. Jirouška vychází koncová cena při jeho znalostech nákladů a marže na 1450 pro koncového zákazníka (bez DPH). Zástupci alternativních operátorů se přikláněli k námi prezentovanému odhadu. Jaké jsou rychlosti a ceny základních variant ADSL ve světě můžete posoudit sami.

Rovněž náš argument o nedostatku informací o síti ČTc, počtech a chování uživatelů uznali představitelé Českého Telecomu jako oprávněný a vyjádřili ochotu poskytnout velkou část údajů právě o chování a počtech uživatelů. Jako vstřícné gesto padnul údaj o téměř půl milionu domácností připojujících se k Internetu prostřednictvím standardního vytáčeného připojení.

Myslí to Český Telecom se změnou své strategie vážně nebo jde pouze o taktický manévr? Už brzy se dozvíme jak dopadla jednání o konečné verzi velkoobchodní nabídky a právě konečná podoba této nabídky ukáže, jak ve skutečnosti dokáže ČTc naslouchat svým zákazníkům. Domnívat se, že by Telecom ve své náhlé vstřícnosti zašel ještě dál a stáhnul žalobu podanou u soudu v prosinci roku 2002, ve které napadnul rozhodnutí ČTU ohledně služby ADSL, by bylo asi naivní. Zástupci platformy ZUI však Český Telecom k tomuto kroku přímo vyzvali, nechme se tedy překvapit jaká bude reakce ČTc.

Autor Miloslav Sova je iniciátorem Výzva k rozšíření internetu v České republice a zakladatelem občanského sdružení Internet pro všechny.

Kapitoly článků
2.  Ostrý obrat Telecomu?

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ostrý obrat Telecomu?

Žádné komentáře.