Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ostrý obrat Telecomu?

Internet pro všechny logo
Nevěříte tomu, že i s Českým Telecomem se dá hnout? Myslíte, že otázka paušálu za dial-up je už odmávána? Myslíte, že ADSL se u nás jen tak neprosadí? Omyl! Z něj vás vyvede tisková zpráva z pátečního jednání Internetového Fóra, kterou nám poslal pan Miloslav Sova, iniciátor Výzvy k rozšíření Internetu v ČR a a zakladatelem občanského sdružení Internet pro všechny. Doporučuji číst pozorně!

Kapitoly článků

1.  Ostrý obrat Telecomu?
Toto je plné znění tiskové zprávy tak, jak byla zaslána redakci CD-R serveru.

Na posledním jednání Internetového Fóra Český Telecom všechny zúčastněné strany překvapil změnou svojí dosavadní strategie. Na začátek jednání přišel i současný generální ředitel Českého Telecomu Ondřej Felix, po celou dobu jednání byl přítomný i výkonný viceprezident pro oblast velkoprodeje Pavel Jiroušek (dřívějších jednání se neúčastnil), který v podstatě vedl jednací tým ČTc. Generální ředitel ve svém úvodním projevu ohlásil změnu strategie Českého Telecomu. V projevu Ondřeje Felixe se objevilo několik zcela nových stanovisek, které by do dnešního dne ze strany Českého Telecomu asi těžko někdo očekával. Padla zde také věta, která by se v nejbližší době mohla stát novým reklamním sloganem Českého Telecomu - pan Ondřej Felix doslova řekl "Hloupý dodavatel, který není schopen naslouchat svým zákazníkům". Nahradila by tak starý slogan "Víc než slova", který se vzhledem k chování ČTc ke svým zákazníkům stal terčem mnoha vtipů.

Úvodní proslov generálního ředitele však byl v ostrém rozporu s chováním jeho podřízených v průběhu jednání. Po odchodu generálního ředitele z jednání se zástupci ČTc opravdu snažili přesvědčit všechny zúčastněné o své vstřícnosti a ochotě vyjednávat, ale při řešení jednotlivých sporů se vraceli ke svým dřívějším postojům a způsobu myšlení. Příkladem může být postoj k otázce paušálu - zatímco na minulém jednání delegace ČTc vyjádřila ochotu jednat o všech námi navrhovaných modelech paušálního připojení, teď už zástupci ČTc tak vstřícní nebyli a snažili se přesunout debatu na téma paušálu u technologie ADSL. Paušál u technologie ADSL je však ve světě samozřejmý, časový limit se téměř nikde nevyskytuje. Zde je třeba zdůraznit, že rozdíl mezi městem a venkovem se s příchodem ADSL technologie na náš trh ještě výrazněji prohloubí. ADSL totiž v prvních fázích zavádění na venkov zřejmě nedorazí, (překvapením by bylo,kdyby ČTc při zavádění této technologie reagoval na aktuální lokální poptávku a nedržel se přesně svého "zaváděcího" plánu) a právě proto by zákazníci mimo vetší města odkázaní na minutově tarifikovaný dial-up byli ve výrazné nevýhodě.

Ze strany nejvyšších představitelů ČTc zaznělo, že chtějí hledat společnou komunikaci se všemi stranami a jako nový prvek vítají možnost naslouchat zástupcům uživatelů Internetu (ZUI), neboť je to potřebné pro další rozhodování.

V obecné rovině zazněla z úst nejvyšších představitelů ČTc dvě klíčová prohlášení, která sice potvrzují deklarovanou změnu postoje, ovšem až v nejbližších dnech se právě na jednáních o modelech paušálního Internetu a vyjednáváních o velkoobchodní nabídce pro službu ADSL ukáže, jestli šlo ze strany Českého Telecomu pouze o taktický manévr, nebo jestli došlo skutečně ke změně ve strategii firmy.

Za nejdůležitější považujeme tvrzení ČTc, že je třeba diskutovat o chování a potřebách zákazníků a od toho odvíjet modely, nikoliv začínat technologiemi a propojením. Jako zastaralý a v dnešní době neudržitelný označil ČTc model Internetu, který zákazníka nutí "Večer zalézt do sklepa ke svému počítači, do rána surfovat po Internetu a ráno odcházet do práce nevyspalý" (citace výroků je doslovná,naše delegace seděla na jednání v pravém slova smyslu obklopená představiteli ČTc).

Kapitoly článků
1.  Ostrý obrat Telecomu?

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ostrý obrat Telecomu?

Žádné komentáře.