Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Panasonic G9 navazuje na vynikající model GH5

Vzpomínáte na výtečnou bezzrcadlovku Panasonic GH5 zaměřenou na 4k video? Tak teď si představte, kdyby ji výrobce přetvořil v model naopak zaměřený na fotografii.

Zhruba takový je, zjednodušeně řečeno, nový model G9. Pro Panasonic představuje něco podobného jako OM-D E-M1 pro Olympus, tedy model, který cílí na profesionální fotografy, pro které je absolutní prioritou fotografie, nikoli video.

Takže tu máme příštoj, který „střílí“ v plném rozlišení 20 fps (s mechanickou závěrkou je to 9 fps. při pevném zaostření až 12 fps), a to se 20Mpix snímačem (známe z GH5 a dalších modelů) - buffer vystačí na 50 RAWů. Přímo v kameře je vylepšený engine pro export co nejkvalitnějších JPEGů (což profíka asi moc zajímat nebude, nicméně se může hodit). A kdyby náhodou 20 Mpix nebylo dost, je tu též režim posuvu snímače, s nímž je možné získávat až 80Mpix RAWy.

Panasonic uvádí výkon stabilizace až o 6,5 EV (dle CIPA metodiky) , což je vynikající číslo. Funkcionalita Depth from Defocus je vylepšena, nově je možné volit dodatečné zaostření až pomocí 225 bodů.

Další významnou devizou tohoto modelu je nový OLED hledáček. Ten nese 3,68 miliónu bodů a nabízí vynikající zvětšení 1,66× (po přepočtu na full-frame jde o zvětšení 0,83×, což je v micro43 světě opravdu nevídané). Jsou zde dva SD sloty, oba podporující UHS-II, dále třeba USB 3.0, samozřejmě podpora 4k videa, a to až 60p s datovým tokem 150 Mbit/s H.264 - obraz je přitom snímán z celé šířky snímače (není zde tedy ořez) a nechybí MicIn/HeadOut.

Panasonic také zapracoval na výdrži akumulátoru. Dle CIPA testů zvládne 400 snímků, kromě toho ale kamera podporuje režim „power save LVF“, kdy se při nepoužívání EVF sama přepíná do spánku a po namáčknutí spouště okamžitě zapne. Dle Panasonicu má tento režim vést k až 2,3× prodloužení výdrže. Volitelný grip pojme další akumulátor a zdvojnásobí tak výdrž. G9 přitom lze dobíjet přes USB rozhraní.

Dále tu máme HDMI (8bit 4:2:2 monitor pro menší než 4k/60p) rychlé Wi-Fi rozhraní typu /ac a také Panasonic Image App pro ovládání na dálku či Bluetooth 4.2 LE.

Model G9 se objeví na trhu v lednu příštího roku za 1700 dolarů. Grip vyjde na 350 dolarů. Sluší se doplnit, že Panasonic současně představil objektiv Leica DG Elmarit 200mm F2.8 Power OIS, který v balení obsahuje i 1,4× telekonvertor (tedy přepočteně jde o 400mm, resp. 560mm objektiv). Jeho cena je stanovena na 3 tisíce dolarů.

Takto nějak si já představuji špičkovou bezzrcadlovku.

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Panasonic G9 navazuje na vynikající model GH5

Žádné komentáře.