Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Panasonic končí s plasmou, definitivně

Doufejme, že jen odstaví výrobu a výzkum si ponechají. Ale rád bych věděl, který organismus pojmenoval LED řadu taky VIERA. Je to na palici.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo co budu kupovat až mě doslouží současná TV - loňský model plasmy od Panasonicu. Že jsou současné LCD obrazem na úrovni plasmy mě zatím nikdo nepřesvědčil - cenově dostupné modely mají obraz tristní a přes 30 klacků za TV nedám - bych prodělal víc než kolik si připlatím za elektřinu u plasmy po dobu životnosti přístroje ;(

A pochybuju, že se v dohledné době objeví OLED televize za rozumnou cenu ;(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak plazma ti může vydržet 10 let a kdo ví co v té době bude za zobrazovadla a kolik budou stát. Nebo snad měníš telku co dva roky?

To mi připomíná, že jsem za svůj život, a to mi táhne na 40, zažil jen 3 televize. ČB elektronkovou, nějakou malou barevnou Oravu a poslední byl CRT Thomson (prý nedávno zapracovalo kurvítko a pošel). A posledních 5 let jsem od reklamní masáže a dávkovače blbé nálady odpojen. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak dlouho vydrží, ale určitě nepůjde z domu dřív, než totálně odejde - nemám ve zvyku měnit věci jen proto, že vyšla nová řada s trochu jiným designem.

Čeho se bojím je fakt, že obrazem LCD na plasmu nemají a principielně mít nemůžou a OLED se na trh dostává už víc jak 10 let a kde nic tu nic ;( A v něco úplně nového nevěřím - je potřeba zaplatit vývoj OLEDu ;(

Z toho mi vyplývá, že jednou zase zvítězila spotřebitelská masáž nad kvalitou ;( Není to poprvé a určitě ani naposled. Asi manželce pořídím nějakou levnou LCD na sledování spotřebního obsahu a plasmu si budu šetřit jen na filmové večery (joke) ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"OLED se na trh dostává už víc jak 10 let a kde nic tu nic ;("

Jakto?
Před 10 lety nedokázala OLED vyprodukovat masově použitelný display (stárnutí, astronomické náklady a malé úhlopříčky).
Před 5 lety už byly komerčně použitelné OLED obrazovky, ale jen na nejmenších úhlopříčkách (MP3 přehrávače)
Dnes má OLED kdejaký mobil či foťák a prodávají se i OLED televize. Jen jsou drahé, 140cm OLED TV (LG 55EM9600) stojí lehce pod čtvrt milionu. Na druhé straně ceny prvních plazmových televizí byly na podobné úrovni.
Takže podle mě ta technologie má potenciál se během pár let dostat i do mainstreamu.

Druhá věc je, že pokud na tom chcete sledovat televizi, podle mě na současnou kvalitu televizního vysílání je i HD-ready LCD za 8 tisíc skoro zbytečný luxus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Beru to tak, že na mobilu se na filmy nedívám a do obýváku se OLED teprve začínají dělat a to za cenu aut nižší střední třídy ;)

Prostě v mé cenové nic není a ještě dlouho nejspíš nic nebude. Nepamatuju si přesně jak dlouho plasmám trvalo než cena klesla ze statisíců na cenu pod 20-30 tisíc, ale tipnul bych, že to bylo víc jak 5-6 roků. Na podobně dlouho dobu to vidím ještě i s OLED. Budu se rád mýlit už jen z toho důvodu že bych si konečně mohl koupit nový displej k pc, ale moc tomu nevěřím.

Jinak na telku se skoro nedívám - plasmu jsem kupoval s tím, že si budu vychutnávat filmy v HD. Škoda že jsem to za ten rok stihnul tak +-5x. Toho času je zatraceně málo ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samsung zatím ukončení plazem neoznámil a poslední modely jsou slušné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nj. Asi to tak dopadne ;) Panasonica jsem bral kvůli nejlepšímu obrazu. Zase má jiné nevýhody oproti LG a Samsungu. Holt příště bude výběr jednodušší ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A kolik dáte za OLED? A jak dlouho chcete, aby vám za ty peníze produkovala vynikající obraz?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Za telku víc jak 20 nedám. Spíš bych to viděl tak do 15. A minimálně 10 roků od toho očekávám ;) Je mi jasné, že nějaké mrvítka tam budou, ale i tak doufám, že dřív jak za 9 roků novou telku kupovat nebudu.

Matně si vzpomínám, jak se někdy kolem roku 2004 psalo, jak bude OLED levná záležitost že je výroba řádově levnější než tehdejší LCD. Také byly úvahy, že vzhledem k rychlé degradaci a levné výrobě si člověk koupí monitor ve kterém pak bude jednou za rok/dva vyměňovat jen samotné panely - elektronika s konstrukcí by zůstala ;)

A kde jsme o 10 let později ;(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Viz můj příspěvek výše, řekl bych, že o 10 let později je vidět ohromný pokrok.

Nebo během jaké doby poté, co média začnou psát o vývoji nějaké technologie si představujete její běžnou dostupnost v levnějších segmentech?

Třeba o vývoji CD se daly psát články od konce 70. let, kdy se z CD stala běžná věc?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na západě v 2. polovině 80., to jen tady to byla luxusní záležitost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud já si (rovněž matně, ale snad dobře) vzpomínám, tak jsem na Mnichovské Electronice (asi 2005) viděl funkční OLED TV na stánku Samsungu. Na otázku, kdy budou tyto běžně dostupné nám odpověděli, že v roce 2009. I to nám přišlo daleko. A hle, jak to uteklo a kde nic tu nic. Asi LCD a LCD/LED ještě stále dobře nesou a je o ně zájem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To známe dobře z raných časů Pentia. Dokud to sype, tak spěcháme pomalu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V alze je 15" OLED za 13 tisíc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To sú ale bludy. Priamo zdroj uvádza, že sa končí s vývojom panelov, nie s ich výrobou a teda plazmy ako TV sa budú vyrábať aj v 2014.

"Okamoto was quick to note, however, that panel development is not the same as television production: he made it clear that Panasonic would continue to make and sell plasma televisions into 2014 at the very least, saying that "we have a responsibility" to customers to continue production."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná bude lepší si nejdřív článek přečíst, a až pak na něj reagovat :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uznavam, cast z toho tam je a napisal som priskoro
ale stojim si za tym, ze nadpis je bulvarny - Panasonic nekonci s plazmou, ale jej vyvojom
rovnako nie je uplne pravda, ze bude v ponuke do 2014 - bude v ponuke minimalne do 2014

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V nabídce může být, ale bude to pořád tento poslední engine. Loni byl propad prodeje televizorů 6%, letos bude ještě větší, takže sklady se budou vyprazdňovat pomaleji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vsak - 2014 a konecna. Posledni v tovarne zhasne a zamkne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"2014 at the very least"
minimalne do 2014, ak bude zaujem (=OLED/LCD prilis drahe vo vacsich uhloprieckach)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle propouštění a přesunu pracovních sil to spíš vypadá, že vyrobí zásobu panelů na sklad, o které předpokládají, že jim vydrží na příští rok. O průběžné výrobě minimálních objemů bych si dovolil silně pochybovat, to nedělá prakticky nikdo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Se svoji VIERA Plasmou jsem velmi spokojen - poměr cena / výkon (kvalita) bezkonkurenční a spotřeba mě zase tolik nebere, protože na telku tolik nečumím, aby mě to trápilo.
Až uvidím OLED za srovnatelné peníze jako plasmu, tak OK, ale do té doby tu prostě nic lepšího není.
V horizontu dvou let jsem uvažoval o větší uhlopříčce než aktuálních 42" palců, tak to abych si pohnul :-/

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Co to v tom clanku pisete za bludy to nemá obdoby ! Historie Plasmy u Panasonicu saha minimalne do roku 1994, kdy zalozil spolecny podnik s Plasmaco, který v roce 1996 odkoupil spolu s vyrobni linkou. V roce 2008 je to spise zacatek konce PDP, protože nastupuje LCD. Pioneer naproti tomu pokud dobře vim, pouze preprodaval panely od Panasonicu, resp. Matsushita Electric Industrial (jak se tehdy Panasonic jako podnik jmenoval), které montoval do svého chassis a doplnil svým firmwarem. Panasonic je prukopnik modernich plasem, neboť odkoupil patenty (resp. zamestnal autora), které vedli k radovemu poklesu spotreby PDP diky rekuperaci el. naboje, coz mělo za následek prudky rozvoj vyuziti PDP v beznych domácnostech, do te doby mely panely o radove metrove uhlopricce spotřebu radove v kilowattech, pote to kleslo na stovky wattu, coz uz bylo komercne prijatelne pro většinu domacnosti. Konec vývoje PDP se dal ocekavat, PDP se priblizily na fyzikalni mez moznosti a není prilis, co dále vylepsovat, takze je ekonomictejsi investovat do vývoje neceho, co se vyplati vice, ale to neznamena, ze je třeba okamzite ukoncit vyrobu. Napr. CRT se prodávala ještě dobrych deset let pote, co byl fakticky ukoncen jejich vyvoj! Ale samozrejme je otázkou, co s PDP vyrobci udelaji po prichodu OLED, protože ten je dnes prakticky jisty, a zatímco PDP zacinala jako high-end (oproti LCD jako middle segment a CRT jako low-endu) casem ji LCD předstihlo (alespoň v cenách). A nyní je jasne ze pozici high-endu zaujme UHD OLED, LCD se prestehuje, resp. vrati do middle segmentu a PDP bud spadne na low-end, nebo skonci uplne (coz by podle mne byla velika skoda, protože OLED bude ještě dlouho velmi drahy a LCD kvalitou obrazu nemuze PDP konkurovat ani nahodou).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pioneer DPD panely nebyly od Panasonicu, ale od NEC:

September 2004: Transfer of NEC’s plasma display business is completed. Pioneer Plasma Display Corporation (previously NEC Plasma Display Corporation) starts operation on October 1, 2004.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kamarat ma Pioneer Kuro plazmu (myslim. ze z 2008), ma suverenne najlepsi obraz, aky som kedy videl.. aj posledne high-end modely Panasonicu maju este co dohanat!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pioneer měl nepřekonatelný kontrast díky technologii, která se jmenovala tuším nějak "black-x" či tak nějak. V krátkosti to prakticky eliminovalo nežádoucí přesvity mezi pixely, tj. pokud je zhasnutý pixel vedle rozsvíceného, tak ten rozsvícený prosvítá i do toho tmavého - pioneer tímhle prakticky netrpěl a když končil s výrobou, daly se jeho hi-end obrazovky pořídit za celkem přijatelné peníze. Svého času byl Panasonic prakticky jediný, kdo vyráběl Plazmy a ostatní výrobci, než aby ho doháněli se pustili do výroby LCD a zahájili prodejní kampaně. Panasonic, ač s "lepším" produktem (pokud pomineme statický obraz) nemohl v mediálním masírování jako sólista konkurovat přesile a tak dnes, když se zeptáte někoho, kdo se o věci zajímá jen z doslechu, jaká televize má nejlepší obraz, tak vám samozřejmě odpoví, že LEDka a myslí tím LCD s LED podsvícením, jenže ono "nejposlednější" nerovná se vždy nejlepší. Ale celkem vzato mi to ani nijak nevadí. Pořídil jsem si plazmu s celkem slušným obrazem za hodně pěkné peníze a to díky tomu, že většina spotřebitelů kupovala dražší a méně "kvalitní" (z pohledu mých požadavků) technologii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Humus.

To co se poslední dobou začalo dávat do LCD (low-end PWA panely) je naprostej humus. Každej kdo to viděl mi dá za pravdu. LED samsungy za 40 klacků? Pořád ten samej humus. Hlavně pleťové barvy jdou ve stínech do zelena, atd. ( tím jsem si nechtě vzpoměl na rendering co předváděla Riva 128)

Kdysž jsem porovnával současné LCD TV žádná se ani nepřiblížila mé 4 roky staré Sony W4000, bohužel se jí ani nepřiblížily Sonky co jí následovaly.

Plazmy Panasonicu byly poslední zobrazovadla co si držely určitou kvalitu obrazu, aspoň nebyly řádově horší než jejich vlastní předchůdci. Nemluvě o tom že Plazmy tvořej celkově lepší a příjemnější obraz už z principu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Prototyp 4k televizoru Panasonic postavený na OLED panelu vyvinutém ve spolupráci se Sony (CES 2013)"

Aby se nakonec ukázalo že jak pro Panasonic tak Sony to vyrobil v číně-taiwanu AU optronics http://auo.com.tw/?sn=101&lang=en-US
což je zkratka za Acer Unipack Optronics( ano váš oblíbený výrobce ntb)
Aneb když na to lejno dám nálepku panasonic, sony...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě lejno=SONY a ACER=kvalita odpovídající ceně, neb levný ACER=lejno a drahý ACER lepší než SONY. Apropo, znám 1000+ lidí, co socky rozhodně nejsou a TN jim stačí, protože rozumný člověk neutrácí za kvalitu vyšší, než potřebuje. To je výsada snadno zbohatnuvších, povětšinou hlupáků, tak prosím klid v duši a střídmost do diskuze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A vůbec na filmy je projektor nejlépe nějaký top model od JVC za 300 000Kč http://www.jvc.cz/product.php?id=DLA-X95RBE&catid=100099
na což, ale běžná česká socka co přemýšlí na svou plazmou/lcd za pár tisíc nemá.
A ještě kritizuje lcd přitom píše do diskuze na svém mizerném TN displayi v notebooku jak si např. vybral zdejší WIFT
"protože nemá na výběr a musí to používat"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.