Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Panasonic ukončí výrobu LCD pro TV, továrna Himeji pokračuje dál (aktualizováno)

S plasmovými displeji skončil Panasonic již před pár lety a nahradily je právě IPS LCD panely. Nyní firma končí i s výrobou vlastních LCD panelů a ve svých TV nasadí produkty jiných firem. Výroba v Japonsku byla už delší dobu ztrátová.

Panasonic je tak trochu smutná ukázka toho, jak může být kvalitní a špičkový výrobce drcen levnou konkurencí, která se postupem desetiletí vypracovala na jeho kvality. Vzpomeňme třeba různé čínské výrobce LCD panelů, kteří se neostýchají vyrábět i 10k panely a rozhodně není v možnostech Panasonicu dosáhnout s drahou japonskou pracovní silou na jejich ceny. Firemní továrna Himeji, která kdysi vyráběla plasmové displeje, aby byla před pár lety převedena na výrobu IPS LCD, tak končí i s IPS LCD. Výroba LCD v ní skončí v září tohoto roku.

Od podzimu se tak Panasonic bude plně spoléhat na nabídku LCD panelů externích firem. Je to svého druhu pro firmu konec určité éry, ale konec logický a pragmatický. Obecně jsou japonští výrobci drceni levnou jihoasijskou konkurencí, však si poukažme na další nedávný příklad, firmu Sharp, již odkoupil Foxconn. Ostatně Panasonic již nějakou dobu dával své IPS LCD panely jen do levnějších TV, jelikož kvalitativní parametry obrazu, narozdíl od VA panelů jiných firem (například Innolux), nesplňovaly natolik, aby bylo možné na nich stavět hi-end produkty pro fajnšmekry.

Továrna v Himeji drasticky zredukuje svoje výrobní kapacity a do budoucna v ní bude Panasonic vyrábět hlavně LCD panely pro jiné použití, tedy například do automobilů a pro medicínské využití. Nic z výše uvedeného neznamená, že by Panasonic jakkoli utlumoval či končil s výrobou TV, konkrétně LCD TV. Televizory Panasonic budeme vídat i nadále a sluší se připomenout, že představují možnost provozovat doma TV s Firefox OS pod kapotou.

Aktualizace 8.6.: na základě informací od společnosti zastupující Panasonic v ČR doplňujeme a upravujeme některé informace z Reuters:

  • Panasonic vlastní LCD panely z této továrny nepoužíval ve svých TV už od roku 2012, dosud ale továrna vyráběla 32palcové LCD panely pro některé menší výrobce TV. Tato výroba nyní končí.
  • Továrna bude nadále vyrábět LCD panely pro „business“ segmenty – avionics, automotive, lékařské atp.
Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Panasonic ukončí výrobu LCD pro TV, továrna Himeji pokračuje dál (aktualizováno)

Úterý, 7 Červen 2016 - 14:52 | Abendhans | Jen technická - SHARP, koupený Foxconnem, už...

Zobrazit diskusi